Andrei Macsut

Destinul Colectiv al românilor

Tragedia de la Colectiv trebuia să se întâmple până la urmă. Era numai o chestiune de timp, dacă ne gândim la starea deplorabilă a multor localuri din centrul vechi al Capitalei, până când focul, aglomeraţia, lipsa unor sisteme funcţionale de prevenire a incendiilor şi imposibilitatea de a evacua rapid aveau să facă victime.

Problema, asemenea multora din România, nu este nouă. Se ştie de mult că terasele şi cluburile din centrul vechi apar ca ciupercile şi dispar ca roua dimineţii. Suntem obişnuiţi cu acest lucru. Ştim că nimeni nu vrea să facă afaceri serioase. Ştim că sunt nejustificat de mari chiriile în acea zonă. Ştim că sunt nejustificat de mari şi preţurile şi că nimeni nu vine ca să rămână acolo prea mult, ci să facă repede bani şi să plece. Din acest motiv nu se fac nici investiţii serioase în zonă, mai ales în lucruri minore, care nu aduc bani, cum ar fi ieşiri de urgenţă, materiale ignifuge sau sisteme serioase de prevenire şi stingere a incendiilor, plus alte investiţii care să asigure siguranţa celor de care, în fond, depind aceste localuri. Poate că şi cu aceste lucruri ne-am obişnuit şi poate că tocmai de aceea nu le mai reclamăm şi nu cerem ca lucrurile să se schimbe.

Destinul nostru colectiv de până acum ne-a adus la punctul în care nici nu mai observăm cât rău ne facem până nu se întâmplă o tragedie. Timp de 25 de ani aproape nimeni nu s-a gândit să reclame defrişările de rutină – pentru că ni se păreau atât de normale încât nici nu ne gândeam. La fel am tolerat şi coloanele oficiale ani la rând, până când şi acest abuz a ajuns să coste o viaţă. Acum a fost nevoie de o scânteie pentru a evidenţia în mod cât se poate de dureros că şi cu mizeria şi nesiguranţa ne-am obişnuit. A fost nevoie de o tragedie ca să se vadă noi mizerii care de peste două decenii sunt chiar în faţa noastră.

Da, tragedia se putea evita, în primul rând prin faptul că acel club nu trebuia să existe fără căi rapide de evacuare şi fără sisteme de prevenire ori combatere a incendiilor. Acesta, însă, a funcţionat (cu autorizaţie) deşi oricine şi-ar fi imaginat cazul unui incendiu ar fi înţeles că locul era o capcană a morţii. Ca el sunt multe alte locuri din centrul vechi, din Bucureşti şi din ţară, şi numai prin noroc se întâmplă să nu avem asemenea tragedii în fiecare lună.

Ce riscăm acum nu este numai să ignorăm problema, aşa cum am ignorat problema maternităţilor chiar şi după moartea copiilor din 2010. Ce riscăm este să credem că totul a fost un caz izolat, că în alte locuri asemănătoare nu se poate întâmpla la fel, tocmai pentru că suntem obişniţi că „aşa e peste tot” şi, deci, că aceasta este normalitatea la care trebuie să ne aşteptăm.

Nu este normal să înghesui 500 de oameni într-un spaţiu de unde nu se poate ieşi în mare viteză. Nu este normal să ai burete inflamabil pe pereţi într-un local unde urmează să foloseşti pirotehnice şi nu este normal să nu ai locuri în spitalele din Bucureşti pentru 200 de pacienţi în caz de urgenţă. Asemenea lucruri, cu un minim de planificare pe termen lung şi un minim de grijă pentru orice în afară de a face economii, se pot evita.

Singurul motiv de optimism a fost reacţia exemplară a societăţii şi intervenţia rapidă a echipelor medicale la faţa locului. În miez de noapte, oamenii s-au mobilizat şi s-au înghesuit la centrele de transfuzii pentru a da sânge victimelor. Rămâne de văzut dacă, pe termen lung, reacţia autorităţilor se va apropia de acelaşi nivel de dăruire.

Urmează deci un avertisment. Să nu ajungem la situaţia în care toate cluburile şi localurile din centrul vechi sunt verificate şi obligate la măsuri de siguranţă în caz de incendiu, dar sunt la fel de prost pregătite să reziste unui cutremur.

Destinul nostru Colectiv ne obligă să ne uităm dincolo de nevoile imediate şi dincolo de ”normalitatea” cotidiană şi să ne orientăm spre gândire în perspectivă, cu viitorul îndepărtat în minte – şi nu ne referim numai la cluburi. Asta ca să nu ne ia din nou prin surprindere ceva ce ştiam cu toţii că nu este normal.

***

Citește și:

De ce ne mor tinerii în Colectiv

***

Lista centrelor unde se poate dona sânge – aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Destinul Colectiv al românilor

 1. sultana

  „Boala” artificiilor din ultima vreme va mai face victime. Nu exista eveniment public care sa nu inceapa si sa se incheie cu artificii: concerte, festivaluri, nunti, petreceri, etc. Restaurantele in care au loc nunti nu sunt ferite de accidente. Doar norocul i-a ajutat pana acum. Obsesia artificiilor este si costisitoare. In plus, cele din spatiul public polueaza fonic mai ales ca se desfasoara dupa ora 22.00 cand copiii merg la culcare. De ce este nevoie de atatea artificii? Nu ne putem distra altfel?

  Reply
 2. Paul

  Faceti ceva pentru interzicerea fumatului in spatiile publice pentru a se putea monta sisteme antiincendiu. Cati oameni trebuie sa mai moara pentru ca fumatul sa fie interzis asa cum e in toate tarile europene, inclusiv Bulgaria?

  Reply
  • Andrei

   Mulţumesc pentru comentariu. Presiune civică există pentru a se interzice fumatul în locuri publice, însă decizia este la nivel politic. Grijă mare trebuie pentru că, şi dacă se interzice, e mai greu cu respectarea. Şi în Palament sunt scrumiere fix sub semnul cu Fumatul Interzis, deci nerespectarea ar trebui să ducă şi la amendarea localului şi a fumătorului.

   Reply
 3. ND

  Poate sunt cinic, dar macar acum poate se schimba ceva. Cainii au disparut dupa ce un copilas a fost sfasiat in „micul Paris”. Au murit 2 oameni in Apuseni ca sa se poata imbunatati procedurile in cazul unui avion prabusit. Au murit niste bebelusi, tot prin foc, ca sa se renunte la ideea ca trebuiesc achizitionate cele mai ieftine materiale. Si tot asa, o putem tine pana maine. Asta e tara care nu schimba nimic pana nu mor cativa. O fi sindromul Anei lui Manole.
  Sa va mai spun ceva: acum un an si eram implicat in deschiderea unui club din Bucuresti. Nu as vrea sa dau nume. In poveste apar si fonduri europene. Clubul trebuia deschis repejor, altminteri se pierdeau banii. Prima mea grija a fost sa contactez un specialist pe linie de PSI. A venit specialistul, a spus ce trebuie facut, dar…hmmm…scump…au decis investitorii. Treabuia facuta o a doua usa de evacuare. Se spargea un zid (spatiul era inchiriat, deci va inchipuiti ca nu era simplu). Dar fara aceasta usa de evacuare nu primeai autorizatii/avize. Cineva a venit cu ideea sa nu spargem zidul (nu primiseram inca acceptul proprietarului) si sa aplicam o usa. Iar cand vor veni autoritaile in control sa li se spuna ca exista usa de evacuare dar e incuiata si nu avem cheia. Trebuia miscare rapida, deoarece clubul trebuia sa functioneze pana la data X. Ce vreu sa subliniez este ca disperarea dupa bani ii transforma pe oameni in potentiali criminali. Eu am plecat, dar macar dorm linistit fiindca stiu cat am insistat pt respectarea acestor reguli. Zidul a fost spart si s-a montat o usa.
  Stiti ce mai astept eu? Ziua in care moartea unuia sau a unor copii loviti de masina, cand mergeau spre scoala pe strada, deoarece trotuarele sunt ocupate de masinile parcate. Masinile stau pe trotuare, copiii merg pe strada! Nu se pune problema DACA se va intampla, ci CAND. Daca se nimereste sa fie vreun copil de VIP,lucrurile vor merge si mai repede.

  Reply
  • Andrei

   Apreciez comentariul şi, deşi vreau măsuri înainte de a exista victime, sunt de acord că fără să moară cineva parcă nu se simte nimeni din conducere să se preocupe şi de noi. Adevărul fie spus, tot de scaunul lor îi doare mai mult chiar şi acum, numai că acum supărarea noastră îi poate costa voturi la anul. Putem evita drame dacă le retragem votul şi pentru treburi mai puţin serioase.Vă spun sincer că dacă ar fi un risc real să piardă alegerile cineva care doar se zvoneşte că a călcat pe bec, nu ar mai aştepta nimeni să se ajungă aici.

   Reply
  • Andrei

   Mulţumesc pentru comentariu. Da, goana după bani este, aş zice, principala sursă de necaz aici, însă asta ţine de patron. Putem să evitpm localurile patronior care se zgârcesc la treburi care ţin de siguranţă, dar nu putem opri foamea de bani, deci ne orientăm spre ce putem face, anume să punem presiune pe autorităţi să îmbunătăţească legile şi să vegheze mai bine la respectarea lor. Din punctul meu de vedere, primarul şi şefii altor instituţii responsabile de siguranţa publică ar trebui anchetaţi pentru omor din culpă, iar noi ar trebui să cerem autorităţilor măsuri preventive în mai multe domenii, ca să nu aşteptăm să fie victime înainte de a da unui subiect atenţia cuvenită.

   Reply
 4. Romeo

  Toata viata noastra este deplorabila, atata timp cat traim in deznadejde de a scapa odata pentru totdeauna de actualul regim post comunist care ne amaraste vietile de aproape 26 de ani. Politica spagii a inceput sa faca victime in randul tinerilor dar nici atunci lumea refuza sa inteleaga ca actuala putere ne duce in prapastie. Este ca si cum actualii urmasi ai lui Iliescu & comp. (vechile servicii de securitate si vechii activisti comunisti) au construit in calea unui mare lac d acumulare un baraj de lut si nisip fara a pune deloc un pic de ciment. Asteptam dezastrul ca niste oi care au ales finalul…taierea.

  Reply
 5. CZ

  Goana dupa scos bani din piatra seaca exista din pacate peste tot in lume, desi la noi a luat forme absolut monstruoase. Anul acesta, un pilot sinucigas aflat la mansa unui avion German Wings (divizia de low-cost a Lufthansa) a omorat 144 de oameni. Deci 144 de oameni au trebuit sa plateasca cu viata pt ca IATA sa ia decizia ca absolut toate companiile aeriene din lume sa verifice echipajele dpdv psihic, mult mai draconic, sa fie intregi la cap cei care se urca la mansa. 144 de oameni au platit ca sa ajunga mai-marii industriei la concluzia ca in cabina de pilotaj nu trebuie sa ramana niciodata un om singur inchis. A trebuit tragedia de la 9/11 cu peste 5000 de morti pentru ca aeroporturile si companiile aeriene sa implementeze masuri de securitate mai serioase.

  Stiti ce au dat la tv in dimineata asta (2 nov, n.n.) ? Ca bodyguarzii mai multor cluburi se opun controalelor si nu lasa politistii sa intre. In Statele Unite politia are o autoritate uriasa, mult peste cea din UE, de ce nu foloseste politia forta bruta sa treaca de acei bodyguarzi si patroni ? Cand au ordin de control, ordinul trebuie indeplinit CU ORICE mijloace, inclusiv arestarea si bagarea in beci a bodyguarzilor / patronilor de localuri care se opun aplicarii legii. Si USA e tara democratica, dar legea acolo e dura si institutiile abilitate de ‘law enforcement’ ale statului au autoritate, nu gluma.

  Ce sa ne mai miram de o tara unde un plagiator se afla in conducerea guvernului ? Pentru un caz de plagiat, daca nu ma insel, in Germania, acum mai multi ani, un ministru si-a dat demisia imediat ce a fost pus sub acuzare, nici macar nu a asteptat sa se finalizeze ancheta. La noi ?…

  La noi un criminal comunist ca Iliescu s-a aflat si se afla in libertate de atatia ani, dupa Mineriada din 90. Eram in clasa a 7-a atunci si tin minte perfect tot ce a fost, si a fost oribil. Iliescu, Virgil Magureanu si multi altii…La noi ucigasi notorii, macelari precum Gheorghe Enoiu, Gheorghe Craciun, Nicolae Plesita, Aurel-Bartolomeu Mois, au murit de moarte naturala, toti, si nu au fost niciodata judecati pentru crimele lor. Ar fi trebuit executati, dupa fapta si rasplata!

  Spun un lucru intrat deja in banalitate, dar e normal sa avem 18.000 si ceva de biserici si nici macar 500 de spitale ? Vorba acelei asistente medicale, intr-un caz mai rau ne-ar lua dracu’ pe toti. Avem nevoie de o tara unde anumiti oameni, in loc sa se duca sa pupe oase (pardon, moaste!), mai bine ar merge sa cumpere de mancare si sa doneze haine si bani pentru orfelinate si case de batrani. Dumnezeu n-are nevoie sa-I arati ca pupi oseminte, pe Dumnezeu Il iubesti si Ii arati ca-L venerezi prin ajutorul dat celorlalti oameni, in primul rand celor aflati la nevoie. Dumnezeu are nevoie de credinta adevarata, nu de teatralisme ieftine, de balci tipic balcanic. Banii care merg in cutiile milei din bisericile BOR ar putea merge la fel de bine catre sarmani, saraci, nevoiasi, oamenii fara aparare. Preotii sa faca bine sa indemne oamenii la acte caritabile, nu la bani adusi in biserici pe care sa-i bage ei, ulterior, sub sutana! Ma indoiesc profund ca Dumnezeu vrea luxul de care se inconjoara Daniel sau patriarhia, vazand ce se intampla in rest. Stimati preoti, luati modelul unora precum Argatu sau Daniil Sihastrul, altfel nu va meritati titulatura de ‘preoti’ pe care ati transformat-o de atata timp doar intr-o afacere profitabila!

  Avem nevoie de condamnari si pedepse maxime, fara mila, pentru cei care omoara animale sau le tortureaza si pentru violatori. Si acelasi lucru pentru vinovatii din cauza carora ingerii au plecat la cer. Avem nevoie sa ne stim copiii in siguranta, indiferent in ce club aleg ei sa mearga.

  Domnule Johannis, sunteti german, luati puterea in mana si folositi-va de ea cu mana de otel! Avem nevoie de cineva care sa rada coruptia in carne vie, incepand cu primul ministru, continuand cu Oprea care are nevoie de coloana oficiala ca sa se duca acasa si din cauza caruia moare un coleg de breasla de-al nostru (motociclist), avem nevoie de un DNA care sa capete o supra-putere de Inchizitie contra coruptiei. O curva politica precum Piedone, mafiotii trebuie inlaturati cu biciul si bagati la beci pentru multi ani de aici inainte, ca exemplu. Matraguna nu mai creste decat daca o inlaturi cu radacina cu tot. Avem nevoie de modele precum Statele Unite, unde legea chiar se aplica, nu de UE, unde politia si politicile sunt blande cu infractorii. Avem nevoie sa nu ne mai moara suflete nevinovate!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *