Andrei AstefaneseiIonuț Dorobanțu

Traseul banilor de la Ministerul de Externe prin conturile lui Sebastian Ghiță până la fostul primar Bădescu. Schema completă a faptelor de corupție

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe deputatul Sebastian Ghiță și pe Iulian Bădescu, fost primar al municipiului Ploiești, cei doi fiind acuzați de fapte de corupție.

Potrivit DNA, Sebastian Ghiță este acuzat de dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit și spălare de bani, iar Iulian Bădescu este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, în cursul anului 2013, Bădescu, în calitate de primar al Ploieștiului și ordonator principal de credite, instigat de parlamentarul Sebastian Ghiță, a acordat ilegal club de baschet susținut de cel din urmă (CSU Asesoft Ploiești) o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local în sumă de 1.500.000 lei, sumă despre care procurorii spun că este atât prejudiciu adus unității administrativ teritoriale, cât și un folos necuvenit obținut de asociația respectivă.

Vilă de la Ghiță pentru Bădescu

„Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins și primit de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situat în municipiul Ploiești, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei. Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi inculpați”, spun procurorii în rechizitoriul trimis instanței.

Sebastian Ghiță a disimulat adevărata natură a provenienței imobilului, prin efectuarea unor plăți reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM, din contul unei firme controlate de acesta către o firmă administrată în fapt de Iulian Bădescu, conform rechizitoriului. Ulterior, Iulian Bădescu a transferat această sumă de bani către o altă societate comercială controlată de deputatul Sebastian Ghiță, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită, în opinia procurorilor.

Timeline cu tranzacţiile dintre Ghiţă şi Bădescu considerate suspecte de către procurori

Ghiţă îi „vinde“ primarului Bădescu o vilă în cartierul Albert din Ploieşti. Tranzacţia este considerată de procurori formală în condiţiile în care firma lui Bădescu „a achitat” 1.041.600 lei către Asesoft International, companie controlată de Ghiţă, cu bani primiţi de la o altă firmă a lui Ghiţă, Sunsmart. E vorba de 887.600 de lei.

20 noiembrie 2007: Asesoft Internaţional Ploieşti – avându-l ca acţionar cu 99,4 la sută pe Sebastian Ghiţă şi ca administrator pe Sorin Adrian Chirilă, vărul soţiei lui Ghiţă – a cumpărat o vilă în cartierul Albert, un fel de Pipera a Ploieştiului, cu 250 de mii de euro. E vorba de teren intravilan de 902 mp şi casă cu etaj şi mansardă având o suprafaţă construită la sol 129 mp.

decembrie 2012: Asesoft Internaţional Ploieşti a evaluat vila, stabilindu-se că valoarea de piaţă e de peste 840 de mii de lei.

9 august 2013: A fost autentificată promisiunea de vânzare cumpărare între Asesoft Internaţional Ploieşti – vânzător, reprezentată acum doar de vărul-administrator Sorin Adrian Chirilă – si Bipress Plopeni – cumpărător, reprezentată de Iulian Tănase, finul primarului Bădescu – pentru vila din cartierul Albert. Preţul: 1.041.600 lei, cu TVA. Firma controlată de primar s-a obligat să achite în avans 124.000 lei, iar diferenţa de 917.600 lei până la data încheierii contractului. In aceeaşi zi, Asesoft Internaţional Ploieşti a emis o factură către Bipress de 124 de mii de lei.

14 august 2013: Bipress plăteste 124 de mii de lei către Asesoft.

18 august 2013: Bipress primeşte 150 de lei de la o firmă controlată de Ghiţă, Sunsmart Integrare IT Ploieşti. Sunsmart luase banii împrumut de la o altă firmă controlată de Ghiţă, Asesoft Technologies.

20 septembrie 2013: Bipress plăteşte o altă factură de 124 de mii de lei către Asesoft din cei 150 de mii de lei primiţi de la Sunsmart, luaţi împrumut de la Asesoft Technologies.

19 noiembrie 2013: Bipress primeşte 450 de lei de la Sunsmart. Sunsmart primise parţial banii de la Qnet Internaţional, o altă firmă din grupul controlat de Ghiţă.

20 noiembrie 2013: Bipress plăteşte o factură către Asesoft de 450 de mii de lei cu banii primiţi de la Sunsmart, luaţi de la Qnet.

16 decembrie 2013: Bipress plăteşte o factură de 30 de mii de lei către Asesoft.

9 ianuarie 2014: Bipress primeşte 416 mii de lei de la Sunsmart. Sunsmart avea aceşti bani dintr-un contract cu MAE. În aceeaşi zi, firma controlată de primarul Bădescu plăteşte o factură de 313.600 de lei către Asesoft Internaţional, cu banii primiţi de la Sunsmart, luaţi de la MAE.

28 februarie 2014: Este datat procesul verbal de predare – primire a casei, însa procurorii susţin că în realitate primarul a intrat în posesia vilei şi a început lucrările de renovare în vara lui 2013.

În total, sumele virate în contul Bipress de Sunsmart şi redirecţionate către Asesoft International Ploieşti se ridică la 887.600 lei.

Banii de la Ministerul de Externe, plimbați între Ghiță și Bădescu

Primarul „vinde“ unei firme controlate de Ghiţă marca „Drumul Vinului“. Operaţiunea este considerată fictivă de procurori. De unde avea firma controlată de Ghiţă, Sunsmart, banii: inclusiv de la MAE!

10 septembrie 2013: contract de cesiune de marcă încheiat între Bipress – în calitate de cedent, reprezentată de Iulian Tănase, administrator doar de drept, în fapt firma fiind controlată de naşul său, primarul Iulian Bădescu, asociat unic în firmă – şi Sunsmart Integrare IT Ploieşti – cesionar, reprezentată de administratorul de drept Cristian Săndulescu, în realitate controlată de deputatul Sebastian Ghiţă. Contractul avea ca obiect cesionarea tuturor drepturilor asupra mărcii ,,Drumul Vinului” în schimbul a 900 de mii de lei, fara TVA.

18 septembrie 2013: factură pro formă totală emisă în baza acestui contract de Bipress către Sunsmart în valoare de 1.116.000 lei. În aceeaşi zi, firma controlată de Ghiţă virează 150 de mii de lei către firma controlată de primarul Bădescu.

26 septembrie 2013: se virează alţi 100 de mii de lei de la Sunsmart către Bipress.

Banii din 18 şi 26 septembrie au fost primiţi în aceleaşi zile de către Sunsmart de la Asesoft Technologies, o altă firmă din grupul controlat de Sebi Ghiţă, cu menţiunea ‘împrumut’.

1 octombrie 2013: factură emisă de Bipress către Sunsmart în valoare de 250 de mii de lei.

19 noiembrie 2013: se virează alţi 450 de mii de lei de la Sunsmart către Bipress. Plata s-a făcut din suma de 4.489.875 lei virată în contul Sunsmart de către Qnet Internaţional, o altă firmă din grupul controlat de deputatul Sebi Ghiţă.

20 noiembrie 2013: factură emisă de Bipress către Sunsmart în valoare de 450 de mii de lei.

9 ianuarie 2014: factură emisă de Bipress către Sunsmart în valoare de 416 mii de lei. Banii se virează în aceeaşi zi. Plata s-a făcut din suma de 1.104.240 lei transferată de Sunsmart din contul de trezorerie în contul de operatiuni curente în data de 8 ianuarie 2014. Contul de trezorerie a fost alimentat pe 6 ianuarie 2014 de către Directia Generală Regională a Finanţelor Publice Ploieşti din viramentul făcut de Ministerul Afacerilor Externe, în baza unei facturi din 16 decembrie 2013, reprezentând „echipamente criptare”, emisă de Sunsmart.

Aşadar, sursele de finanţare din care firma controlată de Ghită – Sunsmart – a achitat către firma controlată de primarul Bădescu – Bipress – pentru contractul de cesiune a mărcii „Drumul Vinului” au fost:

– 250 de mii de lei de la Asesoft Technologies, împrumut;
– 450 de mii de lei din plătile facute de Qnet.
– 416 de mii de lei din bani publici viraţi de Ministerul Afacerilor Externe.

Procurorii consideră frormale cele două tranzacţii – ‘achiziţionarea’ de către primarul Bădescu a vilei de la Ghiţă şi „achiziţionarea“ de către firma controlată de Ghiţă a mărcii „Drumul Vinului’ de la firma controlată de edil:

„În urma analizării documentelor bancare ale Bipress s-a constatat că din suma de 1.116.000 lei viraţi de către Sunsmart, suma de 887.600 lei a fost redirecţionată către Asesoft International, reprezentând cea mai mare parte din plata făcută către această societate, în sumă totală de 1.041.600 lei aferentă ,,achitării” imobilului din Ploiesti.“

Edilul alocă o finanţare nerambursabilă de 1,5 milioane de lei echipei de baschet Asesoft Ploieşti, finanţată şi controlată de Ghiţă. Această tranzacţie este considerată reală de procurori.

Potrivit DNA, „din grupul de firme controlate de către deputatul Sebastian Ghiţă face parte şi Asociaţia Basket Club Asesoft, ai cărei membrii fondatori au fost Alex Iacobescu, managerul România TV şi Sorin Chirilă, vărul soţiei deputatului. Sediul social declarat este în str. Mihai Bravu nr. 10 din Ploieşti, spatiu închiriat de la Asesoft Internaţional, unde funcţionează şi aceasta din urmă.”

8 aprilie 2013: Consiliul Local Ploieşti a alocat Clubului Sportiv Municipal Ploieşti 300 de mii de lei pentru acordarea de finanţări nerambursabile.

29 aprilie 2013: suma ar fi fost majorată ilegal cu 1,5 milioane de lei. Din aceşti bani, Clubul Sportiv Municipal a virat peste 1.7 milioane de lei către Asociaţia Basket Club Asesoft.

Fostul edil Iulian Bădescu, aflat acum în arest: „Eu primar al Ploieştiului, nu merit şi eu o casă în cartierul Albert?” – ar fi spus el potrivit relatarilor unor martori. Astfel, procurorii DNA susţin că deputatul Sebi Ghiţă i-a dat mită o vilă primarului Iulian Bădescu după ce acesta i-a acordat ilegal o finanţare nerambursabilă de 1,5 milioane de lei. Ghiță ar fi plătit prin firmele sale 917 mii de lei din contravaloarea vilei cumpărate de edil tot de la el.

Dosarul va fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii propunând menținerea măsurilor preventive și a sechestrelor asupra unor bunuri mobile aparținând celor doi inculpați dispuse în cauză. Concret, Sebastian Ghiță se află sub control judiciar, iar fostul primar Iulian Bădescu este arestat într-un alt dosar.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *