Daniel BefuMihai Goțiu

DOCUMENTE OFICIALE: Ce ascundeau atacatorii ecologiștilor de pe Râul Alb. Tăierile de copaci nu aveau aprobare și șeful Romsilva implicat direct în scandal

Gabriel Păun, de la Agent Green, a prezentat astăzi, în premieră, un document semnat de însuși șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, și datat 13.10.2014, în care acesta dă liber la defrișări pe albia Râului Alb pentru construcția unei micro-hidrocentrale. Documentul vine, la prima vedere, în contradicție cu răspunsul dat de Ministerului Mediului, pe 28 mai 2015, în care se arată că cei de la Comisariatul Teritorial de Regim Silvic și Cinegetic (CTRSC) Timișoara nu au aprobat solicitarea pentru scoaterea definitivă/ocupare temporară a unor terenuri din fondul forestier al statului necesare construcției micro-hidrocentralei. În răspunsul Ministerului se mai arată că în urma verificărilor de pe teren efectuate de CTRSC Timișoara s-a constatat că documentația proiectului a fost greșit completată, deoarece implementarea proiectului presupune o suprafață defrișată mai mare decât cea pentru care s-a solicitat aprobare.

“După cum arată documentele, cu semnătura și ștampila tovarășului Crăciunescu înțelegem că Romsilva nu dă doi bani pe ariile protejate pe care de altfel le administrează. Păi cum să avizezi defrișări într-o arie protejată când legea ariilor protejate nu îți permite asta? Cine se crede el? Acum încep să înțeleg ce încercau să ascundă de fapt atacatorii conduși de Bocea la tragedia de pe Râul Alb. M-au rupt în bătaie înainte să ajung să văd pădurea. Nici nu m-au întrebat cine sunt și ce caut acolo. Puteau să mă omoare dacă nu scăpam cu fuga. E clar acum că sunt acoperiți până la nivel central și că au căpătat astfel sigurantă și un simț extrem al proprietății. Dar iată că adevărul începe să iasă la iveală”, a declarat Gabriel Păun, de la Agent Green, despre documentul semnat de șeful Romsilva, Adam Crăciunescu (documentul integral, aici).

Cumulat, cele două documente arată că proprietarii afacerii, soții Bocea, încercau să înceapă construcția micro-hidrocentralei având aprobare de defrișare doar pentru o parte din terenul necesar proiectului, aprobare semnată direct de șeful Romsilva, de la București, fără verificări la fața locului. O verificare pe teren ar fi scos în evidență (cum s-a dovedit, de altfel) că în faza de construcție a MHC-ului, suprafața afectată ar fi mult mai mare. Astfel, ar fi necesar construcția unui drum de acces pentru utilaje grele prin albia și pe malurile sălbatice ale râului, chiar dinamitări în unele porțiuni unde malurile sunt foarte abrupte.

Fragment din răspunsul Ministerului Mediului (integral, aici)raspunsul ministerului

În timpul vizitei făcute de România Curată pe Râul Alb, pe 28 martie, tocmai din cauza caracterului sălbatic al albiei și a lipsei echipamentului adecvat, nu am reușit să parcurgem decât o parte a albiei care va fi afectată. Tot atunci am fotografiat și am semnalat faptul că au început tăierile de copaci (după cum se dovedește acum, fără aprobare).

Tara Hategului, te iubesc cu adevărat !! …nu ca alții…. doar din interes ! ….Doar uniti putem bloca acest proiect…

Posted by Andrioni Alin Constantin on 28 Martie 2015

După publicarea acestor fotografii, precum și după depunerea unei plângeri penale a biologului clujean Călin Dejeu împotriva tăierilor ilegale de copaci, au început incidentele, cei care încercau să ajungă în zonă (tineri localnici, ziariști, ecologiști etc.) fiind blocați de patronul afacerii și câțiva angajați ai acestuia. Incidentele au culminat cu atacul din 25 mai asupra lui Gabriel Păun și a însoțitorilor lui, soldat cu rănirea gravă a acestuia, dar și a patronului Mihalache Bocea, care a sărit în fața uneia dintre mașinile tinerilor care vroiau să scape de atac.

***

Asociația Efectul Fluture, inițiatoarea platformei de-clic.ro, a publicat, la rândul ei, documente care arată că verificările efectuate de autorități în urma presiunii civice din jurul cazului, au scos la iveală și alte ilegalități, precum cele legate de proiectul de păstrăvărie amplasat în albia majoră a râului, proiect inițiat de aceeași firmă care vrea să construiască și MHC-ul.

”Putem concluziona că accesul pe vale a fost restricționat de-a lungul timpului în mod intenționat de către atacatorii din 24 mai pentru a nu se putea documenta cumulul de ilegalități. Mai mult, din adresa comisarilor de mediu rezultă că zona pentru care s-a restricționat accesul echipelor de filmare este pădure proprietate publică. Toate aceste concluzii și lista lungă de nereguli depistate în urma controlului Comisariatului sunt rodul de necontestat al presiunii civice”, se arată într-un mesaj pe platforma de-clic.ro. (mai multe detalii aici).

***

VA URMA: România Curată a prezentat deja o parte din afacerile familiei Bocea, proprietară a firmei care vrea să construiască MHC-ul de pe Râul Alb. Vor urma noi dezvăluiri despre procesele în care sunt implicați și conexiunile politice ale acestora. De asemenea, România Curată va publica noi anchete despre cei care se află în spatele afacerilor cu certificate verzi și micro-hidrocentrale și conexiunile lor politice.

***

Citește și:

EXCLUSIV/ CARACATIȚA MHC. Cine a distrus râurile din Făgăraș și a băgat România în infringement. De la partenerul ginerelui lui Băsescu la socrul lui Ponta

Râuri distruse cu dreptatea în mână. Povestea omului care a convins Comisia Europeană de abuzurile autorităților în cazul micro-hidrocentralelor din Făgăraș

***

Copaci tăiați în albia Râului Alb. După publicarea acestor imagini pe România Curată și după ce s-a depus o plângere penală vizând tăierile, au început incidentele, patronul Bocea blocând accesul în zonă. Lipsa de reacție a autorităților a dus la escaladare și la tacul grav din 25 mai (detalii aici)

primii copaci taiati primii copaci taiati 4 primii copaci taiati 3 primii copaci taiati 2 copaci marcați pentru taiere raul alb copaci taiati

Tăierile de copaci au continuat. Imagini surprinse o săptămână mai târziu, la începutul lunii aprilie

raul alb taieri 1 raul alb taieri 2

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “DOCUMENTE OFICIALE: Ce ascundeau atacatorii ecologiștilor de pe Râul Alb. Tăierile de copaci nu aveau aprobare și șeful Romsilva implicat direct în scandal

  1. Petrache Lupu

    Ce sa poti face un simplu cetatean in padure unde sunt o gramada de lupi si care sunt porniti sa te manance ? Nu ai alta solutie decat sa iei pusca la ei si sa ii impusti ca sa nu fii rupt si mancat de catre acestia,dupa care beliti si vanduta pielea pentru a face niste cizme din ele.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Petrache Lupu: greu și cu multă presiune civică, încet, încet obligăm și autoritățile să acționeze; mai avem mult de luptat pentru asta, dar asta e soluția pe termen lung

      Reply
  2. Calin

    Mai influenta si decat Craciunescu si decat Gratiela Gavrilescu s-ar putea sa fie Barabas, directoarea APM, care a dat semnatura finala pentru distrugerea Raului Alb, care a autorizat si proiectul criminal de la Certej si despre a carei activitate “perena” putem sa ne face o imagine si de aici:
    http://www.urbannews.ro/download/223

    Reply
  3. Radu

    Cand am fost acum cativa ani pe valea raului Alb circulau camioanele cu lemne fara probleme,furtul de padure nu este inceput de ieri de azi pe acolo si se vedea padurea taiata,in locurile unde demult a existat o padure acum era tufaris.As vrea sa intreb ce se mai aude cu ancheta in legatura cu atacatorii,au fost retinuti sau sunt inca in libertate?

    Reply
  4. Stefan

    Prin fortarea intrarii in zona ati distrus viata unui om. Daca asa luptati voi pentru o Romanie curata, atunci nu mai aveti respectul meu. Asta se numeste anarhie! Ni sunteti deloc mai buni decit cei pe care ii criticati. Rusineeee!!!!

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Stefan: 1) drumul în cauză este drum forestier, nu proprietate privată 2) nu s-a forțat nicio intrare în zonă, patronul afacerii a încercat să blocheze intrarea în zonă (deși nu avea niciun drept în acest sens, iar dacă ar fi avut ar fi trebuit să sune la 112, pt. tulburarea posesiei, nu să sară cu bâtele și bolovanii la oameni) 3) cu toată compasiunea pt. ce a pățit este a doua oară când a sărit în fața unei mașini 4) la cine vorbim atunci de anarhie?

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *