Romania Curată

Judecătoria Sectorului 4: Doar cetățenii îl pot sancționa pe Piedone. Prin vot

Nu judecătorii sunt cei care pot sancționa un primar pentru lipsă de moralitate, ci alegătorii care îl pot vota sa nu. Asta este concluzia la care au ajuns magistrații de la Judecătoria Sectorului 4 care au respins duminică contestația depusă de Asociația ”Colectiv pentru Viitor” împotriva candidaturii lui Cristian Popescu Piedone.

„Instanţa subliniază că legea (…) nu prevede drept condiţie de admisibilitate a candidaturii buna reputaţie a candidatului şi nici nu ar putea stipula o asemenea condiţie, întrucât într-un stat democratic fiecare cetăţean cu drept de vot poate, conform aprecierii sale subiective, să voteze un anumit candidat sau să se abţină de la a-l vota”, au explicat magistraţii.

Judecătorii mai susțin că „a lăsa o asemenea apreciere de ordin subiectiv – buna reputaţie a candidatului – la latitudinea unui număr restrâns de persoane (membrii biroului electoral, judecători etc.), cu consecinţa împiedicării unei persoane, care îndeplineşte formal condiţiile legale, să candideze, ar contraveni acestui principiu democratic că fiecare persoană este liberă să voteze un reprezentant al comunităţii sale, în funcţie de aprecierea subiectivă a fiecărui votant şi de convingerile sale politice, indiferent de indignarea provocată de această candidatură unui grup de persoane şi indiferent de numărul acestora”.

Astfel, în document se precizează că „cetăţenii cu drept de vot sunt cei care decid, în urma voturile exprimate în mod legal, asupra oportunităţii unei candidaturi”, menţionând judecătorii că „în absenţa unor motive expres prevăzute de lege care să împiedice intimatul să depună candidatura sus-menţionată, comunitatea al cărui reprezentant intenţionează să fie acesta este singura în măsură să sancţioneze sau să răsplătească parcursul profesional şi personal al candidatului, prin votul majorităţii membrilor săi”.

Reprezentanții asociației victimelor tragediei de la Clubul Colectiv au depus o contestație împotriva candidaturii lui Piedone pentru un nou mandat de primar după ce acesta anunțase în noiembrie 2015 că se retrage din politică. Membrii asociației au scris pe Facebook că gestul primarului este o dovadă că ”apropiaţii noştri au murit degeaba”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Judecătoria Sectorului 4: Doar cetățenii îl pot sancționa pe Piedone. Prin vot

  1. george

    Mizeria din justitie este cel putin la fel de mare ca in politica, curatenia printre judecatori oare cind incepe?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *