Dollores Benezic

Între timp, în Republica teocrată România

Medicii refuză să mai facă avorturi, din motive religioase, părinții refuză să-și mai vaccineze copiii. Urmează, probabil, să ardem pe cineva pe rug dacă susține că pământul e rotund.

Oupați cu lupta ANAF-ului cu urzicile și leurda sau cu tablourile fostului ministru de finanțe, am pierdut din vedere două informații insuficient de interesante pentru a prinde pagina întâi a tabloidelor:

1. În 2013 numărul unităţilor medicale în care nu se mai fac deloc avorturi la cerere în nicio perioadă a anului s-a dublat faţă de anii 2010-2011, ajungând la 13 spitale – conform unui studiu făcut public recent de Euroregional Center for Public Initiatives (ECPI).

2. În 2014 vaccinarea anti rujeolă, oreion, rubeolă în România a scăzut până la sub 80% în unele zone din țară. De exemplu în București, rata vaccinării a fost în 2014 de 78,3% față de 97,4% în 2013, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Sunt două statistici aparent fără legătură, care arată regresul minunatei societăți în care trăim. Pe de-o parte medicii români, ăia care au mai rămas să practice pe meleaguri mioritice, își permit să aibă angoase moral-religioase și le refuză pacienților un serviciu legal (unii o fac ipocrit, numai de Paște și Crăciun, alții, după cum arată studiul citat, au decis să refuze tot anul să-și facă treaba), pe de altă parte părinții care au ceva mai multe posibilități decât o budă în fundul curții (prin asta înțelegând acces la Internet, dar nu și discernământ) își permit să refuze un serviciu medical care le ferește copiii de boli grave, poate mortale.

Ambele tabere neagă cu inconștință rezultatele progresului din ultima sută de ani sau câștigurile obținute cu prețul morții unor oameni. În privința refuzului medicilor de a efectua avoturi la cerere, este uimitor cum s-a ajuns la situația descrisă în studiu, la numai 25 de ani distanță de perioada în care avortul era interzis prin decretul dat de Ceaușescu în 1966, în urma căruia au murit mii de femei:

Acest raport studiază două obstacole cu care se confruntă femeile în accesarea serviciilor medicale de avort la cerere: stigmatizarea celor care recurg la avort, de către personalul medical, şi refuzul pe motive de religie sau conştiinţă la efectuarea avortului la cerere.

Numărul unităţilor medicale în care se fac avorturi la cerere indiferent de sărbătoare religioasă este într-o scădere considerabilă comparativ cu anii precedenţi – 3 unităţi medicale, faţă de 15 unităţi medicale în decembrie 2010 şi 5 unităţi medicale în aprilie 2011.

Cercetarea vizeazǎ exclusiv avortul la cerere care se poate efectua conform legii pânǎ la 14 sǎptǎmâni (interpretat de către unii ca fiind 12 săptămâni de sarcină). Acesta este un serviciu medical public şi plǎtit în mod direct de cǎtre pacientǎ, nefiind suportat din asigurarea de sǎnǎtate publicǎ. 

Cu toate că legislaţia privind avortul în România este destul de permisivă, totuşi femeile continuă să recurgă la avorturi provocate ilegal şi nesigure. Conform statisticilor oficiale, numărul avorturilor provocate ilegal (de ex. avorturi efectuate în afara cadrului legal) după care femeile au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru complicațiile apărute după avortul ilegal a crescut în ultimii ani – de la 53 de cazuri în 2009, la 54 de cazuri în 2010, 83 de cazuri în 2011 şi 119 cazuri în 2012.

Studiul ECPI nu cred că are pretenția că a cercetat exhaustiv întreaga rețea de spitale publice din țară, însă cifrele arată o tendință îngrijorătoare într-un timp foarte scurt. Știu că unora avortul le pare rezultatul unei nesimțiri criminale, în condițiile în care contracepția este la îndemână, numai că nu e la îndemâna oricui. Pilula, prezervativul, steriletul, toate costă, iar statul nu excelează nici la finanțarea programelor naționale de contracepție gratuită.

Fără educație, fără bani pentru contracepție, unora (multora) le rămâne avortul ca mijloc extrem de contracepție. Nu e normal, dar e o realitate. Dacă și ăsta le este refuzat pe motive religioase ajungem să punem în practică acea lege de interzicere mascată a avorturilor, pe care voiau niște parlamentari s-o impună în 2012, împreună cu biserica, și care iată că e aplicată de medici fără ca legea să fi fost votată.

În privința vaccinării, a curs deja prea multă dezbatere pe tema asta. Mi se pare că dacă tot faci un copil ești dator nu numai să-i oferi educație, jucării și tot ce crezi tu că-i mai bun, ci mai ales șansa de a trăi (sănătos). Din păcate nu s-a descoperit și vaccinul împotriva prostiei. În ritmul ăsta probabil nu mai e mult și vom arde pe cineva pe rug dacă susține că pământul e rotund, că tot am scăpat deja de șase ani de teoria evoluționismului din programa școlară, că îndrăznea să ne facă maimuțe.

 

sursa: dollo.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

52 thoughts on “Între timp, în Republica teocrată România

 1. nu contează

  ” își permit să aibă angoase moral-religioase și le refuză pacienților un serviciu legal”
  Crud. Your way or the highway! Democracy 4 all!

  Reply
  • agnostica

   medicii buni au plecat, au mai ramas astia care omoara cu prostie si nesimtire bebelusi, batrani una/saptamana, sau fac vaccinuri infestate, cum a facut fabrica de Iasi in ultimii 2 ani, incat nimeni nu mai indrazneste sa foloseasca vaccinele romanesti iar cele straine sunt scumpe…mai e de mirarae ca din astia rasar indoctrinatii, care nu cred ca trebuie sa isi faca treaba. De ce nu pleaca si astia, si sa isi propage prostiile in tari civilizate?

   Reply
 2. taunul77

  Da’ ce atata vaccin? Cu mirul nu merge? Nu si-a dovedit eficacitatea in cazurile lui Vosganian si Sova in Parlament?

  Reply
 3. david

  Contraceptie = abstinenta. E gratis, sanatoasa si benefica chiar. Cine nu a incercat nu stie cum e.

  Reply
  • SJ

   Sper ca sunteti sarcastic! Incercati abstinenta in calitate de sotie a unui sot „care-si cunoaste drepturile”, mai ales cand vine cherchelit acasa, si veti vedea… Dupa vreo doua zile, putin cu ochiul stang…

   Reply
   • YO

    De sterilet nu a auzit nimeni? Nu mai insistati sa ii tratati pe medici ca pe ospatari. Macar la carciuma nu plecati fara sa platiti… Uite ca nu ii poate obiga nimeni sa faca intreruperi de sarcina! Si nici nu mai faceti trimitere la motivele religioase. Unii medici au ceva aparte. O afectiune cronica numita constiinta, afectiune care nu ii lasa nici sa faca avorturi pentru bani, nici sa plece afara unte sunt tratati omeneste, platiti si respectati. Nu stiu daca ati mai auzit de afectiunea aceasta. Poate pentru ca sunteti imunizati genetic…
    Referitor la datele statistice, educatia incepe acasa si se continua in scoala. La ce servicii platiti, rezutatele sunt chiar fenomenale…

    Reply
 4. IAD

  Este foarte simplu: campanie corectă pentru vaccinare, LEGE, şi existenţa vaccinurilor. Oamenii chiar încep să creadă că nu sunt bune vaccinurile, care ba nu se găsesc, ba nu se produc, ba se cumpără varianta cea mai scumpă şi mai proastă, mă rog, numai critici obiective lagate de vaccin – în paralel cu anihilarea producţiei autohtone. Cu privire la avorturi, medicii care refuză să facă acest serviciu medical, să facă 2 lucruru:
  1. Să contribuie la un fond pentru ajutorarea mamelor care nasc fără să vrea şi să vegheze la dezvoltarea psihică etc. a copiilor veniţi pe lume nedoriţi
  2. „misionariat” pentru contracepţie, şi că contribuie la finanţarea anticoncepţionalelor + prezervativelor, care ar trebui date gratuit!

  Reply
 5. Alina Mungiu-Pippidi

  Inca o data, text excelent de Dolo, daca toti jurnalistii ar scrie asa despre statistici nivelul de educatie al populatiei ar creste de ar obliga si politicienii sa evolueze…

  Reply
  • marie-louise sebe

   „Excelent text” ?!? – ma rog… am rezerve ca un text care contine injurii poate fi considerat excelent …
   S-a cam uitat de eleganta … – autoarea lasa impresia sa detine „ADEVARUL ABSOLUT”: „își permit să aibă angoase moral-religioase și le refuză pacienților un serviciu legal” .

   Daca avortul este „un serviiu legal” asta nu-l face si un „serviciu obligatoriu” pentru medici. Mi se pare mie sau refuzul de a oferi acest serviciu nu este o ilegalitate ?!!

   Acelasi lucru si cu vaccinurile : atat timp cat nu sunt obligatorii, si a le refuza este permis, de ce ii acuzam pe oameni ca isi exercita drepturile ?

   Reply
   • Serban Mircea

    pentru ca drepturile pe care si le exercita oamenii pe care tu i-ai scuti de responsabilitate nu se repercuta asupra lor, ci asupra copiilor lor, n-au decat sa nu se vaccineze ei daca au atata incredere in oameni ca olivia steer sau alti prozeliti anti-vaccinare, dar sa nu gireze cu vietile altora, mai ales nu ale celor pentru care sunt responsabili, pt ca stii tu, noah … sunt PARINTI??

    Reply
   • raluca

    Refuzul medicilor se traduce prin impiedicarea accesului pacientului la serviciile medicale, deci este ilegal. A
    Si pardon, vaccinurile mentionate (anti rujeola, oreion, rubeola), sun OBLIGATORII, nu optionale.
    Deci mai usor cu pianul pe scari!

    Reply
    • YO

     Aha. Bine ca m-ai luminat! Poate specifici si actul normativ. NU E OBLIGATORIE VACCINAREA SI NICI AVORTUL LA CERERE. CUM NU E NICI SEXUL NEPROTEJAT REGLEMENTAT…
     Tot referitor la vaccinare, cata vreme legiuitorul da dreptul parintelui sa opteze si, implicit, sa isi asume decizia, opinez ca e bine asa. Exista argumente pro si contra, decide fiecare. Cei ce detin adevarul absolut sunt eminamente imbecili.

     Reply
   • Milutzu

    Din acelasi motiv pentru care cetateanul de rand isi alege un reprezentant: pentru ca se presupune, logic, ca individul este incapabil sa ia corect decizii care il intereseaza personal, intereseaza grupul din care face parte si intereseaza viitorul copiilor sai. Un singur om este incapabil sa stie tot, asa cum afirmati, nu este detinatorul adevarului absolut si nici al cunoasterii absolute (imi par chestii distincte) si deci incapabil de decizii 100% corecte si care implica viziune. Rolul reprezentantilor, alesi pe cale democratica, nu?, este de a crea un volum intelectual suficient cantitativ si calitativ pentru ca deciziile sa aiba, statistic, cele mai bune sanse sa fie corecte. Aceeasi statistica spune ca efectul vaccinarii este pozitiv cand se are in vedere grupuri mari de indivizi. A, ti s-a imbolnavit copilul dupa un vaccin? Fii sigura ca ti-ar fi murit daca ar fi avut de infruntat o epidemie pe care tocmai vaccinul a prevenit-o. Prin urmare trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca reprezentantii nostri mai iau si decizii care nu convin cetateanului. Desigur, cand reprezentantii sunt o turma de idioti inconstienti, indiferenti si inconsecventi (puteti gasi si dvs. alte epitete incepand cu i), apare intrebari cu privire la justetea actiunilor lor. Insa asta nu va impiedica pe dvs., individ, sa va documentati, presupunand ca aveti in spate o scoala generala din care ati ramas cu ceva, indiferent de IQ. A nu o face inseamna prostie. Parerea mea. P.S. Din cate stiu, medicul poate refuza un serviciu care i se pare imoral sau dincolo de abilitatea lui de a garanta sansa de succes solicitata de pacient, daca exista asa ceva.

    Reply
   • agnostica

    adica medicii nostri ofera serviciile de pe fisa lor de job numai cand vor? acuma inteleg cum a murit batrana din brasov, externata in frig, in camasa de spital, care vadit nu stia unde se afla…medicul nu avea obligatia sa o tina pana vin rudele dupa ea…si alte cazuri tragice asemanatoare. Probabil sfata spaga ar rezolva retinerile iar aceeasi medici ofera serviciile pentru avort in clinica particulara.

    Reply
   • Dinu Jan

    Bravo Marie-Louise, ai dreptate cu ceea ce ai scris.
    Vaccinarea este un drept nu o obligatie (poate deveni obligatie in conditii speciale – stare de epidemie, atac biologic etc.), cine vrea poate sa il solicite. Chiar nu vedeti cum suntem cobai pentru fel de fel de interese? Institutul romanesc de vaccinuri a fost inchis in mod dubios. Acum statul cumpara vaccinuri de pe aiurea, inclusiv de la firme private pe care nu le poti verifica asa cum ar fi fost in cazul Institutului romanesc. Apoi, e inca proaspata stirea de acum cateva luni care a circulat in toata presa internationala (am pus linkul care s-a deschis primul cu stirea asta si un scurt sumar) – http://www.evz.ro/nazism-curat-onu-acuzata-de-sterilizarea-in-masa-a-femeilor.html – Asociația Doctorilor Catolici din Kenya a anunțat că a descoperit în vaccinul anti-tetanos cu care au fost injectate 2,3 milioane de femei și fetițe un antigen care produce pierderea sarcinilor. Campania de vaccinare este făcută prin Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Internațional de Urgență pentru Copii al ONU (UNICEF). Si e vorba aici de institutii „grele” care fac asemenea „experimente criminale”. Asa ca poate vom face usor legatura si cu – <> Si ca sa nu sara unii in sus ca, iaca vin iar astia speriati de oculta mondiala, va dau si link de pe youtube cu Bil Gates spunand cu guritza lui aceste lucruri: https://www.youtube.com/watch?v=WUJMR3BUm2s . Oricum e plin netul cu filmulete dintr-astea.

    In problema 2, cea cu avortul, e foarte corect juridic ca pot refuza din convingeri morale sau religioase, anumite „prestatii” medicale, mai ales cand acestea (in afara motivatiilor terapeutice de salvare a vietii mamei), nu se cheama „avort, intrerupere de sarcina, chiuretaj, eliminarea produsului conceptiei sau a embrionului”, ci pur si simplu crima, ucidere de om (cine nu crede sau nu vrea sa creada, poate vedea pe internet cum arata mica fiinta umana de 12 saptamani – cand se recomanda a se face „operatia”). Medicii ginecologi stiu asta, pentru ca ei sfarma capul copilului cu chiureta, pentru a nu se zbate in timpul macelului, apoi sfarma / rup bucatile de trup si le scot afara din uter, pe o masa, pentru a le recompune, in vederea asigurarii ca nu a ramas inauntru vreo bucata de trup care poate cauza infectii etc.
    Asa ca sa o lasam mai moale cu tavalugul corect politic ce vrea sa niveleze creierele si constiintele inclusiv ale romanilor. Astea merg foarte bine la cei care cred ca undeva cu cateva zeci de generatii in urma, stramosul lor a fost vreo maimuta. Pacat ca unele persoane chiar foarte istete (asa-zisa inteligenta preponderent orizontala), devin datorita lipsei de intelepciune (inteligenta verticala, in stransa legatura cu asezarea spirituala a omului), „sponsorii” ideologici ai vremurilor astea grele prin care trecem…

    Reply
    • Dinu Jan

     Scuze! Se pare ca o bucata de comentariu pe care o pusesem ca pe un citat intre 2 varfuri de sageata, dupa „Asa ca poate vom face usor legatura si cu –” nu mi-a fost luat de softul de comentarii. Il pun acum: Suntem oficial şapte miliarde de oameni, iar Pământul începe să dea semne de… oboseală. Suntem prea mulţi, spun minţile luminate care caută deja soluţii. Unii le-au şi găsit. Surprinzătoare şi înfricoşătoare este varianta propusă de multimiliardarul şi filantropul Bill Gates care vrea să ţină sub control creşterea populaţiei prin vaccinare. „Lumea de azi are 6,8 miliarde de oameni, număr ce va ajunge până la aproximativ 9 miliarde. Acum, dacă facem o treabă foarte bună cu noile vaccinuri, cu serviciile medicale, cu serviciile de sănătate reproductivă, am putea, cel mai probabil, să reducem acest număr cu 10 sau 15%” a declarat Bill Gates. Bill Gates este pasionat de vaccinuri. A finanţat programe de vaccinare pentru lumea a treia şi a investit sute de milioane de dolari în tehnologii de „castrare temporară”

     Reply
 6. andrei

  n-o să-mi arăt toată indignarea față de rândurile astea, dar trebuie totuși să ridic o problemă: nu e greu să vezi în avort o crimă. că e legal,pentru mine nu înseamnă nimic. cu sau fără biserică, a imputa cuiva că refuză să îl facă mi se pare îngrijorător de-a binelea.

  Reply
  • Nichipercea

   Nimic nu-l impiedica pe acel medic pe care constiinta il face sa oblige o femeie sa procreeze fara voia ei – fie sa renunte la meserie, fie sa se duca la ISIS sau la dracu in praznic, intr-o tara mai inapoiata decat asta unde avorturile sunt ilegale. Atata vreme cat este insa platit (asa prost cum este) din bugetul de stat sau local, atunci face ce ii cer eu caci eu ii asigur salariul !

   Reply
   • MaCota

    @Nichipercea: Incerc sa-mi imaginez conditiile necesare si suficiente pentru scenariul tau, adica acela in care un medic refuzand sa practice avortul obliga (chiar obliga) de fapt o femeie sa procreeze. Pe scurt lucrurile ar putea arata asa: 1. Medicul violeaza o femeie care nu foloseste mijloace contraceptive. 2. Femeia ramane insarcinata. 3. Medicul refuza sa-i faca avort din motive de constinta. 4 Medicul-violator impiedica femeia sa apeleze la alt medic pentru intreruperea sarcinii. 5. Femeia e obligata sa procreeze.
    Cam greu de indeplinit toate conditiile, dar nu imposibil. Din comentariul tau reiese insa ca pasul 3 (Medicul refuza sa faca avortul) e suficient pentru a produce rezultatul de la pasul 5: Femeia e obligata sa procreeze.

    Reply
 7. alixero

  Cel care a ars pe rug a indraznit sa fie diferit, sa creada diferit si sa actioneze diferit. Exact asa cum fac acei medici care isi respecta juramantul si isi fac treaba:protejeaza vieti, nu le termina. Cat despre criminalele care folosesc avortul ca metoda contraceptiva desi au gratuit anticonceptionale, alea ar trebui sa infunde puscariile, nu sa fie protejate punand in plan secundar viata unui inocent si moralitatea unui medic. Exact asa cum, spre deosebire de turmistii care au impresia ca in toate domeniile guvernantii rateaza dar in ceea ce priveste obligativitatea vaccinarii sigur au dreptate si sunt spre binele nostru, sunt parinti care aleg diferit pentru copiii lor. Eu o sa imi vaccinez copilul cand tu o sa iti injectezi aceleasi vaccinuri ca un bebelus,; intr-o cantitate raportata la zecile tale de kg….si poate o sa intelegi de ce 2 vaccinuri cu opt tulpini pana la varsta de doua luni, la 3 kg….e cam mult. Dar tu nu gandi….tu fa ca toti turmistii, mananca rahat si distribuie ura, ca asta inseamna jurnalism azi. Daca sunt asa bune vaccinurile poate tu si mungiu care comenteaza va vaccinati si va faceti frumoase si cu adevarat destepte….dar probabil nici atotputernicele vaccinuri nu au atata putere…..

  Reply
 8. Ioana

  Intr-adevar, nu exista nici o legatura intre avort si vaccinuri. Refuzul unor parinti de a-si vaccina copiii este regretabil si ar trebui combatut printr-o legislatie dura de obligativitate a schemei de vaccinare. Dar nu vad ce legatura are asta cu refuzul unor medici de a face avorturi la cerere? Sa inteleg ca un medic nu are dreptul sa invoce dreptul la constiinta intr-un asemenea caz? Ca este OBLIGAT, desi contravine convingerilor lui, sa intervina pentru a intrerupe o viata? Numai femeile au dreptul sa dispuna de constiinta si corpul lor cum doresc, medicii nu? Mi se pare o viziune extrem de antidemocratica. Asa cum nici un pacient nu poate fi OBLIGAT sa accepte o interventie medicala, tot asa un medic trebuie sa aiba dreptul sa refuze o interventie care contravine, pana la urma, chiar juramantului lui Hipocrat (celui neprescurtat).

  Am ajuns sa privim cu prea multa usurinta avortul ca pe o metoda de contraceptie daca ne revoltam ca niste medici nu mai vor sa-l practice cu o lejeritate cu care stomatologii nici macar nu mai fac extractii. Autoarea sa nu se impacienteze chiar asa – raman suficienti cei care nu se impiedica de astfel de scrupule.

  Reply
  • Jo

   un medic cu o clinica PRIVATA (sau de la una) poate sa refuze avortul!
   dar nu cel ce este pe statul de plata a unei policlinici,este platit de toti beneficiarii…aceia asteapta o servire completa!
   deci, este nelegal!

   Reply
   • YO

    Nu. nu e ospatar. Si avortul nu e trecut in meniu. Sarcina normala nu e boala. Niciun ginecolog nu va refuza avorul daca fatul e malformat, sau oprit in evolutie. Ma uimiti ca toti aveti pareri si opinati despre ce ar trebui sa faca alte categorii profesionale e mai greu sa vorbiti fiecare despre ce faceti voi. Ca in afara de medici, toate s-au rezolvat!. Pentru 1400 lei lunar fac deja foarte mult. Si pentru ca nimeni nu e revoltat de remuneratia lor, in scurt timp vor ramane numai acei medici care vor face avorturi indiferent daca e sau nu o sarcina prezenta, si, ca sa nu faca discriminare, vor fi primiti sa avorteze si barbatii. …

    Reply
 9. Marcel

  Draga Dollores,

  Ai un nume frumos apropo. Cu avortu sunt de acord, dar medicii au dreptul sa aleaga daca fac sau nu ceva impotriva constiintei lor asa cum aleg si mamele sa isi omoare copilul nenascut. Corect?

  Iar vaccinurile nu sunt toate la fel de necesare, nu toate bolile sunt mortale si nu sunt toate la fel de eficiente deci sa le faci fara sa te informezi denota prostie si lipsa de interes. Si nu poti nega ca nu exista efecte secundare, scrie si pe pachet de ele. Tii le asumi sau nu, tine iar de tine? E un risc si faptul ca il iei in considerare nu inseamna in nici un caz ca esti prost asa cum sustii in text. Corecta informare din surse sigure conteaza si apoi si educatia.

  Medicina nu e matematica, du-te cu niste analize la 10 doctori si vei vedea ca nu exista un consens 100% intre ei. Te rog sa ma contrazici daca nu esti de acord cu ce am scris, astept.

  Reply
 10. Emilian

  Sunt total de acord cu Marie-Louise. Nu văd de ce vă cramponați atât pentru niște lucruri perfect legale. Dacă dumneavoastră vi se pare atât de ieșit din comun faptul că cineva alege să nu comită o crimă, până la urmă (deși sunt sigur că nu vă place termenul, din motive invocate de mii de ori), nu înseamnă că toată lumea e de acord.

  În plus lucrurile se bat cap în cap. Dacă susțineți că femeia are dreptul asupra vieții celui pe care îl avortează, dreptul acesta dispare brusc atunci când se naște copilul? Pentru că, prin extensie, cea care avortează copilul, va avea dreptul să nu îl vaccineze, atunci când acesta se va naște, dacă o va face, bineînțeles.

  Reply
 11. viorel

  De cand,bolile copilariei sunt grave si mortale?! In schimb,de multe ori vaccinurile au efecte grave si mortale.
  Provocarea unui avort la cerere este CRIMA.UCIDERE,OMOR. Bine ca mai sunt medici adevarati care inteleg lucrul asta.
  Daca vorbim de drepturi asupra vietii ,atunci,Unul Singur le are: Cel care a creat Viata.
  Cand un om va putea crea viata,atunci poate sa pretinda acest drept

  Reply
  • agnostica

   ce ignorant poate fi care spune ca bolile copilariei nu sunt grave…in copilaria mea inca era locul plin de copii care au trecut prin poliomelita, TBC, si alte boli care se pot preveni numai prin vaccinuri…ca vaccinurile romanesti au conotatoe proasta e altceva, dar in general nevaccinarea deja a dus la reaparitia TBC si polio…ceea ce pune in pericol si ceilalti copii, drept pentru care in alte tari unele vaccinuri sunt obligatorii…

   Reply
   • roxana

    TBC -ul nu este o boala a copilariei,iar vaccinarea contra TBC-ului se face in primele zile de viata in maternitate , DACA maternitatea are vaccinul ! Vaccinul antipolio este obligatoriu; articolul face referire la boli nu foarte grave ale copilariei si de aceea vaccinarea contra lor nu este obligatorie;

    Reply
   • Jo

    aici in Germania este ,din cauza nevaccinarii copiiilor, o intreaga molima de pojar, rau de tot,multi copii au murit,si citiva adulti care au luat de la copii!
    atunci,cine e de vina? parintii care nu au vaccinat copilul,ala a dat mai departe ,si din cauza asta au murit citiva altii ???
    pojarul poate fi o boala a naibii rau!!!si pe cine sa dau vina cind imi moare copilul care a luat de la gradinitza??

    Reply
 12. viorel

  Ba nichipercea, ma c,,,c pe banii tai! Eu,medic, raspund in fata lui Dumnezeu si a constiintei mele.Nu fac un lucru impotriva lor nici pentru toti banii din lume!
  Cine vrea sa faca omor n-are decat! Dar sa o faca pe propria raspundere.

  Reply
 13. Kati

  Sunt mama cu un copil pe care mi l-am dorit 10 ani pana am reusit sa il aduc pe lume! Azi are 6 ani si desigur ca imi doresc sa fie sanatos pe tot parcursul vietii lui. Eu ca parinte sunt responsabil sa refuz servicii exagerate acordate de sistemul sanitar! De exemplu…ce ziceti de recomandarea ca fiind normala consumul lunar de antibiotice? Personal imi doresc mai multa transparenta legat de vaccinuri…cum ar fi cine le produce si sa fiu informata pentru ce si care sunt riscurile! Am in cercul meu de cunostinte 2 fetite care azi sunt „legume” datorita vaccinurilor de la 6 luni si la 1 an….si am vazut calvarul parintilor cu ajutorul oferit de stat in intretinerea lor …Dna Dolores dvs aveti o astfel de experienta? Nu contest stiinta si efortul cercetatorilor, contest afacerile si interesele din spatele vaccinurilor sacrificand sanatatea copiilor! Cand voi vedea ca o decizie reflecta BINELE COMUN al societatii sunt convinsa ca lucrurile se asaza in normalitate si parintii decid pentru sanatatea copiilor lor.

  Reply
  • LucianP

   Atunci eu propun să se desființeze automobilele, pentru că am văzut eu persoane accidentate grav. Aveți idee de suferințele și de mortalitatea infantilă anterioare vaccinărilor ? Aveți idee că un copil nevaccinat e un posibil vector de infectare și pentru copiii vaccinați ? Mai documentați-vă și cu privire la riscurile NEvaccinării, nu doar la riscurile vaccinării.

   Reply
 14. MaCota

  Emilian a pus punctul pe i: in numele ‘progresului’ uitam de logica. Daca acceptam ca o noua viata apare in momentul conceptiei, atunci intreruperea acelei vieti inseamna crima. Medicii ar trebui sau nu sa aiba libertatea de a decide daca participa la crima/avort? De amestecati libertatea de constiinta cu religia sau convingerile religioase? In plus daca parintele are dreptul de a decide sa intrerupa viata copilului nenascut, de ce nu ar avea si dreptul de a decide daca il vacineaza sau nu dupa nastere? Oare pentru ca avortul e considerat de unii o practica ‘progresista’ iar nevaccinarea una ‘retrograda’ si toti cei care gandesc altfel au convingeri religioase anacronice?

  Reply
  • LucianP

   Viața apare atunci când apare, nu când hotărâm noi. Avortul la cerere e legal până la 14 săptămâni, acest termen este stabilit de medici. Nu e de competența ta ca persoană religioasă să dai verdicte când începe viața.

   Reply
   • MaCota

    E interesanta argumentatia ta in privinta avortului: viata copilului incepe atunci cand incepe, nu cand hotaram noi, insa ea se poate termina atunci cand decidem noi parintii, pentru ca pana la 14 saptamani avortul e legal. Dupa aceea e ilegal si intram la puscarie pentru crima. Asadar cum e, nu stim cand incepe viata dar stim cand se termina?

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ MaCota, Micky: și mai interesant e cum ați potrivit comentariile astea ”la cuvânt”, fără a ști unul de altul, de pe IP-uri diferite și cu nick-name-uri diferite; voi nu vorbiți între voi când primiți aceeași sarcină?

     Reply
     • MaCota

      Mihai, sarcini am primit doar de la propria constinta, iar mesajele le-am potrivit doar dupa ce am vazut ca mesajul meu nu apare pe site. Ma bucur ca in cele din urma comentariul apare de doua ori chiar daca sunt criticat pe drept pentru ‘potriveala’ si pe nedrept pentru ‘postaceala’ la comanda.

     • Mihai Gotiu

      @ MaCota: eu nu acuz nimic, doar constat: două comentarii identice, cu IP-uri și nick-name-uri diferite… e așa greu să vă asumați o opinie cu nume și prenume?

   • Micky

    LucianP, e interesanta argumentatia ta in privinta avortului: viata copilului incepe atunci cand incepe, nu cand horaram noi, insa ea se poate termina atunci cand decidem noi parintii pentru ca pana la 14 saptamani avortul e legal. Dupa aceea e illegal si intram la puscarie pentru crima. Asadar cum e, nu stim cand incepe viata dar stim cand se termina?

    Reply
 15. tavy

  Despre vaccinuri,sper ca toata lumea e lamurita ca sunt obligatorii…..si atata timp cat au salvat(posibil)milioane de vieti,nu vad de ce sa renuntam la ele .Dar cu problema medicilor care refuza un serviciu medical legal,pe considerente religiosase e foarte grava….atat ne mai trebuie…sa dam peste vreun medic martor a lui yehova….ca mori pe masa de operatie fara sange .

  Reply
 16. MaCota

  Tavy, nu toate vaccinurile sunt obligatorii (din fericire), de pilda cel antigripal nu e. Iar avortul e asa cum spui ‘un serviciu medical legal’ care de multe ori implica suprimarea vietii unei fiinte la cererea parintilor acelei fiinte.

  Reply
 17. roxana

  Inainte de a face un articol despre vaccinurile neobligatorii , ar fi bine sa studiati si efectele adverse ale acestora, eventual cazuistica din ultimii 5 ani, si dupa ce faceti o analiza la rece vedeti daca mai recomandati atat de agresiv vaccinarea contra oreionului, rubeolei si rujeolei !
  Poate va interesati si de efectele adverse ale multor medicamente descoperite la distanta de ani, timp in care au facut prea multe victime; asta daca nu sunteti o persoana cu ceva interese si in industria farmaceutica !!!

  Reply
 18. COSTIN

  @Ioana.
  Poarte ca ar trebui o lege dura si pentru impunerea poligamiei. Mai usurel.
  Cu vaccinurile nu e chiar cum credeti. Cei care refza vaccinarea sunt tocmai aceia care s-au documentat. Este un subiect cu o dezbatere mult prea lunga; nu e cazul aici. Controversele NOILOR scheme de vaccinare sunt multe la numar si numarul lor creste de la o zi la alta. Dar stii de ele …. culmea…, daca te documentezi.

  Reply
  • marie-louise sebe

   Sa fim pragmatici – si asta am vrut prin comentariul meu.
   Comentariul meu vroia doar doua lucruri :
   – o anumita eleganta in exprimare, pentru ca suntem pe Romaniacurata si am pretentii …
   – mai important, atat timp cat legea nu ii obliga pe oameni sa faca un anumit lucru, atunci exista riscurile pe care le subliniati. Dar sa acuzi oamenii ca nu au constiinta si ca nu fac ceea ce pare normal pentru bunul simt nu este practic – nu vei avea rezultate. Ceva trebuie schimbat, dar tinta nu a fost aleasa corect.

   In concluzie :
   – daca vaccinurile sunt obligatorii, atunci parintii care le refuza sa fie constransi sa le accepte
   – daca nu sunt obligatorii, dar riscurile sunt considerabile, Min Sanatatii sa le declare obligatorii
   – daca refuzul unui medic sa faca avort este ilegal, atunci toti medicii sa fie constransi …
   As vrea sa vad si eu o decizie definitiva intr-un proces in care un medic este vinovat de „impiedicarea accesului pacientului la serviciile medicale” pentru ca a refuzat un avort … daca asa ceva exista in RO, atunci chiar ca plec….
   Nu poti obliga un medic sa intrerupa o viata. Obligatia lui este sa o prezerve.

   Reply
 19. Catalina Ghemes

  Stimata doamna, n-am inteles pe ce va bazati afirmatia ca avortul face parte dintre „rezultatele progresului din ultima suta de ani” (contraceptia, poate, despre care ati uitat sa mentionati ca lipsea cu desavarsire in anii comunismului), dar as vrea sa va atrag atentia asupra articolului 33 din Codul Deontologic al Medicilor, pe care vi-l redau mai jos:
  „Art.33. – Refuzul acordării serviciilor medicale
  (1) Refuzul acordării asistenței medicale poate avea loc strict în condițiile legii sau dacă prin solicitarea formulată persoana în cauză ii cere medicului acte de natură a-i știrbi independența profesională, a-i afecta imaginea sau valorile morale ori solicitarea nu este conformă cu principiile fundamentale ale exercitării profesiei de medic, cu scopul și rolul social al profesiei medicale.
  (2) În toate cazurile, medicul va explica persoanei respective motivele care au stat la baza refuzului său, se va asigura că prin refuzul acordării serviciilor medicale viața sau sănătatea persoanei în cauză nu sunt puse în pericol și, în măsura în care refuzul este bazat pe încălcarea convingerilor sale morale, va îndruma persoana în cauză spre un alt coleg sau o altă unitate medicală.”
  Avortul la cerere nu implica sarcina care pune in pericol viata sau sanatatea pacientei, ci sarcina fiziologica. In toata lumea civilizata medicii au dreptul sa decida fiecare pentru sine daca doresc sau nu sa practice avortul la cerere, fara ca nimeni sa faca vreo presiune asupra lor intr-un sens sau altul sau sa ii acuze ca „isi permit” „angoase moral-religioase”. Felul in care puneti problema este jignitor la adresa corpului medical care refuza sa practice avortul la cerere exercitandu-si astfel un drept si neingradind in nici un fel dreptul pacientelor la acest serviciu, in limita legii – asigurat, fireste, de medici care doresc sa faca asta si pe care de asemenea nimeni nu ar trebui sa ii judece.
  In alta ordine de idei, vreau sa va informez ca exista contraceptive orale si prezervative gratuite la orice centru de planificare familiala de pe langa orice policlinica de stat. Un sterilet costa la farmacie 25 de lei. Un avort la cerere costa la un spital de stat 400 de lei. Judecati si dumneavoastra daca argumentul cu lipsa banilor se sustine in aceste conditii.
  Nu in ultimul rand, faptul ca alaturati refuzul medicilor de a efectua avorturi la cerere problemei cu refuzul vaccinarii mi se pare o manipulare penibila. Nu exista nici o legatura intre cele doua, decat in contextul unui asa zis jurnalism de proasta calitate care alatura subiecte ce nu au absolut nimic in comun in afara faptului ca agita spiritele. Dumneavoastra puneti la gramada un corp profesional care este liber sa-si exercite profesia pe baza unor principii cu o miscare, din pacate la moda, alcatuita din diletanti care nu au nici o pregatire medicala si neaga medicina ca stiinta in general. Aceasta miscare isi are cauza intr-un gen de superficialitate pe care cu tristete observ ca il practicati cu mare succes.

  Reply
 20. nerjin

  @Roxana, o statistică din ultimii ani a deceselor din cauza rujeolei, a copiilor născuți cu sindromul rubeolic congenital din cauza rubeolei, a copiilor surzi din cauza oreonului avem?

  Reply
 21. marius skolka

  Astiasunt primii pasi spre o oribilitte de genul statului islamic. Spalti-i pe creier in continuare, ce va mai trebuie popor educat si sanatos? Mai bine impostori miruiti, infractori dovediti si persoane cu 2,5 neuroni in parlament…..turma!

  Reply
 22. Adi

  Asta e progres in sfarsit, oamenii incep sa deschida ochii. Dar sa stiti doamna (autoarea artcolului) ca nu-i esential ca toti sa-si scoata capul din nisip…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *