Lucian Davidescu

Libertatea câştigă definitiv un proces cu primăria lui Băluţă. Cererea autorităților de a li se publica pozițiile, indiferent ce conțin – „inadmisibilă”

Ziarul Libertatea câştigă definitiv un proces deschis de primăria lui Daniel Băluţă, după ce în primă instanţă pierduse, scrie Pagina de Media. Ziariştilor li s-a reproşat că ar fi trebuit să „cenzureze” răspunsurile unui intervievat. La apel, Tribunalul Bucureşti a dat dreptate presei.

Este al treilea proces pierdut definitiv, din trei încheiate, de când primarul PSD Daniel Băluță a lansat zeci de acțiuni împotriva ziariștilor de investigație de la Libertatea și de la alte publicații.

Primăria Sectorului 4, unde edil e Daniel Băluţă, obţinuse un drept la replică în instanţă. În septembrie, judecătorii dădeau dreptate instituţiei şi obligau ziarul coordonat de Cătălin Tolontan să publice o poziţie a administraţiei locale Sector 4. Era vorba despre un interviu cu profesorul de matematică Mircea Ţeca (directorul Colegiului Gheorghe Şincai din Bucureşti).

Respectivul punct de vedere „corecta” întrebările puse de jurnalista Cristina Radu unui intervievat şi chiar susţinea că o parte din răspunsuri ar fi trebuit cenzurate.

Administrația locală a cerut Judecătoriei Sectorului 2 ca, printr-o ordonanță președințială, o procedură urgentă, ziarul Libertatea să fie obligat să publice un articol-drept la replică. Acest „drept la replică” nu a fost niciodată trimis ziarului, ci dat direct la instanță. În el, Sectorul 4 rescria practic interviul și susținea, de pildă, că jurnaliștii sunt vinovați pentru că au comis „necenzurarea afirmațiilor” făcute pe parcursul dialogului de către directorul liceului.

Pe larg în Libertatea: Tribunalul București – sentință în favoarea presei. Cererea autorităților de a li se publica pozițiile, indiferent ce conțin – „inadmisibilă”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Libertatea câştigă definitiv un proces cu primăria lui Băluţă. Cererea autorităților de a li se publica pozițiile, indiferent ce conțin – „inadmisibilă”

  1. Gabriel Rădeanu

    Dacă era vorba de drept la replică,nu putea să facă nimic instanța, și de fapt până la urmă asta a făcut… și-a declinat competența.E o problemă de deontologie a presei care ar fi trebuit să funcționeze în mod reflex… adică se cere un punct de vedere înainte de a publica!
    Nu știu care sunt detaliile poveștii, însă logica pare a fi următoarea… Presa (adică „acuzarea”) a prezentat Publicului(Judecătorului) „cazul” „păgubitului” într-un raport contestabil cu „autoritatea” zilei…și din procesul acesta lipsește cu desăvârșire mărturia acuzatului sau al avocatului său.Probabil logica asta i-a îndrumat în mod greșit spre Justiție.
    Așa că din punctul meu de vedere Presa a greșit!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *