Adrian Popescu

Dupa aproape un an de la prima solicitare a ARC, pe lista neagra apar doar sapte vinovati Uite cine spune AM POSDRU ca sunt cei care au primit prefinantare, dar nu au mai implementat proiectul

Comisia Europeana ameninta Romania ca-i va bloca proiectele cu finantare pe resursele umane (POSDRU), datorita unor grave nereguli constatate in ultimii ani. Alianta pentru o Romanie Curata va prezinta cateva exemple de fraude cu fonduri europene, in care sunt implicate organizatii neguvernamentale (asociatii, fundatii), federatii patronale sau simple sereleuri, care au depus proiecte la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltatea Resurselor Umane (AM POSDRU), au primit o prefinantare, dupa care “au uitat” sa mai vina cu cereri de rambursare si practic nu au implementat proiectul respectiv.

Smecheria este simpla, depui un proiect, primesti o prefinantare (care e de fapt un avans, pe intelesul tuturor spus), dupa care dispari si ramai cu banii in buzunar, fara sa te mai intrebe nimeni nimic. Solutia este mult mai usoara daca accesezi fondurile prin intermediul lui SRL, deoarece ai posibilitatea sa-l desfiintezi si autoritatile nu mai pot recupera banii.

Fraudele pe POSDRU au fost posibile si pentru ca pe acest program au fost date proiecte fara o scrisoare de garantie bancara, asa cum se intampla in celelalte programe.

Mai mult, aproape oricine putea accesa asemenea fonduri, chiar daca nu avea o fundamentare si fara a avea o pregatire profesionala in domeniu.

Potrivit datelor transmise ARC de catre AM POSDRU, un SRL anonim specializat in servicii juridice, Buturuga & SPCJ, a depus documentatia pentru doua proiecte intitulate “Sustinere pentru somerii din regiunea Centru in vederea integrarii pe piata muncii”, cu o valoare de 2.131.290 lei, si “Sprijin pentru somerii din regiunea Centru in vederea integrarii pe piata muncii prin servicii de formare profesionala se de consultanta si asistenta pentru angajare sau deschiderea propriilor afaceri”, avand aceeasi valoare de 2.131.290 lei.

Pentru fiecare din cele doua proiecte, SRL-ul a primit o prefinantare de 106.564 lei. AM POSDRU sustine ca cele doua proiecte au fost reziliate, insa nu ne spune daca a recuperat banii dati ca prefinantare.

Compania Buturuga & SPCJ SRL este inregistrata intr-un apartament de bloc in sectorul 3 Bucuresti, iar patron este Iulian Marius Buturuga. In aprilie 2012, acesta a fost retinut de procurorii DNA Timisoara, fiind acuzat ca accesat bani pe alte cinci proiecte POSDRU insa a prezentat certificate fiscale false din care reiesea ca nu are datorii la stat pentru a putea accesa fondurile UE. O parte din bani au fost folositi pentru a plati diverse leasing-uri si nu pentru plata celor implicati in proiecte.

Ulterior, judecatorii din Timisoara au dat dovada de clementa si au respins propunerea procurorilor de arestare preventiva. Presa locala a relatat ca prejudiciul stabilit de procurori este de aproximativ 80.000 euro.

Săndel Grosu este consilier în cadrul Prefecturii Braila şi preşedinte al Aliantei pentru Unitatea Rromilor – Filiala Braila, un ONG care lupta pentru drepturile rromilor. El a depus documentatia pentru un proiect intitulat “Centru mobil de incluziune sociala”, cu o valoare eligibila de 8.217.981 lei, din care a obtinut o prefinantare de 246.539 lei. AM POSDRU ne transmite ca acest proiect este in curs de reziliere, dar nu si ca banii dati ca prefinantare au fost recuperati.

Proiectul trebuia derulat in parteneriat cu “International Rromani Star Vaslui”, Asociatia “Dreptate si Fratie” Ialomita, Prefectura Braila, Prefectura Vaslui si Prefectura Ialomita, si urma sa se deruleze in perioada ianuarie 2011- ianuarie 2014.

Centrul Regional de Formare Profesionala a Adultilor Dolj a depus un proiect intitulat “Antreprenoriatul – Masuri Active TREP-ACTIV”, cu o valoare eligibila de 5.084.206 lei, pentru care a obtinut o prefinantare de 143.591 lei. Nu a mai venit insa cu o cerere de rambursare, iar contractul este in curs de reziliere.

Directoarea Centrului este Despina Cotigă, reclamata de Agentia Nationala de Integritate la Parchet pentru conflict de interese si coruptie. Este acuzata ca a acordat mai multe contracte din bani publici unor firme, care aveau la randul lor contracte de prestari servicii cu fiul si sotul ei, Silviu Adrian si Silviu Viorel Cotiga.

De asemenea, ea a semnat certificatele de absolvire in calificarea „formatori” pentru fiul si sotul ei.

Mai mult, sotul ei, Silviu Cotiga (sef al ITM Dolj), a fost condamnat de Curtea de Apel din Craiova in aprilie 2012 la trei ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce a fost acuzat de patronul unui service auto de santaj.

Fundatia Pro Hem a initiat proiectul “Cresterea calificarii angajatilor furnizorilor de servicii sociale din Regiunea Giurgiu”, cu o valoare eligibila de 2.102.359 lei, pentru care a obtinut o prefinantare de 105.117 lei. Proiectul este in curs de reziliere.

Fundatia este inregistrata in Targu-Mures, str. Madach Imre, nr. 12/A si la o simpla cautare pe Internet ne dam seama ca traieste din proiecte derulate din fonduri europene.

Presedintele Fundatiei este Benedek Istvan, care a indeplinit functia de consilier local din partea UDMR in Targu-Mures.

De profesie medic, el nu si-a trecut in declaratiile de interese proiectele derulate de Fundatia Pro Hem, desi avea obligatia legala in acest sens.

SC OK Service Corporation SRL a depus la AM POSDRU proiectul intitulat “Invatare pentru ocupare, ocupare pentru dezvoltare deplina – Centru regional multifunctional pentru ocupare atractiva”, cu o valoare eligibila de 2.128.888 lei, pentru care a obtinut o prefinantare de 212.888 lei. Contractul a fost reziliat.

Compania este inregistrata in Ploiesti si are ca actionari pe sotii Florin George Bocioaca si Jeana Mariana Bocioaca (fosta Bejat). Firma se prezinta pe site-ul propriu ca fiind una din cei mai importanti furnizori de formare profesionala continua din România.

Un alt proiect intitulat “Proiect in vederea dezvoltarii antreprenoriatului si a oportunitatilor de afaceri din Regiunea Sud Muntenia: mentalitate si potential antreprenorial” a fost obtinut de Federatia Patronala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Arges, cu o valoare eligibila de 1.846.135 lei si o prefinantare de 350.466 lei. Si aceasta Federatie a luat avansul si a renuntat la proiect. In luna februarie, aceasta federatie se arata ingrijorata de posibilitatea intreruperii platilor de catre Comisia Europeana pe POSDRU, cand tocmai reprezentantii acesteia se numarau printre cei care nu se prezentasera cu actele la rambursare.

Acestea sunt cele sapte cazuri despre care ARC a fost informata de AM POSDRU ca figureaza pe lista organizatiilor care au cauzat prejudicii financiare si de impact deoarece desi au avut contracte de finantare pentru derularea unor proiecte cu fonduri POSDRU, au primit prefinantare, dar nu s-au mai prezentat ulterior cu cereri de rambursare. Lista care pare extrem de mica fata de dimensiunile marelui scandalul ce are in centru aceasta institutie.

Si care se bate cap in cap cu alte date oferite ARC in cursul anului trecut. Astfel, potrivit unui raspuns la o solicitare anterioara a ARC, din data de 26 august, AMPOSDRU inregistra la acea data “2.132 de contracte semnate, dintre care 275 sunt finalizate”. De asemenea, Autoritatea de Management ne-a comunicat atunci ca au fost reziliate, pana in prezent, 69 de contracte, fara sa ne spuna insa prea multe despre motivele care au dus la reziliere. De la 69 la cele cateva exemple oferite acum, diferenta este cam mare.
E drept ca atunci era o alta conducere, acum este o alta. AMPOSDRU s-a limitat in august 2011 la o singura precizare in acest sens si anume ca “majoritatea” acestor contracte au fost reziliate chiar de beneficiari in urma modificarii conditiilor pentru acordarea prefinantarii.

In ceea ce priveste lista de proiecte si beneficiari solicitata de ARC, AMPOSDRU ne-a dat anul trecut un raspuns din care am putut sa deducem ca o astfel de evidenta pur si simplu nu exista la nivelul Autoritatii de Management, desi este una dintre obligatiile acestei institutii:

“In ceea ce priveste situatia punctuala solicitata de dvs., mentionam ca AMPOSDRU lucreaza la o analiza detaliata, incluzand aici si beneficiarii care au primit prefinantare, dar nu s-au mai prezentat cu cereri de rambursare in termenul prevazut in contract. Ca atare, va vom comunica informatiile solicitate dupa finalizarea acestei verificari si ne cerem scuze ca, din cauza volumului mare de munca din aceasta perioada si a lipsei de personal din AMPOSDRU, nu ne putem incadra in termenul de 30 de zile”. Cum raspunsul nu a mai fost transmis, ne-am adresat institutiei cu o noua cerere la care am primit raspunsul continand cele cateva exemple de mai sus, cu suma totala primita ca prefinantare de cele sapte proiecte, de 1.271. 729 lei.

Cititi solicitarea ARC transmisa AM POSDRU aici.

Cititi raspunsul AM POSDRU aici.

Cititi primul raspuns, de anul trecut, al AM POSDRU la solicitarea noastra anterioara aici.

UPDATE:

Fundatia Pro Hem ne-a trimis un drept la replica (cititi aici), semnat de Benedek Istvan, in care acesta sustine ca fundatia a intampinat dificultati in derularea contractului din cauza partenerului sau in proiect – Asociatia „Sanse egale fara frontiere” (ASEFF) Satu-Mare. El anunta ca daca AM POSDRU va rezilia contractul, fundatia va restutui integral prefinantarea primita.

De asemenea, Benedek Istvan declara ca Fundatia Pro Hem nu „traieste din proiecte europene”, iar el nu si-a trecut contractul in declaratia de avere si interese, deoarece are aceasta obligatie pana la data de 15 iunie 2012.


Articol publicat in cadrul proiectului „Proasta guvernare in cheltuirea banului public in Romania intre anii 2004 si 2012„, derulat de SAR cu sprijinul financiar al Open Society Foundations.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Dupa aproape un an de la prima solicitare a ARC, pe lista neagra apar doar sapte vinovati Uite cine spune AM POSDRU ca sunt cei care au primit prefinantare, dar nu au mai implementat proiectul

 1. Nick Sava

  In 2007 am cunoscut o doamna din Bucuresti, contabila sef serviciu intr-o Centrala, aflata in vizita in Canada. La intoarcerea din concdiu, urma sa iasa la pensie. Dar, inainte sa iasa, a plecat la „un curs de pregatire”, pe bani POSDRU accesati de Centrala respectiva: 10 zile la Neptun (era in august!), casa, masa, diurna… „Ce iti trebuie tie cursul, daca tot iesi la pensie? De ce nu trimiteti pe cea care o sa iti ia locul?” „Las ca ea are vreme, e tinara” mi-a raspuns doamna :-) Acum, si sotia face un curs, „cerut” de companie, pt toti anhgajatii. Simbata dimineata. Nu merge nimeni, nu vine nici un instructor, li se da prin email ce „teme” trebuie sa faca, li se da note, ca miine va „absolvi”, i se va da o diploma (necesara ca sa isi tina jobul). Toata ;lumea multumita. Bani POSDRU care merg la „scoala”, la „instructori”, la celc e inchiriaza spatiul, probabil si pe la inspectorat – si, sigur, la Sefu sotiei, care ii tirmite pe angajati, ca au sau nu nevoie… Probabil astfeld e situatii sunt zeci de mii in intreaga tara – dar mult mai greu de dovedit decit niste gainari care iau niste „prefinantari” si dispar… Chestia nu are absolut nicio legatura cu vreun partid politic!

  Reply
 2. Odrizia

  Da, cunosc un caz similar. Solicitata la un moment dat de o ONG cunoscuta in tara, sa ma ocup de versiunea in franceza a sitului lor, mi-am dat seama foarte repede ca deturneaza fonduri si ca este o afacere de familie. Si asta desi in teorie, ei se ocupau de o categorie des uitata a societatii si de ani de zile, beneficiau de sprijinul unei importante ONG daneze. Poate solutia ar fi o politie a netului? Am avea o societate mult mai curata iar statul ar avea niste incasari rapide si substantiale.

  Reply
 3. Nicu

  sunt sute de exemple prin care banii europeni alocati prin posdru au fost fraudati, de fapt exista o „mafie” a acestor fonduri.
  nu inteleg de ce autoritatile responsabile ale statului nu au facut mai nimic pentru a stopa jaful, ce face sri-ul sau sie in aceasta problematica?
  intrebare: cei de la amposdru sau oiposdru au fost macar o data in vizite inopinante de monitorizare la fata locului, sa vada daca activitatile se desfasoara asa cum erau prevazute?
  adevarul este ca pe acest program nu a existat aproape nici un control, in schimb s-a produs multa hartogarie inutila, ajuta la ceva?

  Reply
 4. Pingback: Ei sunt Radio Romania? Organigrama rusinii! | 2U2ROMANIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *