Romania Curată

PETIȚIE: Românii solicită președintelui Iohannis și premierului Cioloș o poziție fermă legată de respectarea drepturilor omului în Turcia

Petiția prin care președintelui României, Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș și ministrului de Externe Lazăr Comănescu și se solicită adoptarea unei poziții ferme legate de situația din Turcia, a adunat aproape 500 de semnături duminică după-amiază, la scurt timp după lansare.

Numeroși cetățeni implicați civic și personalități culturale active din România atrag atenția că regimul Erdogan a trecut la represalii și amenințări care încalcă drepturile omului și ridică grave semne de întrebare legate de democrația turcă, în condițiile în care, oricum, și anterior evenimentelor de la sfârșitul săptămânii situația din Turcia era îngrijorătoare (în acest sens a se vedea și scorul acordat Turciei de Freedom House, care indicau o țară numai parțial liberă, cu libertăți civile insuficiente (vezi aici) și o presă ne-liberă (vezi aici)). În aceste condiții, la care se adaugă faptul că Turcia este un aliat al României în cadrul NATO, autorii și semnatarii petiției solicită liderilor diplomației românești (președintele, premierul și ministrul de Externe) să ia poziție față de ”evoluțiile alarmante din aceste zile din Turcia”,  și să facă ”demersurile necesare, care se înscriu în limitele mandatului democratic pe care îl aveți de la poporul român, pentru a reafirma necesitatea respectării, în aceste zile fierbinți, a drepturilor omului, a independenței justiției și a statului de drept în Turcia”.

”Înaltul Consiliu al judecătorilor și procurorilor (HSYK) din Turcia a decis, câteva ore după eșuarea loviturii de stat, demiterea a mii de judecători, aproape 25% din totalul magistraților turci. Au fost emise mandate de arestare pentru zeci de judecători din Tribunalul Suprem (Yargitay). Mii de arestări în rândul personalului militar au loc în aceste clipe. Rapiditatea cu care au fost operate arestările și numărul masiv al celor vizați sugerează că regimul actual se folosește de pretextul loviturii de stat pentru a elimina ultimele elemente de rezistență si opoziție”, se arată în textul petiției pe care o puteți citi integral, mai jos.

AICI POȚI SEMNA ȘI TU PETIȚIA!

***

”Scrisoare deschisă – respectarea drepturilor omului în Turcia

În atenția: Domnului Președinte al României, Klaus Iohannis Domnului Prim Ministru al României, Dacian Cioloș Domnului Ministru de Externe al României, Lazăr Comănescu

Pe data de 15 iulie 2016 a avut loc în Turcia o tentativă de lovitură de stat, urmată la foarte scurt timp de anunțul făcut de președintele Recep Tayyip Erdoğan și premierul Binali Yıldırım cum că făptuitorii vor plăti prețul și Turcia va intra într-o nouă eră, în care oricine e împotrivă va fi exterminat. Represaliile și arestările masive nu au intârziat să apară. Înaltul Consiliu al judecătorilor și procurorilor (HSYK) din Turcia a decis, câteva ore după eșuarea loviturii de stat, demiterea a mii de judecători, aproape 25% din totalul magistraților turci. Au fost emise mandate de arestare pentru zeci de judecători din Tribunalul Suprem (Yargitay). Mii de arestări în rândul personalului militar au loc în aceste clipe. Rapiditatea cu care au fost operate arestările și numărul masiv al celor vizați sugerează că regimul actual se folosește de pretextul loviturii de stat pentru a elimina ultimele elemente de rezistență si opoziție. Ele nu vin decât să intensifice tendința de deteriorare a situației drepturilor omului în Turcia din ultima perioadă, în care mass media au fost supuse unor presiuni fără precedent din partea Guvernului, dreptul la adunări publice a fost violat, iar cazurile de folosire excesivă a forței de către poliție s-au înmulțit. Reamintim  că epurarea judiciara a precedat lovitura de stat din 15 iulie –  peste 45,000 de polițiști și 2,500 de magistrți au fost transferați în 2014 de la posturile lor, o mișcare pe care mulți au considerat-o o încercare de stopare a investigațiilor de corupție și subminare a independenței justiției.  Date fiind recentele derapaje anti-democratice pe care le-a cunoscut Turcia și violarea sistematica a drepturilor omului, semnalată de organizații internaționale precum Human Rights Watch sau Amnesty International, avem motive temeinice să fim alarmați cu privire la corectitudinea și legalitatea măsurilor luate de oficialitățile turce în aceste zile.

Acesta este un lucru inacceptabil într-un un stat membru NATO. „Misiunea esențială a NATO rămâne neschimbată: să se asigure că alianța rămâne o comunitate fără precedent bazată pe libertate, pace, securitate și valori comune, inclusiv libertatea individuală, drepturile omului, democrația și statul de drept,” se afirmă în declarația finală a NATO de la Summit-ul de la Varșovia. Aceste afirmații trebuie susținute prin acte și gesturi concrete, prin reacții adecvate la evenimentele aflate în plina derulare în aceste zile, altfel ele se vor transforma într-o formă fără fond, erodând și mai mult încrederea populației în instituțiile democratice și cele internaționale.

Domnule Președinte, domnule Prim Ministru, domnule Ministru de Externe, faptul că actuala putere politică din Turcia este rezultatul unor alegeri libere nu este un garant al respectării valorilor democratice. Istoria cunoaște cazuri de tristă amintire în care regimuri alese democratic s-au transformat în dictaturi sau totalitarisme. Turnura pe care o iau evenimentele din Turcia în aceste zile s-ar putea să pună în mod ireversibil țara pe o pistă nedemocratică, fapt semnalat deja de mare parte a presei occidentale.

Domnule Președinte, domnule Prim Ministru, domnule Ministru de Externe, până în acest moment v-ați exprimat public doar speranța că ordinea publica va fi restabilită în cel mai scurt timp, amintind faptul că Turcia este un partener strategic al țării noastre, iar stabilitatea țării e esențială pentru arhitectura de securitate regională și europeană. Nici un oficial roman nu a exprimat până în acest moment vreo poziție cu privire la necesitatea respectării drepturilor omului și a principiilor statului de drept în procesul de stabilizarea a situației din Turcia. Este inacceptabil ca această dimensiune să fie ignorată complet, în condițiile în care există indicii solide cu privire la riscul sporit de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului.

Domnule Președinte, domnule Prim Ministru, domnule Ministru de Externe, vă solicităm să acționați în concordanță cu valorile care stau la baza comunității transatlantice, din care România face parte și să luați poziție față de evoluțiile alarmante din aceste zile din Turcia, să faceți demersurile necesare, care se înscriu în limitele mandatului democratic pe care îl aveți de la poporul român, pentru a reafirma necesitatea respectării, în aceste zile fierbinți, a drepturilor omului, a independenței justiției și a statului de drept în Turcia. Imperativul democratic nu trebuie subordonat imperativului geopolitic – fără o democrație autentică, în care drepturile fundamentale sunt respectate, stabilitatea geopolitică este o himeră, care mai devreme sau mai târziu va fi pusă în pericol de lipsa democrației.”

Reamintim că Turcia are serioase probleme în ceea ce privește respectarea statului de drept și a liberăților civile. Potrivit raportului Freedom House pe 2016, presa nu este liberă în această țară, iar în ceea ce privește libertățile civile, Turcia este ”parțial liberă”.

***

Puteți semna petiția aici (click)

Citește și:

”În Turcia nu a câștigat democrația. Cel puțin nu deocamdată”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “PETIȚIE: Românii solicită președintelui Iohannis și premierului Cioloș o poziție fermă legată de respectarea drepturilor omului în Turcia

 1. MHai

  :D :D :D dar Obama, dar Putin, dar…… Erdogan e mai mic, mai prost, mai de la tara? de ce doar impotriva lui. Hai sa facem petitii impotriva tuturor. Cel nevinovat sa arunce primul piatra…

  Reply
 2. Cristian Ioan

  Ce sens poate sa abia petitia aceasta?!
  Erdrogan tocmia de aceea a inscenta „lovitura de stat ratata”, ca sa poat sa isi extermine nu doar adversarii, ci si critii, in mod LEGAL. Putem face noi si o mie de petitii, epurariel si exacutiile au inceput deja. Un dictator nu poate fi inlaturat cu petitii!
  Turcia a renuntat la valorile occidentale, da cu piciorul la UE si la NATO ca sa fie libera sa isi faca o dictatura complete. O astfel de decizie nu poate fi schimbata prin petitii …

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *