Romania Curată

Elevii din Constanța au dat o lecție întregii țări. Au ieșit în stradă, la -10 grade, pentru drepturile lor.

În jurul nostru se întâmplă deseori ca autoritățile să încalce repetat și cu bună știință legea. Este și cazul Consiliului Județean Constanța, care ignoră o obligație avută încă din 1995 – să subvenționeze costurile abonamentelor elevilor la transportul intrajudețean (înte localități). Beneficiarii principali? Elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu. Urmările acestei pasivități? Cea mai crescută rata de părăsire timpurie a școlii din Uniunea Europeană! Cum spuneam, încălcarea legii în România nu este o noutate. Dar, povestea noastră este diferită. Aici, cei păgubiți s-au ridicat și luptă pentru drepturile lor. Și este vorba de niște elevi! 

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a început în acest sens un demers în toamna lui 2017. Problema transportului județean a devenit prioritatea principală a conducerii AEC, iar Mihai Tănase împreună cu echipa lui au început o serie de acțiuni specifice – cereri, petiții, scrisori deschise, comunicate de presă, participarea la ședințe, discuții cu autoritățile. Răspunsul lui Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța? A refuzat să recunoască că încalcă legea. De aceea, în vară AEC a depus o acțiune în justiție pentru obligarea CJC la respectarea legii și acordarea subvențiilor, dosarul fiind încă pe rolul Tribunalului Constanța.

Dar, între timp, elevii din județul Constanța sunt păgubiți în continuare, iar mulți dintre ei se află în situația de a abandona școala din lipsa de bani pentru a ajunge la cursuri. AEC a avut la începutul săptămânii o întâlnire cu conducerea CJC, moment în care Mirela Matichescu, șefa de cabinet a președintelui Consiliului Județean, încerca să invoce tot felul de hățișuri birocratice, doar-doar să evite respectarea obligațiilor impuse de art. 84 din legea educației. Pentru elevii din Constanța acest moment a fost picătura care a umplut paharul. Miercuri seară, pe 9 ianuarie, aceștia au anunțat pe Facebook trei zile de protest în fața Palatului Administrativ din Constanța „în semn de solidaritate și cu gândul la colegii noștri care abandonează școală din lipsa banilor pentru transport”.

Și asta a și urmat. În mijlocul lui ianuarie, la -10 grade, elevii din Constanța au dat o lecție de democrație întregii țări. Membri AEC au pichetat joi și vineri sediul Consiliului Județean reclamând astfel ignoranța și nepăsarea decidenților. Vineri, în timpul mitingului, președintele CJC i-a invitat la un dialog pe cei din conducerea Asociației. „A fost o schimbare de abordare. Astăzi, Horia Țuțuianu a fost de acord că este obligația lor. Au făcut un grup de lucru din care facem parte. Vom urmări ca în el mai scurt timp elevilor să le fie respectat dreptul la transport redus. În caz contrar, protestele vor continua.” a declarat Mihai Tănase, președintele AEC, pentru redacția România Curată.

Totodată, asociațiile de elevi din țară s-au solidarizat demersului colegilor lor constănțeni. “Asociația Elevilor din Călărași (AECL), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) își manifestă sprijinul față de lupta pe care Asociația Elevilor din Constanța o duce pentru respectarea legii. Suntem solidari cu colegii noștri și elevii constănțeni afectați de decizia iresponsabilă a autorităților județene de a încalca cu bună știință legea.”, se arată în comunicatul transmis.

Aceasta este soluția pentru creșterea calității în educație. Demersuri la firul ierbii, cu legea în mână și apelând la instrumentele legitime de influențare a deciziilor. Organizatorii protestului fac parte din comunitatea Școli curate, proiectul Societății Academice din România, având calitatea de monitori locali pentru buna guvernare a școlilor și liceelor. Și tu te poți implica în cea mai mare comunitate de acest fel din România! Dacă ești interesat să schimbi ceva la educația din comunitatea în care locuiești, așteptăm mesajul tău pe contact@romaniacurata.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *