Constantin-Alexandru Manda

Despre cum elevii și studenții din Constanța se țin de cuvânt, dar aleșii județeni nu

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) și Asociația Studenților din Constanța (ASC) au chemat în judecată, joia această, Consiliul Județean Constanța pentru a-l obliga să respecte legea și să acorde elevilor și studenților reducere de 50% la achiziționarea abonamentelor pentru transportul între localitățile județului. Solicitarea celor două organizații se întemeiază pe art. 84, alin. (1) și art. 205, alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, care prevede dreptul beneficiarilor, coroborat cu dispozițiile Legii nr. 92/2007, potrivit căreia Consiliul Județean are obligația de a oferi firmelor de transport subvenții pentru reducerile acordate în baza legii.

Demersurile reprezentanților elevilor și studenților pe acest subiect au început încă din septembrie anul trecut, când AEC, ASC și Federația Tinerilor din Constanța (FTC) au început demersurile pe lângă reprezentanții Consiliului Județean. Discuțiile au revenit în forță pe tapet vara aceasta, iar pe 20 iulie scriam despre cum cele două organizații somau politicienii județului să rezolve problema. Aceștia au încercat să îi ducă pe beneficiari cu zăhărelul, promițându-le că lucrurile se vor rezolva. Dar, spre bucuria noastră, elevii și studenții din Constanța nu sunt creduli.

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Constanța din data de 22 august a fost un proiect în acest sens, iar asta este ceea ce declara cu o zi în urma Mihai Tănase, președintele AEC: „Solicităm președintelui Consiliului Județean Constanța să nu dea dovadă de zgârcenie și rea-credință în ceea ce privește drepturile elevilor, așa cum a făcut Radu Mazăre la nivelul municipiului Constanța.Mai mult, somăm public consilierii județeni să voteze proiectul de hotărâre care este pe deplin legal și obligatoriu de a fi adoptat. În caz contrar, reprezentanții AEC vor lua toate demersurile necesare pentru atragerea răspunderii lor civile, administrative și penale.„. Proiectul nu a trecut, dar nu pentru că a fost a fost respins, ci pentru că, în urma avizului de legalitate negativ, acordat de direcția juridică din Consiliul Județean, consilierii PNL, inițiatorii acestuia, l-au retras de pe ordinea zi… asta după ce Marius-Horia Țuțuianu, președintele CJC, le-a transmis celor prezenți la ședință că „dacă vor vota proiectul vor ajunge la pușcărie” , după cum ne-au relatat reprezentanții AEC, prezenți în sală. 

Nu mare ne este mirarea că reprezentanții elevilor și studenților din Constanța au coloana vertebrală mai bine dezvoltată decât politicienii locali. Așa cum au promis, a doua zi aceștia au depus pe rolul Tribunalului Constanța o acțiune prin care au cerut obligarea Consiliului Județean la adoptarea unei hotărâri în sensul punerii în aplicare a prevederii legale. La ieșirea din instanță, Alina Ichim, vicepreședinte AEC, declara următoarele pentru News.ro: „De vreo două şedinţe ale Consiliului Judeţean ni se promite că se va aproba, că va fi pe ordinea de zi. Am negociat cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, ne-au spus că se va întâmpla şi nu s-a întâmplat. De aceea, acţionăm în instanţă acum, având în vedere că discuţiile au fost începute acum aproximativ un an. Ni s-a spus acum un an că se va cere un punct de vedere de la Inspectoratul Şcolar, că se va face un studiu de impact şi în urma studiilor se va adopta proiectul, dar acest lucru nu s-a întâmplat„. Un caz clasic de tergiversare din partea autorităților, din câte se pare. Istoria AEC în acțiuni contencioase cu autoritățile mă face să cred că finalul poveștii va fi clasic, iar beneficiarii se vor bucura în cele din urmă de drepturile conferite de lege.

Echipa Școli curate felicită AEC și ASC pentru inițiativă și îi asigură pe reprezentanții acestora de tot sprijinul. Dacă ești elev sau părinte și vrei să aduci schimbarea la firul ierbii, te așteptăm în cea mai mare comunitate care promovează buna guvernanță în educație, transparența școlilor și responsabilitatea autorităților locale.

Mai multe detalii despre demers la această adresă.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *