Daniel BefuMihai Goțiu

TEROARE: Gabi Păun, de la Agent Green și mai mulți tineri au fost atacați cu bolovani pe Râul Alb, în Parcul Dinozaurilor. Gabi Păun, dar și un agresor au ajuns la spital

Gabriel Păun, șeful asociației Agent Green, și mai mulți tineri (ghizi locali, cu care vorbise Gabi Păun) au fost atacați astăzi (duminică) de aproximativ 10 bătăuși, cu bolovani, în timp ce încercau să documenteze proiectul hidrocentralei de pe Râul Alb, din Georparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului (Coroiești, jud. Hunedoara). La fața locului, în timpul violențelor, a ajuns și o echipă de jurnaliști de la Deutsche Welle. De asemenea, în zonă, fuseseră semnalate săptămâna trecută tăieri de copaci care ar fi putut proveni fie din Parcul Național Retezat, fie din parcul natural. Tinerii care au trimis fotografiile au semnalat și ei faptul că fuseseră agresați (vezi aici, la finalul articolului). Păun a fost lovit de mai multe ori și a scăpat ascunzându-se în pădure. În timp ce încercau să scape, una dintre mașinile cu care ecologiștii veniseră la fața locului l-a lovit pe unul dintre agresori, care a fost transportat la spitalul din Deva pentru investigații suplimentare.

Deși, din primele declarații ale Poliției, se încearcă mutarea vinei pe spatele ecologiștilor, România Curată a mai relatat, inclusiv la începutul acestei săptămâni, despre amenințările la care au fost supuși și alți tineri care au încercat să documenteze cazul, care a ajuns și în atenția presei și a comunității științifice internaționale. De asemenea, după dezvăluirile apărute pe România Curată, șefa Agenției pentru Protecția Mediului din Hunedoara ”și-a servit” mai multe emisiuni și articole în presa locală, în care îi acuza ecologiști ”de interese ascunse”, și de ”deservicii aduse localnicilor.

UPDATE 2: Primele înregistrări VIDEO cu incidentele de pe Râul Alb. Agresorul accidentat grav este patronul firmei care vroia să construiască hidrocentrala. La Arad, el este cercetat penal pentru șantaj (click aici)

Hunedoreanul Alin Andrioni, coducea una dintre mașinile cu care tinerii au urcat pe Râul Alb. E a povestit pentru România Curată ce s-a întâmplat: ”Au coborât dintr-o remorcă. Mai erau trei bărbați și două femei, dintre care una era o ziaristă de prin Germania. Nu ne gândeam să fim atacați ca-n evul mediu sau ca-n Africa. Unii dintre atacatori erau la bustul gol ca indienii. Doamna din Germania urla și intrase în șoc, nu se mai controla de spaimă. Nu știam ce s-a întâmplat cu ceilalți. Gabi s-a ascuns în niște boscheți până am reușit să anunțăm poliția, că nu era semnal acolo sus. Am scos-o pe reporterița nemțoaică de acolo cu mașina și o mașină tot ne urmărea în spate. Camera pe care era filmul am ascuns-o langă un câmp de grâu. Ne era frică să nu o confiște urmăritorii noștri. Ulterior fata din Germania a mers cu poliția și a recuperat și camera și pe Gabriel Păun. A avut loc și un accident. Practic mașina mea a fost atacată. S-au agățat de ea din toate părțile și din spate și din lateral, și pe capotă s-au aruncat. Unul din ei a căzut jos de pe capotă și s-a agățat probabil. Eu n-am simțit nimic acolo, numai hopuri și drum accidentat. Probabil că eu l-am agățat cu roata din spate. Dar am chemat salvarea și a venit și l-a dus la spital”. În prezent grupul de ong-iși și agresorii sunt investigați medical și urmează să se treacă la faza declarațiilor la poliție, avocatul lui Alin Andrioni fiind și el prezent.

Gabriel Păun, liderul Agent Green a trebuit să plătească prețul pentru investigațiile lui: “Nici nu am apucat să ne dăm jos din masină. A venit o masina cu niste oameni imenși care au început pur și simplu să ne lovească. Pe mine m-au lovit în cap și în torace. M-au pus de trei ori la pământ. Atunci, în explozia aia de violență am văzut cum una din mașini a trecut peste cineva”. După primele investigații la Hațeg, Gabriel Păun, care a primit mai multe lovituri, a mers să-și facă investigații suplimentare la Deva. Conform lui Păun, el a scăpat de lovituri în momentul în care agresorii i-au atacat pe cei din mașina lui Andrioni, și care încercau, la rândul lor, să scape.

UPDATE: Gabriel Păun a spus că a venit în zonă pentru a verifica de unde provine lemnul tăiat (din imaginile prezentate de România Curată) și că dorea să facă o reconstituire cu ce s-a întâmplat. El spune că n-au apucat să verifice nimic, pentru că au fost atacați imediat de agresori. De asemenea, el a specificat că nu a văzut niciun semn care să indice faptul că drumul pe care se aflau (un drum forestier, pe care l-am parcurs și când echipa României Curate a fost în zonă – n.r.) ar fi proprietate privată (conform legii, și dacă drumul s-ar afla pe o proprietate privată, asupra lui ar trebui să existe un drept de uzufruct, în condițiile în care nu există niciun alt drum care să permită accesul către albia râului, proprietate publică – n.r.).

UPDATE: Citește cum încearcă Poliția să mute responsabilitatea pe umerii celor atacați, vorbind de un ”conflict spontan”, dar și ce alte amenințări și agresiuni s-au comis în ultima perioadă asupra celor care au ajuns în zonă și pe care autoritățile au încercat să le mușamalizeze (aici)

Purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, subcomisarul Bogdan Gabriel Nițu a declarat pentru România Curată: ”Nu prea avem semnal și e greu să comunicăm cu echipa operativă. La fața locului s-au deplasat echipaje atât din Dev,a cât și din Hațeg. Am fost sesizați în jurul orei 12.30 referitor la o stare conflictuală spontană. Din comunicarea cu colegii mei am aflat că două jeepuri care au urcat în zona respectivă pentru a documenta construirea unei microhidrocentrale au uvut o altercație spontană cu un grup de mai multe persoane, după ce vreo 10 persoane au apărut din pădure. Un conducător de jeep l-a lovit cu mașina pe unul din localnici, care are traumatism cranio-cerebral acut, nu își simte picioarele, după ce ong-iștii l-au lovit cu mașina. Era proprietate privată, motiv pentru care, nefiind drum public nu e inclus in circuitul rutier și nu e considerat accident rutier. În intervalul următor se va stabili dacă a fost cu intentie sau fără intenție.”

Din grupul atacat au mai făcut parte și tinerii care au fost agresați în urmă cu o săptămână și despre care a scris și România Curată (vezi aici, la finalul  articolului). 

VOM REVENI CU AMĂNUNTE ȘI IMAGINI.

UPDATE 2: Primele înregistrări VIDEO cu incidentele de pe Râul Alb. Agresorul accidentat grav este patronul firmei care vroia să construiască hidrocentrala. La Arad, el este cercetat penal pentru șantaj

UPDATE: Citește cum încearcă Poliția să mute responsabilitatea pe umerii celor atacați, vorbind de un ”conflict spontan”, dar și ce alte amenințări și agresiuni s-au comis în ultima perioadă asupra celor care au ajuns în zonă și pe care autoritățile au încercat să le mușamalizeze (aici)

Domnilor Ponta și Iohannis, trebuie să moară oameni pentru a se lua măsuri? Cine răspunde pentru victimele de pe Râul Alb

***

Citește și:

Micro-hidrocentralele din Parcul Dinozaurilor din Hațeg au ajuns în atenția comunității științifice internaționale. Ministerul Mediului, obligat să reacționeze la presiunea civică

100.000 de semnături pentru salvarea Râului Alb din Parcul Dinozaurilor din Țara Hațegului. FOTO și VIDEO cu valea virgină unde drujbele au început distrugerea

Hidrocentrala din Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului, în atenția ”The Guardian”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

57 thoughts on “TEROARE: Gabi Păun, de la Agent Green și mai mulți tineri au fost atacați cu bolovani pe Râul Alb, în Parcul Dinozaurilor. Gabi Păun, dar și un agresor au ajuns la spital

 1. Greuceanu

  In mafia de pe Raul Alb sunt implicati si politistii din zona, si directori din Romsilva si firul celor care au interes in musamalizare merge pana la directoarea de la Gradina Botanica din Bucuresti, care a semnat pentru distrugerea vaii si al carei sot lucreaza la SRI. Plus ministrul mediului, care refuza fatis sa raspunda la petitia cu peste 108 mii de semnaturi si Corpul de Control, care desi i-a fost incredintat cazul si i s-a adresat petitie de la Coalitia Natura 2000 sa raspunda a redirectionat-o la tovarasa Barabas.

  Reply
  • Adrian Reimann

   Cel mai tirziu cind ultimul copac va fi taiat si ultimul animal al paduri va fi inpuscat va ve-ti da seama ca banii nu se pot minca.

   Reply
  • Ardelean

   -@-Dl. Greuceanu acelasi lucru se intampla si in Judetul Cluj,dar autoritatile sunt partase la dezastrul care a avut loc in paduri,participand si ei la furtul lemnelor din padure.Exemple graitoare sunt comunele Marisel,Maguri-Racatau,Margau,Ciucea.Negreni si exemplele ar putea continua.Daca sar face o verificare amanuntita al factorilor de raspundere din silvicultura si politie sunt ferm convins ca autoritatile in prima faza ANI(AGENTIA NATIONALA DE INTEGRITATE) ar constata o diferenta intre castigul realizat si bunurile pe care le detin acestia.

   Reply
 2. Ercuta Ion

  Toate naparcile trebuie omorate, nu judecate (care justitie, care politie,care dreptate in Romania?!). Bestiile incita oamenii simpli la agresiune impotriva celor care mai gandesc si la viitorul copiilor nostri. Veti vedea ca totul se va musamaliza sau ca Gabi Paun va fi gasit vinovat si va fi fortat sa plateasca o amenda „simbolica” de „numai” 14000 lei pentru „tulburarea linistii publice”. In Romania hotilor „dreptatea” este de partea lor.

  Reply
  • pt Ercuta Ion

   Daca ai fi citit o data comentariul inainte sa il postezi ti-ai fi dat seama de ipocrizie: „toate naparcile trebuie omorate” [..] ” bestiile incita oameni simpli la agresiune”.

   Reply
   • George P

    Iar tu vezi ca ai trunchiat. Daca dai toata propozitia ai sa vezi ca suna altfel.
    „Bestiile incita oamenii simpli la agresiune impotriva celor care mai gandesc si la viitorul copiilor nostri.”

    Naparcile nu lupta pentru viitorul nostru.
    Naparcile sunt bestii.

    Citeste cu atentie pe viitor si filtreaza putin informatia, inainte sa iti lasi ego-ul sa se joace de domn profesor! :)

    Reply
 3. Calin

  Politistii nu au inventat acum povestea cu proprietatea privata. Valea este pazita in stil mafiot, exact cum scria The Guardian si s-a reconfirmat azi, iar mafiotii cu politia locala s-au inteles demult care sa fie textul daca cineva indrazneste sa vina si este agresat. Ei vor sa descurajeze orice documentare in teren privind dezastrul ecologic. Joi am fost cu echipa a televiziunii nationale si nu ne-au lasat sa urcam pe drum, desi este public. Va dati seama! Patronul firmei cu microhidrocentrala era acolo si a spus ca nu ne lasa sa urcam ca este domeniul lui privat. El are cel mult niste parcelase pe vale si se comporta ca si cum toata valea e a lui. Si daca l-am fi contrazis vehement cu proprietatea sau n-ar fi avut asupra lui doua camere ale TVR-ului, clar pateam ce s-a intamplat azi, cu atacul salbaticilor. Acolo ar trebui, la presiunea societatii civile, trimis pentru ancheta un echipaj de politie cel putin din alt judet. Obiectivitatea politiei locale este o utopie. Ei vor sa-i scoata pe agresori victime. Se fac ca n-au auzit de legitima aparare. Si inca o aparare involuntara. Dupa politisti, daca te ataca o banda interlopa si-ti face zob masina cu bate n-ai voie sa pleci in tromba, trebuie sa stai si sa mori ca poate il accidentezi din greseala pe un agresor.

  Reply
  • un contribuabil

   Politia e parte din lantul mafiot…..ce sa faca politia…..Suna stupid dar asa functioneaza Romania. Lantul incepe cu ultimul taran dintr-un astfel de sat si duce pana la presedinte. Mana in mana. Unora le pica mai mult in buzunar, altora mai putin, la final toti sunt fraieriti si nici macar nu isi dau seama. Presedintele si parlamentarii de corporatii, taranii de parlamentari si asa mai departe.

   Reply
 4. wow

  pai si noi ce mai asteptam? ma refer la noi, astia de la oras…ia sa ne ducem acolo, vreo 100 de barbati care inca iubesc natura si sunt in forma fizica mai buna si sa vedem cu cine trebuie sa stam de vb. io personal ma bag cu cea mai mare placere; faceti un event pe fb si imi ofer toata experienta pe care am acumulat-o in dojo, de cand fac sport. cu siguranta sunt si alti practicanti de arte martiale, care inca tin la copaci si la aer, nu?

  Reply
  • Mariana

   Wow, sa te iau pe puncte : 1.da ma bag si eu intr-o echipa cu care sa merg la fata locului si sa-l vad pe ala de isi zice proprietar ca afirma ca e prorpietatea lui si ne impiedica sa vedem si sa filma ce face el acolo. 2 poate ca esti viteaz, dar de ce te ascunzi sub acest „wow”. 3. daca vrei event de ce nu il faci tu personal. 4 ne vedem de maine sera la fantana la Univ in Buc pentru a semna o petite la Min de Interne si la Mediu in care sa cerem ancheta la fata locului. Scriti-mi pe mesaj la pagina mea de fb

   Reply
   • wow

    ok, hai pe puncte:
    1. bravo..sper sa fim cat mai multi
    2. nu-s destul de viteaz si de inconstient sa ma bag de unul singur „ia sa ne ducem acolo, vreo 100 de barbati care inca iubesc natura si sunt in forma fizica mai buna” si numele meu sau al altuia nu are importanta ci numarul.
    3. nu sunt un organizator si nu ma pricep sa organizez, dar asta nu inseamna ca nu pot sa vin cu idei si sa fiu un participant. + un imbold pt cei care iubesc natura si practica arte martiale, nu strica.
    4. locuiesc mult prea departe de Bucuresti ca sa ajung maine seara la fantana la Univ. voi lasa totul deoparte si ma voi deplasa, in momentul in care se organizeaza ceva concret, cum am mentionat mai sus.
    5. sper sa va adunati cat mai multi la fantana si daca exista aceea petitie pe net, o voi semna si eu.

    Reply
 5. danciu

  cercetati ar trebui sa fie batausi,iar daca s-ar dori se poate afla si cine le-a dat informati despre sosirea ecologistilor.dar cum politia din hunedoara nu prea isi face treaba si actioneaza la comanda (vezi cazul Berbeceanu)tot ecologisti vor fi gasiti vinovati. nu pot sa cred cit de ipocrite sint autoritatile de la noi

  Reply
 6. Cecilia Pop

  Acest purtator de cuvant omite sa relateze cine erau persoanele aparute din padure si de cine au fost trimisi in schimb incearca sa incrimineze numai pe ceilalti! O mizerie…o cloaca….mi-e scarba

  Reply
 7. Nicolae Dorobantu

  Politia este o componenta importanta a mafiei. Daca DNA chiar vrea sa arate ca este independenta si nu o parte activa a mafiei sa intervina urgent in mafia lemnului in special la nivelul politiei locale si judetene.

  Reply
  • Nyari Tiberiu

   Bine ar fi!…iar daca nu atunci trebuie ca iubitorii de natura si cei care iubesc aceasta tara sa luam masuri împotriva mafiei si a susținătorilor acestora!N-o fi ei mai multi?!…deci,numărul celorlalți trebuie sa bage frica in ei,iar apoi sa fie judecăți de cei binevoitori!Trebuie ca poporul sa ii judece daca justiția nu are un cuvânt!!!

   Reply
 8. marioara

  Impreuna o sa punem punct la distrugere. Protectia padurilor este datoria tuturor celor di lume, darmite a celor din Romania. Multumim frumos, dragi copii, ca incercati sa faceti apararea copacilor, animalelor, climei. Tot respectul.

  Reply
 9. Cata

  Avem surplus de nergie. Nici export nu mai putem face pt ca liniiile sint supraincarcate! Este exces de energie electrica in Romania! pentru ce mai sint necesare minihidrocentralele? Verificati informatiile si faceti-le publice vis a vis de productia de energie, consumul national si export!

  Reply
  • Nyari Tiberiu

   Sa construiești un MHC (microhidrocentrala)nu este ceva rau dar clar nu necesita defrișarea a munți întregi….iar daca e surplus de energie electrica sa ieftinească Kw-ul si se va consuma acel surplus…cum sa nu existe surplus când majoritatea tacâm economie la curent?!

   Reply
   • Calin

    Sa construiesti MHC inseamna sa omori un rau de munte. Daca tu crezi ca este un lucru bun sa extermini un ecosistem, pe deasupra intr-o arie naturala protejata, atunci te compatimesc. Dar nu cred ca tu chiar crezi. Trebuia si postacii mafiei MHC-urilor sa bage un comentariu.

    Reply
 10. vsdrujba

  ce e cu judetele HD si MM? acolo politistii sunt mai corupti decat in restul tarii?

  Reply
 11. selaru

  Microhidrocentralele se condstruiesc pentru a obtine bani de pe urma certificatelor verzi, nu pentru a vinde curentul

  Reply
 12. criss

  politistii din zona aceea sunt atat de corupti incat criminalii si hotii sunt copilasi pe langa ei. Sa distrugi natura , atat cat a mai ramas in tara asta e o crima care ar trebui pedepsita extrem de dur.

  Reply
 13. Rosianu

  Doamne , ce jaf in muntii Romaniei …. chiar nu se poate face nimic , pentru stoparea taierii copacilor ?
  D-le PONTA de ce tolerati distrugerea padurilor ???
  Treziti-va romani , luati atitudine , pana nu este prea tarziu …

  Reply
 14. Ovidu

  Este impardonabil ca o investigatie jurnalistica sa se transforme intr-o incaierare de proportiile celei semnalate. Dar tinerii activisti si-au asumat un risc atunci cand au intrat pe un teren privat. Nu putem sa admitem ca numai in SUA atunci cand intram pe o proprietate privata te supui la un risc major. Evident ca neregulile de acolo sunt bine cunoscute de autoritatile locale. Chestiunea cere timp pt ca asa sunt obiceiurile noastre (nefericite). Trebuie facute un pomelnic de sesizari ( cu termene) autoritatilor competente ca pe baza lor sa se poata incepe investigatiile. Daca politia e corupta, atunci se sesizeaza DGA, Parchetul, DNA, etc. Se poate apela la o parte a presei locale (neaservita politic) si de ce nu la presa centrala. Si uite asa se poate ajunge la un protest generalizat. Sunt curios daca macar unii care scriu sau trimit sugestii ar fi dispusi si sa renunte la cateva ore pt un protest stradal autorizat. Pt ca pana la urma si vocea strazii pote avea un cuvant de spus, daca traim intr-o democratie autentica.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Ovidu: 1) de când un drum public e ”teren privat”? 2) nu e prima agresiune în zonă, iar autoritățile au fost sesizate 3) dacă ar fi fost teren privat, proprietarul are obligația să sesizeze el Poliția că i-a fost încălcat dreptul de proprietate, nu să-și facă ”dreptate” cu bâta; hai să nu mai relativizăm atâta, că lucrurile sunt cât se poate de clare

   Reply
 15. Dragos Alexe

  Mai Ovidiu, mai baiatule. Ce tot spui acolo??? Tu vorbesti de institutiile statului?? Hai ca esti tare. In SUA incalcarea proprietatii private: da te cred, caci in Texas si pisicile din curte umbla cu pistolul la…mustata. Dar cand e chiar proprietate privata. Aici vb de niste jeguri exponente ale statului de drept care fac legea lor. Ar trebui sa te informezi si sa analizezi istoricul situatiei: vorbim de zona de protectie a raului Alb-geoparc, vorbim initial de zona aflata sub regim forestier-zona proprietate publica a statului roman si de manareli facute sa schimbe regimul terenului pt. a permite defrisarea si construirea microhidrocentralei si cate si mai cate. Sesizari catre institutiile statului privind neregulile evidente sunt destule. Ce mai este de dovedit??Ce trebuie sa asteptam??? Niste oameni cu spirit civic inainte de toate si care lupta pt. pastrarea colturilor de rai cate or mai fi in Romania, pt. natura asta pe care o batjocoresc niste nemernici s-au decis sa IA ATITUDINE INCA ODATA. Nu este de ajuns cate s-au spus despre DEFRISARILE HAOTICE, despre comunitati distruse, despre raurile distruse. AI FOST VREODATA intr-o padure defrisata, AI URCAT sa vezi rauri fara viata, captive in pamant si albii SECATE?? AI IESIT 5 min daca nu sa strigi, macar sa te alaturi in protestele strazii unor oameni care culmea nu doresc altceva decat-LASATI-NE SA TRAIM, LASATI-NE NATURA. Ce ne-a mai ramas in tara asta?? CE E ASA DE GREU de INTELES??? Voua astora care va doare undeva, astora de asfalt, lasati-ne sa ne bucuram de ceea ce cu credinta si sacrificiu altii ne-au lasat mostenire. UITATI-VA pe fereastra, poate vedeti o padure frumoasa, adiere de vant, o pasare cocotata pe un ram si imaginati-va cum ar fi sa vedeti cioate, apa siroaie curgand si cautandu-va umbra sub vreo umbrela de duzina. Frumusetea traditiilor noastre este strans legata de frumusetea naturii. Ar fi bine -o tara carpatica fara paduri?? Sa ne desteptam, presiunea noastra, spiritul civic e singura noastra arma. Sa ii intrebam pe lasii astia de ce ne umilesc asa. Sa spunem si altora care sunt prea ocupati cu rahatul cotidian de ce ar trebui sa le pese. Sa fim uniti si sa multumim celor ca cei care de fapt au fost batuti pt. noi-sa le aratam ca si NOUA NE PASA. MIE UNUL IMI PASA si ca mine din ce in ce mai multi. Insanatosire grabnica lor si nu uitati, pt. toti cei care sunt in linia intai avem o obligatie morala si de solidaritate. Si nu numai….Si atunci vom putea spune cu mandrie…NOI CETATENII!!!!!!

  Reply
 16. KIM IR KLAUS

  Se tot vorbeste despre defrisasile ilegale sau legale Sa fim seriosi.!Daca merg pe malul riului si iau o galeata de nisip cu masina proprie si-lpun in portbagaj nu se vede nimic DAR cin inrtu sa tai si sa transport 10 sau 30 de camioane de lemne NU POT SA TREC NEVAZUT DE NIMENI TREBUIE SA FIU IN CIRDASIE CU ORGANELE ROMSILVA ,PADURARUL DIN ZONA SI ALTI FACTORI DE DECIZIE DIN ZONA Asa ca mai lasati-o cu tairele abuzive fara stirea acestor ADEVARATI SAMSARI AI LEMNULUI FRAT DIN ROMANIA, adiaca ROMSILVA si Slugile ei PADURARII care sint adevarata PLAGA a acestei MAFII.

  Reply
 17. geo

  ministrul de interne demisia!
  daca in Romania se intampla asa ceva, nu este loc pentru astfel de politruci!

  Reply
  • Nicolae Dorobantu

   perfect de acord, trebuie DEMISIA urgenta cel putin a ministrului de interne.

   Hai sa iesim in strada cu tinta directa impotriva: SCHWEIGHOFER, MILITIE, JANDARMERIE, PREFECTURA, AUTORITATI LOCALE, AUTORITATI JUDETENE, POLITICIENI IMPLICATI PRIN VORBE SI FAPTE IN MAFIA DEFRISARILOR.

   Haideti sa ne organizam intr-un fel si sa mergem peste mafiotii aia care fac masacru si se dau zmardoi si sa facem slujba politiei si a jandarmeriei.

   ROMSILVA trebuie urgent bagata la puscarie in totalitate de la director pana la ultimul angajat.

   Pana la urma lozinca „NU TAIATI COPACUL CA VA CRAPAM CAPUL” poate devine realitate daca autoritatile in totalitate sunt unul si acelasi lucru cu mafia defrisarilor.

   Reply
 18. tomescu teofan emilian

  Văd același scenariu aplicat peste tot în lume acolo unde mai avem păduri naturale.Globalizarea,economia de piață duc la imposibilitatea de a opri legal jaful naturii.Companiile multinaționale dau în judecată orice țară ce nu le lasă să ia tot până nu mai rămâne nimic,asta îi adevărata față a capitalismului și a economiei de piață.
  Mă revoltă când văd că tot cei cărora le pasă de viața oamenilor și de natură îs culpabilizați că ,vezi doamne,or încălcat regulile sau vreo proprietate privată în timp ce cei ce jefuiesc îs apărați de autoritățile instigatoare sau in cel mai bun caz complice.Legea în lume îi din ce în ce mai greu de apărat în folosul popoarelor iar atunci când îi prea solidă și nu dă posibilitatea corporațiilor să jefuiască,îi schimbată de politicienii cumpărați ,ca să servească interesele corporațiilor care nu au țară,mamă sau tată.Singurul lucru cu efect ar fi să boicotăm produsele obținute prin jefuirea naturii și să informăm oamenii să facă la fel.Știți bine,produsele ce nu să vând nu să mai produc.
  Pentru acești oameni cu suflet mare și spirit civic am doar cuvinte de recunoștință își pun imaginea și chiar viața în pericol pentru ca noi toți să ne putem bucura de frumusețea terapeutică a naturii pure.

  Reply
 19. Ana

  Austriecii de la HAIDER / NIRAJ Energy vor incepe constructia unei noi hidrocentrale pe raul Nirajul Mare (Chiheru de Jos, Jud Mures) :(

  Reply
 20. Danabol

  Pe bune? Autorităţile chiar îşi bat joc de noi şi nu fac nimic? Ne tot chinuim să oprim aceste dezastre şi nu au nici un efect semnalele noastre de alarmă?

  Reply
 21. Calin

  Iata si unul dintre cele doua filmari facute la atacul mafiotilor:
  https://www.youtube.com/watch?v=XD5xJgfox7E
  Unul dintre cei agresati mi-a povestit ca atunci cand au venit politistii nu aveau nicio jena in a afisa ca sunt in cardasie cu mafiotii. Ati vazut cum presa din Hunedoara a sarit imediat in apararea mafiotilor, ca de obicei? Mai grav este ca si Adevarul de acolo a scris niste minciuni astronomice, care au fost preluate si de altii prin tara. Ar trebui sa-si schimbe numele in Minciuna!

  Reply
 22. Madalin C.

  Imi dat voie sa fac o paralela … daca as creste marihuana pe proprietatea mea atunci am dreptul sa va omor ca sa nu imi descoperiti ilegalitatea? sunt alte forme de sanctionare pentru accesul neautorizat pe proprietate privata (daca af fi cazul) dar in niciun caz atentat la viata cuiva !!!

  Acest caz cere o noua iesire masiva in strada in fata MAI !!! daca nu vor fi pedepsiti cei in cauza!

  P.S. Trebuie avut in vedere eventual chiar o colaborare cu firme de paza private pentru astfel de cazuri cu grad ridicat de agresivitate !!! … nu credeti

  Reply
  • Viorel

   Da,chestia cu proprietatea privata apare si in comunicatul politiei locale desi nu este vorba de proprietate privata in cazul asta si chiar daca ar fi cum ai spus si tu ,asta nu justifica violenta extrema.Tare imi este teama ca agresorii vor scapa basma curata si tinerilor astora curajosi nu li se va face dreptate.Spun asta pentru ca am incercat de cand cu scandalul acesta sa citesc comunicatele autoritatilor din zona si declaratiile acestora pe internet si nu reiese ca ar misca vreun deget pentru ca faptasii sa fie pedepsiti,ei vorbesc de proprietate privata,altercatii de ambele parti de parca ar fi fost o rafuiala intre bande rivale nu un atac mafiot la adresa unor oameni fara aparare,.Ar fi o mare,mare nedreptate sa scape nepedepsiti atacatorii si inca o data felicitari tinerilor biologi,jurnalisti,iubitori de mediu pentru curaj si pentru tot efortul depus,am ramas impresionat

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ Viorel: comunicatul poliției e cu atât mai jenant, cu cât nu menționează nimic de vreo sesizare la 112 legată de tulburarea de posesie; de unde rezultă că fiecare poate face ce vrea pe moșia lui (că drumul nu e proprietatea lor e altă poveste), să-i dea în cap cui vrea; până la urmă, de ce am mai avea nevoie de politie?

    Reply
 23. Vasile Olinca

  Da, afacerea nu consta in valoarea curentului generat, ci in certificatele verzi obtinute. Aici este explicatia miilor de microhidrocentrale care dau peste cap ecosistemele raurilor de munte si a suprafetelor de teren agricol acoperite de panouri solare. Problema este ca intr-o tara cu o populatie saraca e mai usor sa distrugi orice in jurul tau ungand politicieni si institutii ale statului.
  Ideea chinezilor cu o zi la puscarie pt fiecare fuctionar al statului poate ca nu e rea. Poate ca afla la timp unii ca nu le-ar placea acolo, nu ca Udrea, cand totul s-a consumat.

  Reply
 24. un_jurnalist

  Am patit-o si eu, anul trecut, pe lângă Vatra Dornei. Un individ de pe acolo (consilier local, din câte am înțeles ulterior) m-a atacat cu bolovani, apoi cu o bâtă – în ordinea asta – în timp ce coboram de pe munte.

  Culmea e că eram „în civil”, nu investigam nimic, mă întorceam pur și simplu din excursie (ca să înțelegeți: eu sunt jurnalist cultural și profesor:) ). Omul a început să mă înjure apoi să arunce cu bolovani apoi a scos bâta și m-a atins la cap (eu am ajuns la spital – și am depus plângere). Apoi s-a urcat în mașina din care coborîse (o camionaetă – autoutilitară) și a fugit.

  Pare cu totul absurd, mai ales că n-a fost nimic care să provoace incidentul (polițiștii de la secția din oraș ziceau, ulterior, că locul unde m-a atacat ar fi fost un loc de pășunat închiriat de individul respectiv).

  Ceea ce vreau să zic e că:

  1. aruncatul cu bolovani și atacatul cu bâta pare a fi un mod obișnuit și instinctiv de a reacționa al unor afaceriști „de la munte” care au diverse interese economice și se simt, în cel mai mic fel, amenințați în privința acelor interese; individul cu care m-am confruntat eu nu părea să gândească – acționa „pe pilot automat”, părea că mai făcuse asta și cu alții;

  2. cazul nu e singular, sunt probabil mult mai mutle cazuri de acest fel, dar puține ajung în atenția presei (eu n-am făcut scandal, aveam alte urgențe în acea perioadă și oricum întâmplarea era cu totul absurdă; am depus plângere cu cerere de despăgubiri, certificat medico-legal și pedeapsă prin închisoare sub acuzația de tentativă de omor – lovitură la cap; poliția încearcă, bineînțeles, să minimalizeze spunând că e doar „agresiune”; a trecut un an și despre proces nu se mai aude nimic).

  Deci, maaare atenție când mergeți pe munte în România – nu trebuie să fii activist ecologist ca să-ți iei o bâtă în cap :)

  Reply
  • Bobota viorel

   …ar trebui sa facem front comun in jurul lui Gabi Paun…E un roman curajos..Un adevarat patriot…Sa facem din el CAUZA….

   Reply
 25. Andrei

  E de-a dreptul trist ce patesc oamenii cand umbla prin paduri, chiar regretabil.

  Acum sa o luam cu inceputul:
  Dupa cum arata inregistrarea sunteti amatori, fara suparare.

  1. Trebuie sa va cumparati camera din aceea minuscula de urmarire a traficului auto, pe aia o plantati langa oglinda, mai atasati ceva ciucurasi si ascundeti firul de alimentare.
  2. Atentie, sunt modele care au si camera spre inapoi, adica filmeaza in vehicul si prin luneta.
  3. Asta are si sunet, deci aveti grija ce vorbiti in masina.
  4. Daca aveati o astfel de camera filmarea voastra era ca in filmele de razboi americane, tehnic perfecta.
  5. Puteti atasa astfel de camera chiar sus pe masina in interiorul unui proiector, de obicei agresorii nu sunt atenti la detalii, dar sa mai stea sa caute in proiectoarele de pe jeep.
  6. Sunt site-uri care vand camere ce se monteaza in nasturii de la sacou, e obligatoriu pentru investigatorii de tipul vostru sa aveti camere minuscule ascunse.
  7. Va luati cu voi ceva camere normale, evidente, ieftine pe care vi le vor confisca atacatorii.
  8. Voi veti ramane cu dovezile.
  9. Politia americana are camera montata pe vesta ofiterilor de politie si filmeaza intreaga activitate.

  10. Sa nu par deplasat – angajati pentru misiuni periculoase 2-3 vanatori cu permise de port-arma.
  Daca astia sunt cu armele la vedere nu o sa incerce golanii sa va omoare.
  De obicei vanatorii au si pistoale si alte tipuri de arme pe langa alea clasice cu 2 tevi.

  11. Viata e cel mai important bun existent pe pamant, nu o mai puneti in pericol, mergeti acolo protejati corespunzator.
  Oricat de rai sunt afaceristii, un razboi deschis cu arme si pistoale deja schimba total datele si nici macar ei cu Ponta, Iohanis, Prefect, Politie si orice vreti voi nu se mai poate scapa daca apar 15-20 de morti impuscati.

  Reply
 26. lila

  stiti ce nu pricep eu? cum de investitorii straini care construiesc hidrocentrale si taie paduri nu prea luati atitudine?
  dati o cautare si faceti o documentare despre grupul Haider (austrieci) si vedeti ce si cum.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *