Daniel Befu

EXCLUSIV. Încrengături de afaceri și de familie. Un consilier al lui Ponta a avut afaceri cu firma cumnatului lui Ponta. Și cu statul

România Curată a obținut de la Miniserul de Finanțe documente care atestă că firma de construcții abonată la bani publici controlată de cumnatul arestat al premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu, a făcut afaceri cu AD-HOC Advertising SRL cel puțin în intervalul februarie – mai 2012. Aceasta este o agenție de publicitate controlată de Alexandru Năstase și de soția sa, Roxana Elena Năstase. Ulterior, partenerul de afaceri al Grossmann Engineering Group, Alexandru Năstase, a fost numit membru în Consiliul de Administrație al CNADNR, apoi a fost numit în 12 septembrie 2013 secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS). Pe 8 noiembrie 2013, Victor Ponta l-a luat pe Alexandru Năstase consilier de stat la Cancelaria premierului (prin decizia 450/8.11.2013).

După trei săptămâni de la investirea Guvernului Ponta IV, la conducerea Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor a fost numit din nou, prin decizie a premierului Victor Ponta, Alexandru Năstase. Prin această funcție de înaltă putere, Ponta a lăsat pe mâna lui Alexandru Năstase un buget de 6,4 miliarde de lei în 2014 (aici).

Noua funcție i-a dat lui Alexandru Năstase în subordine inclusiv CNADNR Jurnaliștii ziarului Gândul l-au întrebat la momentul numirii de către Ponta a lui Năstase în funcție, ce calități îl recomandă pe publicitar pentru fotoliul atât de important, Ponta a răspuns: „De ce trebuie să îl recomande ceva? A dat probe”.

Alexandru Năstase a mai fost coleg cu Victor Ponta și în trecut, în Corpul de control al Guvernului Adrian Năstase, unde a ocupat poziția de consilier.

Ad-Hoc Advertising a derulat contracte cu Parchetul General, Consiliul Superior al Magistraturii, Agenţia de Strategii Guvernamentale şi cu Ministerul Afacerilor Externe, condus – la data derulării contractelor – de Teodor Baconschi. Atunci MAE a cheltuit 28.000 de euro pe broşuri de informare privind aderarea la Schengen, prin atribuire directă, fără anunț de participare, având ca motiv „situaţia de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condiţiile stricte stabilite în directivă”.

Și partenerul de afaceri (și cel mai probabil fratele, conform informațiilor culese de la cunoscuții celor doi) lui Alexandru Năstase, Radu Petre Năstase (cei doi Năstase fiind asociați în Urban Concept SRL), a avut parte de contracte cu MAE. Astfel, Radu Petre Năstase, prin firma Adest Arhitecture (în care Alexandru Năstase a fost administrator la început), a câștigat în 2011, tot în mandatul de secretar general la MAE a lui Cazanciuc, contractul de amenjare a Sălii Gafencu (aici). Investiția s-a făcut în contextul în care Departamentul Financiar al MAE era în subordinea secretarului general, conform unor surse din MAE. Am solicitat Ministerului de Externe să ne comunice componența echipei care a gestionat cheltuirea banilor pentru renovarea Sălii Gafencu, însă până la acest moment nu am primit nici un răspuns.

Contrar celor scrise de presa vremii, în realitate Baconschi nu s-a ocupat de gestionarea renovării Sălii Gafencu, ci subordonații lui, confirmarea venind chiar de la fostul ministru. Astfel, deși Baconschi era ministru de Externe când firma lui Alexandru Năstase a primit contractul cu MAE, secretar general al ministerului în perioada 15 aprilie 2009 – 15 aprilie 2012 a fost Robert Cazanciuc, soțul verișoarei lui Victor Ponta.

În martie 2014, în Guvernarea Ponta, firma Adest a câștigat (ca membru într-o asociere) un contract de 1,5 milioane euro pentru realizarea pavilionului României pentru Salonul Expo Milano 2015 (aici) .

Mai mult, Ministrul Justiției Robert Cazanciuc a pornit un proiect numit Justice District („Cartier pentru Justiție”), ale cărui  planuri generale au fost făcute de o echipă din care face parte același Petre Năstase (aici). Recent, Guvernul Ponta l-a pus și pe Petre Năstase într-o funcție importantă la stat, și anume manager al Institutului Național al Patrimoniului (aici). De aemenea, atât Radu Năstase, cât și Alexandru Năstase locuiesc în controversatul “cartier secret” de vile ANL de pe Strada Fabrica de Căramidă nr. 1A, construit de Guvernul Adrian Năstase pentru VIP-ulețe pe malul lacului Grivița (aici).

Ascensiunea celor doi Năstase, Radu și Alexandru, agreați de MAE pentru contracte și agreați de actualul guvern pentru poziții înalte în statul român se suprapune peste legăturile istorice dintre Cazanciuc-Năstase-Ponta. Mai exact, Alexandru Năstase a fost coleg în cadrul Corpului de Control al Guvernului Năstase atât cu Victor Ponta, cât și cu Robert Cazanciuc, care la acel moment era director în Corpul de Control și subsecretar de stat (aici).

La imaginea căror politicieni a mai lucrat Ad Hoc

Firma Ad-Hoc a lui Alexandru Năstase a lucrat pe partea de creatie în 2007 pentru Campania electorală a PLD, condusă la acel moment de Valeriu Stoica și Theodor Stoloan, ajutându-l pe Stolojan să acceadă în PE. Tot Ad-Hoc Advertising a făcut și site-ul Ralucăi Turcan. De asemenea, Năstase a fost și asociat în Knock Outdoor Media SRL cu Cristi Boureanu și cu aghiotanta lui Prujoiu Maria Violeta, cea care, alături de Boureanu, a cedat diverse SRL-uri către irakieni. Ad-Hoc Advertising SRL e cunoscută publicului din 1996, cînd a lucrat pentru Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari, condus de Bebe Ivanovici, care a atribuit un contract pentru tipărirea a cîtorva mii de certificate de revoluţionar fără licitaţie unui SRL care a  subcontractat către Ad-Hoc Advertising SRL, la prețuri peste prețul pieței.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “EXCLUSIV. Încrengături de afaceri și de familie. Un consilier al lui Ponta a avut afaceri cu firma cumnatului lui Ponta. Și cu statul

 1. geo

  Probabil ca viitorul slogan al lui vvponta pentru propriul electorat ar trebui sa fie „Ecce homo”!
  Prin urmare toate declaratiile premierului din aceste zile nu sunt decat un pic de presiune pe DNA-nimic politic- doar o infractiune marunta care, mai nou, este trecuta in codul penal.

  Reply
 2. Paul

  Societatea romaneasca este putreda in ansamblul ei si din acest material putred este alcatuit si Victor Ponta.Nici nu ar exista pe scena politica daca ar fi altfel alcatuit si daca nu ar respecta principiul:”sterpeleste cat poti,dar nu te lua de mine,sa nu ma iau de tine”.Totul a devenit o parodie sinistra si cine sa faca dreptate,cand urechea care te asculta este tot una cu mana care sterpeleste?

  Reply
 3. Daniel Befu

  Eu am o nedumerire. Cum un om cu profilul lui Victor Ponta a putut poza atât de mult timp într-un personaj pur politic și după pierderea alegerilor prezidențiale (și în cele două luni de campanie anterioare), au explodat atâtea despre el. Asta înseamnă un singur lucru: presa românească nu e liberă. Greșesc?

  Reply
 4. aurel

  Incredibil. Nu au nicio jena. Intelegem ca numai conditiile din penitenciare ii sperie. Ajung bolnavi -de ciuda.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *