Romania Curată

NATO a publicat declarația finală după Summitul de la Varșovia. Vezi ce câștigă România

Comunicatul oficial al Alianței Nord-Atlantice după summitul de la Varșovia a fost publicat aseară și cuprinde toate deciziile luate în cadrul acesti reuniuni. Iată care sunt principalele decizii care privesc România, potrivit unei analize realizate de Mediafax.

„Misiunea esenţială a NATO rămâne neschimbată: să se asigure că alianţa rămâne o comunitate fără precedent bazată pe libertate, pace, securitate şi valori comune, inclusiv libertatea individuală, drepturile omului, democraţia şi statul de drept,” se afirmă în declaraţia finală.

Documentul final conţine mai multe referirei la prezenţa NATO în zona Mării Neagre.

Comandamentul unei divizii multinaționale a NATO pentru sud-est se afla în România

„Ca parte a structurii de forţe a NATO (…) a fost stabilit în România comandamentul unei divizii multinaţionale pentru sud-est, care va prelua comanda unităţilor de integrare ale forţelor NATO şi pentru a oferi opţiuni flexibile de comandă şi control regional.”

Brigadă multinațională NATO pe teritoriul României cu aproximativ 5000 de militari

Un alt paragraf al declaraţiei finale consemnează dezvoltarea de către NATO a unei „prezenţe avansate în partea de sud-est a teritoriului Alianţei. Măsuri corespunzătoare, adaptate regiunii Mării Negre, inclusiv iniţiativa românească de a înfiinţa o brigadă multinaţională pentru a ajuta la îmbunătăţirea formării integrate a unităţilor aliate aflate în subordonarea comandamentului Diviziei Multinaţionale din Sud-Est.”

Scutul anti-rachetă de la Deveselu va fi transferat NATO

Site-ul Aegis Ashore din Deveselu, România reprezintă o parte semnificativă a acestei creşteri a capacităţii, iar comanda şi controlul (C2) al site-ului Aegis Ţărm este transferat la NATO.

Declaraţia finală consemneză şi trecerea în subordinea NATO a comandamentului asupra sistemului antirachetă din Europa, inclusiv sistemele Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) care sunt instalate la baza de la Deveselu (România).

NATO își declară sprijinul pentru Republica Moldova

Documentul face referire şi la relaţiile organizaţiei de securitate cu Republica Moldova.

„În Ţara Galilor, am extins Iniţiativa Defence and Related Security Capacity Building la Republica Moldova. De atunci, aliaţii şi partenerii au oferit expertiză şi consiliere în sprijinul procesului de reformă defensivă pentru a consolida capacităţile forţelor armate moldovene şi a sectorul apărării.”

„Vom continua să sprijinim dreptul tuturor partenerilor noştri de a face alegeri independente şi suverane cu privire la politica externă şi de securitate, fără presiune externă şi de constrângere. Rămânem angajaţi în sprijinirea integrităţii teritoriale, independenţei şi suveranităţii Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei şi Republicii Moldova.”

Acţiunile Rusiei au constituit un alt subiect major de discuţie în cadrul reuniunii, iar în declaraţie se afirmă că „Activităţile şi politicile recente ale Rusiei au redus nivelul stabilităţii şi securităţii, a crescut imprevizibilitatea şi a schimbat mediul de securitate,” NATO criticând dur întărirea de Rusia a capacităţilor militare din peninsula Crimeea.

„Vom continua să sprijinim eforturile regionale ale statelor riverane Mării Negre care vizează asigurarea securităţii şi stabilităţii. De asemenea, vom intensifica dialogul şi cooperarea cu Georgia şi Ucraina în această privință”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “NATO a publicat declarația finală după Summitul de la Varșovia. Vezi ce câștigă România

  1. francezul

    dorim dog-fight 48 de f16, 24 de f22 sau rafale precum si mentinerea soimului romanesc 99 de la craiova, bacau,elicoptere navale si de atac super puma sau mk1=h215, fabricate la brasov,submarinul DELFINUL reparat+ unul cumparat de la americani ,francezi sau germani la mana a doua,un distrugator,o fregata si cateva corvete multirol de preferat americane/ frantuzesti sau israeliene/suedeze ,revigorarea santierelor navale constanta, galati ,mangalia,,terestru putem si noi sa ne punem mintea la lucru si sa imbunatatim tancurile tr-85 si transportoarele SAUR etc,precum si armele cu munitia aferenta de la fabricile romanesti de profil. DECI DORIM ALIATI IN SPECIAL SUA-FRANTA-ITALIA-SPANIA-PORTUGALIA-UK IN MATERIE DE ARMAMENT SI CONLUCRARI /TRANSFER DE TEHNOLOGIE CU/CATRE FABRICILE/SANTIERELE NAVALE DE PROFIL DE LA NOI DIN TARA. Nu suntem degeaba a 7 tara ca marime si potential a EUROPEI .Sa ne asiguram un oarecare confort de securitate,PROTEJARE A TERITORIULUI STRAMOSESC AL GETO-DACO-ROMANILOR,Ceea ce spune Base despre esec este o fantasmagorie. Noi am dorit sa ne folosim de el pt a fi o contrapondere la comunistii lui Ilici. Acum avem nevoie de Ciolanis ptr, acelasi motiv. Base sa fie atent sa ny intre la mititica dupa fekix, ca oricum in parlament nu mai intra -acesta este un ESEC doar pt el. multumesc

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *