Romania Curată

Dosarul ”Sunday Times”. Adrian Severin, 3 ani de închisoare pentru că cerut o șpagă de 100.000 de euro anual

Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat la 3 ani și 3 luni de închisoare cu executare în dosarul penal deschis în România după ce a acceptat să primească bani de la ziariști sub acoperire de la ”Sunday Times” pentru a depune mai multe amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Decizia nu este definitivă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a luat această hotărâre marți seară după ce procurorii au cerut pedeapsă cu închisoare în cazul lui Severin. Potrivit DNA, în perioada decembrie 2010 – martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Potrivit anchetatorilor, în schimbul banilor, Adrian Severin ar fi acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor firmei pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, acestea fiind în realitate reporteri de la „Sunday Times”. La cei 100.000 de euro se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

Severin a comentat sentința pe pagina sa de Facebook și a spus că este ”monstruoasă”.

”Consider că hotărârea este monstroasă nu doar în raport cu nevinovăţia mea dovedită şi pe care o susţin cu tărie în continuare dar şi în raport cu ceea ce este de aşteptat ca nişte judecători români să facă pentru a nu pune pe umerii României povara unei ruşini nemeritate. Aceasta este o nouă pată pe roba magistraturii noastre. Ceea ce a început printr-o farsă jurnalistică pare a se încheia printr-o farsă judiciară. Voi face apel şi voi lupta până la capăt. Nimeni nu trebuie să conteze pe laşitatea mea”, scrie Severin pe Facebook.

În 2011, ziariștii sub acoperire ai ”Sunday Times”, care s-au pretins lobbyiști, au prins în capcană trei deputați, pe Adrian Severin, un sloven și un austriac. Europarlamentarul din Austria, Ernst Strasser, a primit tot 3 ani de închisoare din partea instanței supreme de la el din țară.

 

 

 

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *