Alina Mungiu-Pippidi

Cum am ajuns în război cu Iranul (II)

La o săptămînă după măreața decizie a președintelui în curs de suspendare Donald Trump de a asasina un terorist de stat iranian, situația, după cum era previzibil, e așa:

 • Fiind vorba de o armată și nu de celule teroriste, respectivul a fost imediat înlocuit.
 • Țara întreagă, în care erau opozanți care mai mișcau, mai ales în universități, s-a unit în cuget și simțiri și nimeni nu o să mai aibă curaj să se opună regimului, de frică să nu fie considerat agentul unei puteri străine care asasinează un iranian fără judecată.
 • Parlamentul irakian, care e democratic ales datorită intervenției americane după al doilea război din Golf, a votat ca trupele americane să plece și s-au și dat instrucțiuni oficialilor americani să își facă bagajele (Pompeo spune că a fost o neînțelegere).
 • NATO și noi am decampat în viteză de pe unde eram în Iraq (ne-am ”repoziționat”, desigur) de frică să nu ne cadă în cap rachetele răzbunătoare din Iran, deci am abandonat la shiiți exact terenul din Irak, unul dintre cele pentru care se duce lupta (și unde nu erau așa tari cât timp îi asuprea Saddam Hussein, de noi dat jos).
 • Iranul a tras cu competența sa obișnuită și fără mare țintă, omorând soldați americani în Kenya și mai ales civili care zburau cu Ukrainian Airline, și a amenințat că, dacă americanii nu se liniștesc, data viitoare lovesc în Haifa și Dubai, ținte integral civile și mari aglomerări (mai încet cu cumpărăturile în Dubai sezonul ăsta, români, cheltuiți banii la mall, că țara are nevoie să crească mai mult de 4 la sută, cît ne-a lăsat moștenire PSD).
 • E adevărat, cele 4 ambasade americane despre care zice Trump că ar fi fost altfel atacate, nu au fost. Dar nu avem decît cuvîntul lui că ar fi fost, iar apoi efectul era sigur același, însă fără pierderi, dacă în loc de o rachetă dădea un tweet. Ar fi zis: Băi, nu vă e rușine? Știu ce pregătiți în locația A, B și C! O să vedeți voi mânia poporului american dacă nu o lăsați baltă! Iranul, care după cum s-a văzut duce și o luptă de imagine – nimeni nu își poate permite să nu o facă, ar fi spus imediat: Trump delirează! Niciun fel de atacuri contra unor ambasade nu sunt plănuite de noi! Și iată așa scăpau cu viață peste o sută de canadieni și iranieni de rînd…
 • Centrul de cercetare Pew a făcut un sondaj în vreo 30 de țări ca să afle că în vestul Europei încrederea în Trump e sub zece la sută și lumea îl consideră o amenințare mai mare ca Iranul, Germania e în fruntea listei. E adevărat că în America are aprobarea votanților republicani la 87%.

Și taman peste toate, Nancy Pelosi a și trimis mai departe la Senat actele de suspendare…

Nu am crezut niciodată pînă acum că suspendarea lui Trump are șanse. Pretextul ucrainean e prea slab și majoritatea republicană din Senat le ajungea ca să îl apere. Dar nu trebuie uitat că există scenariul House of Cards 1, discutat din primul an lui Trump în mediile politice din DC, anume că Trump poate fi suspendat și înlocuit cu vicepreședintele Pence, care e de fapt și mai agresiv în materie de politică externă decît el. Republicanii au avut întotdeauna această variantă și dacă se ajunge ca Trump să fie considerat „a liability”, putem avea suprize. Că nu e ca la noi, nu vin democrații la putere dacă pică Trump, după ce a dovedit că e iresponsabil și unilateralist. Că veni vorba, în decembrie a pus pe butuci OMC, Organizația Comerțului Mondial, că a găsit că judecătorii, inclusiv cei americani din camera de arbitraj, nu dau decizii suficient de favorabile SUA. E prima oară de cînd sunt eu adult de cînd lumea noastră globalizată nu mai are un arbitru oficial pentru litigii și ne-am întors la dreptul cui e mai tare. În ziua fatidică din decembrie, eram la OMC și pot să spun cum arătau oamenii de acolo – canadieni, englezi, brazilieni, oameni care au crezut și promovat globalizarea, numai aliați americani. Se simțeau trădați și fără nicio soluție. Nu se judecă suspendarea în țările NATO sau OMC, că la ora asta Trump ar fi deja suspendat.

De ce îl iubesc românii pe Trump și sunt o excepție în acest sens (mai e popular în India)? Unu, nu e de fapt cazul (România nu era inclusă în sondajul Pew). Pe Trump nu îl iubesc oamenii (românii au instinctul păcii), ci maidanezii de securitate care latră pe bloguri fiindcă iau bani ca să latre sau ca să aplaude, dar și Băsescu. Iar la Băsescu explicația nu e așa de dificilă. Băsescu o ști el mai multe decît ceilalți lideri români la un loc (asta nu e greu), dar judecată prea multă nu a avut el niciodată. Ce judecată are cineva care își toarnă colegii militari la Securitate, care nu își poate opri familia de la abuzuri și asistă cum ajung la pușcărie rude apropiate, care își pune prietena șefă la fonduri europene și vrea să o facă președinta țării, care își distruge propriul partid? Te cred că îl iubește pe Trump, primul oficial american care și-a angajat rudele la Casa Albă și l-a numit pe ginerele său, fiul unui oligarh din zona imobiliară, negociator șef peste Orientul Mijlociu. Un individ ca Trump, care nu își plătește taxele, care face afaceri la Moscova și Baku cu cei mai neonorabili oameni, care vrea să țină summituri globale la stațiunea lui din Florida, face familia Băsescu să arate, prin comparație, cît se poate de normal. Nu? Mai adăugați la asta că la pensie frânele mai scad – Băsescu își dă drumul de parcă ar fi el în locul lui Trump sau măcar ar conduce NATO, uitînd cine e și față de cine ar trebui să fie loialitatea lui de bază – față de români, care nu trebuie puși la risc din cauza unei suspendări americane sau a megalomaniei de a rezolva Orientul Mijlociu cînd am eșuat lamentabil mai aproape de casă, în Moldova de exemplu.

Cred că e clar și nu mai insist. Trec a partea la doua, anume de ce am simțit nevoia să dau un semnal de alarmă privitor la politica externă a României, o țară care nu are bani de pensii, are un deficit în creștere, dar plănuiește mari cheltuieli militare.

A fost odată o altă țară balcanică, plină de țărani de abia încălțați și mutați la oraș în ultimii 50 de ani, și o democrație doar recentă, care printr-o conjunctură istorică și dedicația cîtorva lideri a ajuns membră în Uniunea Europeană. Ai fi zis că e finalul glorios al poveștii și nu se mai poate merge decît în sus, umplînd forma cu fond treptat, dar nu a fost așa. După intrarea în euro, țara s-a făcut praf, oamenii și-au văzut pensiile și salariile, la un loc cu sistemul de sănătate, prăbușindu-se. Numele acestei țări este Grecia.

Ce se știe mai puțin este că armata din această țară, care a dus un singur război după 1945 și acela catastrofic pierdut, s-a bucurat întotdeauna de investiții care făceau invidia aliaților din NATO. Coform Reuters, de la finele războiului rece bugetul pentru apărare nu a coborît niciodată sub 2,3% din PIB, deși a ajuns și pînă la patru la sută în anii de mari achiziții. Pentru că grecii s-au dotat cu sisteme de protecție aeriană, cu submarine, cu te miri ce tehnologii care ar face invidia și a unei țări cu surpulus bugetar. Țara cu surplus bugetar, Germania, nu investea nici pe departe atât, dar a asistat companiile producătoare germane, celebre de altfel – Siemens, Rheinmetal, Atlas – dînd finanțare prin împrumuturi la greci. Acestea au plătit mite în stînga și în dreapta la Atena ca să se asigure că vor cîștiga licitațiile în fața concurenților lor. Cînd a lovit criza euro în plin, adică prin 2010, s-a dat vina pe iresponsabilitatea grecilor și bugetul a mai scăzut – dar la mare parte din achiziții nu s-a renunțat. Firește, cînd a lovit și amenințarea – arma umană constînd în sute de mii de refugiați din Siria cărora Erdogan le-a permis brusc să se îmbarce spre Europa – ei nu au putut fi opriți nici de submarine, nici de sistemul de apărare aeriană, că așa e secolul XXI, amenințările sunt de secol XXI și cîștigă cine are minte și vede mai departe în viitor. O reducere a bugetului după 2010 o puteți vedea aici.

De ce nu au existat voci în Grecia care să avertizeze mai devreme asupra acestor dezvoltări și de ce atunci cînd au fost nu au reușit să creeze un curent mai consistent de opinie? În primul rînd, lumea nu prea știa despre ce e vorba: s-a aflat doar cînd au izbucnit scandalurile, iar astea din întîmplare (un intermediar a rămas neplătit și a sunat în Germania să fie rambursat pentru milionul mită de la firma mamă). Toate cazurile citate aici s-au finalizat cu condamnări de corupție și spălare de bani, dar grecii au rămas cu deficitul și cu submarinele care nu le servesc la nimic (nici măcar nu fuseseră cumpărate toate piesele care să le facă operaționale). Dacă nu venea criza, această poveste care a implicat toate guvernele, ar fi continuat pînă azi.

Chiar să fie grecii mai răi ca noi? Chiar vă imaginați că la toate marile contracte din apărare, care sunt incomparabile ca valoare cu alte achiziții, nu se dă ceva într-o țară coruptă ca a noastră? Din cauza lipsei de transparență, apărarea și zona serviciilor sunt de regulă cele mai corupte, om fi noi primii care instituie regula cu cît mai secret, cu atît mai integru? Așteptăm și noi să ne lovească criza ca să descoperim că militarizarea din utimii ani a avut în spate un cartel pus pe îmbogățire, care a subordonat pînă și securitatea unor interese economice? Că așa e cu oamenii ăștia: întîi vînd armamentul. Pe urmă provoacă războiul. Și tot așa.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “Cum am ajuns în război cu Iranul (II)

 1. taunul77

  Nu suntem in niciun razboi cu Iranul. A si spus ambasadorul lor ca daca nu se va trage asupra lor din Romania, nu ne va lovi nicio racheta de-a lor.

  Dar aia corecti politic care-l critica pe Trump oare o fac dezinteresat? Nu sunt si ei conectati la niste conducte cu fonduri?

  Reply
 2. Robert

  Nu cred ca trebuie sa vorbiti de Germania, o tara profund anti-americana, si nu anti-Trump, si profund pro-Rusia. Eu nu cred ca Rusia e asa de interesata de Romania, si nici ca e un pericol asa de mare, cum a zis Obama, Rusia e o putere regioanala si o perturbatoare. Ceea ce ma ingrijoreaza e Germania, o tara asa de puternica si pro-rusa. Ma intreb citind articole din ziarele lor, si vazand cate comentarii pro-Rusia si anti-America sunt acolo. Or fi trolli rusi sau poate sunt germani imigrati din Rusia, dar sunt foarte multe aceste articole si comentarii, iar astea sunt din-nainte de Trump.

  Reply
 3. emil

  Dca cititi Expansiunea araba si Coranul veti realiza ca nu numai cu Iranul suntem in razboi. Bin Laden spunea intr-un interviu TV ca avatajul lui e ca Islamul savureaza moartea iar americanii viata.

  Reply
 4. NASOL

  Nu-i chiar asa.
  Amenintarea MILITARA a rusilor – care ne dau petrol la greu si gazele care ne lipsesc – este cat se poate de REALA. Pe astia nu-i putem opri noi, oricat armament am cumpara – cum nici Taivanu CHINA! – si drept urmare avem nevoie de ajutorul celor care pot s-o faca, care-i pot tine pe rusnaci la respect, iar astia, mai ales azi, NU se prea misca sa apere NICAIERIU daca nu au vreo baza pe aici, adica un prtener pe care se pot baza la greu, dotat cat de cat, capabil sa le dea satisfactie in varii domenii!
  (ca sa atace GERMANIA trebuie mai intai sa treca peste polonezi – orisicat – ca sa le faca ceva francezilor, ha-haaa… pana si hipersonicele trebuie sa zboare mii de km, daca nu ramna fara combustibili!

  Reply
 5. CMC

  Folosesti o racheta sa agiti lumea si vinzi armament de miliarde de dolari tarilor in care le-ai infiltrat varfurile statului si serviciile.
  Ca manipularile de la offshore. Urlau ca trebuie sa nu taxam companiile din vest ca altfel vin rusii. Daca Exxon vinde offshore-ul nostru la Lukoil, o sa ne inarmam sa aparam resursele rusilor de rusi?
  Cu mita in mass media si pentru varfurile celor platiti tocmai ca sa nu fim jefuiti, cu ambasadori, cu agenti infiltrati printre #rezistenti, „prietenii” nostri vor reusi sa vanda mai scump „dusmanilor” nostri. Pasa-mi-te asta o fi macro-strategia: sa-i saraceasca pe rusi pe seama noastra.
  Bun gheseft…Doar ca nu pentru noi…Poate suntem trecuti la pierderi colaterale…

  Reply
 6. ionas

  Articol corect .
  Trump actioneaza oarecum bezmetic in Orientul Mijlociu la indicatiile/dispozitiilor Israelului, fiind foarte multi din administratia lui legati de aceasta tara- ginerele sau, secretarul pentru comert, ambasadori trimisi in tari de mana a 2-a si multi altii.
  Dar actiunile belicoase americane au un efect benefic pentru companiile petroliere americane si cele din tarile arabe sunite, vasale americanilor. A se vedea si opozitia SUA si a Romaniei fata de Nord Sream 2.
  Cu Grecia povestea este putin mai complicata. Inainte de 1940 era, ca si Romania, o tara medievala tarzie. Dupa 1945 cand a fost repartizata Vestului la Ialta ( pozitia geografica) in schimbul Ro si Bg , a avut loc un razboi civil feroce intre patriotii comunisti si trepadusii anglo-americanilor si tara ar fi cazut in orbita comunismului fara niciun ajutor din partea URSS. SUA a injectat sume imense pentru fortele de securitate grecesti in timpul razboiului civil.
  Dupa 1950 s-au facut ceva reforme inevitabile dar tara tot inapoiata si corupta a ramas in comparatie cu Vestul- civilizatia crestin ortodoxa. Pozitia lor geografica in buricul Mediteranei a fost marele lor atu.
  Noi romanii suntem un popor servil fata puernicii momentului de si nu prea curajos. Ne inarmam si cheltuim prosteste pe inarmare- nici macar nu avem cu cine si niciun motiv a ne bate.
  Rusia, care totusi ne iubeste insa nu ne ia in serios, ne termina in 2-3 zile cu tot cu NATO in spate daca isi pune mintea cu noi ( oricum Romania e in mare parte creatia Rusiei a se vedea 1859, 1877 si alte date )

  Reply
 7. Mirciulică

  Poporul iranian, cu o istorie bogată, milenară, cu vechi tradiții de toleranță și echilibru, are dreptul la un viitor mai bun. Regimul teocratic instalat în 1979 a ajuns mai opresiv decât regimul șahinșahului,cu detestata lui poliție secretă. S-a ajuns într-un impas asemănător cu cel în care a ajuns regimul puritan în Anglia anilor 1658-1660..Time for a change..

  Reply
 8. Popescu Ion

  V-ati cam grabit cu „tara intrega s-a unit”. Iranul nu e asa cum il prezentati. E o tara controlata prin teroare care va exploda curand.

  Reply
 9. Marian

  Prima previziune din articol deja v-a fost infirmată, conform tradiției. Numele Kimia va apărea cumva în partea III a serialului dvs.? Eu am semne că o veți ignora.
  Tariceanu a demonstrat în 2008 ca e rău dacă deficitul bugetar e mai mare decât creșterea economică. Și dacă mai facem și diferența creștere – deficit putem porecli guvernul PSD ca guvernul minus.

  Reply
  • Rocky's Dad

   “Kimia” sau “Kimiya” (scris: کیمیا) este un prenume feminin în limba persană care se traduce prin “Nadia” în limba română. :)

   Reply
 10. Gabriel

  Realitatea e că „autoritățile iraniene” au tras câteva rachete după ce au avut grijă să-i anunțe pe americani că sunt trageri pentru consum intern, pentru propaganda regimului și să nu se supere prea tare.

  Regimul iranian a reușit, totuși, să omoare oameni în noaptea aia lungă: niște civili dintr-un avion de linie, neînarmați și fără vreo șansă de apărare.

  În aceste condiții care arată clar starea limitată și precară a capacității iraniene de război, e dificil de găsit motivul pentru care faceți serial cu titlul acesta!

  Reply
 11. Matei

  @ Marian
  He, he, cel grabit esti tu, hai sa mai stam un pic sa vedem cat de la firul ierbii sunt niste demonstratii pornite de la ambasadorul englez care s-a dus la priveghiul pentru victimele avionului…Sigur, Trup a avut noroc ca boii aia au dat jos un avion civil, si sigur ca noi suflam in foc sa agitam lumea, care e obosita de sanctiuni, etc. Nu-ti imagina ca doar prostia iraniana- desi enorma- I-au facut sa-l aresteze pe ambasadorul britanic cand mergea la universitate, unde e centrul protestelor, in weekend!!!! In sfarsit, sa dea Dzeu sa isi mai traga vreo doua in picior, chiar ca pe morti nu ii mai ajuta…

  Reply
 12. Laur22

  Shi daca e asha cum zicetzi :
  „Chiar vă imaginați că la toate marile contracte din apărare, care sunt incomparabile ca valoare cu alte achiziții, nu se dă ceva într-o țară coruptă ca a noastră? Din cauza lipsei de transparență, apărarea și zona serviciilor sunt de regulă cele mai corupte, om fi noi primii care instituie regula cu cît mai secret, cu atît mai integru? Așteptăm și noi să ne lovească criza ca să descoperim că militarizarea din utimii ani a avut în spate un cartel pus pe îmbogățire, care a subordonat pînă și securitatea unor interese economice? Că așa e cu oamenii ăștia: întîi vînd armamentul. Pe urmă provoacă războiul. Și tot așa.”

  Cine din gasca de postaci de va raspunde aici pe forum o sa se constituie in armata din spatele dvs care va face ca lucrurile sa se schimbe ?

  Cine o sa schimbe „apărarea și zona serviciilor sunt de regulă cele mai corupte, om fi noi primii care instituie regula cu cît mai secret, cu atît mai integru?”

  Cine o sa se se ia de piept cu acestia inainte ca sa lovesca criza asha pe model 2010 ?
  Apropo s-a aflat de ce a intrat in ciza Romanai in 2010 cand intrega lume a intrat de fapt in 2008 ?
  Astia care scandeaza lozinci cu guvernul minus au aflat cum de criza din 2008 a inceput sa loveasca deabia din 2010 ?
  Cum credetzi ca o sa face ca cineva care a fost parlit cu mecanismul banksteristo- SRI-ist adica pana shi Tariceanu (SRI-stii care asiguta campul tactic din media shi shi justitzie + bancile cu guvernatorul de tzara Mugur Isatrescu care execute belirea) a ajuns azi tot in barca guvernului SRI car se pregateste sa execute aceiasi belire a Romaniei din 2010.

  Cine sa se lupte cu acest mecanism ?
  Shi pentru cine ar face-o ?

  Da se coace de o criza care o sa loveasca napraznic populatzia Romaniei .
  Vinovatziile sunt deja atrinbuite, belirea e deja programata, bila se rostogoleste la vale shi sa-i zdrobeasca pe foarte multzi romani in calea ei, perfect , Perfect, PERFECT.

  De ce m-ashi pune eu in calea ei ?

  Cand uite pana shi grecii s-au convins ca de vina nu-s cei care au provocat criza ca uite la ultimele alegeri i-au adus din nou la putere au adus din nou la putere clanul Mitsotakis https://www.theglobalist.com/greece-kyriakos-mitsotakis-new-democracy-populism/.

  Deci repet chiar daca atzi avea dreptate ….. la ce-o sa ne foloseasca ?
  Ca sa nu mai spun ca uite aici pe forum cum reactzioneaza gasca decrevelata de atata propaganda.
  Cine o sa se adune in jurul dvs ori a ideilor dvs la o eventuala „call to arms”.
  Cine o sa va fie stegarii ?

  Altminteri cei care cred ca bla bla bla defectziunea uneia ca Kimia Alizadeh contrabalanseaa milioanele de oamneni de la inmormantare ….. ma rog ce sa zic oameni vad doar ceea ce vor sa vada shi cauta pretexte ca sa justifice doar in ceea ce vor sa auda. „Empower the women”, hahahahaha cand Iraul are cea mai mare rata de femeii cu studii superioare din toata lumea musulmana. Da ma rog doar n-o sa lasam faptele sa vorbesca in locul propagandei.

  Investigatzie complecta shi transparenta ….. hahahaha.
  Ce sa se mai investigeze dincolo de admisiunea lor ca ei l-au doborat ?
  Sa se ce ?
  Sa caute avionu spion american ?
  Sa caute dronele asasine shi elecronic warfare ?
  Sa ce ?
  Iranienii au recunoscut singuri shi fara sa-i stranga nimeni cu usha ca ei au dobort din greseala respectivul avion.
  Daca n-ar fi tesiunea din zona cu prezentza militara americana proababil ca nici cei de la AAA nu ar fi asha de trigger happy. Daaaa acuma doar n-o sa investigam asta nu asha ? Ce sa investigam la asta ?

  PS pentru cei care cred ca daca in mers in Ro cu prostia hastagista aceasta prinde in egala masura peste tot in lume va invit la un experiment concret .
  In catzi ani de aici inainte credetzi voi ca tabara „pro-democaracy” de la HK care actualmente a castigat by a lanslide alegerile comunale pe baza dementzei colective a ” umbrella revolution ” (asha dupa cum mi-a prezis un coleg de serviciu prin iulie august ca revolutzia o sa se termine imediat dupa alegeri iar eu am refuzat sa-l cred ) repet In catzi ani de aici inainte credetzi voi ca va fi redusa la o trista amintire?
  Shi asta nu de represiunea politzie ci de consecintzele econmice firesti ale propriei lor dementze politice.

  La inceput pana shi eu m-am indoit, da azi pentru ca am vazut primele consecintze, primele relocari a unor bussiness-uri afectate de respectiva „revolutzie” , din HK in SZ, nu mai am nici-o indoiala ca realitatea o sa-i lovesca in fatza pe pro-democratzici & votanztii lor de o sa-i umple de sange.
  Cam tot asha cum o sa-i lovesca in fatza shi pe suporterii liberal-o USR-istilor din Ro.

  Shi ca shi in Ro ori Greci, revolutzionarii din HK care shi-au tatauat sloganuri revolutzionare pe maini shi pe picioare n-o sa intzelaga nimic din ceea ce urmeaza sa li se intample.
  Sau cine stie, daca s-a prins SCMP=South China Morning Post cine stie poate ca o sa se prinda mai incolo shi presa tabloida de limba cantoneza (adica presa aservita mogulilor) sau nu.
  Daca vom trai promit ca o sa va tzin la curent.

  Reply
 13. Laura G

  Pentru ca tot voribim de politica noastra externa subtila, dinamica si pargmatica, astept cu nerabdare, in continuare, raportul privind analiza post-mortem a canditaturii Romaniei la Consiliul de Securitate… Pana la urmatoarea sansa (2035) mai am timp …

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *