Mihai Goțiu

LOVITURĂ: camion de 40.000 de euro confiscat de la Mafia Lemnului și dosare penale, în urma dezvăluirilor civice. De-asta vor să ne interzică să intrăm în păduri!

Dezvăluirile făcute publice, în această lună, de activiștii de la Asociația Valori Superioare, legate de tăierile de copaci și gaterele ilegale din vârful Munților Apuseni, la granița județelor Cluj și Alba, au declanșat controale ale Gărzii Forestiere Cluj și ale Poliției Cluj, care au confirmat ilegalitățile.

Comunicatul IPJ Cluj sună sec, strict informativ:

”Împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj, polițiștii au efectuat activități de verificare a 3 societăți comerciale de profil, precum și a transporturilor de material lemnos.

Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii au aplicat 5 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 44.000 de lei, în conformitate cu prevederile Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Totodată, în cadrul acțiunii a fost confiscată cantitatea totală de material lemnos de 189,771 m3 , respectiv 80,681 m3 lemn rotund rășinoase, 13,38 m3 cherestea rășinoase, 46,33 m3 lemn foc esență fag și 49,38 m3 lemn foc esență rășinoase.

Polițiștii au constatat, în flagrant, o infracțiune de transport cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoţite de documentele specifice de transport, fiind indisponibilizat un ansamblu de vehicule în valoare totală de 40.000 euro.

Ce nu spune comunicatul e că aceste controale au fost demarate după ce activiștii de la Asociația Valori Superioare au fost pe teren, au documentat ilegalitățile, iar filmările le-am făcut publice aici, pe România Curată, și pe Facebook. Și nu e pentru prima dată când în urma unor asemenea dezvăluiri, controalele oficiale au confirmat ilegalitățile, au deschis dosare penale și au confiscate camioane și utilaje de sute de mii de euro (poate chiar mai mult).

Și ce nu mai spune comunicatul Poliției e că modificările anti-hoție la Codul Silvic (inclusiv măsura confiscării camioanelor utilizate pentru transport ilegal de lemn) s-au făcut în urma multor altor dezvăluiri ale activiștilor de mediu din toată țara și ale jurnaliștilor de investigație.

Ei bine, toate acestea se pot pierde dacă Mafia Pădurilor și complicii lor de la nivel guvernamental și parlamentar își duc la capăt planul. Mai exact, adoptă Noul Cod Silvic în varianta pusă în consultare publică, prin care jurnaliștilor și activiștilor nu le mai este permis accesul în scopuri profesional în păduri, iar în cele private, atât acestora, cât și restului cetățenilor nici măcar în scop recreativ!

Despre mizeria asta, puteți citi aici mai multe detalii, precum și amendamentele SAR la Noul Cod Silvic.

Iar aici, poți semna și tu petiția prin care se solicită acces liber în pădure pentru orice cetățean, în scop de recreere ori pentru a investiga tăierile ilegale ori alte infracțiuni.

***

Foto: IPJ Cluj

***


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “LOVITURĂ: camion de 40.000 de euro confiscat de la Mafia Lemnului și dosare penale, în urma dezvăluirilor civice. De-asta vor să ne interzică să intrăm în păduri!

  1. George

    Taierile ilegale ar trebui considerate crime impotriva umanitatii pentru ca afecteaza intreaga planeta, nu numai local. Sa le explice cinava hotilor de lemne ca isi condamna urmasii la moarte.

    Reply
  2. emil

    40 000 euro ii recupereaza mafia taind privilegiile la fraieri iar circul milioanelor de dosare penale deschise si inchise zilnic precum Sfanta Evanghelie este o diversiune de camuflaj a infractorilor statali, nu mai sperie nici copiii de gradinita din Romania. Paza militarizata e singura solutie.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *