Daniel Befu

FOTO/VIDEO: Dezastrul din Parcul Național Piatra Craiului. Semnează și tu petiția pentru stoparea tăierilor de păduri din parcurile naționale!

Asociația Agent Green a lansat duminică un filmuleț pe Facebook cu dezastrul provocat de defrișările sălbatice din Piatra Craiului și cu o intervenție a voluntarilor, care au replantat copaci în zona Grind. Hăcuirea zonei s-a produs în urmă cu 10 ani, iar acțiunea în 2010, scopul promovării acestui filmuleț acum fiind de a strânge semnături pentru petiția prin care se solicită stoparea tăierilor de păduri din parcurile naționale (aici).

Gabriel Păun, coordonatorul Agent Green, spune că plantările artificiale sunt o soluție, însă sunt necesare pe pantele dezgolite, rămase pradă viiturilor. “Nu suntem adepții plantărilor în zone în care, de fapt, criminalii care au tăiat și statul ar trebui să bage bani să repare distrugerea. Acolo unde s-a tăiat ar fi ideal să avem regenerare naturală, că doar vorbim de un parc național unde viitoarea pădure ar trebui să ajungă la un grad de naturalețe maximă și să nu mai fie tăiată vreodată. Nu trebuie făcute acele plantări la liniuță, care sunt doar păduri de producție de lemn și nu adăpost pentru cele peste 1.100 de specii de plante și animale din parc. În fine, cum nimeni nu făcea nimic, regenerarea naturală nu a mai fost posibilă iar versanții o luau la vale, ne-am dus și am făcut această plantare pentru ca natura să înceapă să reînverzească din nou. Peste o lună o să mergem să vedem câți copaci s-au prins și cum arată acum pădurea”, a spus Gabriel Păun.

Apogeul tăierilor rase din Parcul Național Piatra Craiului a avut loc acum un deceniu, cand cel puțin 300 de hectare de pădure s-au evaporat. Gabriel Păun consideră că prin simplul fapt că autorii acestui dezastru au fost lăsați liberi de justiție au crescut miza și-și continuă activitatea distructivă. “La vremea defrișărilor sălbatice din Piatra Craiului, directorul parcului era Horațiu Hanganu, același om care astăzi este implicat în retrocedările ilegale de păduri  din zona Rucăr, dar investigat și în dosarul Hrebenciuc. Ilegalitățile au, ca de obicei, un șir lung și greu de urmărit. Ce cred că este de consemnat este că biata natură a rămas mutilată, atât de mutilată, încât nici măcar nu a început să se mai refacă”.

Sancțiuni derizorii. Distrugerea continuă

Organizația Agent Green a verificat cuantumul amenzilor primite de la autorități de grupul care a defrișat cele 300 de hectare de pădure din Piatra Craiului, sumă ce reprezintă un indicator al gradului de interes al statului român pentru apărarea resurselor forestiere. “Ce este și mai trist de consemnat este că cel puțin un hectar din pădure s-a folosit pentru hârțogăraia legată de aceste tăieri ilegale. Controale peste controale, în vreme ce tăierile continuau. Avem un sistem în țara asta atât de complicat și de lent încât este aproape imposibil să faci treabă. Cei de la parcuri nu pot da amenzi și nu au nici măcar arme să se apere sau să oprească infractorii. Nu-i respectă nimeni. În prezent administrațiile parcurilor conduse de Romsilva sunt mai degrabă entități simbolice care intervin doar când regiei nu-i mai ies destui bani din pădurile aflate în proprietatea statului. Apoi, dacă ai avut baftă să organizezi un flagrant cu Poliția, te trezești că nu știi al cui e camionul și că șoferul fuge. Iar dacă e prins, acesta trebuie să conducă camionul acolo unde îi spune comisia de control. Doar că șoferul poate refuza și lucrurile se tregiversează și mai mult. Apoi se confiscă ceva lemn care se vinde la licitații unde, culmea, în multe cazuri cei care au tăiat sunt tot cei care cumpără. Se dau câteva amenzi și totul o ia de la început. Pentru crimele din Piatra Craiului amenzile au fost mai mici de 10.000 de euro. Jenant! Iar acum s-au mutat mai la vale, în ținutul dintre Piatra Craiului și Făgăraș, unde Hanganu, fost director la parc și cadastrist iscusit face acte pentru proprietari care n-au avut nicoodată păduri sau au avut mai puțin. Și dacă au avut, atunci aceștia primesc doar cele mai valoroase păduri din punct de vedere economic”, a explicat Gabriel Păun.

***

Semnează acum (click aici) petiția pentru stoparea tăierilor de păduri din parcurile naționale!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

21 thoughts on “FOTO/VIDEO: Dezastrul din Parcul Național Piatra Craiului. Semnează și tu petiția pentru stoparea tăierilor de păduri din parcurile naționale!

 1. Calin

  In toata tare este dezastru, si cu padurile si cu raurile. Noi nu avem arii naturale protejate, e doar o gluma cinica. In Apuseni, pe suprafata sitului Natura 2000 Somesu Rece, in anii 80, deja era dezastru. In orice padure intrai constatai ca din trei copaci doi au fost taiati. Am intrebat un localnic daca mai este undeva padure intreaga si mi-a spus ca pe Valea Ursului (afluent pe dreapta al Somesului Rece). Era o vale fara taieri si foarte rar si valoros era faptul ca nu avea drum forestier. Drumurile forestiere ne mutileaza practic toate vaile si, chiar daca am presupune utopic faptul ca ele nu faciliteaza defrisarile, ele sunt prin ele insele o mutilare grava a naturii. M-am uitat pe Google Maps in urma cu vreo doi-trei ani si am vazut ca facusera un drum forestier pe vale. Deja valoarea vaii pentru patrimoniul natural scazuse enorm. Iar alaltaieri m-am uitat din nou si am vazut un peisaj apocaliptic. Toata valea a fost taiata la ras.
  Absolut criminal este ca Fondul de Mediu cheltuie mai multi pentru distrugerea naturii decat pentru protejarea ei. Prin HG 136/2015 s-a aprobat bugetul fondului. Din 1017450 mii lei au prevazut doar 1000 pentru ariile naturale protejate, adica 0,098%! In schimb au prevazut 110000 pentru energie regenerabila. Tinand cont de „lobby-ul” mafiei MHC-urilor asupra ministerului, cu certitudine o mare parte din aceasta suma va merge pe distrugerea raurilor in continuare. la asa-zisa dezbatere publica a proiectului de act normativ le-am sesizat cele doua aberatii(sub finantarea protectie naturii si finantarea distrugerii ei), le-am cerut sa nu mai finanteze distrugerea naturii si le-am cerut sa defalce suma pentru regenerabile, ca sa vedem cat este pentru MHC-uri si cat pentru celelalte. Mi-au dat un raspuns de doi bani, in care mentionau ambiguu prima problema dar nici nu o mentionau pe a doua. Aceste consultari publice sunt o gluma proasta. Niciodata APM-urile sau ministerul nu tin cont de ce le scrii, oricat de argumentat. Iti raspund doar ca sa bifeze ca ti-au raspuns si doar la ce le convine. Pacat ca nu avem o societate civila de mediu suficient de puternica pentru a ataca in justitie HG 136/2015.

  Reply
 2. Tempor

  Acestea sunt rezultatele vizitelor de lucru ale politicienilor prin China si tarile arabe! Exportam tot ce e mai valoros, de aici ies banii multi din care se poate face imparteala. Poate vizitele au fost facute mai mult pentru participarea la imparteala.
  Occidentalii se scapa de tot ce e mai prost, pe bani multi, si noi luam de bun totul.

  Reply
  • Du-te bre

   Da, sunt de vina arabii ca au jefuit occidentalii toata tara asta si continua sa o faca.
   Hai pa cu propaganda ta.

   Reply
 3. student

  Vedeti ca parc natural inseamna una si parc national alta. Sa nu faceti demersul acesta degeaba pt ca din titlu incepeti cu ceva gresit. Piatra Craiului e parc NATIONAL.

  Reply
 4. marius skolka

  Ar trebui introdus termenul de „delict de mediu”, fara prescrieri, ca in cazul genocidului. In cazul acesta practic, distrugerile sunt ireversibile iar inconstientii responsabili ar trebui sa plateasca indiferent de cand au facut ce a facut si indiferent ca sunt rmani, secui, maghiari, germani etc. Din cauza lor, a prostiei, coruptiei si a lacomiei ramanem cu tara despadurita. Am mai avut sovromuri, chiar n-am invatata nimic dupa ce altii ne-au despadurit Carpatii ca sa-si pastreze Siberia lor?

  Reply
 5. Alexa

  Asa si aveti si un plan B cand petitia asta o sa ramana uitata pe un birou? sau traim cu impresia ca daca semnam petitii or sa si ajute la ceva asa ca sa ne facem ca facem. am semnat dom’le, pot sa dorm la noapte. ce ar fi sa avem niste planuri un pic mai pro-active. care chiar sa garanteze rezultate nu doar hai sa semnam ca sa zicem ca ne dam interesati si sa le dam politicienilor ceva la care sa rada. sper ca realizati ca o lista de semnaturi nu o sa ajute la nimic.

  Reply
 6. radu

  Am incercat sa trimit si eu petitia, dar nu merge. Pagina isi scimba culoarea in ceva sters si ramane blocata asa.

  Ponta este un criminal daca lasa pe nenorocitii astia sa taie padurile .

  Reply
 7. alinaMP

  Sustinem orice plan local mai proactiv. Dam asistenta judiciara, adica platim noi un avocat sa scrie plangerea la parchet sau la organismele de control. Cine e pe acolo si vrea sa faca ceva sa ne contacteze urgent

  Reply
 8. geta

  Putina lume iese in strada cand este vorba de a protesta pentru lucrurile care ne privesc.In schimb ,daca in piata civica s-ar organiza un spectacol de muzica populara cu mititei si bere majoritatea s-ar afla acolo. Locuiesc langa o zona impadurita unde mult timp copacii au ramas neatinsi de topoare pana in februarie 2015 cand, Ocolul Silvic Vaslui a dat aviz pentru defrisarea padurii din zona Blanaru unor ,,domni patroni,, cu dare de mana .Asa au disparut pe vecie hectare de padure de fag numai buna pentru cherestea si umplut buzunarele .Cei indreptatiti sa-i opresca s-au multumit sa spuna ,,Lasati oamenii sa-si faca treaba ,sunt in legalitate,,.In legalitate au fosti toti cei care au furat si distrus o tara intreaga.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *