Romania Curată

Epurările în Turcia continuă. Semne de întrebare privind mărturia generalului care a recunoscut complotul

UPDATE: Administraţia Erdogan a intensificat activităţile de eliminare din structurile statului a persoanelor suspectate de implicare directă în tentativa de lovitură de stat militară sau de susţinere a complotului. Marţi, 15.200 de angajaţi ai Ministerului Educaţiei au fost disponibilizaţi, iar companii media acuzate de susţinerea lui Fehtullah Gulen au fost închise. Aproape 500 de persoane au fost disponibilizate marţi de la Direcţia pentru Afaceri Religioase, 257 de la Cabinetul primului-ministru, iar 100 din structuri ale serviciilor de informaţii.

În total, circa 50.000 de militari, poliţişti, judecători, alţi funcţionari publici şi profesori au fost suspendaţi din funcţii ori arestaţi preventiv după tentativa de lovitură de stat din noaptea de 15 spre 16 iulie.

***

(știrea inițială)

Tot mai multe semne de întrebare apar în presa internațională în legătură cu ceea ce se întâmplă în Turcia după eșecul loviturii de stat de vinerea trecută. Astfel, agenția Anadolu a publicat imagini cu generalul Akin Ozturk (foto), care a recunoscut în fața anchetatorilor că ar fi coordonat lovitura de stat din Turcia, scrie BBC. Imaginile arată însă că generalul are răni în zona feței și a pieptului și nu este foarte clar cum a fost smulsă respectiva mărturisire. Inițial, Ozturk negase orice implicare în lovitura de stat soldată cu moartea a 232 de persoane.

Generalul Akin Ozturk

În același timp, în Turcia continuă epurările din toate zonele societății, într-o manieră care te duce cu gândul că Erdogan avea deja listele pregătite.Aproape 3000 de militari, de la simpli soldați la generali, au fost arestați și demiși sub acuzația că ar fi participat la complot. În jur de 8000 de polițiști au pățit același lucru astăzi. Aceștia se adaugă altor aproape 3000 de judecători și procurori care fost arestați imediat după ce Erdogan a anunțat eșecul loviturii de stat.

Comisarul european pentru extindere Johannes Hahn a afirmat, citat de Reuters, că modul de acțiune al guvernului turc arată că listele de arestări și epurări ar fi fost deja pregătite.

***

Citește și:

Alina Mungiu-Pippidi: În Turcia nu a câștigat democrația. Cel puțin nu deocamdată

Cristi Dănileț: Solidar cu justiția turcă

PETIȚIE: Românii solicită președintelui Iohannis și premierului Cioloș o poziție fermă legată de respectarea drepturilor omului în Turcia


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *