Mihai Goțiu

MARȘ pentru Pădurile Iașului. Pentru ca arbori de sute de ani să nu mai ajungă rumeguș și cenușă. Și să se poată bucura și copiii și nepoții de ei

La Corbeanca, oamenii au ieșit în stradă pentru pădurile din jurul Bucureștiului, în Capitală, cetățenii s-au mobilizat pentru copacii din Parcul IOR, la Cluj se protestează pentru salvarea Pădurii Hoia, amenințată de tot felul de fantezii imobiliare. Astăzi, de la ora 17.00, e rândul ieșenilor să iasă în stradă.

”Pe 1 Iunie ieșenii mărșăluiesc din nou prin centrul orașului pentru viitorul pădurilor copiilor noștri! Ne adunăm la ora 17 în față la Palatul Culturii de unde pornim pe bulevardele Iașului. #HaiAlaturiDeNoi #MarsPentruPadurileIasului

Traseul va fi Pietonal Ștefan Cel Mare – Piața Unirii – Pietonal Alexandru Lăpușneanu – Fundație – Bulevardul Independenței – Târgu Cucu – Palatul Culturii , are aproximativ 3km, si îl vom parcurge încet la pas, la ritm pentru toate vârstele”, se anunță pe pagina evenimentului de pe Facebook.

”Iașul este a doua cea mai mare aglomerare urbană a țării, iar județul omonim este primul care a ajuns la un milion de locuitori, majoritatea regăsindu-se în oraș sau în imediata vecinătate. Nevoia lor pentru aer curat și zone de recreere este una acută și legitimă. Orașul este în topul celor mai poluate și asta a contribuit la procedura de infringement în care România a intrat față de UE”, explică organizatorii.

De la Pădurea Bârnova, la Dobrovăț, la Ciric, Cetățuia, Mârzești, Galata, Breazu, si Frumușica, pădurile de lângă oraș au un rol disproporționat de mare pentru ieșeni. Rolul lor principal nu este unul de producție de lemn, ci unul de protecție pentru oraș, pentru pânza freatică, de plămân verde, și în special de spațiu pentru recreere, pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Deasemeni pădurile ripariene de pe malul Prutului constituie un adevărat culoar pentru biodiversitate si adăpostesc arbori monumentali.

Exploatarea pădurilor din imediata vecinătate a orașului și asaltul imobiliar sunt pe cale să compromită rolul social și de protecție al acestora. Odată cu tăierile pe suprafețe mari din pădurile Bârnova sau Dobrovăț, comunitatea pierde ce a mai rămas din Codrii vechi ai Iașilor, care acum sunt înlocuiți de pădure tânără. Arborii remarcabili, și odată cu ei, secole de istorie vie sunt, de multe ori, puși pe foc în numele „regenerării” pădurii. Pentru pădurile Repedea și Cetățuia, sunt în desfășurare elaborări de PUZ ce urmăresc să transforme fondul forestier în teren construibil. Accesul pentru recreere în aceste păduri este, de multe ori, descurajat.

Propuneri formale precum #ParcNaturalCodriiIasilor și #ArieNaturalăUrbanăCiric, precum și alte inițiative locale arată că societatea civilă se implică pentru a îmbunătăți statutul de protecție al acestor păduri. Petiții precum cea pentru #ParcNaturalCodriiIasilor au ajuns la 35.000 de semnatari, dorința ieșenilor nu poate fi ignorată.

Solicităm sprijinul autorităților pentru ca toate demersurile pentru păduri să progreseze în ritm accelerat, până nu e prea târziu. Solicităm întâlniri lunare cu societatea civilă implicată care să urmărească acest progres. Candidaților politici le cerem asumarea unor angajamente ferme în acest sens, din perspectiva funcțiilor pe care doresc să le ocupe.

Tuturor le cerem angajarea în promovarea rolului recreativ al pădurii prin crearea unei infrastructuri minimale de vizitare la picior sau cu bicicleta, cu parcări, trasee marcate și transport în comun, astfel garantând și păstrarea unor zone liniștite pentru animalele sălbatice.

Prin acțiune rapidă credem că putem reduce asaltul tăierilor “regeneratoare” de pădure precum și al dezvoltării imobiliare. Dacă împreună, cetățeni și autorități, acționăm repede, atunci putem păstra moștenirea naturală a județului nostru!”

Marșul pentru pădurile Iașului este o inițiativă a organizațiilor ieșene Codrii Iașilor, Salvați Prutul, Mai Bine, SOR Iași, Reset, Clubul de Ciclism și Ecologie IașiBike, EduVentura, grupul civic de inițiativă Parcul Elena Doamna și beneficiază de sprijinul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde.

Foto: Codrii Iașilor

Euronews (studiu): Record trist pentru Cluj-Napoca – orașul european cu cele mai multe decese premature din cauza lipsei copacilor! Ce ziceți, mai tăiem Pădurea Hoia?

Protest fără precedent în județul Ilfov, pentru Centura Verde și aer curat

Citește pe România Curată:

Șef din Poliție, reținut pentru că ar fi primit mită de la Mafia Lemnului. Luna trecută, polițistul deschisese dosar penal pentru tăierile ilegale din prima pădure cu certificare FSC din România

Tun după tun, de la directorii Afacerii Roșia Montană. Nu doar statul român, ci și banca de stat CEC, Primăria Alba Iulia, dar și alte instituții publice riscă să piardă zeci de milioane și/sau să rămână cu lucrări neexecutate. La cât se cifrează datoriile

S-au cumințit austriecii de la Kronospan? Ia uite ce Cod anti-mită și anti-practici de tip cartel și-au tras! Îi crede cineva?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *