Alina Mungiu-Pippidi

Europa educată. De România

În sfârșit, s-a făcut dovada că suntem, în cap cu Ciolacu, Ciucă, Lasconi, Iohannis, o națiune competentă și bazată pe merit. Cum premiul Nobel nu îl vom lua prea curând, deschideți șampania pentru portofoliul european pentru oameni, competențe și pregătire, care e de fapt vechiul portofoliu al Educației (o zonă în care UE nu are competențe, ține de statele membre, deci un portofoliu minor), reșapat și oferit de competenta trupă a Ursulei vor der Leyen chiar României, codașa în teste PISA (cu Bulgaria) de pe continentul european. Suntem vicepreședinți cu Educația, măi!

Desigur, trupa Ursulei credea că ne dă ce a căzut sub masă (reambalat), dar victoria e totuși simbolică. Victoria prostiei e totdeauna simbolică. Simbolizează ce?”, o să mă întrebați. Forme fără fond. Decădere instituțională. Enfin, mai bine decât un portofoliu al apărării și apoi competenții noștri să se apuce de un război cu Rusia. Nu s-a mai făcut, că s-a trezit careva că nu ar fi servit la nimic, doar să îi mai dea un semnal lui Putin că vrem să ne războim cu el.

Doamna ministru a Educației europene Mînzatu are o mare calitate pentru cineva care vine din România, nu are doctorat (că dacă avea, alte probleme…). E produsul Universității București și al Universității Dimitrie Cantemir, de unde și-a luat masterul. A mai participat și la un curs online de șase săptămâni la Kennedy School de la Harvard (care nu dă titluri academice) și și-a pus Harvard la educație în biografia de pe site-ul Parlamentului European. A fost parlamentar, europarlamentar și ministru al Fondurilor Europene sub doamna Dăncilă. Nu își trece în CV nicio relație cu vreun serviciu secret. E pur și simplu o persoană care a ajuns europarlamentar, ministru și comisar european doar prin merit și deci e normal că a luat portofoliul meritului.

Prin contrast, aproape că îmi pare rău de Alfred Bulai, hăituit pe toate canalele. Nu că nu o merită, dar Bulai era cadru de conducere la SNSPA. Pieleanu era adjunctul lui Pîrvulescu – când am închis ușa la ei acum 16 ani ca să îi anunț că plec la o universitate germană asta a fost ultima mea imagine, cu ei doi. Feminista șefă Mihaela Miroiu a fost în tot acest timp acolo, adesea în funcții de conducere, Bulai nu era acolo pe vremea mea, deci l-au adus mai târziu, ca și pe Cumpănașu sau pe Mirel Palada sau Victor Alistar sau pe nevestele celor de la SRI. L-am auzit pe Pîrvulescu zicând zilele astea că fără o lege nu se poate face nimic. Așa e, musai de dat o lege ca Pîrvulescu, Miroiu, Dobrescu și ceilalți să facă o politică de cadre în care să nu mai importe, protejeze și coabiteze fericiți cu impostori, violatori, bătăuși și așa mai departe.

Eu aș vrea să propun doamnei Mînzatu să înceapă educația europenilor cu un tur la menajeria de la SNSPA, universitate decorată de Ligia Deca și Klaus Iohhanis că s-au infiltrat în rețeaua europeană CIVICA. La SNSPA, sigur, sunt și oameni cumsecade, doar că de 20 de ani nu i-am auzit să se scoale să propună vreo curățenie, așa că își merită turul. Studenții plătesc fără vină prețul – de la a-l suporta pe Bulai la reputația universității. Sigur, la rând stau școlile doctorale de la ANI și Academia de Poliție, avem din ce face un tur complet al meritocrației prin toată eterna și fascinanta Românie. Noroc că avem de acum înainte o tribună perfectă pentru a promova educația și competența la români.

***

Citește pe România Curată:

Scurte prezidențiale #1

”Te împușc!” ”Mi-a cerut 10% ca să fie bine!”. Tânărul care a făcut dezvăluri explozive pentru România Curată despre tăierile ilegale de păduri din Maramureș, amenințat cu moartea

Am găsit tăieri ilegale masive în Apuseni, în timp ce am ghidat o echipă de jurnaliști de la BBC (video). Ce s-a întâmplat după ce am sunat la 112

Cu BBC, pe urmele tăierilor ilegale de păduri din Maramureș. Și în Codrii Seculari incluși în UNESCO

Ciolacu vrea să decimeze Garda Forestieră. Mafia Pădurilor pune șampania la rece! Sute de inspectori săriți din schemă, în ciuda deficitului de personal de control al tăierilor ilegale


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Europa educată. De România

  1. tempor1k

    Bine ați revenit pe această „platformă” online!
    Indiferent de divergențele și opiniile contradictorii exprimate de cititori față de diferitele articole publicate pe acest site, lasă loc pentru a mai crede că mai este loc de a învăța, dar mai ales că unele opinii văzute ca fiind o extremă și „aparent” nejustificată opinie (pe baza unor experiențe trăite) sunt semne că totuși, sunt luate în considerare.
    Totuși, aceste considerații sunt luate în vizor abia după ce realitățile crunte, indică că unele articole și comentarii ignorate au sâmburele unui adevăr considerat un FAKE de iluminate minți supuse reflectoarelor unor tv „smarth thurth”.

    Despre proiectul noii Românii educate ne-am cam convins cu toții, de efectele ei in CE cu noile numiri, este ceva ce numai noi, muritorii de rând de pe aici, vom putea înțelege cumva colapsul!
    Și wowww, ce efecte adverse vor apare în ROGVAIV-ul „multiculti” merkelian al Europei.

    Având în vedere trendul actual, cum mai pot fi definite noțiunile de SMARTH și TRHUTH?!

    Reply
  2. Razvan

    Pai “de incurajare” au pus-o acolo; in plus, poate s-au gandit ca ajuta Romania, le mai povesteste si alor nostri, cum e cu “educatia prin alte tzari” ;)

    Reply
  3. Andrei

    Este trist să vedem cum un portofoliu european minor este prezentat ca o mare
    ealizare, în timp ce problemele reale din educație și meritocrație rămân nerezolvate. Este nevoie de o schimbare profundă și de o abordare sinceră pentru a îmbunătăți cu adevărat sistemul educațional și pentru a promova competența reală. Felicitări pentru abordarea directă și pentru evidențierea acestor probleme!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *