„Hopa, unde s-a dus?”, se aude pe înregistrare vocea unuia dintre angajați, care îngroapă una dintre cioate. „Hoții, tată!”, răspunde un alt coleg. „Mafia”, se aud pe fundal muncitorii cum râd și se amuză.
Cam aici s-a ajuns. Hoții pădurilor se distrează în timp ce șterg urmele tăierilor ilegale de copaci, îngropând cioatele cu excavatorul. Și se mai și filmează când fac asta, convinși fiind că, la o adică, pot proiecta filmările astea și în Piața Victoriei, pe Palatul Guvernului, și în Piața Constituției, pe Casa Poporului, dar și pe Palatul Cotroceni, că tot nu se schimbă mare lucru. Aaa… poate se schimbă, totuși, ceva: activiștilor de mediu și jurnaliștilor nu li se va mai permite să intre în păduri să-i deranjeze. Asta prevede de proiectul Legii Noului Cod Silvic. Și, de altfel, tuturor cetățenilor vor să ne interzică să mai intrăm în pădurile private chiar și doar în scop recreativ. Adică în peste jumătate din pădurile României.
Să se poată hoții distra în continuare și glumi când distrug pădurea. Filmările incredibile au fost făcute publice de jurnalistul de investigație Andrei Ciurcanu, pe blogul personal. Aici.
Și mai puteți citi detalii absolut halucinante despre un dosar de tăieri ilegale de păduri, investigat de procurori aproape doi ani.
Dosarul este ilustrativ pentru că angajații firmei de exploatare au „experimentat” aproape toate mijloacele de furt. Mai mult decât atât, din documente și informații reiese că unii dintre inculpați au primit și ajutor din partea unor angajați silvici dar și din structurile de control, care fie au încercat să acopere ilegalitățile, fie i-au informat pe unii dintre inculpați că sunt filați de procurori, scrie Andrei Ciurcanu.
În unele situații cei care tăiau arborii scoteau cioatele cu ajutorul excavatorului după care erau „întoarse cu fața în jos și ulterior acoperite cu pământ, astfel încât nu mai puteau fi identificate, sau chiar dacă erau identificate, devenea aproape imposibil de măsurat și stabilit prejudicial”. Mai multe înregistrări video, realizate chiar de către șoferul Tractorului Auto Forestier (TAF), arată cum acționau muncitorii în pădure. (…) Dacă tăierea era una legală, nu există nicio logică pentru a fi scoasă cioata din pământ, au explicat anchetatorii.
O altă metodă de furt se desfășura în complicitate directă cu angajații silvici. Deși firma câștiga la licitații partizi cu arbori uscați, pădurarii marcau fictiv arbori care aveau valoare mult mai mare și demarcau arborii marcați inițial, fără vreun document justificativ.
Procurorii spun că angajații silvici mai aplicau un mecanism care aducea profit tuturor celor implicați în exploatarea fără drept – scădeau din pix dimensiunile arborilor și treceau în actele de inventar volume mai mici decât cele din realitate. Au fost însă și situații în care dimensiunea arborilor a fost redusă de două ori. Mai exact, pădurarul de canton, care folosea clupa forestieră pentru a măsura diametrul, dicta inginerului o dimensiune mai mică, iar inginerul reducea la rândul său dimensiunea a doua oară. În felul acesta s-a ajuns ca în anumite partizi să se realizeze un surplus de masă lemnoasă de o treime față de cel pus în valoare.
Lemnul furat trebuia să fie transportat pe drumurile publice până la primul depozit. Anchetatorii spun că firma a recurs la mai multe metode – fie avizele au fost falsificate, fie au fost realizate transporturi multiple, fie erau declarate volume mai mici decât cele din realitate.
Șoferii au folosit inclusiv clonele pentru anumite transporturi. Ca să păcălească sistemul de trasabilitate al lemnului, după ce încărcau camionul cu lemn ilegal, angajații făceau fotografii la bușteni cu un alt telefon decât cel pe care era instalat aplicația SUMAL. După aceea se urcau în mașini și călătoreau într-o zonă unde aveau legal înregistrată o partidă. Acolo generau fraudulos avize de însoțire și fotografiau display-ului telefonului mobil.
Pe blogul lui Andrei Ciurcanu (aici) puteți vedea înregistrările video în care chiar cei care distrug pădurea se distrează strângând ”hoții, tată” ori ”Mafia”, puteți citi cum colaborau cu angajații ocoalelor silvice și cum erau acoperiți de Poliție. În fine, și ce legătură există și cu fratele chestorului general al Poliției Române și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu.
***
Citește și: