Adrian Popescu

În sfârşit, procurorii se implică în lupta împotriva defrişărilor ilegale de păduri. Percheziţii de amploare în trei judeţe (VIDEO)

Veste bună din partea DIICOT. Procurorii de la această structură au declanşat o vastă operaţiune în judeţele Neamţ, Bacău şi Argeş, pentru prinderea unei grupări infracţionale, care se ocupa cu defrişarea ilegală de arbori pe mari suprafeţe forestiere.

Cinci persoane au fost reţinut şi vor fi duse în faţa unui judecător cu propunere de arestare preventivă. Acuzaţiile sunt grave: constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, tăiere de arbori fără drept şi abuz în serviciu.

Potrivit DIICOT, cinci membrii ai grupării au fost reţinuţi în acest caz pentru 24 de ore: Iulian Panţîr, Adrian Panţîr, Emil Moldovan, Peter Alexandru Asztaloş şi Ioan Marcu.

Procurorii susţin că, în perioada 2010-2015, membrii grupării au procedat în mod sistematic, în cadrul parcelelor pe care le-au exploatat în baza autorizaţiilor emise de către Direcţia Silvică Neamţ, la tăierea ilicită a unui număr mai mare de arbori decât cel marcat, iar ulterior au transportat masa lemnoasă rezultată fără documente de însoţire, în baza unor avize false sau anulate ulterior, precum şi la comercializarea materialului lemnos obţinut.

Modalitatea specifică în care acţionau membrii grupării era aceea de a participa în mod frecvent la licitaţiile de atribuire a exploatărilor de masă lemnoasă de pe raza judeţului Neamţ şi de a oferi preţuri foarte mari, scopul fiind acela de a-şi asigura în acest mod accesul în mod legal pe parcelele forestiere respective.

Ulterior, membrii grupării procedau atât la exploatarea materialului lemnos marcat în mod legal, cât şi la tăierea unui număr important de arbori nemarcaţi, prejudiciile produse fondului forestier naţional în această modalitate fiind considerabile.

De asemenea, acuzaţii din acest dosar procedau la transportul materialului lemnos exploatat ilicit la diverşi beneficiari, unele transporturi fiind efectuate cu avize de însoţire a materialului lemnos completate în mod fals sau care erau anulate ulterior la destinaţie iar alte transporturi erau efectuate fără întocmirea vreunui document de însoţire.

Pentru a justifica provenienţa materialului lemnos tăiat ilicit ori achiziţionat de la persoane care au exploatat-o ilicit, membrii grupării au înregistrat în contabilitate documente fictive, emise de către societăţi intermediare sau de societăţi de tip fantomă.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 2.300.000 de lei.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost ridicate sumele de 64.000 de euro, 50.000 de lei, 1.200 de dolari, 200 de lire sterline precum şi importante cantităţi de material lemnos de provenienţa ilicită.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “În sfârşit, procurorii se implică în lupta împotriva defrişărilor ilegale de păduri. Percheziţii de amploare în trei judeţe (VIDEO)

  1. Marian Dragoi

    Dragilor,
    Spuneti-le simplu taieri ilegale nu defisari ilegale, pentru ca defirsarea inseamna schimbarea categoriei de folosinta a terenului, predecata de taierea tuturor arborilor. Defisarea, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, este legala pentru ca presupune, asa cum am spus schimbarea categoriei de folosinta a terenului. Adica din forestier il transofrmi in agricol, in drum sau in teren destinat altui gen de exploatare a resurselor (minerit de suprafata sau de adancime, forari petroliere etc.). Defrisarile ilegale sunt extrem de putine iar suprafetele pe care apar sunt extrem de mici. O defirsare ilegala apare de regula langa o defisare legala, ca urmare a nerespectarii spurafetei defisate legal; ca ordin de marime, de cateva zeci de metri patrati. Pe cand o taiere ilegala, comisa de acelasi faptas, se poate intinde bine-mersi pe zeci si zeci de hectare, dar tot „lipita” de o taiere legala, cum este si in exemplu din articol. Pe cand si capete mai mari, din randul celor ce ar fi trebuit sa previna asa ceva?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *