Romania Curată

ÎNSCRIE-TE! Apel pentru trainingul online gratuit ”Ucraina, dezinformare și demistificare”

Societatea Academică din România (SAR) lansează apelul de înscrieri la trainingul ”Ucraina, dezinformare și demistificare”, care se va desfășura pe data de 10 iunie 2023, în format online. Participarea la training este gratuită, pe bază de pre-înscriere, la adresa: contact@romaniacurata.ro, în limita locurilor disponibile.

Trainingul este destinat în special jurnaliștilor, membrilor organizațiilor non-guvernamentale și angajaților autorităților publice, studenți dar și oricăror altor persoane interesate de ceea ce se întâmplă în Ucraina, de cum ne raportăm la efectele războiului din Ucraina (inclusiv în privința refugiaților), de cum ne influențează manipulările din spațiul public (atât cele legate de Ucraina, cât și în general) percepțiile, implicarea și deciziile pe care le luăm, cum le recunoaștem și cum le putem contracara.

Cursurile vor fi susținute de specialiști din Ucraina, Republica Moldova și România, cu experiență practică  în domeniile jurnalismului (inclusiv reporteri de război), comunicării, științelor politice, dezinformării și combaterii acesteia, respectiv a spațiului est-european și ex-sovietic.

Important: Participanții la training vor avea posibilitatea să publice articole în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare” pe platforma România Curată (pe baza unor contracte de drepturi de autor). Participarea la training NU este condiționată de publicarea unor astfel de articole.

Trainingul face parte din proiectul ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”, derulat de SAR și se va desfășura pe data de 10 iunie 2023 (sâmbăta), între orele 10.00 și 15.30, în format online (pe Zoom). Pentru participare trimiteți un mail la adresa: contact@romaniacurata.ro, cu numele și prenumele, profesia și/sau ocupația, respectiv instituția la care sunt angajat sau afiliat (dacă e cazul). Mai multe informații veți primi, ulterior, pe mail.

Despre lectori:

Vasile Ernu este scriitor şi jurnalist, cunoscător nativ de limbă rusă şi secundar de ucraineană. Activează în presă de mai bine de 20 de ani. A scris pentrru HotNews, Adevărul, România Liberă, Libertatea. Este un bun cunoscător al spaţiului ex-sovietic şi al mass-media de limbă rusă şi ucraineană. A publicat pe teme legate de spaţiul ex-sovietic în presa română și occidentală. În prezent scrie pe platforma VoxEuropa texte de analiză în mai multe limbi de circulație.

Marin Gherman este lector la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, doctor în științe politice, director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți, Ucraina). Președinte-fondator și coordonator de proiecte al Centrului Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina. Colaborează cu presa din România. Este editorialist la ziarul Libertatea și Veridica, publicație specializată în analiza și demontarea campaniilor de fake-news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est. Autor de studii publicate în reviste de specialitate. Autorul cărții „Capitalul social în Ucraina și România: o nouă dimensiune a proceselor de integrare europeană” (Cernăuți, Editura Druk Art, 2022).

Viorica Tătaru și Andrei Captarenco sunt jurnaliști de război, fiind premiați pentru reflectarea în presă a războiului din Ucraina, au primit „Premiului Tudor Iașcenco” 2022, oferit de Asociația Presei Independente din Moldova pentru curaj și demnitate în exercitarea misiunii de jurnalist și apreciați pentru curaj civic de Casa Regală a României. Andrei Captarenco este producător la Digi24. A activat în cadrul Euronews, ProTV Chișinău și București, Antena 3. Are experiență în calitate de cameraman și producător de emisiuni. A realizat transmisiuni live de la atentatul terorist din timpul spectacolului Nord-Ost din Moscova (2002), de la accidentul aviatic de la Smolensk (2010), din timpul vizitei Papei Francisc la București (2016). Documentarul ”Pe Urmele Războiului”, realizat de cei doi jurnaliști, va fi lansat la Festivalul Internațional de Film și Producție Audiovizuală de la Roma, concurând pentru titlul de ”cea mai așteptată producție europeană”.

Mihai Goțiu are peste 20 de ani de experiență în jurnalism, atât ca reporter special, cât și ca redactor șef al unor proiecte locale și naționale (Clujeanul, Ziarul Clujeanului, România Curată), cunoscut, în special, datorită investigațiilor din cazul Roșia Montană, distins cu mai multe premii naționale și internaționale de jurnalism. În prezent este coordonator editorial al site-ului ”România Curată”, colaborator la ”Libertatea” și doctorand în jurnalism și comunicare de mediu la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB), Cluj-Napoca. La UBB Cluj-Napoca a inițiat cursul deschis de ”Jurnalism și comunicare de mediu”, iar la Universitatea București susține cursul de ”Lobby și organizații guvernamentale”. Studiile sale vizează mecanismele dezinformării și legăturile dintre manipulările privitoare la negarea schimbărilor climatice cu propagarea teoriilor conspiraționiste, rețelele suveraniste globale și interesele industriilor bazate pe combustibilii fosili (la nivel de corporații și/sau de state).

Proiectul ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare” este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul trainingului și al materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “ÎNSCRIE-TE! Apel pentru trainingul online gratuit ”Ucraina, dezinformare și demistificare”

 1. Vasile Bouleanu

  Social media ramane un teren de lupta in acest razboi. Din zi in zi devine mai necesara o actiune de combatere ceea ce presupune creerea unui grup de voluntari care sa semnaleze aceste actiuni subversive. Singura solutie fara a incalca dreptul la free spech este o riposta calificata acestor mesaje cu caracter de dezinformare sau provocare.

  Reply
 2. Berechet Mariana

  In primul rand remarc lipsa unui semnatar al articolului de fond. Nu exista semnatar. ? Nu isi asuma nimeni pozitia dezvoltata in articol ?
  In al doi-lea rand nu se explica ce e rau si de ce e rau ca in scoala rusa se traseaza o line educationala in sensul patriotismului ?
  Ma uit la scoala romaneasca unde manulaul de istorie este realmente o initiativa pentru indepartarea constiintei tinerilor de la apartenenta de neam si tara, si dimpotriva este indreptata si se cultiva pe toate caile sentimentul de apartenta , daca i se mai poate spune asa , la globalism, la pierderea identitatii de neamul romanesc. E bine asa ?

  Reply
  • Mihai Goțiu

   Scrie în text cui aparține (în introducere): Andrei Perțev, jurnalist, corespondent special al ziarului Meduza. Adaptare de Vasile Ernu. Și e asumat de redacție, e semnat România Curată

   Reply
 3. Berechet Mariana

  Vreau sa particip la dezbaterea publica fie si ca spectator. Formatia mea spirituala si intelectuala este din zona regiei de film si teatru. Sunt atenta la detalii si incerc sa adun informatii din toate partile si pro si contra asupra unui subiect sau teme .
  Va rog sa ma inscireti la dezbatere
  Multumesc

  Reply
  • Mihai Goțiu

   trainingul a avut loc, pe 10 iunie, după cum scrie și în anunț; va mai fi o dezbatere, la finalul proiectului, undeva prin noiembrie-decembrie, încă nu e stabilită data, formatul exact etc.; va fi anunțat din timp

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *