Lucian Davidescu

Amicus Curiae pentru Curtea Constituțională pe ordonanțele 13-14

În prima zi de scandal cu ordonanțele codului penal, între două emisiuni la care am fost invitat la același post TV, gazdele mi-au sugerat să nu mai fiu „așa de moale”, să mă poziționez clar într-o direcție sau alta, „ca să înțeleagă lumea”. Ce-i drept, toți ceilalți participanți erau bine-poziționați, către extreme, cu o echidistanță medie-agregată care tindea spre perfecțiune. Doar că nu sunt de acord că așa „înțelege lumea”. Dimpotrivă, îmi pare o formă chiar mai perversă de manipulare decât partizanatul de modă veche.

Nu spun unde, să n-aibă necazuri cine chiar n-are vreo vină, sunt foști colegi de-ai mei prin toate redacțiile. Oricum sunt liniștit că n-o să mă mai cheme iar – cel puțin nu pentru temele unde trebuie să fie laie sau bălaie.

E confortabil de controlat o astfel de opinie publică, divizată limpede în tabere. Tot ce mai contează este cine o are mai mare și a cui strigă mai tare: „Sute de mii de-ai mei în stradă”/”Nu vreau să aduc un milion”.

Sigur, meciul este pe viață și pe moarte, dar barem unii câștigă. Însă nu cetățeanul – ăsta are rolul tradițional să plătească.

E greu de închipuit acum o rezolvare care să facă lucrurile mai bune sau la fel ca înainte, orice s-ar mai întâmpla. Sigur, de „mai puțin rău” sunt nenumărate variante, doar că fiecare o are pe a lui.

Continuarea pe riscograma.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Amicus Curiae pentru Curtea Constituțională pe ordonanțele 13-14

 1. Octavian

  Nu va suparati. Nu am inteles nimic.
  Daca nu am inteles inseamna ca nu ati explicat bine.
  Nu ati explicat bine fiindca nici dvs. nu intelegeti ce vreti sa spuneti.
  Va asteptati ca CCR sa se transforme din judecatori impartiali in participanti la jocul politic?
  Poate ca avei doar sperante si iluzii ca se va intampla o minune.
  Au trecut 30 de ani. Prima generatie. Istoria se scrie in secole. Romania mai are de asteptat.
  Acum nu se decide succesul, se decide evitarea insuccesului.

  Reply
  • Octavian

   PS. In opinia mea legile de natura constitutionala sau penala trebuie sa fie votate in parlament de o majoritate mai mare de 60-70% pentru a asigura reprenzentarea tuturor (majoritatii) categoriilor sociale.
   Daca ne trezim cu o societate in care 70% sunt infractori, atunci ne meritam soarta.
   Nu stiu cum e azi, insa daca vorbim de 50% inseamna ca avem o problema de sistem.

   Reply
   • flesh

    Păi avem o problemă de sistem. Articolul îmi spune că nu avem soluții clare și mă demoralizează. O s-avem nevoie de încă 27 de ani să reparăm ce-a fost stricat în ultimii 27 de ani. Asta în cazul optimist că s-ar pune ăștia pe treabă. Sistemul de sănătate își poate reveni mai repede decât educația, dacă e finanțat corespunzător. Cu educația o să fie mai greu. Și ea e cea mai importantă. Numai oameni mai educați pot cere o Constituție mai bună și legi mai bune. Trebuie buget de 6% la educație. Poate internetul ăsta să ne ajute să ieșim mai repede din groapa în care suntem cu educația. Și trebuie neapărat oprite furturile, din toate domeniile. Nu să acorzi contracte preferențiale, să sifonezi banii din impozite și să scapi cu amendă pentru abuz în serviciu. Degeaba 6% la educație dacă banii sunt furați! Hoții! Ne vedem în stradă.

    Reply
 2. AlinaMP

  Iata un text foarte bun. Ma indiesc insa ca entuziasmul pentru justitie are si respect pentru decizia CCR. ca si in vara lui 2012, CCR e bun doar daca decide cum vrea fiecare, altfel vor uma infierari la TV si pe strada.

  Reply
  • Lucian Davidescu Post author

   Atunci a fost o decizie ezitantă și polarizată – da, cum se poate mai rău. Trebuie altceva acum, și repede

   Reply
 3. Andrada

  Legea nu trebuie sa permită furtul. Prescripția de 6 luni de la fapta e ridicola si nu exista nici un precedent in lume.

  Pe de alta parte dacă se vânează vrăjitoare si cercetările DNA, Politie etc nu sunt fondate, omul care a fost cercetat degeaba ar trebui sa primească daune serioase ca asta probabil ar potoli cazurile in care se acuza doar șicane.

  In traducere avem nevoie de un stat de drept, bazat pe legi si de un stat unde cetățeanul, fie el șef de guvern, de țara, de tarla sau de ce o fi el e tratat cu respect si după lege, cu eliminarea manipulărilor sau a unghiurilor politice.

  Nimeni in lume nu a eliminat total unghiurile politice sau cercetările bazate pe acuze nefondate dar măcar trebuie cercetat expeditiv si a plăti daune in caz de Nedreptăți, incluzând vătămarea prin asemenea cercetări bazate pe fum.

  Cit cu o abrogare fiind neconstituțională asta pare ridicola dar atunci sa dea ordonanța XY de spune: articolul x din ordonanța 13 se elimina si nu produce efecte juridică SAU se inlucieste cu…….

  Nu e așa greu – doar pare.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *