Alina Mungiu-Pippidi

De ce Klaus nu învață de la Angela Merkel?

Era un mister de ce România a avut nevoie de militarizare și denunțarea la Consiliul Europei a Convenției Drepturilor Omului ca să lupte cu pandemia. Începe a fi deslușit numai văzînd ce se întîmplă zilele astea.

Ar fi de neconceput în Germania ca Angela Merkel să țipe public la directorul de la Robert Koch Institute așa cum și premierul, și președintele român au făcut-o la adresa lui Streinu Cercel că și-a permis să producă un plan pentru ieșirea treptată din carantină. Și în Germania felurite institute au produs asemenea planuri și propuneri, care nu erau identice. Toți au fost tratați cu respect, toate au fost luate în considerare. Academia Leopoldină a emis un supraraport citat de guvern în ședința decisivă. Care a fost democratică, s-a citat toată evidența științifică, toate părerile și fiecare guvernator de land și-a apărat interesele, ca atare deși s-a adoptat o strategie comună, ea a fost finalmente adaptată de la land la land. Trebuie spus clar că limbajul lui Ludovic Orban, care pe vremuri părea să aibă umor, ca și cel al lui KI, care pe vremuri mi se părea un om modest (clar, nu sunt o bună judecătoare de oameni mai ușor cu statisticile) pare copiat la indigo (și probabil și sunt, aceiași securiști nedemocrați scriu un corp comun care e apoi adaptat de două instituții diferite) și e de neconceput într-o democrație. Experții sunt acuzați că și-au permis să fie experți, să uzurpe prerogativele puterii, care pretinde că are un monopol pe reflecție și comunicare. Politicienii vor să interzică orice dezbatere despre cum se rezolvă criza epidemiologică, sunt deja pregătiți să dea vina pe doctori pentru ce merge prost și să-și asume tot meritul pentru ce merge bine. Evident, Streinu Cercel și Arafat sunt dinainte victime desemnate și evident că demisia lui Victor Costache, susținut de președinție în agenda de a redirecționa resursele din sănătatea publică mai mult la sectorul privat, nu a fost acceptată decît cu mare ranchiună. Pe scurt, gelozie mare la oamenii noștri politici și securiștii pe care se bazează ei pentru expertiză în toate domeniile că nenorocita asta de epidemie a adus în față niște doctori, iar ăia și-au permis să vorbească fără aprobare de la regiment. De altfel, lupta pentru putere (asupra poporului, că doar nu asupra virusului) a început din ziua 1, cînd asupra lui Streinu Cercel au început să plouă kompromate, publicîndu-i averea, conflictele de interese etc. Ca orice om, nici doctorul Cercel nu e deasupra oricărei bănuieli, dar lansarea haitei contra lui numai după ce a început epidemia, deși avem ANI și alte instituții lăudate de Bruxelles, care ar fi avut timp berechet să se ocupe de problema lui dinainte, pare curată gelozie și luptă pentru control.

Niciodată nu au fost în stare liberalii să se împace cu expertiza prea bine, dar ultimii trei ani au adus o noutate, autoritarismul liberal. Cînd nu ai oameni pricepuți și extragi miniștrii sănătății din spitale de provincie (citește vreunul din ei Lancet Public Health? Nature? Că nu am pretenția să și publice, ca noi, civilii? E vreunul măcar minimal informat în politici de sănătate?) Cum îți permiți să ataci în public ideea că un om de știință are dreptul să pună în dezbatere un plan? Ce e asta, dictatură militară? Să propună STS alt plan, dacă acum se pricepe și la epidemii, sau SRI, sau SPP. Sau Institutul de Studii Populare, sau cum s-o chema think-tankul liberal, defunct demult cu toată pompa de bani și programe de la Konrad Adenauer Stiftung și alte fundații. Că de, pe cel căruia nu îi e dragă cartea, nici bursele nu îi pot ajuta! Cine nu deosebește un analfabet de un savant are nevoie de militarizare ca să poată amenda pe cine rîde de el sau chiar închide situri și ziare. Doctori, nu știrbiți autoritatea politicienilor liberali, că și așa vezi peisajul prin ea de solidă ce e!

Societatea democratică are nevoie de dezbatere, numai așa se vede ce face guvernul bine și ce face prost. Autoritatea științifică nu poate fi știrbită de cea militară sau politică: numai un prost le pune pe curs de coliziune. Nu prim-miniștrii sau președinții ne validează pe noi, savanții, ci rezultatele noastre, numărul de citări, indicii de impact, numărul de vindecări, sistemul anonim de validare a cercetărilor noastre și finalmente concurența loială între mai multe păreri și dovezi. Adevărat, în România multe discipline sunt curat impostoare, mai ales cele de unde își iau diplomele politicienii – Dreptul, Științele economice și sociale, comunicarea, teologia etc. Dar nu medicina. Fără să fie de rangul unu, științele la noi nu sunt adunături de impostori, ci ultimele baricade unde rezistă profesioniștii. Nu e o întîmplare că mai mereu se aleg rectori la universitățile mari care nu sunt din domenii științifice, ci umaniști sau pe acolo (cer scuze umaniștilor adevărați care nu au nici o șansă să ajungă rectori). Asta arată doar că bătălia pentru putere chiar în cele mai bune universități a fost cîștigată de impostori contra savanților. Cum? Cu ajutorul conexiunilor politice și cu serviciile, care au ajuns strîns împletite.

Liberalii ar fi trebuit să învețe din experiența lui Băsescu că oamenilor nu le place ca politicienii să se lupte cu doctorii. Vezi însă că ei aveau planul invers, cînd a venit epidemia erau puși pe arestat doctori și profesori, în loc să-i dea afară pe toți cei care fac achiziții netransparente și neconcurențiale peste 25%! Nu e nevoie de SRI și STS, că e afișat pe Opentender.eu și pe Tender Electronic Daily, vezi acolo corupția live din România, contract cu contract! Și dacă ar exista vreun dram de voință politică, corupția ar fi prevenită administrativ, introducînd benchmarkurile din Single Market Scoreboard la fiecare unitate contractantă din țară!

Dar scopul nu e să guvernăm bine, ci să guvernăm fără contestare. Încet-încet, Orban și Iohannis s-au contaminat de la anturajul securist care, e drept, i-a făcut oameni mari, le-a dat puterea fără să fi cîștigat alegerile legislative, nu e puțin lucru cînd numai asta te interesează. Orice urmă de emulație europeană a dispărut, altfel Klaus ar folosi telecomanda și ar urmări cum a vorbit Angela Merkel despre epidemiologi de cînd a început epidemia, fără teamă că dacă arată respect sau nu adoptă vederile lor imediat lumea o va respecta pe ea mai puțin. Autoritatea fie există, că e bazată pe valoare, fie nu. Nu poate fi proptită cu trolli plătiți din banii de propagandă antirusă sau cu decrete militare, imediat știrbite de protocoale cu biserica. Nu vă faceți iluzii, oamenii știu cine sunt impostorii și, dacă nu mutați imediat alegerile exclusiv în lumpendiaspora, la cei pe care nu îi guvernați voi și citesc numai Facebook, și le întindeți așa, pe vreo lună, vine el și decontul pentru purtarea lipsită de măsură pe care o arătați zilele astea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

55 thoughts on “De ce Klaus nu învață de la Angela Merkel?

 1. kross

  Doamna,Declaratia lui Domnului Cercel nu a fost decit o minge ridicata la fileu,pentru ca cineva sa recistige din imagine,pentru a putea fi din nou vector electoral.

  Reply
 2. Sandu

  Ce plan ? Aici vorbim de o idee aberantă, jignitoare și imposibil de aplicat. „Planul Vacanța Mare” care prevedea izolarea totală a persoanelor peste 65 de ani, în diverse locuri, pentru 3 luni. Mie mi se pare că cineva bate campii pentru că nu stie câtă lume este in aceasta situatie si de pe pozitia de mare specialist, de doi bani, sperie oamenii ca apoi să vina alții sa ii poata linisti. Deci asta vi se pare că este plan demn de a fi luat in seama. Azi îi luăm pe ăștia de peste 65 de ani, iar mâine pe cei peste 50 de ani și uite așa ne aranjează pe toți pe cine știe ce criterii. Este inadmisibil șă gândești în acest fel.

  Reply
   • Maria Rusu

    Stimate domn Ghingheș,în căminele de bătrâni din Galați și Răcari/Dâmbovița și Răchiți /Botoșani nu a avut nevoie de 3 luni COVID-19 să izbească mortal.
    Deci,rămâne cum am stabilit,programul conașului Streinu Cercel este o mare tâmpenie!
    Personal,cred că ipochimenul vrea să se lanseze în politică,prea băgase și organizare guvernamentală,financiară și economică în ce i-a slobozit mintea!
    Chit că în ianuarie ne spunea inenarabilul dr.Streinu Cercel că Wuhan și virusul sunt un punctuleț hăăt,departe,pe harta Chinei,adică deveneam invidioși,la noi n-avea s-ajungă COVIDu…
    Pe urmă,ne-a aspus tot dânsul că COVIDu este mai debil decât gripa clasică…
    Să zic și de inutilitatea măștii?Dar de cea a spirtului medicinal(concentrație lcool 70%)?
    Nu mai zic,ca să nu intrați în depresie dvs.și d-na AMP.
    În consecință,să fiți amândoi sănătoși,că bine a făcut Iohannis răstindu-se cum s-a răstit!

    Reply
   • Marga

    Pag. 3. • Persoanele peste 65 de ani:
    o Izolare la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni –
    indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare
    într-o casă liberă sau relocare instituționalizată)
    o Susținerea acestor persoane, respectând cu strictețe
    măsurile de distanțare socială, pe toată această durată.
    Susținerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie
    de autorități și cu ajutorul ONG-urilor
    o Monitorizarea acestor persoane se face de poliția locală, și
    autoritățile locale.

    Reply
   • Levente F.

    Pagina 3. „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată)”….
    …și doamna Mungiu-Pippidi, în Germania a propus cineva „relocarea” celor peste 65 ani??? Nu cred.

    Reply
  • Cristi C

   Sandule, ai fost victima unei uriase dezinformari, dar ti-a placut pentru ca inghiti pe nemestecate tot ce iti livreaza propaganda liberala, la fel de infecta ca orice ticalosie.
   Iata ce scrie in documentul pe care nu l-ai citit. Ca era greu.
   Persoanele peste 65 de ani:
   – o Izolare la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni –
   indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituționalizată)
   Pentru cei de peste 65 de ani – ținuți SINGURI/CU PERSOANE DE ACEEAȘI VÂRSTĂ, IZOLATE LA
   FEL în aceeași casă – indiferent cum se cheamă conceptul ”casă” – propria locuință, locuință de vară,
   apartament închiriat etc., respectiv dacă nu au unde – instituționalizați prin rechiziționare de hoteluri,
   etc.

   Sper ca esti suficient de abil incat sa citesti: „respectiv daca nu au unde – institutionalizati”

   Si mai afla ceva Sandu 22. Aproape toate măsurile din acel plan au fost deja implementate, le traiesti si tu si cei in varsta de peste 65 ani, acum. Chiar acum. Incepand din 21 martie. Au trecut 4 saptamani. Vor mai trece inca alte patru saptamani pana pe 15 mai. Si apoi inca niste saptamani. Deci vor fi cam 12 saptamani.

   Reply
  • apostol daniel

   salut,nu sunt fan cercel,dar profesional NUMAI ASA se poate scapa,va rog incercati sa judecati

   Reply
  • Laur22

   Draga Sandu

   Ca sa ii izolezi trebuie sa potzi sa ii hranesti, tratezi cu medicamente speli hainele shi alte alea.
   Ori asta cere organizare, ceea ce pentru liberali e cu neputintza.
   De aceea in prezent sunt inzolatzi shi au voie sa iasa doar 2 ore pe zi din casa ca sa isi ia singuri de mancare ca doar n-o sa organizeze liberalii ceva pentru cineva.

   Adica baaaaaa ciumplacule citeaza tot
   Daca e cu izolare e shi cu sustzinere shi cu monitorizare iar voi liberalii cu sustzinerea statzi execrabil de prost, uite textul, tot textul bai prostea.

   „Persoanele peste 65 de ani:
   o Izolare la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni –indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocareîntr-o casă liberă sau relocare instituționalizată)
   o Susținerea acestor persoane, respectând cu strictețe măsurile de distanțare socială, pe toată această durată. Susținerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorități și cu ajutorul ONG-urilor
   o Monitorizarea acestor persoane se face de poliția locală, și autoritățile locale

   Bai prostea lui feismuc izolarea la domiciliu (casa proprie ) nu se aplica acuma ?

   Bai prostea, itzi meritzi holera liberala de azi.
   Suntetzi exact atat de prosti shi de inraitzi cat are nevoie sistemul sa fitzi ca sa va mai arunce la voi cate un carne de tun la judecta voastra cazacesca (daca ai citit Prin foc shi sabie stii despre ce vorbesc )
   https://www.romaniacurata.ro/streinu-cercel-plan-coronavirus-iohannis-liberali-anticipate/

   Reply
 3. Ciobanul Bucur

  Total de acord ca liberalii care ne conduc acum se bazeaza exclusiv pe securisti si pe lumpandiaspora.
  Dar va veni ea, primavara, si pe ulita noastra, si atunci ca-l vedem pe Iohannis pe unde isi scoate camasa!

  Reply
 4. Claudia

  Analiza dumneavostra e prea intelectuala, stimata doamna. Dr. Cercel a propus o prostie la fel de mare ca si cea cu testatul din usa in usa.
  In plus, vorbim despre un doctor care face experimente pe pacienti cu medicamente HIV nevalidate pentru Covid 19 fara sa explice efectele secundare care uneori pot fi fatale.
  Sunt aproape sigura ca Romania e singura tara din lume unde gratie „Doctorului” Cercel bolnavii asimptomatici sunt internatii in spitale si sunt tratati experimental cu medicamente care nu fac nimic altceva decat sa imbogateasca firmele de medicamente. In orice alta tara, inclusiv in Canada unde locuiesc, asimptomaticii sunt trimisi acasa in carantina si sunt monitorizati de doctorii de familie si directiile de sanatate publica.

  Uneori e mai bine sa nu fortezi nota cu demostratii de democratie si analogii prea complicate. Deja stim ca Romania nu e Germania. Iar prostia care pune in pericol vietile oamenilor nu e scuzabila in nici o circumstanta. Nici macar in numele democratiei.

  Reply
  • Cristi C

   Claudia, daca analiza este prea intelectuala, tu bati campii.
   Citeste documentul Claudia despre care vorbesti fara sa-l fi citit. Si poate o sa afli, mai ales daca nu esti in Romania, ca ce scrie acolo ni se intampla deja. O sa afli ca Guvernul anti-pandemie sau Ministerul anti-pandemie exista. Nu s-a creat un Guvern Anti-Pandemie ci, prin decretarea stării de urgență, treburile interne au fost preluate de Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU). Potrivit legii. Si guvernul plateste tot, asa cum scrie in document. Guvernul plateste salariile celor trimisi in somaj tehnic.

   Claudia, toate tarile trateaza bolnavii cu antivirale HIV. Citeste, afla, descopera.
   Daca ai partial dreptate este despre asimptomatici. Atat.

   Reply
  • Catalin

   Nu stiu exact unde e prostia din document. Este un draft vechi(eu l-am citit cu mai bine de 10 zile inainte de scandal) care insiruie o serie de propuneri printre care si masuri legate de izolare. Poate ma insel, dar era vorba despre batrani fara apartinatori. Ma puteti corecta. Un fake news grosolan la care s-au pretat oameni cu pozitii de raspundere in statul roman, asta mi se pare jenant.

   In ceea ce priveste administrarea unor terapii HIV nevalidate pentru covid trebuie avut in vedere faptul ca nu exista in acest moment un tratament validat iar din cate stiu, combinatia de antivirale folosite nu pare sa fie eficienta.

   In Canada se folosesc alte scheme de tratament. Intr-adevar, este absurd sa tii internat un pacient asimptomatic, mai ales in conditiile de la noi.

   Da, Romania nu e Germania dar nici mosia unor securisti care fac ce ii taie capul de sub sapca, mintind, dezinformand si manipuland doar pentru a iesi ei bine. Inca o data aveti perfecta dreptate: prostia care pune in pericol vietile oamenilor nu e scuzabila, nici in numele democratiei nici in numele ordonantelor militare/starii de urgenta.

   Reply
  • Zigzag

   Nu intelegi ca NU exista medicamente inregistrate pentru Covid-19? Practic orice e folosit acum, oriunde in lume, e la nivel experimental, inclusiv Paracetamolul. Iar medicamentele pentru HIV sunt folosite pentru ca sunt antivirale, se presupune ca ar putea avea efect de limitare a infectiei. Lopinavirul si Ritonavirul sunt folosite si in Canada ca si peste tot in lumea civilizata. Oricine e tratat pentru Covid-19 pe planeta participa, in fapt, la un studiu de cercetare, PENTRU CA NU AI TRATAMENT. Se prescrie empiric si se testeaza rezultatele, apoi se ajusteaza schemele. Faptul ca in Canada cazurile usoare se trateaza acasa este pentru ca nu vor sa incarce sistemul sanitar. In toate tarile cu numar redus de cazuri la inceput se spitalizeaza toti pacientii, chiar si asimptomatici, apoi, pe masura ce creste numarul infectatilor, se triaza in functie de gravitatea bolii si se interneaza cazurile medii si grave.
   In ceea ce o priveste pe madama asta PSD-ista, sigur ca ar spune orice in favoarea unui protejat al nomenclaturii de partid. L-ar numi chiar si expert pe domnul “Spirtul nu e biocid”.

   Reply
  • aurel

   Daca locuiti in Canada, este de presupus ca stiti ceea ce se intampla acolo.N-aveti de unde sti ce se intampla in Romania, pentru ca nici noi nu stim . Nu puteti scapa insa de acest adevarat blestem al romanilor, anume acela de a-si balacari tara imediat ce trec granita. Aici nici nu s-a pus problema doctorului Cercel, ci problema indreptatirii specialistilor fata de indreptatirile politicienilor in cadrul statului de drept.

   Reply
  • Dumitru

   „un doctor care face experimente pe pacienti cu medicamente HIV nevalidate pentru Covid 19” Toata lumea face asta. Nu exista azi medicamente (de nici un fel) care sa fie validate pentru Covid 19. Spuneti ca traiti in Canada. Ia uitati aici cate teste clinice (adica experimente) sunt in curs pe la Dvs https://www.canada.ca/en/health-canada/services/drugs-health-products/covid19-clinical-trials/list-authorized-trials.html In lista asta aveti teste cu Remdesvir, care e un medicament antiviral din aceeasi clasa cu tratamentele HIV. Deci, inainte sa colportati argumente tehnice, intelegeti-le intai ca sa vedeti daca sunt adevarate.

   Reply
 5. miron miron

  Doamna Alina, nu-i bagati in aceiasi oala pe nemti cu romanii din Tandareni, Suceava, cartiere din Bucuresti si aproape oriunde in tara. In Germania e disciplina, insa la romii nostrii nici ordonantile militare n-au reusit sa-i linistesca. Dumeavostra probabil n-ati citit planul lui Streinu Cercel, de fapt o aberatie, facuta probabil aburit de alcool. N-aveti grija, acolo la guvern se lucreza, sunt specialisti buni, ca doar se vede bine, dupa numarul decedatilor care-i avem si pe care-i regretam.

  Reply
 6. infractori in uniforma

  Marog.
  Profesionalismul cadrelor medicale nu arată prea bine de moment ce sunt pricipalul factor care raspandeste epidemia prin România, pana azi.

  Reply
 7. Ladiana

  Dna Pippidi, vă citesc pt că opiniile dv mi se păreau echidistante politic, pt că ați dorit guverne și parlament curat. De la un timp sunteti obsedată de servicii și mi s-a parut o inclinare spre psd. De asemenea când vezi că cel mai mare epidemiolog al țării, dr Cercel se aliniază cu dna Firea la un proiect cu iz electoral de testare a bucurestenilor in timp ce in țară nu există teste,, cand dl Cercel propune izolarea bătrînilor timp de 120 de zile, probabil să scape de ei, cand recomandă lucruri contrazise de alți medici, cei drept fără titlurile dlui Cercel, parcă increderea in capacitatea acestui mare dr în a gestiona corect criza, dispare.

  Reply
 8. MP

  Nu cred ca politicienii de la putere au nevoie de stare de urgenta, militarizare sau derogare de la CEDO ca sa critice sau sa ignore expertii, pot face asta oricum.

  O explicatie mai simpla e ca guvernantii sunt incompetenti in domeniul legislativ si vor sa fie protejati de o avalansa de procese la CEDO cauzata de masurile luate zilele astea.

  Cat despre planul lui Streinu-Cercel, m-am uitat pe el si nu mi se pare foarte profesionist. Propune niste masuri, dar nu contine nicio argumentatie sau analiza. Documentele publicate de academia Leopoldina (m-am uitat doar din avion peste unul din ele) par a fi cu totul altceva, cuprind niste analize ample.
  Cred ca ar trebui sa fim mai pretentiosi fata cei pe care-i numim experti.

  Reply
 9. AlinaMP

  @Claudia. Cercel poate fi judecat doar de alti epidemiologi, nu de politicieni. Si daca sunteti in Romania, nu ca mine, stiti ca e vorba de o versiune a unui plan vechi, nu se stie de cine scursa la presa si cu ce scop… Rusine!

  Reply
  • Claudiu

   Doamna AMP o parte semnificativa din presa sustine ca d-l Streinu-Cercel este cel care a „scurs pe surse” planul catre presa. Si, din pacate, cealalta parte nu sustine contrariul. Asa ca, cu toata bunavointa, nu prea sunt argumente pentru a-i tine partea.
   O problema este ca d-l Streinu, in ultima perioada a incetat sa fie un epidemiolog care se exprima public doar prin lucrari stiintifice sau rapoarte catre autoritati, ci a devenit personalitate media. La fel ca si d-l Rafila comenteaza zilnic, pe langa aspecte care tin de epidemiologie (si unde probabil sunt experti), probleme economici , ba chiar recent comentau fenomenul sportiv. Iar cand dai interviuri zilnice iti pierzi aura de cercetator.

   Iar Claudia a expus civilizat o opinie. „Rusine” banuiesc ca este catre d-voastra ca nu acceptati pareri contrare.

   Reply
 10. emil

  Stiinta, cultura si disciplina germana nu sunt compatibile cu barbarii de tirani romani care fura, talharesc si se ucid unii pe altii cu o cruzime de nedescris.

  Reply
  • Dumitru

   Pai daca votati cu asemenea tirani care „fura, talharesc si se ucid unii pe altii” e treaba Dvs. Pe de alta parte, daca tiranii se ucid intre ei ar trebui sa fie OK, ca nu-s multi.

   Reply
 11. nae girimea

  Baetii astia nu-s de capul lor . Ei au lansat un balon de incercare cu „Marile Vacante ” . Ideea va continua cu impunerea ca „Vacanta ” sa fie platita de „beneficiari „ . Astfel , costul cazarii , mesei , ingrijirii ar urma sa se deduca din pensie , iar pt cei pt care pensia nu ajungea , sa le fie scoase proprietatile ( casa , pamint ) la licitatie. A, vor intra in program si clinicile particulare care vor prelua o parte din carantinati . Preturile vor fi stabilite de piata .

  Reply
 12. Moromete

  Doamnă AMP, fără a disculpa jocul politic făcut de junta aflată la putere, vă rog să observați două aspecte importante care completează tabloul general.
  Primul este că în documentul incriminat nu există nici o argumentare medicală sau epidemiologică la vreo măsură propusă. Așa cum e scris, documentul putea fi făcut de orice politruc cu apucături ciudate. RKI nu ar fi scos niciodată așa ceva. Ar fi descris ce riscuri medicale se presupune că există, ce condiții concrete ar reduce riscurile, iar apoi ar da exemple practice care ar duce la rezultatele dorite.
  Al doilea este că doctorul Cercel e medic primar de boli infecțioase, specializat în tratamentul hepatitelor și al SIDA. Nu este și nu a fost niciodată epidemiolog care să se ocupe de transmiterea și gestionarea epidemiilor prin măsuri de sănătate publică. Pe scurt și el și Matei Balaș se ocupă cu tratamentul. Nu se ocupă și nu au experiență în transmiterea bolilor contagioase. Poate așa se explică primul punct.
  În concluzie speța „Vacanța Mare” arată cum niște amatori veleitariști se bazează pe alți amatori veleitariști într-o situație în care lipsa de profesionalism are consecințe catastrofale pentru o țară cu 20 de milioane de oameni.

  Reply
 13. Dumitru

  De ce ? Pentru ca, vorba Dvs, contractul social e diferit in Romania fata de Germania. In Romania populatia pare sa nu aiba o problema cu conducerea prin metode securiste. Manipularea este acum evidenta, dar totusi merge. Oamenii s-au invatat sa aiba o identitate de grup, iar fiecare grup identificat este infiltrat de securisti. Si nimeni nu se uite daca ideea pe care o colporteaza este adevarata. Vad pe facebook oameni cat se poate de OK colportand mesaje de la securisti, de la Sputnik, de la multinationale, etc. Si o fac de multe ori cu o energie demna de cauze mai bune. Nimeni nu sta sa se uite ca, de exemplu, documentul lui Streinu-Cercel e din februarie (a fost scos acum la inaintare pentru a-l albi un pic pe Iohannis) si, in plus, nu vorbeste de izolarea celor care au o familie, ci doar a celor care n-au nici o alta varianta…

  Reply
 14. Otto

  Jos palaria, DOAMNA Alina Mungiu-Pippidi!!!!!
  Zilele acestea mi-am dat seama ce l-a motivat pe Brancusi sa plece, chiar si pe jos, din tara!
  Dumneavoastra traiti printre oameni cu o anumita educatie si aspiratii care lipsesc cu desavarsire aici, chiar si in cercurile demnitarilor.

  Reply
 15. taunul77

  Sa tinem cont si de sfaturile economice ale dr. Streinu-Cercel?

  Ca nu s-a limitat doar la chestiunea cu izolarea persoanelor peste 65 de ani …

  Reply
 16. Aurel

  Ati auzit,ati citit undeva ca directorul institutlui Koch a propus separarea varstnicilor de cei tineri si introducerea in carantina?Alta personalitate si cumva Angela Merkel l-a felicitat?
  A citit cineva?Este cineva convins inafata de AMI ca Angela Merkel ar felicita o asemenea
  propunere?

  Reply
 17. AlinaMP

  In Germania, ca si in Franta, s-au redus sau interzis complet vizitele familiei la caminele de batrani unde au rudele (parinti, bunici). Dar de fapt nu cred ca e nimeni sa nu fi inteles ca toata chestia a fost facatura ca sa ia PNL control complet asupra comunicatiilor si sa nu ii mai dea spatiu la TV lui Cercel. Nicio opinie publica normala nu discuta draftul unui plan din februarie care nu a fost niciodata adoptat, cei care sustin acest punct de vedere sunt postaci sau indobitociti complet (dar nu cred sa existe asemenea dobitoci naturali, romanii au simt critic, umor, nu inghit toate galustele…). A fost o galusca si au facut ce au vrut, l-au exclus pe seful institutului national de epidemiologie din comisia care se ocupa cu virusul de la Minister. Bravo! De intrat in istorie, Orban, Iohannis si chirurgul de la Husi! Daca romanii nu se desecuritizeaza nici dupa cum au tratat ei epidemia, atunci isi merita soarta!!

  Reply
  • user

   Adriana Pistol e director la Institutul de Sanatate Publica din 2005, conform CV-ului ei („Director – National Centre for Communicable Diseases Surveillance and Control, National Institute of Public Health, epidemiologist”). E adevarat ca apare ca da consultatii si la Regina Maria. Asta cu lucratul si la privat si la stat e o boala generala a sistemului de sanatate romanesc, majoritatea doctorilor sufera de ea.

   Cine plange dupa Streinu Cercel poate ar trebui sa citeasca investigatia Rise Project (din 2018!) „Institutul de Boli Inventate”. Dupa mine, omul ala nu avea ce cauta in pozitii de conducere de atunci.

   Cu pandemia s-a evidentiat si prin asocierea cu Firea ca sa testeze – la inceput a zis „toti” – bucurestenii.
   Si a mai si cerut un fel de imunitate, il citez:
   „Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar, care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor.”
   Ca daca nu:
   “dacă nu se va întâmpla așa, următorul pas va fi ca acest corp medico-sanitar să facă un pas în spate”.
   (conform Libertatea).

   Reply
 18. marius

  operatiunea SRI denumita „vacanta mare” a fost executata cu succes, Streinu Cercel este demis si complet discreditat pe un fake news marca pnl-klaus guwerner iohanis…. urmeaza Arafat

  Reply
 19. Dan Plesoianu

  Multe dintre lucrurile afirmate despre securisti si amicii lor de joc la groapa de nisip sint adevarate. Cu toate acestea, Streinu-Cercel se pare ca si-a dat cu stingul in dreptul… Da, dinsul are nu numai dreptul, dar si obligatia de a face palnuri de rezolvare a crizei pandemice in Romania, dar, pentru ca nu ne putem juca cu astfel de planuri importante, dinsul nu ar fi trebuit sa-si puna egoul in fata si sa faca publice planurile sale, inainte de a le fi discutat cu fortele politice. Altfel, asa cum s-a petrecut, aceste planuri aruncate spre public direct de Streinu-Cercel, pentru a vedea lumea cit este el de dastept, nu au facut decit sa semene panica, intr-o tara aflata deja in panica si dementa partiala… Deci nu cred ca trebuie sa ii luati apararea lui AS-C neconditionat…

  Reply
 20. Dan Plesoianu

  (cont.)
  Deci, Streinu-Cercel, daca vroia sa isi faca public planul, trebuia sa sublinieze ca acesta este doar un plan, care va fi supus discutiei autoritatilor superioare. Sau, mai corect ar fi fost sa depuna planul dinsului spre avizare autoritatilor superioare, care il si platesc pentru asa ceva…

  Reply
 21. Laura G

  Acuma, cred ca toata lumea este de acord ca nu am fi avut nici una din aceste probleme daca primarii ar fi alesi in 2 tururi, sau daca am fi modificat Constitutia sa interzicem gratierea pentru coruptie…

  Reply
 22. Dorin

  Si iata cum niste repetenti ajunsi la Husi ca au fost la coada listei la rezidentiat dau afara pe un sef de promotie… Triumful meritocratiei liberale… Si totul pentru ca si-a permis sa colaboreze cu primarul Capitalei, care e de la PSD, ca la epidemie chiar iti poti permite sa nu colaborezi cu oricine ar fi.

  Reply
 23. Pompi

  Presupunand ca v-ati imbolnavi de Covid-19, ati dori sa va trateze:

  1. Ministrul Tataru
  2. Premierul Orban
  3.Presedintele Iohannis
  4. Profesorul Streinu Cercel

  sau de discipolli unuia dintre ei.

  Raspunsul la aceasta intrebare va poate spune ceva.

  Reply
 24. Gabriel Radeanu

  Doamna Mungiu!!!… va rog nu-i suspectati pe cei doi vectori de putere actuali de prea mare avengura a ideilor personale,goliciuni individuale in care se pot inocula usor concepte partizane interesate!…In alta ordine de idei versiunea asta dorit apocaliptica a pandemiei,este un exceptional test exhaustiv pentru democratiile planetei.Nu este deloc intamplator,ca state cu democratii exemplare de functionalitate nu au impus niciun fel de izolare…Abordarea aceasta cinica,la care si eu subscriu,chiar daca lucrez in sistemul medical,a fost posibila in tarile in care populatia are incredere in conducatori,adica democratia si-a completat ciclul privind delegarea puterii…In restul lumii,din motive politice qvasi-individuale s-au instituit masuri generale razboinice,de dezactivare aproape totala a economiei,care vor salva foarte putine vieti…dar care,din pacate, vor avea consecinte sociale incomensurabile….

  Reply
 25. Pompi

  Intre demiterea lui Streinu Cercel si sfatul de a face injectii cu dezinfectanti e asa multa asemanare.. ambele sunt rezultatul gandirii politice a unor mari lideri.

  Reply
 26. Cinicul

  „Cînd nu ai oameni pricepuți și extragi miniștrii sănătății din spitale de provincie (citește vreunul din ei Lancet Public Health? Nature? ”
  Aici domna AMP a dat-o cu oitea-n gard. Cati ministri ai sanatati din lumea civilizata citesc The Lancet sau Nature?. Va garantez ca peste 90% sunt politicieni. In sistemul westminsterian nu poti fi ministru daca nu esti membru al Parlamentului.
  In Alemania ministrul sanatatii este absolvent in „stiinte” politice si drept la faimoasa universitate din Hagen, dupa ce a fost un simplu functionar bancar. In USA ministrul este absolvent de drept (ce-i drept de la o univesitate f buna), iar in UK pozitia este ocupata de o persoana cu studiii medii care a lucrat un pic si ca asistenta medicala. In Canada ministra este absolventa de arte (adica de o facultate unde se duc cei care nu reusesc sa ia o nota decenta la bacalaureat), cel din Spania a terminat filozofia, cel din Spania „stiinte” politice, cel din Japonia finante, etc.
  Franta este singura mare putere occidentala care are un ministru medic specialist (de la un spital din Genoble).

  Reply
  • Cinicul

   Asta nu inseamna ca nu sunt de acord ca majoritatea ministrilor actualilor guvern este formata din mediocri sau sub-mediocri. Fostul mare ministru al sanatatii, cu titluri universitare, abia de se putea exprima corect in limba materna, cat despre intentiile sale nu mai vorbesc, era un smecher contaminat de moravurile levantine de pe cheiurile Dambovitei, nu de Sibiu. Marele finantist Citu are un doctorat la o universitate americana de care n-a auzit nimeni si in orice intreview dovedeste ca a fost acolo complet spalat pe creier. Despre primul ministru nu merita sa comentez, este din categoria sub-mediocrilor. In anii 80 cine era repartizat stagiar la Targu Secuiesc nu era din categoria celor mai straluciti absolventi de Politehnica.

   Reply
 27. Razvan Tomescu

  Buna ziua!
  Fara a incerca sa scuz cu nimic sistemul politic romanesc (care mie, in cea mai mare parte a spectrului politic, inclusiv PNL bineinteles, mi se pare incurabil, ca tot vorbim despre medicina, in materie de renuntare la practici politice oneroase, ca sa nu le spun altfel), intrebarea mea pentru autoare ar fi: care este „autoritatea stiintifica” a dlui A. S-C? Cea dovedita in luarile de pozitie de dupa Colectiv (” bolnavii sunt doar colonizati” etc.) sau de la inceputul epidemiei in Romania (” ne alertam aiurea”,, cum spunea, de altfel si KI, etc.) – ca ma gandesc ca dl Tolontan (care are meritul sa le faca sumarul) nu minte si ii pune in gura dlui Cercel vorba a nespusa – cand dl ACS a dovedit, de fapt, ca nu expertiza il intereseaza, ci conservarea intereselor castei medicalo-politice transpartinice, cu tot cu ajutorul securistilor la care se face referire in articol. „Greseala structurala” a articolului, dupa mine, este ca il pozitioneaza pe dl ACS in afara regimentului, si nu inauntrul lui, unde indelungata lui activitate pare sa il pozitioneze si inainte de izbucnirea scandalului. Si, daca tot vorbiti, absolut justificat, de practicile anti-coruptie, ma gandesc la diatribele dvs articliere care ar fi urmat daca afirmatii precum cele ale domnilor ACS sau R. Arafat care se ante-victimizeaza referitor la posibila viitoare anchetare a pretului achizitiilor (vorba aia, daca e pandemie, corectitudinea se suspenda, in conditiile in care saptamanal apar destule articole in presa ca furnizorii sunt din sfera serviciilor sau papusi mascate ale politicienilor, in special PNL, ce sa facem, bafta lor, daca au prins guvernarea taman acum), respectiv referitoare la „imunitatea viitoare pentru achizitii”, deci daca afirmatile ar fi fost facute vreun politician (de la orice partid);daca ati scris deja un articol pe aceasta tema si mi-a scapat mie, imi cer scuze anticipat. Si ca sa inchei cu ceva la moda, ca doar cu o conspiratie toti suntem datori, mai ales in vreme de zavera, banuiala mea, nesustinuta de nicio dovada, este ca initial au picat toti – KI, LO, ACS, RA- de acord pe planul ala, dar pe dl ACS l-a mincat undeva sa ia un avans in drumul spre statuie si l-a facut scapat prin presa, numai ca nu se asteptau la reactia adversa atat de puternica, si atunci ce facem? Bagam tapul ispasitor, asta mi se pare ipocrizia si ticalosia, nu ca il dau afara dintr-o functie vremelnica, si nici nu moare expertiza medicala o data cu dl ACS, ca doar un Musta si un Molnar s-or mai gasi prin tara. Si imi mai pare rau de drama sufleteasca a dlui ACS ca nu a putut face testare la Bucuresti cu experta in orice a neamului, dna Firea, a trecut o luna si nu stim ce se mai intampla cu maretul proiect (dar o sa se suceasca lucrurile, da Domnul si vin ceilalti competenti de la PSD si o sa ramana dl ACS macar cu aura „am vrut sa fac, dar nu m-au lasat”).
  Cu stima si urari de sanatate!

  Reply
 28. maria

  Pai el este Guvernatorul Coloniei lui Merkel.. El stie bine ce este de Folos lui Merkel.. In plus, pt Jiltul lui Sparanghel Voda sint mai multe To do Lists.. De la nemti, de la francezi, de la Olandezi, de la austrieci.. si Cireasa de pe tortul Jafului.. de la Trump..

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *