Adrian Popescu

Guvernului i se solicită să oprească devalizarea fundațiilor pentru tineret

Vlad Alexandrescu, parlamentarul USR care a reușit, atât la audierile miniștrilor de astă-toamnă, cât și la cele de luna trecută, să smulgă de la ministrul Ionuț Stroe promisiunea fermă că va face lucruri concrete în 6 luni de la preluarea mandatului pentru utilizarea patrimoniului de tineret în beneficiul tinerilor, a publicat astăzi un apel prin care cere Guvernului să oprească devalizarea fundațiilor pentru tineret.

Fundațiile pentru tineret sunt succesoarele patrimoniului Uniunii Tineretului Comunist, care a fost însușit de stat, prin efectul legii, în urma Revoluției din 1989 și desființării UTC. Aceste fundații au fost înființate pentru a folosi patrimoniul impresionant al UTC – hoteluri, palate ale pionierilor, centre de agrement – în beneficiul tinerilor din România. Între timp însă aceste fundații au fost acaparate de tot felul de indivizi care în loc să le administreze în beneficiul tinerilor, au ajuns să le devalizeze prin concesiuni și rente oneroase, vânzări dubioase și folosirea acestora contrar destinației pentru care ar trebui să existe. DIICOT și DNA deja au început să investigheze cum au fost devalizate aceste fundații.

Soluția pentru rezolvarea acestor probleme este la Ministerul Tineretului și Sportului, care are obligația legală, neîndeplinită din 2002, de a aproba normele de aplicare a legii privind regimul juridic al acestor fundații și să impună reguli de folosire și administrare a patrimoniului fostei UTC.

Cei care controlează aceste fundații se luptă ca aceste norme să nu fie aprobate de ministrul Tineretului și Sportului și de Guvern și, deocamdată, se pare că au succes. MTS a decis acum câteva zile prelungirea perioadei de dezbatere publică asupra regulamentului, la insistențele conducătorilor fundațiilor de tineret, care în mod evident nu și-l doresc.

Așa cum am mai spus și la audierile lui, cred că Ministrul liberal Ionuț Stroe trebuie să aprobe acest regulament și să se asigure că legea este respectată.

Tinerii din România trebuie să știe că există un patrimoniu bogat de care ar putea să se bucure. Este timpul ca statul să le redea lor patrimoniul, nu gărzii vechi din anii 1990, care acum a depășit vârsta de 60 de ani dar continuă să controleze fundațiile pentru tineret.

Iar în aceste momente grele pentru toți, clădirile puteau fi folosite pentru ajutorarea bolnavilor, a medicilor sau a structurilor teritoriale de urgență.

Ce părere aveți? Vouă vă pasă ?

Context:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *