Romania Curată

INVITAȚIE/DEZBATERI: Cum schimbăm un oraș. Bătălia pentru spațiul public. Comunitate și Participare

România Curată vă invită la dezbaterile ”Cum schimbăm un oraș”, care vor avea loc marți și miercuri, la Chișinău (de la ora 18.00, la Zpațiu), respectiv Iași (de la ora 18.30, la Librăria Librarium Palas), cu ocazia lansării cărții ”Fraierilor!”, de Mihai Goțiu (Editura Tact, Cluj).

Că e vorba de Roșia Montană, de Arafat, de ACTA, de votul diasporei, de parcurile orașului, de păduri, de romi, de pietonale și de piste pentru biciclete ori de sălciile de pe marginea Someșului, clujenii și-au făcut un obicei să iasă în Piața Unirii sau ”la locul faptei”. Cu zeci, cu sutele, alteori cu miile și cu zecile de mii.

fraierilor gotiu coperta 3dPuțini știu că istoria recentă a activismului clujean a început și s-a dezvoltat în jurul bătăliei pentru spațiul public. Mihai Goțiu a avut șansa să experimenteze și să documenteze ”în direct” nașterea spiritului civic al orașului, începând cu marile greve studențești din 1995 (când 25.000 de studenți ieșeau în stradă la Cluj împotriva Legii Educației), cu campaniile de afișe MindBomb ori cu lupta pentru pietonalizare și dat jos gardurile de pe spațiile publice de la începutul anilor 2000 și până la revolte ”în direct” pe scenele de teatru independent ale orașului. Despre toate acestea (bonus un capitol despre politicile de urbanism care au schimbat Viena după primul Război Mondial), Mihai Goțiu a scris în cartea ”Fraierilor!”. Însă lansarea cărții este doar pretextul dezbaterii.

E ceva de luat aminte în toată bătălia clujenilor pentru spațiul public? Rămâne ceva după Declarația de la Cluj din noiembrie 2014? Merită și poate fi multiplicat spiritul civic clujean? Cum se formează rețele civice într-o comunitate și cum se formează o comunitate în jurul implicării civice? Cum se pot extinde aceste rețele civice și cum ajung să colaboreze între ele? Sunt doar câteva din întrebările la care se vor căuta răspunsuri în cadrul celor două dezbateri.

Evenimentul de la Chișinău va avea loc marți, 29 martie, de la ora 18.00,  la Zpațiu/ Zpace (str. Șciusev 103), cu participarea, alături de autor, a lui Ovidiu Țichindeleanu, Alexandru Vakulovski și Vitalie Sprînceană.

La Iași, dezbaterea și lansarea de carte se vor desfășura miercuri, 30 martie, de la ora 18.30, la Librăria Librarium Palas (din Palas Mall), autorul avându-i ca invitați pe Alexandrina Dinga și Liviu Antonesei.

Dezbaterea de la Chișinău se desfășoară în cadrul proiectului ”Comunitate și Participare”, un program de acțiuni care au ca temă participarea și implicare comunităților locale în procese ce țin de guvernarea locală, transparență și democrație.

Invită-ți prietenii de pe Facebook la dezbaterea de la Chișinău (aici).

Invită-ți prietenii de pe Facebook la dezbaterea de la Iași (aici).

Mai multe detalii despre ”Fraierilor!”, aici.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “INVITAȚIE/DEZBATERI: Cum schimbăm un oraș. Bătălia pentru spațiul public. Comunitate și Participare

  1. Dezideriu Dudas

    Primul român care a lansat in geopolitica romaneasca post-decembrista cuvantul „fraier” a fost Dorin Tudoran. Sunt convins ca Liviu Antonesei nu va uita asta la lansare…O sa caut cartea. Sunt convins ca adauga valente noi, nebanuite, de la „geneza certocrata” a d-lui Tudoran….

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *