Adrian Popescu

De ce a venit Moise Guran în USR? Prognoză

Să tot fie vreo cinci ani de când Moise Guran se răfuiește cu Nicușor Dan și România Curată ca victimă colaterală. La localele din 2016, când nu din vina lui Nicușor Dan liberalii au pierdut (DNA îl inculpase pe candidatul lor, Ludovic Orban), a început să bombardeze public România Curată cu mesaje legate de Dan. Câte mesaje private or mai fi fost nu comentăm, dar era evident că Guran considera că despărțirea trebuie să fie publică, iar ea a fost motivată cam așa:

Moise Guran nu mai poate avea imaginea sa alături de alți prieteni ai României Curate, când acolo erau figuri de stânga ca Nicușor Dan sau Mihai Goțiu.

Site-ul ajunsese o ”varză doctrinară” (n.a. site-ul nu era partid, unica sa doctrină fusese buna guvernare), nici măcar Alina Mungiu-Pippidi, cândva un vajnic om de dreapta, nu mai reușea să îi țină în frâu pe stângiștii care zburdau pe acolo.

Guran avea și motive întemeiate, unii dintre sponsorii săi din industria energiei nu fuseseră fericiți să devină publici prin campania ”Presă Curată”, în care acesta se angajase voluntar.

Despărțit de România Curată, Guran a continuat războiul cu USR, tot pe motive de deviație ideologică, tot cu fixație pe Nicușor Dan și Mihai Goțiu, timp de mai bine de patru ani. La un moment dat, Guran s-a contrazis de unul singur, recunoscând aici că „Uniunea Salvați Bucureștiul a reușit o figură frumoasă la locale (atenție, înființată în 2015, a venit pe imaginea activistului civic Nicușor Dan, care a candidat ca independent și în 2012)„. Apoi tot el e cel care dă „pălmi” pentru partidul hipsterilor (așa numea USR prin 2017).

Mai recent, după ce Nicușor Dan fusese ales de USR drept candidat la Primăria Capitalei (dacă nu era Dan, Alianța USR-PLUS nu ar fi putut participa la alegerile europarlamentare), Guran a revenit la atac și l-a demascat ca fiind singurul candidat care va pierde sigur în fața Gabrielei Firea.

Urmează recrutarea lui Guran ca șef de campanie electorală în plin proces de selecție a candidatului pentru primărie, între USR și PLUS, cu Nicușor Dan stând cel mai bine în sondaje.

Să însemne asta că propunerea pe care domnii Barna și Ghinea i-au făcut-o lui Guran este să fie șeful de campanie al candidatului pe care îl atacă constant de cinci ani?

Nu! Asta nu arată decât că procesul pe care membrii USR București poate îl cred onest e deja adjudecat. Nu e nicio contradicție, Guran nu va fi șef de campanie al lui Dan pentru că Barna și Ghinea plănuiesc să scape de Nicușor Dan până atunci, contrar voinței asumate a propriului partid. Și de toți ceilalți membri USR care mai cred că partidul nu s-a format doar ca să fie trambulina unor oportuniști iubitori de servicii secrete.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “De ce a venit Moise Guran în USR? Prognoză

 1. emil

  Moise e un roman onest dar ii lipseste hotararea si curajul de a lupta pe fața impotriva mafiei si crimei organizate din Romania asemenea lui Rares Bogdan.

  Reply
 2. mititel si iubaretz stangaci

  Dar, dar, Nicușor Dan candideaza ca independent din cate stiu.
  Din toate datele Gurean, ca si Ponta, si atatia altii, pare a fi un acoperit, nu un iubaretz – mai rau ca Robert Turcescu!
  (mai stii, poate vor sa-l propuna pe EL candidat la Primarie din cauza NOTORIETATII – desi, din cate ati observat, la emisiunile sale majoritatea telefoanelor ii sunt date de ardeal nu din bucu)

  Reply
 3. Drinceanu Dumitru

  Mi-a facut bune impresii Moise Guran, atat ca viziune economica, inca de pe cand se opunea politicilor bancare care au abandonat sustinerea economiei reale, cat si ca orientare politica, pare-se de centru dreapta. Poate ca in ultima vreme s-a dus mai la dreapta si se apropie mai mult de nucleul Barna – care trebuie sa coboare in infatuare si sa creasca in empatie si simpatie – decat de singuraticul mai conservator, Nicusor Dan. Nu cred ca Moise este in fieful serviciilor, nicidecum sub acoperire: expresia transparenta necosmetizata si sincera, independenta sa financiara, tendinta atingerii elitismului tehnocrat, franchetea si pregatirea par sa-l faca mult mai degraba un specialist cu verticalitate, mult mai moral decat politicienii de pe esicher, nicidecum obedient serviciilor. Si da, are dreptate sa se indoiasca de egalitatea fortei lui Nicusor Dan in fata masniariei psd a lui Firea la alegeri pt. capitala. Nicusor este modest, nu are energia si nici cameleonismul mercenarului politic, el este potrivit pentru vremuri mai calme si climat civilizat. Cat despre care si cat este pionul serviciilor, asteptam, inclusiv de la RC, perceputa cam deviata de la o vreme, dezvaluiri mai solide; fiindca acest amestec, poate generalizat si oarecum motivat in lumea vascoasa si corupta a experimentelor social-politice internationale, nu este OK cand vorbim ori ne dorim o democratie curata.

  Reply
  • Un Om

   Dle, impresia pe care o lasa Guran este falsa. Ce pregatire ale Guran? Aveti macar habar? Vorbiti despre el de parca ar avea ceva titluri academice de mare merit. Sigur, nu este tractorist, dar are specialitate in Comunicare. Moise Guran atrage printr-o politete si niste vorbe de bun simt. Manipularea insa asa se face si acesta este motivul succesului lui la oameni lipsiti de cultura economica sau chiar politica. Daca vreti sa spuneti ca v-a trezit simpatia pentru ca pare cinstit, pot intelege asta. Sa nu ii exageram totusi imaginea sustinand ca este tehnocrat si bine pregatit. Nu, nu este.
   Daca SRI-ul ar avea un department (asa cum are deja, cel pentru apararea constitutionala) pentru primenirea clasei politice, atunci Moise Guran ar fi un bun absolvent al unui astfel de filtru.

   Reply
   • Gretzu IoneL

    Corect.
    Securoiu tipic ceausist in posceausism care trece a fi GENIAL desi nu a muncit in viata lui pentru ceva si totul este fals la el.
    (respectivul NU are studi de specialitate in ECONOMIE, POLITICA, COMUNICARE si probabil nici macar un master in DREPT – o specializare ceva in domeniul pe care se presupune ca l-a studiat)

    Reply
 4. dedi

  Mi-a facut bune impresii Moise Guran, atat ca viziune economica, inca de pe cand se opunea politicilor bancare care au abandonat sustinerea economiei reale, cat si ca orientare politica, pare-se de centru dreapta. Poate ca in ultima vreme s-a dus mai la dreapta si se apropie mai mult de nucleul Barna – care trebuie sa coboare in infatuare si sa creasca in empatie si simpatie – decat de singuraticul mai conservator, Nicusor Dan. Nu cred ca Moise este in fieful serviciilor, nicidecum sub acoperire: expresia transparenta necosmetizata si sincera, independenta sa financiara, tendinta atingerii elitismului tehnocrat, franchetea si pregatirea par sa-l faca mult mai degraba un specialist cu verticalitate, mult mai moral decat politicienii de pe esicher, nicidecum obedient serviciilor. Si da, are dreptate sa se indoiasca de egalitatea fortei lui Nicusor Dan in fata masniariei psd a lui Firea la alegeri pt. capitala. Nicusor este modest, nu are energia si nici cameleonismul mercenarului politic, el este potrivit pentru vremuri mai calme si climat civilizat. Cat despre care si cat este pionul serviciilor, asteptam, inclusiv de la RC, dezvaluiri mai solide; fiindca acest amestec, poate generalizat si oarecum motivat in lumea vascoasa si corupta a experimentelor social-politice internationale, nu este OK cand vorbim ori ne dorim o democratie curata.

  Reply
 5. JK

  Guran are cel puțin meritul de-a fi inteligent (comparativ cu jurnalistul bollywoodian Turcescu, prompterița Firea ori toba cu zorzoane Rareș). Mai are unul, pe care l-a subliniat în ultimul timp: limitarea PNL-ului, lucru care devine merit pe măsură ce Ludovic & comp calcă în străchini chiar ținuți în lesa prezidențială. Guran mai are o coerență pe care n-o găsești la mulți. Aduce și-un element surpriză (dacă l-ar fi mirosit, Iohannis nu l-ar fi invitat la dezbaterea preliminară alegerilor).
  Pe de altă parte, legenda fondatorului Coldea nu știu cât stă în picioare și chiar dacă a fost așa, USR-ul va fi ratat doar dacă aripa nesecurizată nu va reuși să se impună. Pentru USR este important să-l izoleze pe Ghinea la Bruxelles și să-l facă pe Barna să înțeleagă că nu este un personaj politic important chiar dacă a luat 15% la prezidențiale (cum de politețe a zis Guran), din moment ce trebuia să ia dublu.
  În esență este trist că în societatea în care politicienii fac spectacol ieftin profesioniștii spectacolelor devin politicieni de top. Avem și noi, cetățenii, slăbiciuni.

  Reply
  • Pacalici

   Hai NU zau.
   Inteligent e si plagiatorul Ponta,… BA chiar si Basescu!
   Nimeni nu poate spune ca Marele Barbat Oltean NU era si el inteligent, asemeni tuturor urmasilor sai, in frunte cu Ceausescu&TiToLesco.
   Problema e ca inteligenta lor nu e folositoare omenirii – vezi cazul Caracal -, ca Lumea Civilizata nu le recunoaste VALOAREA decat cu mici exceptii.
   (autodidactul Brincusi care a facut scoala frantuzeasca la greu si Coanda cel nascut in Bucuresti, care a facut Liceul in iasi, NU s-au considerat niciodata olteni – pariu ca nici celebrul Poienaru descoperit de Ceausescu in persoana, Maiorescu, Gogu Constantinescu nu se considerau olteni la vremea lor, cum nici CTP azi!

   Reply
 6. ilie

  Dupa continut mai sa crezi ca articolul e scris de madame „pipi…” in persoana. Cat despre Romania curata, ce a fost si ce a ajuns „dirijata” de ea. Vedeti numei cati au parasit-o…

  Reply
  • Un Om

   Ilie, te comporti ca un pesedist suburban, ca un panelist mitocan care iti da un pumn daca spui ca Orban are probleme mari cu Iordache si Transalpina, cu UTI si spaga din Campania electorala.
   Cum vrei tu sa primenesti clasa politica daca tu esti un barbar?

   Reply
 7. Terzi Petre

  Se ”comate prea adânc ” cum spunea Nae Ipingescu. Pe mine ” mă apucă amețeala” , când se duce în discuție unele referiri, la serviciile secrete. In special când nu se fac precizări dacă sunt ”autohtone” sau din Răsăritul apropiat, avănd în vedere, aventurile lui Narâșkin in Senatul României, la invitația lui Tăriceanu !
  Așa că, ”Vocea patriotului național” editat din Berlin, ne ascunde ceva, ce i s-a poruncit. Măi să fie !

  Reply
 8. Dumitru

  Dupa comentarii, as zice ca autorul a atins o coarda sensibila a Serviciilor. Cred ca il considerau pe Moise Guran ca pe un „asset” de calitate si sperau mult de la el. Insa „decidentii” de la Servicii parca ar fi de pe alta lume, foarte stil 1984. Cum naiba sa-si inchipuie ca nimeni nu-si va mai aduce aminte de tiradele aceluiasi Moise Guran impotriva… ziaristilor care se reprofileaza in politicieni ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *