Adrian Popescu

De data asta e pe bune? De azi, Fiscul poate sigila sediile firmelor care nu emit bon fiscal

În Monitorul Oficial a fost publicat ordinul ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, prin care inspectorii de la Fisc au voie, începând cu luna martie 2015, să suspende activitatea agenţilor economici care nu emit bonuri fiscale. Mai mult, Fiscul poate sigila imediat sediile firmelor găsite cu nereguli sau le poate sancţiona cu amenzi între 10.000 şi 15.000 de lei.

Rămâne de văzut dacă această prevedere va avea şi rezultate. România Curată vă va ţine la curent cu rezultatele obţinute de ANAF prin aplicarea acestui ordin. Nu de alta, dar firmele sunt obligate să emită bon fiscal de ceva timp (OUG 28/1999), iar cei care nu au respectat legea nu au păţit nimic până acum.

Potrivit ordinului MFP, comercianţii care nu vor emite bonuri fiscale către cumpărători pot fi sancţionaţi, începând din luna martie 2015, cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 15.000 de lei, dar şi cu suspendarea activităţii.

Conform ANAF, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală vor dispune suspendarea activităţii şi sigilarea spaţiului în cazul unităţilor care nu emit bon fiscal, potrivit noii proceduri de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe întreaga perioadă a suspendării.

“Procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe întreaga perioadă a suspendării va fi dispusă în cazul în care inspectorii vor constata încălcarea următoarelor obligaţii legale: dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate doar de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate; utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale; emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realităţii; întocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat’, susţine ANAF.

Noile sancţiuni prevăzute de lege pentru încălcarea acestor obligaţii sunt amenda contravenţională de la 10.000 lei la 15.000 lei şi suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi 3 luni.

De asemenea, dacă la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor există sume deţinute fără a putea fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul special sau prin chitanţe, acestea se confiscă şi se dispune amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.

ANAF precizează, totodată, că, la data suspendării, unitatea este sigilată de echipa de control şi se afişează la loc vizibil un anunţ cu textul: ‘ACTIVITATE SUSPENDATA PENTRU NEEMITEREA BONURILOR FISCALE – ANAF’, iar pe durata suspendării unitatea rămâne sigilată.

Este important de menţionat că plângerea nu mai suspendă executarea sancţiunilor dispuse pentru sancţionarea abaterilor menţionate, iar ruperea sigiliului constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de până la un an.

Desigilarea unităţii operatorului economic poate avea loc în următoarele situaţii:

  1. a) împlinirea termenului pentru care a fost dispusă suspendarea unităţii;
  2. b) în baza unei hotărâri judecătoreşti executorii;
  3. c) transferul mărfurilor sau bunurilor din incintă;
  4. d) schimbarea proprietarului sau utilizatorului (chiriaş, comodatar) spaţiului în care se află unitatea;
  5. e) lucrări de reparaţii urgente în incinta unităţii.

Desigilarea se realizează în maxim 5 zile de la primirea solicitării.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *