Pe parcursul unei singure ore de documentare în teren, am găsit, ieri (luni) zeci de cioate ale unor copaci tăiați ilegal, într-un loc din Munții Apuseni unde, în urmă cu doi ani, tot în urma unor sesizări civice, Garda Forestieră și Poliția au identificat zeci de gatere ilegale, deschizând mai multe dosare penale.
Luni dimineața, am ghidat, împreună cu Horea Petrehuș de la Asociația Valori Superioare, o echipă de la jurnaliști BBC, pe care îi condusesem, sâmbătă, și în pădurile în care am găsit tăieri ilegale, administrate de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț (jud. Maramureș). Ieri am ales o pădure din Apuseni, de pe raza comunei Măguri Răcătău (jud. Cluj). Am vrut să le arătăm locul unde, în toamna anului 2022, cei de la Valori Superioare au descoperit gaterele ilegale.
În urma prezentării acestora pe România Curată, am primit sesizări de la cetățeni din zonă, legate de alte gatere, tot ilegale. Informațiile s-au confirmat, am prezentat public noile filmări, iar cei de la Valori Superioare au sesizat Poliția și Garda Forestieră. După două luni de la primele materilale prezentate, Poliția a anunțat oficial, că a închis 22 (!) de gatere și a reținut un pădurar.
Zeci de cioate de copaci tăiați ilegal. Au deschis poieni în pădure
Ei bine, după doi ani, exact în unul din locurile în care am semnalat, în urmă cu doi ani, funcționarea gaterelor ilegale, luni dimineața, în timpul ghidării pe teren a jurnalistelor de la BBC, am constatat că tăierile ilegale au continuat de atunci. În mai puțin de o oră, am găsit zeci de cioate care par să aibă mai puțin de doi ani de când au fost tăiate. Niciuna dintre ele nu avea marcajul legal (cioplaj, ciocan, vopsea!). Balega, destul de recentă de cal, arată că activitatea în zonă e intensă, în continuare.
Horea Petrehuș a apelat, iar, la 112. Ce am găsit și ce a urmat, în înregistrarea de mai jos:
Când ne-am întors cu echipajul de Poliție, de la Secția Florești (de care aparține și postul Măguri Răcătău), s-a constatat rapid că ilegalitatea tăierii mai multor cioate. Nu am avut timp să le verificăm pe toate (mai ales că ploia mocănească începuse să-și facă efectele în ciuda pelerinelor noastre), dar e evident că e necesar un control de fond al tăierilor din întreaga zonă. Pentru că, de fapt, mai niciuna dintre tăierile de acolo, care au deschis poieni în pădure, nu par să se fi realizat legal (cu excepția a 2-3 copaci care par să fi fost doborâți de vânt, dar pe care, de asemenea, n-am văzut marcaje).
Ciolacu vrea să decimeze Garda Forestieră. Iar în Camera Deputaților, avocat Schweighofer neagă amploarea tăierilor ilegale
Cu informațiile de mai sus vom sesiza și Garda Forestieră Cluj și le vom solicita efectuarea unui control de fond. Apoi o să mai ”documentăm” zona, să verificăm dacă n-o fi scăpat ceva ori dacă mai continuă hoția.
Precizare: În înregistrare, am menționat că pădurea ar fi gestionată de Ocolul Silvic Someșul Rece. Potrivit reprezentanților Poliției ar fi, însă, vorba, de o pădure administrată de ocolul privat Horea Apuseni. Un ocol cu un lung istoric de tăieri ilegale confirmate în urma dezvăuirilor pe care le-am făcut. De altfel, un pădurar al acestui ocol ne-a amenințat cu moarte, în timpul unei documentări pe teren, în 2020.
IMPORTANT: Legea de adoptarea a Noului Cod Silvic este blocată de peste 4 luni la Camera Deputaților. Modificările anti-hoție, adoptate de Senat, în urma presiunii civice, în luna aprilie, riscă să fie eliminate de deputați dacă adoptarea se va amâna pentru anul viitor, după încheierea alegerilor. Asta pentru că la Camera Deputaților lobby-ul Schweighofer și al Mafiei Lemnului e extrem de puternic, iar activitatea de negare a amplorii tăierilor ilegale de păduri și a efectelor ei distructive este foarte intensă. Printre altele, susținută chiar de către o deputată care e plătită ca avocat de Schweighofer, Cristina Trăilă (PNL).
Înregistrările, din octombrie 2022, cu gaterele ilegale în funcțiune, exact în locul în care, ieri, am descoperit zeci de cioate care nu au vreun semn de exploatare legală:
În articolul de mai jos puteți citi storicul acțiunilor din toamna lui 2022, când în urma sesizărilor primite de la cetățeni, a documentării și prezentării lor pe România Curată, Poliția și Garda Forestieră a închis 22 de gatere, a reținut un pădurar și a deschis dosare penale.
Citește pe subiectul tăierilor ilegale:
Cu BBC, pe urmele tăierilor ilegale de păduri din Maramureș. Și în Codrii Seculari incluși în UNESCO
Citește pe România Curată: