Daniel Befu

EXCLUSIV/ CARACATIȚA MHC. Cine a distrus râurile din Făgăraș și a băgat România în infringement. De la partenerul ginerelui lui Băsescu la socrul lui Ponta

Gheorghe Badea și Valentin Vișoiu sunt numele investitorului, respectiv antreprenorului general al micro-hidrocentralelor de pe râurile Capra și Buda din Făgăraș, aflate pe lista celor pentru care Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României. În ciuda numeroaselor sesizări civice, care reclamau ilegalități în serie, MHC-urile au fost duse la bun sfârșit. România Curată vă prezintă CV-ul mai puțin romanțat al celor doi afaceriști, precum și conexiunile politice care le-au asigurat ”succesul”. 

***

Citește și: Râuri distruse cu dreptatea în mână. Povestea omului care a convins Comisia Europeană de abuzurile autorităților în cazul micro-hidrocentralelor din Făgăraș

***

Badea, nașul fiicei primarului Piteștiului

Patronul celor zece MHC-uri de pe râurile Capra și Buda, Gheorghe Badea, a fost (până toamna trecută) șeful Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Argeș. E un afacerist local foarte cunoscut în județ, Badea producând subansamble pentru uzinele Dacia și pentru cele ale Ford de la Craiova. A fost partener de afaceri cu influentul Constantin Stroe (ex-șeful uzinelor Dacia, actualmente vicepreședinte în cadrul Renault România) și cu Constantin Scarlat (patronul CNCD, care la rându-i a fost arestat la domiciliu în Dosarul Publitrans, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu în contractul cu societatea de transport public din subordinea Primăriei Piteşti).

Scarlat ar fi obţinut contractul privind transportul public piteştean prin eludarea procedurilor de licitaţie. Presa locală scria că Scarlat e cercetat de DNA şi pentru afacerea ridicării de maşini, atribuite de același primar Tudor Pendiuc (PSD).

Un apropiat al lui Gheorghe Badea, Inal Cagri, a fost inclus pe parcurs în dosarul mitei către primarul Tudor Pendiuc. Asta după ce Ema Pendiuc, fiica primarului, a declarat că banii de apartament i-a împrumutat de la Inal Cagri, pe care i l-a prezentat Silviu Badea. Ultimul menționat este fiul lui Gheorghe Badea și administratorul afacerii cu MHC-uri. Procurorii susțin însă că dețin dovezi că împrumutul a fost antedatat, fiind doar de fațadă. De notat că Gheorghe Badea e nașul de cununie al Emei Pendiuc (vezi aici). Ca urmare a menționării numelui său în scandalul șpăgii primite de primarul Piteștiului, Tudor Pendiuc, la o zi după ce s-au efectuat percheziții la sediul Subansamble Auto SA, Gheorghe Badea a demisionat de la șefia CCI Argeș.

Gheorghe Badea deține și BACSI Investement Group SRL, care a beneficiat de fonduri UE (REGIO) de la MDRT în mandatul Elenei Udrea în valoare de 6,9 milioane lei pentru extinderea hotelului ESCALADE din județul Brașov. De asemenea BACSI a primit de la primăria Piteștiului, condusă de Pendiuc, un contract pentru livrarea unor echipamente pentru o sală de fitness.

Milionarul Vișoiu, turnătorul VIP-urilor

Constructorul MHC-urilor a fost firma CONARG CONSTRUCT SRL patronată de Valentin Vișoiu, considerat cel mai bogat argeșean în 2014, cu o avere de 70-75 milioane euro. Vișoiu a fost arestat la domiciliu în Dosarul Publitrans, fiind acuzat de spălare de bani şi că ar fi dat mită primarului Tudor Pendiuc un apartament de lux în București pentru a pune mâna pe contractul transportului public de persoane din orașul Pitești. Vișoiu e implicat şi în Dosarul ANRP, care a stat la baza arestării Alinei Bica, prietena Elenei Udrea, mituită de Dorin Cocoș. De la Vișoiu i s-a înfundat și lui Horia Georgescu, fostul șef al ANI. Tot de la Vișoiu i se trage și deputatului PNL Theodor Nicolescu.

În Dosarul ANRP, Vișoiu apare ca beneficiar al unei depăgubiri de 90 milioane euro, el fiind de fapt cureaua de transmisie a unei tranșe din șpaga încasată de Dorin Cocoș de la samsarul Gheorghe Stelian. Elena Udrea interacționase în trecut cu Gheorghe Stelian, care i-a vândut în 2006 ex-liderei PMP terenul din cartierul Floreasca (strada Frederich Chopin).

Valentin Vișoiu apare și într-o altă despăgubire de la ANRP. E vorba de o moșie a cunoscutei familii Brătianu, în urma căreia Vișoiu și alți trei parteneri de afaceri cu drepturi litigioase, printre care şi Radu Pricop, ginerele fostului președinte Traian Băsescu, au primit 10 milioane de euro despăgubiri de la ANRP.

Proiectantul MHC-urilor

Firma care a făcut proiectare MHC-urilor considerate distructive de către CE se numește S.C. AQUA-INVEST SRL. În  acționariatul firmei a intrat în 2006 pentru o vreme și Tufan Alexandru Răzvan, cu 50% din societate. Tufan Alexandru e fratele lui Tufan Mihai (ex-iubitul Andreei Marin), considerat cel mai puternic afacerist din Câmpina (jud. Prahova). Familia Tufan controlează indirect ELSID TITU SA, care la nivelul anului 2009 era cel mai mare producător de energie hidro prin unități de mică putere (adică microhidrocentrale), depășind chiar Hidroelectrica. Proiectele MHC ale ELSID TITU au stârnit de asemenea controverse, însă de departe cea mai mare controversă din jurul ELSID e în jurul relației cu Hidroelectrica. Frații Tufan fac parte din categoria băieților deștepți din energie, care au căpușat Hidroelectrica, încheind unul din celebrele contracte care au îngenuncheat compania de stat. Ziarul Financiar estima că Hidroelectrica a pierdut din cauza contractului cu băieții deștepți de la ELSID suma de 97 milioane lei în intervalul 2006-2012, preț calculat din diferența între prețul de vânzare către ELSID, de 103 lei/ MWh și prețul de producție, care era de 171 lei/MWh.

Ca să înțelegem conexiunile în lumea politică a fraților Tufan, precizăm că Mihai Tufan e asociat cu Mihai Anastasescu în ELECTROCARBON SA. În Guvernarea Năstase, SC RAFO ONEȘTI SA, controlată de Corneliu Iacobov (fostul șef de cabinet al lui Viorel Hrebenciuc), a încheiat un contract cu Metaleuroest Câmpina, contract pe care nu și l-a mai putut onora. Ca urmare a neonorării, Metaleuroest Câmpina (unde acționari erau Anastasescu și Tufan) a preluat de la SC Rafo Onești acțiunile pe care societatea băcăuană le deținea la SC Electrocarbon, însă de fapt s-a dovedit că acel contract neonorat a fost doar un paravan prin care ELECTROCARBON SA trecea de la Iacobov la Anastasescu și Tufan, conform Realitatea.net. Mai mult, se pare că Adrian Năstase și Anastasescu erau prieteni, numele premierului apărând în Afacerea Distileria, ca protector al intereselor afaceristului în problemele sale cu legea. Presa a scris despre o apropiere între Roberta Anastase, pe când era președinta Camerei Deputaților și vicepreședinte PDL, și Mihai Anastasescu, care a și sponsorizat în 2010 PDL cu 7.500 de lei, prin firma sa Medimfarm.

Ștampile și semnături de la baronul de Argeș, Constantin Nicolescu

Președinte al CJ Argeș era în momentul autorizării Constantin Nicolescu (PSD), baron de Argeș (ex-senator, ex-prefect, vicepreședinte al PSD) implicat în mai multe combinații penale. Între președintele CJ Argeș (emitentul autorizației de construire a MHC-urilor) și beneficiarul autorizației, Gheorghe Badea, există o strânsă prietenie, Nicolaescu făcând petrecerea de nuntă a uneia din fiicele sale la Hotel Posada, aparținând lui Gheorghe Badea. Nicolaescu este deja condamnat definitiv într-un dosar privind încasarea de fonduri PHARE pe baza unor documente false și este judecat și/sau cercetat în alte dosare de corupție, inclusiv în dosarul care îl privește pe cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu. 

 

Amendați cu banii de țigări de Garda de Mediu

În 29.11.2011, urmare a sesizărilor făcute de Ovidiu Mihuț, cetățeanul care a luptat ani la rând împotriva ilegalităților din Munții Făgăraș, Garda de Mediu Argeș, condusă de prim comisar Ioan Ene, a dat o caricatură de amendă: 20.000 lei (aproximativ 5000 euro) investitorilor Badea și Vișoiu, care distrugeau iremediabil două râuri ale sitului NATURA 2000.

Ioan Ene a fost șef al Gărzii de Mediu Argeș înainte de ianuarie 2008, când a fost dat jos, fiind numit înapoi la instalarea Guvernului Boc și dat afară în Guvernul PSD. Modul în Ioan Ene, care a părăsit Garda de Mediu prin picarea cu notă mica (35 de puncta din 100) a examenului de comisar clasa 1,  arată nivelull pregătirii profesionale al celui care ani la rând a fost pus să vegheze peste respectarea legii de către constructorii de microhidrocentrale din Munții Făgăraș. Acum Ioan Ene lucrează inspector la Primăria Ștefănești.

În ce-l privește pe șeful Gărzii de Mediu Argeș, Ioan Ene, precizăm că a fost marele absent la o masa rotundă organizată de chiar șeful ”mare” al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, la care au fost invitați activiști și reprezentanți ai tuturor autorităților din domeniul protecției mediului. La întâlnire a participat inclusiv ministrul Mediului de atunci Laszlo Borbely, care a declarat că “va face cercetări și va lua măsurile necesare într-o zi sau două” (au trecut 3 ani și 7 luni de când Laszlo Borbely a făcut promisiunea până când CE a declarat infringementul – n.r.). În mod absurd, la masa rotunda organizată de șeful Gărzii de Mediu, a absentat și Silvian Ionescu, adică “polițistul șef al mediului”, cel care avea puterea de a sancționa abaterile din Făgăraș și care, dacă ar fi fost prezent, nu s-ar mai fi putut evita (de gura activiștilor de mediu) trimiterea de către Ministrul Mediului a Gărzii de Mediu la o inspecție “pe bune” în teren. La acel moment Silvian Ionescu declara: „Noi am controlat și n-am gasit nicio vină nici Apelor Române, nici constructorilor”  ( ).

Silvian Ionescu, ex-ofițer DIE și șef al organizației Sector 3 a PDL, a fost acționar în firma KVB ECONOMIC SRL, alături de Sulfina Barbu (ex-ministru PDL al Mediului), firmă din care a ieșit când a fost numit șef al Gărzii de Mediu. Firma a fost trecută pe numele unor anonimi care erau angajații unei firme din acționariatul căreia făcea parte și Petre Ion (om de încredere al lui Dorin Cocoș, prezent în multe firme ale acestuia).

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, omul care putea opri tot, dar n-a făcut aproape nimic

Laszlo Borbely e unul din greii UDMR, atât de influent încât Parlamentul României a respins de două ori cererea procurorilor DNA de începere a urmăririi penale. Ulterior dezbaterii menționate mai sus, Laszlo Borbely l-a suspendat din funcție pe șeful Apelor Române Argeș, Adrian Moisescu în 2011, pentru că n-a făcut analiza solicitată de ministru privind MHC-urile de pe râurile Capra și Buda. În decembrie 2011, zelul lui Laszlo Borbely s-a potolit subit, acesta declarând pentru presă că în urma tuturor controalelor derulate pe şantierele microhidrocentralelor din Argeş s-a constatat că „acolo nu sunt probleme”. Cât despre repunerea în funcție a lui Moisescu, directorul suspendat, Borbely a declarat: „Sa vedem”.  După care l-a repus în funcție.

Șeful de la Apele Române, implicat în operațiunea “renovarea apartamentului lui Borbely”

 În 4 octombrie 2011, directorul general al Administrației Naționale Apele Române (ANAR), David Csaba (UDMR), răspundea sesizării activiștilor de mediu care reclamau ticăloșiile care se petreceau pe râurile Buda și Capra din munții Făgăraș, astfel: “În urma deplasării din teren a specialiștilor de la ABA Argeș-Vedea și ANAR-București, s-a constatat că toate lucrările executate până în prezent care au presupus intervenție în albie (deviere în albie) nu au influențat negativ curgerea apei fiind luate măsuri pentru asigurarea debitului permanent în aval”.

David Csaba este finul lui Verestoy Attila și om de încredere al lui Laszlo Borbely. Csaba este citat ca martor în dosarul privind renovarea de către o firmă favorizată în contractele cu instituțiile subordonate ministerului, a unui apartament pe care procurorii susțin că Laszlo Borbely îl deține pe Calea Victoriei.

Autorul semnăturii de pe Avizul de Gospodărire a Apelor din aprilie 2009, dat firmei lui Badea și Vișoiu este însă Dumitru Ciobanu, directorul interimar de la acel moment al Direcției Apelor Argeș Vedea ( ). E cel fără de care nu s-ar fi putut obține restul avizelor. Despre Dumitru Ciobanu nu se știu multe, doar că el a fost pus pe funcție conform unui algoritm politic al coaliției de guvernare PSD-PDL, fotoliul ocupat de el fiind unul „rezervat PSD-ului”. În prezent Dumitru Ciobanu e șef la Serviciul de Gospodărire a Apelor Argeș Vedea și în ultimii ani numele său a fost menționat în presă ca fiind implicat într-o anchetă privind angajările de la Apele Române Argeș, dar și pentru o primă dată soției sale, care îi era subalternă.

Ministrul Mediului Rovana Plumb, vizite de ochii lumii în Făgăraș

După instalarea Guvernului PSD în mai 2012 și după ce apărătorii mediului au notificat CE de ilegalitățile de la MHC-urile din Făgăraș, pe 23 august 2012 Rovana Plumb, ministrul Mediului, flancată de deputatul Remus Cernea, a inspectat șantierele MHC-urilor din Făgăraș. Ea s-a rezumat să spună că au fost făcute inspecții cu o lună înainte și că va mai dispune realizarea unei noi inspecții.

Șefa comisiei de Mediu din Camera Deputaților, amenințată 

Au existat și câteva voci care au pus întrebări privind soarta râurilor din Făgăraș. Unul a fost deputatul PSD Mircea Drăghici, care în 26 septembrie 2011, a avut o interpelare în Parlamentul României, adresată Ministrului Mediului, Laszlo Borbely ( ). Răspunsul lui Borbely n-a venit nici până azi.

Carmen Moldovan (PSD), șefa Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, care a vizitat o parte din locațiile unde se construiau MHC-uri alături de un ong de mediu, a participat la o dezbatere publică în care a criticat proiectele de MHC-uri ale cuplului Badea-Vișoiu. După aceea au început amenințările la adresa ei. Iată ce a declarat pentru România Curată: “Când am fost pe râurile Otic, Buda și Capra și-am văzut ce-a făcut omul ăsta, domnul Gheorghe Badea, am avut o reacție pe această temă. Imediat după, am primit amenințări la adresa mea venite nu direct, ci prin terțe persoane, să mă potolesc, că altfel mă vor distruge”.

Ilie Sârbu, acționar al unui MHC de pe râurile vizate de infrigement. Dar și pe alte râuri

În baza de date cu râuri a WWF actualizată în 2014 (aici și aici), singura microhidrocentrală de pe râul Dejani-Lupșa, citat în anunțul privind demararea procedurii de infringement, aparținea firmei ELCATA MHC SRL, unde asociat este și vicepreședintele Senatului Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta. Ilie Sârbu a intrat în acționariatul firmei în 2010, cu 5%.

Printre asociații lui Ilie Sârbu în ELCATA se numără și Dănuț Frunză, care apare în rechizitoriul procurorilor DNA ce a stat la baza arestării judecătorului de la Curtea Constituțională, Toni Greblă. ELCATA MHC SRL este o societate extrem de profitabilă: cu un singur angajat în 2012 și 2013 a avut cifre de afaceri de 4.073.000 lei, respectiv 4.296.000 lei, iar profitul cumulat pe cei doi ani a fost de aproximativ 1,93 milioane lei.

ELCATA MHC SRL nu are doar o singură MHC, ci derulează mai multe astfel de proiecte pe teritoriul national: Repedea (Maramureș), Valea Izei (Maramureș), Maria (Bistrița Năsăud), Someșul Mare (Bistrița Năsăud), Strâmba (Bistrița Năsăud), Cormaia (Bistrița Năsăud), Brescioara (Brașov), Pojorta (Brașov), Berivoi (Brașov), trei MHC-uri pe Sebeș (Brașov), Lisa (Brașov). Ilie Sârbu și asociații săi au aplicat inclusiv pentru fonduri europene pentru construcția MHC-urilor din portofoliu. E vorba de proiectul: “Amenajare hidroenergetică a pâraielor Dejan şi Lupşa”, a cărui valoare eligibilă era de 9.147.107 lei din fonduri UE (FEDR), cărora li s-au adăugat și 1.247.332 lei de la bugetul de stat, care la nivelul anului 2012 fusese contractat și era în implementare. Și firma cuplului Vișoiu-Badea a aplicat pentru fonduri europene, la nivelul anului 2010 proiectele lor nefiind respinse, însă au fost puse pe o listă de așteptare, nefiind suficienți bani.

Turism la tub 

Anecdotic sau nu, Gheorghe Badea și-a început afacerile în Munții Făgăraș în turism. La începutul anilor 2000, împreună cu alți asociați, a preluat societatea de stat Posada SA, care gestiona, printre altele, și Cabana Capra. Adică locul de popas pentru cei care doreau să viziteze Cascada Iezerului (sau Cascada Capra) și întreaga zonă. Acum pot admira albia secată a râului și tuburile MHC-urilor. Că, până la urmă, e mai ușor să faci bani din certificatele verzi pe care fiecare dintre noi le achităm, lună de lună, pe factura de energie electrică…

***

Citește și:

Râuri distruse cu dreptatea în mână. Povestea omului care a convins Comisia Europeană de abuzurile autorităților în cazul micro-hidrocentralelor din Făgăraș


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

32 thoughts on “EXCLUSIV/ CARACATIȚA MHC. Cine a distrus râurile din Făgăraș și a băgat România în infringement. De la partenerul ginerelui lui Băsescu la socrul lui Ponta

 1. Blak Wolf

  Pentru adevarul istoric . De ce nu publicati adresa de la Comisia Europeana ?
  Asta ca sa nu mai faceti divagatii.
  Ftecare actor din actiunea impotriva MHC-urilor are meritul lui si trebuie apreciat , dar documentul se refera concret la riurile Dejani cu afluentul Lupsa si Vistisoara .
  Posibil ca si pentru celelalte MHC-uri din tara acest infrigement sa fie un inceput si sa fie salvate multe riuri.
  Ne dorim asta din tot sufletul.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Black Wolf: la articolul la care găsiți link în text e publicată și scrisoarea adresată de CE profesorului Ovidiu Mihuț din Curtea de Argeș; după cum scrie și în textul de față, infringement-ul vizează râuri și de pe versantul nordic, și de pe cel sudic al Munților Făgăraș

   Reply
   • George S

    Infringement sau nu.. ce putem face cu Capra si Buda ?! Trebuie sa ii obligam sa repare ce au stricat ! Trebuie obligati sa refaca albia raurilor, sa repopuleze anual pe o perioada de 50 de ani de acum inainte !

    Reply
  • Daniel Befu

   Blak Wolf, Romania Curata detine corespondenta dlui Ovidiu Mihuț cu CE pe subiectul MHC si dincolo de informatia continuta in respectiva corespondenta, exista si o datare a acesteia, care precede cu un an demersurile ong-urilor de mediu. Nu am vrut sa subliniem acest aspect fiindca dl Mihut a fost ajutat de ong-uri in demersurile sale (ele detinand aparatul tehnic si expertiza in domeniu), ca sa-si faca temele in relatia cu autoritatile. Exista dl Mihut si exista WWF si ambii au facut o treaba extraordinara.

   Reply
   • Blak Wolf

    Este clar ca discutam de doua scrisori diferite. Cea din 03.06.2015 care WWF si cea din 04.06.2015 adresata domnului Mihut.
    Finalul scrisori din 03.06.2015 este acesta:
    ………On 28/05/2015, the Commission addressed a letter of formal notice to the Romanian
    Government, under Article 258 of the Treaty on the Functioning of the European Union. The
    main grievances addressed relate to Directive 2000/60/EC establishing a framework for the
    Community action in the field of water policy. The Commission has also required some
    clarifications with regard to the application of Directive 92/43/EEC on the conservation of
    natural habitats and of wild fauna and flora in the case of projects on Vistisoara and Dejani-
    Lupsa.
    Please note that this is a horizontal case which points out to a systemic approach of the
    authorities in relation to the authorization of such projects……
    si semnaturadomnuluiGeorges Kremlits.
    Deci asta era confuzia
    Sigur ca daca am fi actionat mai agresiv nu am fi ajuns in situatia asta penibila care nu bucura pe nimeni.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Blak Wolf: sunt două scrisori diferite, către WWF, respectiv către Mihuț – primii au acționat mai mult pe râurile de versantul nordic, Mihuț pe cele de pe versantul sudic al Munților Făgăraș

     Reply
     • Blak Wolf

      Asta spuneam si eu . La actiunile de pe versantul Nordic ” mina de lucru ” au fost doua ONG-uri care au colaborat foarte bine cu WWF.
      Eu personal m-am intilnit de doua ori ,la doua simpozioane pe MHC-uri, la Brasov si Bucuresti , dar n-a fost sa fie sa colaboram .
      Cind a fost Rovana Plumb pe Buda si Capra , noi o asteptam sa vina pe riul Sambata si Sebes. N-qa mai venit.

 2. Calin

  In ce priveste numele grele din mafia MHC-urilor raspunzatoare de distrugerea raurilor din Fagaras, situatia este cam aceeasi in toata tara. Cam toate distrugerile raurilor prin MHC-uri au in spate, direct sau indirect, nume grele, ele doar se schimba de la un rau la altul. De exemplu, in situatia care arde acum, distrugerea raurilor din Muntii Tarcu de catre Alset Energy, este in spate deputata liberala Valeria Schelean, care am avut oroarea sa aflu zilele trecute ca este in foarte stransa relatie cu actuala sefa a PNL-ului. Poate asta si explica faptul ca presedintele nu raspunde la Scrisoarea deschisa care i-a fost adresata de Coalitia pentru Mediu privitor la atacul salbatic de pe Raul Alb.
  In alta ordine de idei, treaba cu turismul si MHC-urile este mai mult decat tragi-comica. Chiar daca pare neverosimil, propaganda mafiei MHC-urilor, mai ales prin postaci, a incercat sa induca romanilor neavizati ideea ca MHC-urile ar reprezenta atractii turistice!! Chiar in „studiul” fantoma scris pentru Raul Alb de o „experta” fara studii de specialitate scrie ca: „apreciem că o vulnerabilitate care poate să apară pe parcurs ar fi construcţia de case de vacanţă în zona de amplasare proiectului”. Greseala gramaticala ii apartine. „Experta” este ingrijorata da impactul atractivitatii turistice a vaii mutilate si conductei ingropate dar in acelasi timp nu este deloc ingrijorata de diminuarea debitului cu 77% pe aproape 6 kilometri sustinand ca exista garantia „pentru ca populaţiile speciilor de peşti să se menţină pe termen lung şi dinamica lor să nu fie una negativă”. Practic sustine ca intr-un habitat acvatic redus dramatic populatiile de pesti isi mentin dimensiunea. Si vorbim de specii protejate, pentru care a fost declarat situl Natura 2000.

  Reply
  • alin_a

   :))
   mai oameni, voi va auziti pe voi?
   sincer, consider ca faceti niste acuzatii f f grave fara nici o dovada. De unde si pana unde sa acuzati ca presedintele Romaniei este influentat de deputata Valeria Schelean prin presedinta PNL ?

   Voi va dati seama ce spuneti?!
   Dar va dati seama ca cineva v-ar putea lua la intrebari? aveti dovezi si raspunsuri ? si nu barfa …ci lucruri palpabile ?

   Asa de harnici in imaginatie sunteti ca depasiti cu mult orice legatura cu realitatea.

   Care e realitatea ?! realitatea e xa tara are niste legi care o guverneaza si care precizeaza ce si in ce conditii se poate face. Inclusiv MHC-urile

   Reply
 3. Popescu Aurelian

  Doresc sa cunosc mai mult despre problema distrugerii mediului datorita constructiilor de microhidrocentrale. In materiale am gasit tot felul de trimiteri la relatii si afaceri oneroase intre persoane. Desigur ca acest gen de relatii au putut duce la actiuni de ocolire a legii daca acestea exista si sunt suficient de clare. Deci vreau sa cunosc partea tehnica a problemei si anume ce actiuni au dus la distrugerea mediului si daca cumva dezvoltarea retelelor de microhidrocentrale se putea face fara distrugerea mediului. Nu cred ca microhidrocentralele in sine au dus si duc la distrugerea mediului. Solutiile alese pot influienta mediul in rau sau de ce nu chiar in bine.

  Reply
  • Calin

   Asa-zisele microhidrocentrale, care sunt de fapt centrale hidroelectrice mici, ca si capacitate, si sunt centrale pe derivatie, ca tip, presupun fara exceptie afectarea mai mult sau mai putin grava a mediului. Varianta cu mai putin grava este varianta utopica. Microhidrocentralele presupun un baraj de captare, care obligatoriu mutileaza albia, devasteaza peisajul si, oricat de performanta scara de pesti ar avea, tot stingheresc deplasarea pestilor. Mai presupun diminuarea debitului raului pe o distanta de cativa kilometri, si, debitul fiind parametrul esential al ecosistemului unui curs de apa, este ceva inacceptabil. Si mai presupun plasarea in natura a acelei monstruoase tevi, care nu se poate face fara a folosi utilaje si a mutila valea. Si am impresia ca tara aceasta a innebunit de tot! Avem deja mii de hidrocentrale datorita megalomaniei lui Ceausescu si datorita mafie MHC-urilor, mult peste limita de suportabilitate a ecosistemelor, tinand cont si de raurile noastre modeste ca debit datorita climei continentale. Este normal sa dezvoltam ceva ce ne lipseste sau ceva la care avem deficit, nu ceva ce avem intr-un exces patologic! Sa faca hidrocentrale cei care au putine si au clima oceanica, nu noi. Noi avem exces de energie si nu avem cui s-o exportam. Daca n-ar fi afacerea aceasta murdara cu certificatele „verzi” nici n-am auzi de aceste sinistre „micro”hidrocentrale, pentru ca nu sunt rentabile din cauza productiei lor infime de energie.

   Reply
   • Mariana

    Am tot spus , si o mai spun , pina la obsesie : NU mai platiti Certificatele verzi si Cogenerarea la factura de curent elecric.
    Daca populatia Romaniei ar palti doar curentul electric fara C V si C , ce s-ar intampla ? Nimic. Nu o sa aibe ce sa faca. Smecheria este pusa la cale de afacerisitii din Parlament. De la ei avem pretentiai sa aibe cultura ecologica ?

    Reply
 4. elena bojan

  Nu iar mai rabda Bunul DUMNEZEU !
  De ce toate organizatiile capabile sa se lupte cu aceasta hidra blestemata care a napadit peste tot tara nu incearca public sa-i ceara oficial si in corpore BLESTEMATULUI DE GUVERN aista care este[( ca si cele care vor urma tot asa or sa faca sa scoata toata snaga lasata de DUMNEZEU si muncita de el(poporul)] doar pentru ea(hidra) si sa scrie si la Consiliul Europei despre consecintele care cu siguranta se vor abate asupra intregi EUROPE din cauza faradelegilor din ROMANIA. Scrisorile sa incerce sa opreasca masinaria certificatelor verzi de furat bani luna de luna din buzunarul captiv al romanului ,,sistemelor democratice” care s-au abatut peste capul tarii unde si ,,fumaritul lui CARAGEA” era mai cuvincios ca nu distrugea tot ce a lasat Dumnezeu pentru toata semintia de acum si cea de peste alti ani care poate vor mai veni si pe acest pamant prea blestematit si destramat la propriu in ultimile deceni.

  Reply
 5. Alin

  MHC in Sit Natura 2000 Muntii Tarcu deja construite de firma Balkan Hidroenergy (Constructim Timisoara), ce capteaza integral apa paraielor si nu respecta nici macar conditiile din avizele de gospodarire a apelor:
  http://www.tarcu.ro/resurse/studii-de-caz/caz-microhidrocentrale-balkan-bazinul-sebes
  Au fost sesizati GMCS si GNM-CG, degeaba.
  Situatia e similara cu cea din Fagaras. Ar trebui dati in judecata, anulate acordurile si obligati la daramarea captarilor si refacerea terenului la starea initiala + sa plateasca ei amenzile pentru infringement, toate!

  Situatia MHC Alset planificate in Muntii Tarcu (dar inca neexecutate), detalii aici:
  http://www.tarcu.ro/resurse/studii-de-caz/caz-microhidrocentrale-mhc-alset-energy
  Firma a inceput ceva lucrari pe teren de nivelare a unor suprafete destinate constructiilor, deocamdata albiile raurilor nu au fost afectate. Primaria Zavoi a dat autorizatia de constructie inca inainte de emiterea acordurilor de mediu (peste lege), dar nu trebuie sa ne miram cata vreme un primar condamnat e inca in functie.

  Azi 17.06 e un alt termen al procesului Federatiei cu APMCS si Alset, nu-i vad prea bine pe cei de la Alset cu tot cu actionarii lor deputati, primari sau consilieri!
  In zona Tarcu e posibil orice, de la taieri de padure masive la constructii/amenajari ilegale in gol alpin sau enduro peste tot in Tarcu si Godeanu si chiar in Parcul National Retezat.

  Reply
   • DanC

    De grupul Haider ati mai aflat ceva?
    au construit pe raul Dragan din Apuseni vreo 2-3 MHC-uri si cum a venit curentul electric, s-au dus si pastravii.

    Haideti baieti, mobilizarea!

    Reply
     • srpro

      Haider are mhc și în județul Bistrita-Nasaud pe valea răului Budac. Au făcut captări multiple de pârâie și au secătuit valea, de asemenea parte a sitului natura 2000 Cusma. Ar merita luați la intrebari .

     • roman

      raul Niraj nu e in Sit Natura 2000 ?!
      de ce nu este contestata aceasta investitie?!
      Legea nu se aplica discretionar iar ea zice clar ca in „zone protejate, nu se va propune, aviza, aproba” nicio executie de MHC -uri.

      Marea intrebare este cum de au obtinut Avizul custodelui, aviz fara de care nu puteau obtine Acordul de mediu ?!?!

 6. Calin

  Astazi este la Tribunalul Hunedoara prima infatisare in procesul pentru salvarea Raului Alb:
  http://portal.just.ro/97/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9700000000088603&id_inst=97
  Sa speram ca, intr-un judet dominat total de coruptie, macar magistratii isi pot pastra obiectivitatea. Proiectul de distrugere a Raului Alb prin MHC-uri este absolut ilegal din multiple motive si distrugerea raului ar fi o pierdere gigantica pentru parimoniul nostru natural, atat de vaduvit oricum in ultimii ani. M-am uitat la filmul cu raul Topolog din Fagarasi, a carui salvare (de fapt salvarea unei bucatele de rau, caci in aval este distrus complet) a fost prezentata ca o mare victorie, si nu pot sa nu observ ca Raul Alb este mult deasupra Topologului ca si grad de conservare si patrimoniu natural adapostit.
  https://www.youtube.com/watch?v=cKo-Goquu64
  Plus ca, tinand cont de faptul ca Raul Alb este si-n parc natural (care este si geoparc inclus in Reteaua Globala a Geoparcurilor) si in sit Natura 2000 (si adaposteste specie prioritara) si proiectul a fost avizat de APM in 2013 fiind tinut secret de catre aceasta institutie (n-au postat niciuna dintre cele trei postari obligatorii la incadrare/avizare), putem afirma ca este cea mai ilegala avizare de MHC din tara.

  Reply
  • Adrian

   Multumim pentru informatii. In secundar, trebuie cerut sa se constate ca apm HD nu a publicat in mod vizibil (Situl apm HD e foarte greu de citit) aceste documente (de fapt, nu le-a publicat deloc, dupa cum spuneti), si sa fie obligata sa publice pe sit absolut tot ce au in domeniul de activitate in ultimii zece ani, de pilda, intr-o sectiune distincta a sitului (documente care nu au fost publicate), urmand ca termenele de eventuale propuneri / contestatii sa curga din nou. E plin judetul de propuneri de”investitii” si cetatenii afla de abia dupa ce actele sunt in faza foarte inaintata, depuse deja pentru PUZ. Sa speram ca noua conducere a CJ nu va pune presiuni pe arhitectul-sef pentru PUZ-uri ilegale, ci dimpotriva, va publica pe situl CJ TOATE propunerile de PUZ (cu toate actele dosarului) din judet. Se va vedea atunci in ce masura se incearca inducerea in eroare a arhitectului-sef, avizul pentru oportunitatea de investitii fiind obligatoriu.

   In general, la numite dosare, se va putea vedea cum se incearca inducerea in eroare a arhitectului pentru trecerea din extravilan in intravilan pentru o investitie, in conditiile in care ar exista (eventual in imediata vecinatate) teren intravilan disponibil, pentru care nu s-au facut studii comparative de oportunitate. Practic, se platesc impozite (relativ) mari pentru terenurile intravilane catre autoritatile locale, dar, la o adica, o firma ocupa extravilan si sustine (ilegal) ca e necesar sa-l treaca in intravilan pentru o presupusa investitie. Iar terenurile intravilane (si pentru care se platesc impozite marite) raman, in continuare, nefolosite.

   Reply
 7. kent

  Si unde putem gasi si noi pe un site oficial al Comisiei Europene acest infringement?
  Eu gasesc doar ceea ce WWf vrea sa spuna dar un punct de vedere al unui oficial nu am gasit.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *