Romania Curată

Primele rezultate ale anchetei oficiale și mărturii despre clubul groazei. S-au refuzat materialele ignifuge, pentru că erau scumpe, şi s-a folosit un singur extinctor

Ancheta în cazul incendiului de vineri seară, din clubul bucureştean Colectiv, soldat cu 27 de morţi şi aproape 200 de răniţi, a fost preluată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, sâmbătă, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care „pedeapsa este foarte mare”.

Procurorii au ridicat, sâmbătă, probe pentru a determina împrejurările în care s-a produs incendiul de la Colectiv, au examinat şi identificat trupurile neînsufleţite ale victimelor şi au verificat care sunt victimele spitalizate, stabilind care pot fi audiate, arată un comunicat al Parchetului.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) arată că sâmbătă s-a efectuat prima parte a cercetării la faţa locului de către o echipă constituită din reprezentanţi ai PICCJ – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Omoruri, Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Serviciul Criminalistic din cadrul DGPMB, alături de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică şi Insemex Petroşani.

Un singur stingător din trei a fost folosit

Experții au ridicat mai multe probe de la Club Colectiv. Prima concluzie este că un singur stingător de incendii a fost folosit, prea puțin pentru stoparea flăcărilor care au curpins localul. Nu a fost singura problemă a clubului.
Directorul Insemex Petroşani, George Găman, a făcut precizări pentru Mediafax în privinţa extinctoarelor găsite în interiorul clubului Colectiv, spunând că alte două extinctoare au fost descoperite, în afara celui folosit, despre care a vorbit în declaraţia iniţială.

”Colegii de la Criminalistică vor ridica probele pe care le-am indicat şi pe care ni le vor trimite la Petroşani după ce vor finaliza constatarea la faţa locului. Am găsit un extinctor folosit, s-a înţeles greşit, şi două nefolosite. În ceea ce priveşte materialele ignifuge folosite în interior, vom cerceta la Petroşani şi vom face teste şi pe materiale similare, să vedem viteza de ardere, gaze degajate. În funcţie de când vom primi probele, ca să facem ceva de acurateţe, cred că vom prezenta concluzii în circa două săptămâni, pentru că nu vrem să ne hazardăm în ipoteze”, a spus Găman.

„Am recomandat variante ignifuge, dar s-a ales o variantă ieftină”

Despre cum s-au antifonat pereţii clubului Colectiv, dar şi despre materialele care s-au folosit la construcţia acestora, a relatat administratorul firmei care s-a ocupat de antifonare.

„S-au folosit cele mai ieftine materiale”, spune Ştefan Şuto, la Realitatea TV. „Noi am recomandat ca la toți clienții mai multe materiale și s-a ales varianta cea mai ieftină. S-a recomandat de la variante ignifugate până la burete cofrag. S-a ales o variantă și mai ieftină, buretele plan. Cel pus pe stâlpi nu știu cine l-a pus acolo și de ce l-a pus – cel piramdal, pe care îl vedeți în toate pozele”, a afirmat Şuto.

„Buretele ăsta există în toate studiourile din România, dar nu am văzut pe nimeni să folosească efecte pirotehnice într-o încăpere unde există material inflamabil. Din păcate, patronii aleg ce e mai ieftin”, a mai spus Ştefan Șuto.
Oficialul firmei a mai spus că buretele nu arde foarte repede și a subliniat că patronii au spălat la un moment dat materialul. El a mai spus că un perete fals de lemn a fost aplicat de patroni pe tavan.

Mărturiile celor aflați la fața locului în momentul incendiului spun că acesta a izbucnit după ce buretele de pe un stâlp s-a aprins de la artificiile folosite în timpul concertului. Focul s-a extins apoi repede spre tavan.

***

Citește și:

De ce ne mor tinerii în Colectiv

Destinul Colectiv al românilor

SOLIDARITATE. Pelerinaj cu lumânări, flori, mesaje de adio și o imensă durere în fața clubului Colectiv (galerie FOTO)

”Corupția ucide oameni” și ”Stop ignoranței! România se trezește!”. Evenimente de comemorare a victimelor de la Colectiv, anunțate pe Facebook la București și la Cluj


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Primele rezultate ale anchetei oficiale și mărturii despre clubul groazei. S-au refuzat materialele ignifuge, pentru că erau scumpe, şi s-a folosit un singur extinctor

 1. Cristian Ioan

  Nu inteleg!
  Patronul a fost criminal, da, cu buretele inflamabil , fara instalatie de stingere si mai ales fara cele sase iesir de incediu cerute de lege.
  Extinctoarele trebuiau nu doar sa existe „pe undeva”, ci sa fie in stare de functionare si sa se afle la indemana.
  Iar folosirea artificiilor in asemenea mediu inflamabil a fost ultima picatura.
  Astea stint perfect clare, dar patronul acesta opera in vid, in spatiul cosmic?
  Clubul era oare pe Marte?
  autoristatile nu trebuiau cumva sa VERIFICE?
  Cum a putut sa functoneze clubul in astel de conditii?!

  Reply
 2. Moisi Petruta

  Din experienta noastra ca ONG, exista doua abordari in Roamnia cu privire la acordarea autorizatiilor si avizelor: una extrem de permisiva in urma presiunilor de tot felul, inclusive persoanale ( nu ale publicului larg) si cealalta extrem de complicata si birocratizata ca pentru a te descuraja sa incerci sa dezvolti ceva, indiferent de dimensiunea acelui ceva. Cred ca aceasta a doua varianta este menita sa te orienteze catre prima, doar-doar mai ingrosi veniturile cuiva/randurile vreunui partid.
  Scaderea drastica a numarului intreprinzatorilor private dezvaluie o realitate mai mult decat ingrijoratoarea, dar nu si pentru factorii decizionali. Mi-e greu sa affirm cand si daca se vor schimba lucrurile in tara noastra.

  Reply
 3. George

  Constatări peste constatări î timp ce pe patul spitalelor mor în continuare oameni şi nimeni nu ştie ce să facă pentru a stopa moartea în continuare. În tot răul există şi o fărîmă de revers,dar nu aşa ar fi trebuit să se ajungă la conştientizarea masivă a românilor că SCHIMBAREA E INEVITABILĂ. E VORBA DE SCHIMBAREA ÎN CONŞTIINŢE ! Dacă aceasta nu va fi făcută de cei care suferă şi caută alternative ,orice schimbare ESTE DOAR CU NUMELE.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *