Adrian Popescu

Curatenie in diplomatie sau rotatie de cadre? Institutul Diplomatic Roman nu se desfiinteaza, se pregateste consolidarea lui

Profitand de greva in care se afla Opozitia, parlamentarii Puterii au inregistrat la Senat un proiect de lege de infiintare a Institutului de Studii Diplomatice “Grigore Gafencu”, ce ar urma sa functioneze in subordinea Ministerului Afacerilor Externe. Acesta ar urma sa preia nu numai toate activele Institutului Diplomatic Roman, ci si pe cele ale Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru romanii de pretutindeni (desi acest institut nu are nimic de-a face cu diplomatia, menirea sa fiind doar aceea de a asigura bursierilor de origine romana dinafara granitelor tarii perfectionarea in utilizarea limbii romane).

Angajatii celor doua institute vor fi concediati si se va organiza un concurs in termen de 60 de zile pentru ocuparea a 75 de locuri la noul institut.

La prima vedere, initiativa parlamentarilor PDL pare una buna, insa nu va fi vorba de un concurs pentru functiile de conducere, astfel ca politicul va avea un cuvant important de spus in desemnarea sefilor institutului.

Conform noii legi, Institutul “Grigore Gafencu” ar urma sa fie condus de un presedinte (ales teoretic de Parlament), un Consiliu Stiintific (format din sapte membri numiti de ministrul de Externe) si un Colegiu Director (cinci membrii numiti de presedinte).

Pe de alta parte, infiintarea acestui institut vizeaza si indepartarea unor persoane incomode initiatorilor de la PDL.
Este de asteptat ca noul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, sa numeasca la noul institut membrii ai UNPR, in conditiile in care el este cel care va desemna comisia care se va ocupa de concurs. Sau poate chiar sa-l aduca in prim plan pe ex-ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Institutul de Studii Diplomatice “Grigore Gafencu” nu va fi o simpla tribuna de dezbateri pe probleme de diplomatie, ci va avea atributii importante pentru viitorii diplomati.

Astfel, institutul va asista MAE la organizarea concursului pentru admiterea in Corpul diplomatic si consular al Romaniei si va participa la sistemul de verificare permanenta la comisiile de acordare a gradelor diplomatice si la cele de selectie a personalului care urmeaza sa fie trimis la ambasade si consulate.

De asemenea, va organiza cursuri de formare profesionala pentru angajatii din MAE.

Atunci cand a scris despre sinecura “micutei Alexandra Benea” de la IDR, Romania curata a cerut desfiintarea acestui institut. Se propune, iata, dimpotriva, ca rolul acestuia sa creasca. Daca IDR are acum 36 de angajati, prin comasare cu celalalt institut, noua creatie se propune sa aiba 75 de angajati. Cum la institutul Eudoxiu Hurmuzachi sunt in prezent, potrivit expunerii de motive, 70 de angajati care oricum nu prea au de-a face cu diplomatia, acela este in mod evident si locul unde se vor produce majoritatea restructurarilor. Sub pretext de reducere a cheltuielilor prin comasare, apropiatii ex-ministrului de Externe Teodor Baconschi pregatesc in realitate un IDR consolidat.

Am solicitat opinia doamnei Zoe Petre, professor emeritus la Universitatea Bucuresti. Iata ce ne-a declarat domnia sa: “In legatura cu “institutul Eudoxiu Hurmuzachi”, inteleg ca proiectul de lege intentiona sa-l absoarba intr-o unitate artificiala care sa combine formarea tinerilor romanofoni din tarile vecine cu formarea diplomatilor proaspat angajati in MAE. Institutul Eudoxiu Hurmuzachi a fost infiintat – sub numele de Centru – in 1998, conform unui program care viza perfectionarea lingvistica si de specialitate a tinerilor bursieri vorbitori de limba romana din R. Moldova, Ucraina, Bulgaria, fosta Iugoslavie. Acestia primeau din partea statului roman burse de studiu universitar, dar nu erau totdeauna fluenti in limba literara, aveau lacune de pregatire liceala, etc. Programul a fost alcatuit de un grup de profesori ai Universitatii din Bucuresti sub conducerea regretatului nostru coleg Dan Slusanschi, unul dintre cei mai de seama filologi si clasicisti din generatia mea. Nu stiu prea bine cum a evoluat – sau nu – acest centru, devenit institut in ultimii ani. Am incercat sa aflu de pe pagina de web a institutiei cine il conduce, de ce corp profesoral dispune, dar nu am reusit. Mi se pare bizar ca institutia are adresa in Str. Walter Maracineanu, la MApN, cind stiu ca sediul e la Crevedia. Ce am aflat din zvon public este doar ca bursierii beneficiaza de vizionarea repetata a filmografiei “patriotice” din epoca Ceausescu, dar poate fi doar o barfa. Tocmai din pricina acestei ciudate discretii, ma gindesc ca – in afara proiectelor mai mult sau mai putin nebuloase de fuziune – institutul Hurmuzachi merita in sine o oarece atentie investigativa”.

Citeste si:

NEPOTISM SI PEDELIZARE IN CURTEA LUI TEODOR BACONSCHI. UPDATE: ARC cere explicatii oficiale ministrului de Externe

ROMANIA CURATA A AVUT DREPTATE. ANI amendeaza directorii IDR si incepe verificarea averii lui Benea, Diaconu si Carp


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *