Romania Curată

De ce o susține New York Times pe Hillary Clinton și-l respinge pe Donald Trump

În două texte de opinie semnate de echipa editorială, apărute pe 24 și respectiv 25 septembrie, publicația americană New York Times își asumă deschis sprijinul pentru Hillary Clinton în campania electorală prezidențială și, în același timp, explică de ce nu ar trebuie să fie votat Donald Trump. Nu e chiar o noutate adversitatea fățișă pe care o arată presa serioasă din America față de candidatul republican, considerat deja un pericol public pentru Statele Unite și pentru lumea întreagă. Pentru publicul românesc, mai puțin obișnuit cu asumarea unor poziții tranșante și transparente, de către o instituție media, mai interesant poate fi sprijinul declarat față de candidata democrată.

Astfel, în articolul intitulat ”Hillary Clinton for president”, ziariștii de la NYT explică, încă de la început, că o susțin pe Hillary Clinton pentru că are o experiență publică remarcabilă și, mai important, multe idei practice pe care le poate pune în aplicare. În același timp, Trump nu a arătat nimic în ceea ce privește planurile sale de viitor, promitând doar luna de pe cer.

Iată câteva dintre calitățile lui Hillary Clinton, așa cum le văd ziariștii americani:

# în experiența de peste 40 de ani în viața publică a Statelor Unite, a avut timp să înțeleagă evoluțiile și problemele cu care se confruntă lumea, terorismul, războaiele, provocările globalizării. ”Încrederea noastră se bazează pe respectul față de inteligența, experiența, țăria și curajul unei cariere fără întrerupere în serviciul public, adesea în calitate de sigură femeie aflată în arenă”.

# este unul dintre cei mai tenace politicieni din generația sa, dar care știe să colaboreze cu toate părțile, lăsând la o parte partizanatul politic. Acest lucru a fost dovedit în cei opt ani din Senat și patru în funcția de secretar de stat. NYT amintește de discursul ei din 1995, de la Beijing, din calitate de Primă Doamnă când a declarat că drepturile femeilor sunt drepturi ale omului.

# Poziția sa rezonabilă în ceea ce privește imigrația și implicarea în elaborarea unei legislații complexe pentru imigrație. Opoziția la deportările sau aruncarea în închisoare a imigranților ilegali.

# Realismul în ceea ce privește politica externă a Americii, ”care nu se poate pur și simplu retrage după oceane și ziduri, ci trebuie să se implice în problemele planetei pentru a-și proteja interesele dar și pentru a-și promova valorile, inclusiv ajutându-i pe alții să scape de sărăcie și opresiune”.

Citiți mai multe argumente în favoarea lui Hillary Clinton aici.

”De ce Donald Trump nu ar trebui să fie președinte” este tilul celui de-al doilea editorial al NYT, în care ziarul își asumă o poziție anti-Trump. Iată și câteva dintre motivele pentru care candidatul republican nu ar trebui să fie votat:

#Trecutul său de om de afaceri este încărcat de scandaluri și afaceri suspecte. Spre exemplu, Trump University, unde autoritățile fac investigații bazate pe mai multe plângeri de fraudă. Mai mult decât atât, Trump s-a dovedit total opac și în ceea ce privește unele dintre investițiile sale, cum ar fi cele din Rusia, și care l-ar putea pune în situație de conflict de interese dacă ar ieși președinte.

# Lipsa totală de experiență în securitate națională și lipsa de soluții reale. Trump se laudă că are un plan secret de a învinge ISIS, dar nu l-a divulgat niciodată. Face declarații absolut aberante, precum cea referitoare la deportarea musulmanilor din SUA.

# Lipsa totală de credibilitate a așa-zisului său plan de reducere a datoriei naționale: TRump spune că-i va convinge pe creditori să primească mai puțin decât au de încasat.

”Alegătorii care sunt atrași de forța personalității lui Trump ar trebui să ia o pauză și să remarce adevăratele calități pe care acesta le trădează: fanfaronada, bătaia de joc sălbatică la adresa celor care l-au înfruntat, comentariile degradande despre femei, falsitatea, generalizarea crudă în cazul unor națiuni și religii. Președinții noștri au un rol de modele pentru generația copiilor noștri. Este acesta un exemplu pe care-l dorim pentru ei?”, se încheie cu o întrebare editorialul din NYT.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “De ce o susține New York Times pe Hillary Clinton și-l respinge pe Donald Trump

  1. Vlad

    Faptul ca New York Times sprijina un candidat, si in speta candidatul democrat, nu este o surpriza. O mare parte dintre ziarele americane isi asuma o pozitie pe „spectrul politic” si publica inainte de alegeri scrisori de sustinere (endorsements) pentru unul dintre candidati.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *