Alina Mungiu-Pippidi

Cum a ajuns România la un pas de război

Fără nicio consultare și aproape fără niciun motiv, suntem ca și în război cu Iranul, o veche putere malignă care a supraviețuit istoric chiar și învingătorilor săi, ca Alexandru Macedon. E simplu: dacă americanii sunt considerați în război cu Iranul, la fel și noi, pentru că spre deosebire de vest-europeni, foarte rezervați sau pe față critici ai politicii lui Donald Trump de asasinare a unui general iranian aflat temporar în Irak, noi ne-am repezit să ne solidarizăm fără rezerve. Dacă mai era nevoie, pentru că trebuie amintit că am fost primii din Europa care și-au instalat o bază americană de rachete operațională contra unui atac din Iran, asta pe vremea când Iranul ar fi atacat pe oricine, doar pe noi nu, și astfel ne-am pus pe harta de agresiune singuri și nesiliți de nimeni.

Desigur, această politică promovată la fel de entuziast de Traian Băsescu ca și de succesorii săi era menită să cîștige bunăvoința americană ca să ne apere NATO contra rușilor. Aceștia însă nu aveau niciun gînd să ne atace, fiind de peste patruzeci de ani retrași din România. Baza lor de rachete de unde pe timpul comunismului plănuiau să atace Europa este azi un monument istoric pe care l-am filmat, ruginind sub buruieni într-un sat moldovenesc, vizitat doar de cîini vagabonzi și echipa mea de filmare (vedeți aici), iar baza de submarine de lîngă Sevastopol a fost muzeu ucrainean cît Crimeea a aparținut Ucrainei (vedeți aici). Dacă azi Crimeea nu mai e a Ucrainei și alte submarine sau rachete sunt din nou proiectate spre Europa, e și din cauza rachetelor plantate de noi la Deveselu, să nu ne înșelăm și să nu îi înșelăm pe români, au jucat un rol major. Ceea ce era menit să ne apere de o amenințare prost percepută a creat o amenințare reală și din cauza mutării lui Trump, acest personaj din House of Cards (unde, probabil inspirat de o situație anterioară, președintele Underwood ordonă uciderea unui terorist cînd se pune problema suspendării lui…), și iată-ne în linia întîi. Noi, ultimii prieteni ai Iranului, de unde Ceaușescu se întorsese în ajunul Revoluției, suntem astfel, treizeci de ani după și doar prin alegerile liderilor noștri, vizați direct de amenințarea sa. Iranienii au anunțat că vor retalia ”asimetric”, vor lovi unde găsesc un front mai vulnerabil, nici într-un caz doar în americani sau pe fronturile apropiate din Orientul Mijlociu.

Găsesc că această politică externă a fost lipsită de viziune și păguboasă, iar continuarea ei e iresponsabilă, chiar de sunt singura care o spune. Politicienii noștri nu ar fi putut-o promova dacă nu erau atît de amatori și pe fond nepatriotici – iar publicul, votanții adică, atît de absenți încît să ajungă să poată avea mîine atentate în România fără să priceapă că voturile în alb date în mod ignorant la alegerile prezidențiale au dus direct aici.

Da, știu, mă abat iarăși de la linia populistă dragă azi tuturor canaliilor, că poporul are totdeauna dreptate. Mai ales cînd nu are idee despre ce e vorba, că nu îi spune nimeni. Nu, poporul nu are dreptate cînd pierde pacea construită cu trudă de alte generații din pură neglijență și indiferență. 

Numiți-mi dvs. o altă țară în lume în care, la alegerile prezidențiale, candidatul cîștigător umple lumea cu afișele lui cu președintele american Donald Trump, aflat deja în proces de suspendare. Trebuie să mizezi pe faptul că ai în față votanți complet stupizi și imorali, pentru care dreptul forței e unicul argument care contează, ca să pui în vitrină o astfel de poză ca să te faci ales, în loc să o ascunzi în debara. Și asta cînd candidezi sub flamura statului de drept iar ambasadorii americani, în loc să se ascundă în clădire de rușine că au un președinte care atacă în justiție agenția de integritate (Office of Ethics) ca să își apere conflictele de interese, dau sfaturi de integritate la națiuni mai mici ca a noastră (evident, nu se aplică aceleași standarde…). 

Credeți că Donald Trump l-a sunat pe prietenul lui din afișe, Klaus Iohannis, să îl informeze că pune România la risc prin decizia sa? Sau nu s-a ostenit, știind că, în slugărnicia lor, liderii românii se vor grăbi să îl aprobe, asta în timp ce germanii, englezii și francezii s-au delimitat?

Nici măcar nu a remarcat vreun oficial american viteza cu care am sărit în linia de foc. Mike Pompeo a lăudat țările entuziaste din Orientul Mijlociu (Arabia Saudită, mult mai ”bună” ca Iranul deși taie capetele oamenilor în ambasade și sponsorizează nu știu cîte mișcări teroriste) și Israelul, în criză politică majoră, și a criticat pe ”Brits, French and Germans”, adică aliații din NATO pentru lipsa lor de entuziasm. Măcar pe vremea precedentei gafe americane, al doilea război din Golf, Rumsfeld ne-a lăudat (nu că asta ar compensa eroarea istorică majoră în care i-am însoțit). Azi, cînd arătăm că nu am învățat nimic din acea aventură catastrofală, nici nu mai remarcă nimeni consecvența noastră în eroare. Suntem prezumați ca aliniați fără judecată proprie, cum și suntem. Nu e nevoie să ne zică nimeni ”mulțumesc” sau să ne citeze pe ordinea de zi, oricum suntem singurii din NATO care finanțează apărarea la maxim cînd nu au elicoptere de stins incendii sau spitale aseptice. Loiali americanilor? Oare asta e loialitate, să nu tragi de mînecă un frate mai mare cînd face aceeași prostie și vă pune la risc pe amîndoi sau măcar să nu spui că de data asta măcar nu mai mergi și tu cu el?

Cine ar fi putut face altfel? Klaus Iohannis a făcut mare caz de poziția noastră cu europenii și nu cu Trump pe vremea crizei cu ambasada din Ierusalim, dar numai pentru că era o ocazie să se lupte cu Dragnea, probabil. Altfel, ar fi rămas consecvent cu poziția europeană și la criza de azi. Dar parcă are el vreo poziție în chestiuni externe, l-a auzit cineva vreodată spunînd după cinci ani de președinție trei fraze despre amenințările externe? Nu există în zona de politică externă niciun om cu viziune și personalitate rămas în sfera publică, ca atare Meleșcanu și Lazăr Comânescu, doi foști diplomați comuniști, au părut niște titani pe lîngă civilii oferiți pe post de miniștri sau consilieri de politică externă de către PNL, PDL sau PSD. Spune multe despre nulitatea partidelor noastre tăcerea lor asurzitoare în orice subiect major de politică externă, deși cînd e vreun post extern disponibil fac coadă la el și au acoperiți de la SIE cît încape. M-aș mira însă ca printre oamenii inteligenți de la SIE sau din MAE să nu fie unii la fel de conștienți, deci la fel de îngroziți ca și mine, numai că ei gîndesc numai în privat.

Unde nu e dezbatere și gîndire critică se pot face erori majore și țara să fie angajată pe un curs fără întoarcere, fără ca vreodată să o mai poată întoarce cineva. Lideri de-ai noștri, complet aliniați cu incompetenții americani din specia cea mai agresivă sau lideri complet incompetenți, ne-au adus azi la mare risc. Evident, sper, ca noi toți, că vom scăpa neatinși, dar speranța nu poate ține loc de viziune în interes național.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

68 thoughts on “Cum a ajuns România la un pas de război

 1. Anton

  Noi suntem presul americanilor. Si suntem vinovati pentru toate crimele pe care acestia le fac in lume. Pentru ca ii sustinem. Ce au de aparat americanii in Romania? Nimic! Au investit masiv la noi? Nuuu! Bazele lor sunt pentru a pune presiune pe Rusia si sa o poata lovi. Numai un om fara conexiuni neuronale poate crede ca un dispozitiv de sute de milioane de dolari e doar defensiv, el poate fi si ofensiv. Altfel nu se merita investitia. Pacat de poporul acesta, care de-a lungul timpului a invatat doar sa isi plece capul…

  Reply
 2. moromete

  Dragi tovarasi si preteni, daca in 1991 nu se destrama URSS acum probrabil eram in Eurasia, cat despre acceptarea Rusiei ca putere de mana a sasea iar a Iranului sa nu profite de urma „bunavaointei” lui Obama cel ce pratic a deschis portile golului persic pentru Iran si Rusia mi se pare cel putin o poveste pentru „idiotii utili”

  Reply
 3. Bogdan

  Daca Romania ar fi fost un stat de drept si una din locomotivele UE, ați fi avut dreptate dar cum suntem inca departe de aceasta idee trebuie sa ne asumam un rol de umplutura in filmul care se toarnă….
  Nu sunt si nu am fost un admirator al lui Traian Bădescu dar locul nostru in NATO si UE se datorează si politicii noastre din primul deceniu al mileniului 3.
  Baza de la Deveselu nu este doar împotriva rachetelor iraniene ci este garanția ca Romania este inca la masa de joc.
  Țări precum cele din vestul Europeu își pot permite o politica de așteptare pentru ca sunt departe de zona fierbinte iar economiile lor pot supraviețui in cazul unei crize dar Romania poate aluneca foarte ușor in sfera de influenta ruseasca. Nu este nevoie de trupe rusești ca sa fim ocupați ci doar de câteva partide finanțate de Moscova care sa obțină o majoritate parlamentara care sa puna pe fuga investitorii euroatlantici.
  Ne tot „lăudam” cu rezervele de gaze din Marea Neagra dar apropierea acestora de Crimeea ruseasca nu le face prea atractive pentru a fi exploatate.
  Romania nu poate juca la doua capete pentru ca poate pierde totul…

  Reply
  • Emil

   Da, cand exista „ratiuni de stat”, uitam sa judecam drept.
   Jigodii lase ca si conducatorii nostri au permis folosirea spatiului aerian ca NATO sa bombardeze Serbia, n-au zis nimic, dar nimic, cand nu s-au gasit WMD – urile mult marketizate de Bush&Co, pretext folosit doar ca ei sa distruga Irak-ul, si s-au insotit bucurosi cu acesti nemernici in mafia care este NATO.
   Documenteaza-te, te rog cu privire la ce inseamna genocid si priveste un pic mai departe, spre alte suferinte:
   Coreea, Vietnam, Irak, doar cateva din zecile de genocide efectuate de SUA.
   Si apoi spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti.

   Reply
 4. CipsiDale

  Iranul o veche putere malignă ?
  De ce nu e maligna si actuala putere : USA ?

  Americanii controleaza teritorii mult mai vaste si au un impact mult mai mare asupra populatiei fata de vechiul imperiu persan-in apogeul lui.

  Articol pro american si partinitor !Neprofesionist.

  Reply
  • Calin

   Cum ar fi asta articol pro-american? Eu vad destule critici la politica americii, poate pro-european, insa nici asa n-ar fi valabil. E un articol cu o parere onesta a unei persoane care are dreptul la pareri.

   Reply
  • un alegător de Pleșoian

   Îți dau un citat din articol să-mi spui dacă este pro american: ”Lideri de-ai noștri, complet aliniați cu incompetenții americani din specia cea mai agresivă sau lideri complet incompetenți, ne-au adus azi la mare risc. Evident, sper, ca noi toți, că vom scăpa neatinși, dar speranța nu poate ține loc de viziune în interes național.”

   Reply
 5. Dorel Dumitrescu

  Un articol obiectiv si corect argumentat, chiar daca e in contracurentul politicii actuale si al parerii unora, ignoranti pe aceste teme.

  Reply
 6. Gabriel Marinescu

  Nici nu s-a tras un partz mai serios si gata am si facut „pipilica”pe noi?Lasii mor de mai multe ori inainte de a-si da duhul!Orice alianta implica si astfel de dezavantaje,nu exista alianta ce ofera numai avantaje.Popoarele curajoase scriu istorie pe fronturi straine,cei lasi se vaita ca-si”apara tara,nevoile si neamul”si sunt meniti sa dispara!

  Reply
 7. Dante69

  Stimata Doamna care este expertiza dumneavostra in materie de geopolitica si in general politica externa. Aduceti niste argumente de specialitate pentru a deveni credibila. Ori asa pare doar o mica impunsatura de Dambovita fara a intelege niste lucruri esentiale. Scutul de aparare american spre exemplu nu poate fi bagatelizat daca discutam intr-un registru serios. Fara el nu numai expunerea noastra strategica este compromisa dar insasi stabilitatea economica s-ar gasi intr-o situatie precara. Nu imi pare pe de alta parte ca intelegeti sau ca aveti infromatii precise despre ultima miscare americana. Micile ironii foarte la moda in cercurile preponderent progressite nu ajuta, ma iertati. Va asigur ca dincolo de ce dumneavoastra percepeti ca neclar sau haotic se afla calcule politice de anvergura pe care daca nu aveti inclinatia sau pregatirea necesare, nu aveti cum sa le intelegeti. Aveti cumva vreo pregatire serioasa pe segmentul Orientul Mijlociu sau politica americana in zona ? Ma scuzati dar nu sinteti un specialist desi va exprimati asa. Este bine in opinia mea ca Romania sa-si reafirme pozitia pro americana mai ales atunci cand multi dau bir cu fugitii. Este o dovada de consecventa care fiti sigura va fi observata.

  Reply
 8. Pașcalău Gheorghe

  Mai bine în linia întâi decât sub bunăvoința lui Putin. Mai lăsați bau-bau-ul! Politica pe care o sugerați este iresponsabilă și, pusă în practică, ar fi o catastrofă pentru țară. Și răsuflăm ușurați (deocamdată) că nu sunteți consilierul pentru politică externă al peședintelui Viorica Dăncilă.

  Reply
 9. ionas

  Asasinarea generalului iranian este o incercare disperata a lui D. Trump de a indulci procesul de suspendare din Senat plus o crestere avantajoasa a pretului petrolului fapt ce avantajeaza companiile petroliere americane ( in cazul uneui razboi in golf).
  Noi romanii am fost, suntem si vom fi un popor slugarnic cu cei puternici- este firea noastra. Acum ii l..audam pe americani, poate maine ii scuipam.
  In orice caz de la KWI, MAE , SIE si cine stie ce thinktank-uri autohtone nu prea avem ce astepta in privinta politicii externe.
  Cersim bani pentru economie de la UE si cersim/achizitionam securitate de la USA.
  Probabil ca o sa trimitem cu entuziasm ceva trupe in Iran fara sa ne solicite americanii ca doar suntem belicosi si dotati, avem F 16, Piranha, Patriot, corabiile luate de la brtianici in 2004.
  Make Romania great again.

  Reply
 10. Octanic

  Am dubla cetatenie – canadiana si romana. Romania este considerata, in cercurile politice inalte din Canada, drept un stat vasal, nu o tara independenta. Daca vrei, ca om de afaceri canadian, sa intri in Romania, dai telefon unui senator american. Rusine, Romania. Mi-e sincer jena de halul in care Basescu. Johannis, Constantinescu, Iliescu si toate gastile lor de trepadusi au adus tara asta.

  Reply
 11. Marinica

  CIA detine probe zdrobitoare care dovedesc ca Soleimani l-a injurat pe Trump de mama. Dupa umilinta suferita la summitul NATO, cand Macron, Trudeau si Johnson au ras de el, acest ultim afront depaseste limita suportabilitatii chiar si pentru un prezbiterian practicant.

  Reply
 12. Christian

  Stimata doamna,

  Sunt de acord cu multe din consideratiile dumneavoastra din articol. Teoretic aveti dreptate in multe privinte. Mai sunt insa o serie de Motive si consideratii pentru care pozitia adoptata de Romania e cea care este si aceasta pozitie este momentan corecta.
  1. Rusia va dori totdeauna sa atace. Vecinii, Estul Europei, Europa, e parte a politicii sale de secole.
  2. Rusia negociaza numai cand nu poate atinge un obiectiv pe calea armelor.
  3. Doar arseanlul nuclear amercian tine Rusia departe de coasta Atlanticului. Fara acest Arsenal, Novorussia era la Pas de Calais de mult timp deja.
  4.Germania Frantza se autoamagesc cu numele istoric de mare putere. in fata arsenalulul nuclear rusesc nu au nici o sansa, Planificatorii rusi estimeaza 14 zile de pe aliniamentul de pornire al trupelor pana la Atlantic. Tactica? Simpla: lovituri nucleare asupra capacitatilor militare inamice, avans rapid pe autostrazile den vest, mase mari de oamnei si material, pierderi maisve calculate, unde nu se poate altfel, orase intregi transformate in desert nuclear. (nici o grija de radiatii acolo vor fi deportati inamicii regimului sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti)

  5. Claritatea morala si claritatea pozitiei Romaniei sunt extrem de necesare pentru un stat care in ultimlele doua mari razboaie si-a tradat aliatii. TREBUIE SA STIM de partea cui suntem, fara echivoc, si acolo trebuie sa ne canalizem eforturile, fara ezitare. IN PREZENT SUA SUNT SINGURA PUTERE MILITARA GLOBALA BAZAZA PE LIBERTATE SI DEMOCRATIE:

  6. Politica interna, dezvoltarea economica, cresterea calitatii vietii, protectia mediului depind in mare foarte mare masura de noi, dar in cele din urma, daca vrem sa avem propria tara, trebuie subsumate politicii de aparare.

  Va multumesc.

  Reply
 13. Andrei

  Intr-o situatie de razboi conducerea nu poate fi democratica. Pe unii i-a avizat, dar probabil nu a stat la telefon cu 30 de presedinti, asa cum nu s-a facut la uciderea lui Osama sau a lui Al Baghdadi. Amandoua au radicalizat respectivele organizatii, marind risucl pe teritoriul european, mult mai mult decat acum, cand nu vor ataca lupii singuratici, ci militiile din Mediul Orient. Cel mai expus a fost si a ramas Israelul, dar in fapt ii e ceva mai bine decat lasand in circulatie capul care a organizat toate militiile siite care activeaza din Liban pana in Yemen si Pakistan, sursa mai mare de actiuni razboinice acum decat altii. Carora nu le-a vandut in peregrinarile sale castraveti si creioane, si nici nu a construit in Siria spitale pentru copii. Era in fruntea listei teroristilor atat in SUA cat si in UE. Ultimele atacuri, mai ales ale ambasadei americane, au fost un punct unde trebuia aratata o reactie. Ar fi ajuns una ca si in aprilie 88, cand au fost scufundate doua nave siriene care au atacat una americana in Golf? Probabil daca se ivea ocazia faceau la fel, insa asta ii sileste pe iranieni sa iasa la lumina. Iar
  o actiune ca cea asupra ARAMCO a avut un impact mai mare decat doua nave ( nu li se va permite mai mult ci acum vor pierde toata paza de coasta, in fapt cel mai mare poirat din regiune). S-a ajuns aici din cauza indeciziei presedintilor americani, Obama principalul vinovat ca si in Siria, s-a retras mai iute ca sa trebuiasca sa se intoarca pe pozitii mult slabite si sa nu faca ceea ce trebuia pentru stabilizare. La fel si Trump, nu a fost de loc decis, a continuat retragerile, si-a concediat toti consilierii razboinici, insa nu avut taria lui Obama-Clinton sa isi lase ambasadroul asasinat si sa se retraga de tot. Cat despre protestele ministrului francez a carui nume nu merita aminitit, vorbim de simpla coerenta…francezii au pornit un razboi in Libia, pe care nu il puteau sustine. Apoi au cerut ajutor american. Americanii l-au dat in stil Obama/Trump, fara proiecte pentru viitor intr-o regiune unde se vazuse deja ca a pune fractiunile religioase la conducere ca in Irak nu duce la democratie mai mare. Pur si simplu „religia” politica americana ii face sa nu inteleaga cum sunt alegerile in alte parti sau cum functioneaza parlamentul irakian controlat de Iran. Francezii vroiau o bucata mai mare de energie si sa schimbe astfel controlul italian. Acum il sustin cu rusii pe Haftar impotriva recunoscutului de UE Sarraj. Adica un razboi unde trimit arme, intr-un teritoriu de unde vin in mod direct refugiati in Europa, pe care Franta ii respinge. Radicalizatii din militiile siite organizate de Soleimani vor ajunge si datorita actiunilor franceze in Europa. As zice in concluzie ca ceea ce spune Franta cu ceea ce face Franta sunt actiuni care demonstreaza o mare „consecventa” si sigur nu prietenia cu ei i-a tinut pe rusi mai departe de Romania pana acum, spre norocul Ucrainei si a Moldovei, unde situatia din 91 e mult mai putin probabil sa se intample desi Rusia sta mult mai bine acum. Iar Libia e pentru toata Europa un bai mai matre, ca au intrat si turcii, cu acelasi drept ca al francezilor, rusilor si iranienilor lui Soleimani si daca Obama a trebuit sa termine bombardamentele franceze ca membru NATO, sa vedem pe cine va sustine intre Turcia, la care un minim control trebuie mentinut ca nu a junge cat s-a inarmat micuta Grecie si Franta, care si aiurea tot functioneaza previzibil si in afara NATO . Probabil pe niciunul, dar toti se vor supara, cum ar fi comentat si acum daca Soleimani impreuna cu prietenul mort langa el, pozat in atacul asupra ambasadei, ar fi dus la bun sfarsit misiunea a doua zi.

  Reply
 14. Viorica Gusbeth Siretean

  Da, doamna Mungiu , bun articol . Mă întreb doar dacă o facem din slugărnicie sau din interesul unora , interes care ne scapă(poate)Să nu uităm cu ani mulți în urmă am învățat ceva : America nu a avut nici un război pe teritoriul iei. Demonstrăm prin actele pe care le facem că NOI POPORUl, cei mulți ,suntem cantitate neglijabilă . Ce urmează ?

  Reply
 15. chichirichimichi@yahoo.com

  Articol hazliu, fără nici cea mai mică pricepere a politicii internaționale. Sau a intereselor externe ale României. Un pic de istorie, la nivel elementar, ar fi fost utilă. Persia ( Iranul actual) și-a pierdut definitiv statutul de putere regională în 643, când a fost cucerită de către arabi și total islamizată. Singura ”performanță” militară a Iranului rămâne războiul de 10 ani cu Irak-ul lui Saddam, război terminat în coadă de pește și cu un milion de morți. Prin urmare, deoarece americanii l-au ucis, într-o altă țară decât Iranul pe teroristul numărul 1 al planetei, cel care se făcea vinovat de moartea a sute de americani, dar și de moartea a sute de mii de irakieni, sirieni, libanezi, yemeniți și saudiți suntem în război cu Iranul:) Pentru că suntem în NATO. Iar, NATO, nu-i așa, este o organizație imperialistă agresivă americană care are ca scop îngrădirea democrației putleriste! Vrea să cucerească pașnica Rusie. ba, poate și China și, în final, România. Conform acestei logici, în aceeași situație se află nu doar Franța, Germania și Marea Britanie, dar și Islanda, Ungaria, Luxemburg, Turcia, Muntenegru sau Slovenia:)) Însă, cea mai importantă concluzie a doamnei Mungiu este alta. Johannis e de vină! Aaaa, să fi fost președintă neconflictuala Veo Prostăncilă, alta era situația și imaginea României la Moscova.

  Reply
 16. Marta Nora Ţărnea

  MNT: I-aş aminti doamnei Alina Mungiu-Pippidi că „preşedintele jucător” – şi a jucat atât de teribil pe Constituţie încât, în materie de politică externă şi apărare, a devenit „autocratul” României ducând parlamentul „corupt” în derâdere aşa că acesta este uneori „informat” nici vorbă de vreo dezbatere şi/sau să i se ceară acordul – este şi rezultatul campaniei sale furibunde anticorupţie, aia cu liste, aia cu România curată, făcută alături de prietena domniei sale procuroarea comunistă Monica Macovei, aşa că-i înţeleg furia şi curajul.
  PS. Dar, sunt de acord cu fiecare opinie exprimată, chiar dacă motivaţiile noastre bănuiesc că sunt diferite. Poate doar că aş adăugă că avem precedent istoric: România a fost „prietena” Germaniei naziste chiar atunci când întreg Vestul s-a coalizat împotrivă, ba chiar a fost în război cu aceasta. Şi chiar dacă nu pare, mai plătim şi acum asta!

  Reply
 17. Mirciulică

  Mă tem că în materie de politică externă,se cam aplică,cel puţin în situaţii de criză, principiul rămas de la „tovarăşii de drum ” ai lui Lenin , ” Cine nu-i cu noi, e împotriva noastră ! ” Se pare că dumneavoastră împărtăşiţi viziunea lui Odiosu` ,aceea de a fi „nealiniaţi” .Cum s-ar zice,să stăm cu curul în „n” luntri, să mâncăm de pomană de la toţi,şi dacă ne cheamă apoi la stins incendiu,să ne scuzăm că ni s-a găurit găleata .Complet nrealist,deşi, în cea mai „bună” tradiţie mioritică .Desigur,e problema Iranului ce politică externă alege să facă .Dar,dacă vrei să apuci de coadă aligatorul,e posibil să fii rănit,sau chiar mâncat .Problemele de securitate pentru România nu sunt mai mari decât pentru problemele unei ţări occidentale .Şi nu cred că Iran-ul ne-ar ataca,el ştie bine că nu suntem chiar capul răutăţilor .Să fie oare Trump dornic să se salveze de la suspendare,pornind un „‘război mic şi vesel ” în Golful Persic ?! Puţin probabil,are consilieri de securitate şi militari mai inteligenţi ca el.Aceştia i-au propus eliminarea generalului iranian,nu cred că avea el,Donald Trump,ceva personal de împărţit cu amărâtul ăla…

  Reply
 18. Terzi Petre

  Stimată d-nă Pipidi ! Eu îmi permit să cred că acest articol l-ați scris pentru SUTNIK. Prea este pe calapod. Eu în locul dvs. aș fi foest mai circumspectă.
  Nu îl suferiți pe Băsescu ? Foarte bine ! Dar dece încercați să suciți mintile românilor de acolo de la distanță. Dacă v-ar păsa de ei, și de România. rămâneați la București. care avea destule catedre să vi le pună la dispozitie. Eu sunt un basarabean, pe care tata,în noaptea de 23 august 1944, la șapte ani neimpliniti, impreună împreună cu două surori de patru și doi ani, ocrotitți de mama noastră, ne-a pus într-o căruță cu coviltir si ne-a trecut Prutul in Regatul României, și am crescut în Bărăgan, in satele unde nici măcar garduri la stradă nu aveau toți, iar câinii umblau peste tot. Eu știu zicerea că ”presa este câinele de păză al democtrașiei. Numai că există ”dulăii” și restul câinilor. Dacă pe o uliță apărea, un ”dulău”, alți dulăi, de regulă il întâmpinau. ți de regulă făcea cale întoarsă. Dacă nu se găsea nici un ”dulău” atunci câinii de duzină, fugeau să se adăpostească după un gard ți de acolo lătrau. făcând o harmălaie de nedescris, in timp ce ”dulăul, își vedea de drum
  Eu mă gândesc că trezirea ”stupid peole” al odiosului Brucan va mai cere câțiva ani de eforturi ale oamenilor cu CARACTER atât de puțini in rândul oamenilor politici și gazetarilor. . Eu rămân la convingerea că, totul este să știm cu cine comunicăm. Pentru a administra o putere dobândită sau o profesie, cu succes, este nevoie de CARACTER ! Eu așa am înțeles de ce românii trebuie să-și cunoască bine istoria ! Nu trebuie să rămânem indiferenți la zbaterile marilor noștri scriitori, artiști și oameni de cultură ! Sunt de părere că nu există CARACTERE native ! Caracterele se construiesc prin educație și cultură, și are ca rezultat stăpânirea rațională a instinctelor primare determinate de partea biologică a omului socializat ! Eu așa am înțeles indemnul Majestății Sale Regele Carol I la inaugurarea actualei clădiri a Universității București: ” Cer ca această Universitate prin profesorii ei pe lângă preocuparea pentru a forma absolvenți competenți cu un grad înalt de cultură, să se aplece și asupra formării de CARACTERE, de care nația Română duce mare lipsă !
  Se pare că in ultimii 30 de ani lipsa de oameni cu CARACTER s-a amplificat alarmant de mult în rândul politicienilor și gazetarilor !
  Liceele și universitățile pot avea o contribuție importantă, la educarea viitorilor politicieni care vor trebui să se comporte ca oameni de CARACTER !
  Un om de CARACTER nu cade pradă corupției și ticăloșiei !
  Acum Președintele Johannis, va trebui să procedeze precum marele Rege Carol I, in 1977, sau precum Regele Ferdinant Intrgitorul și Regina Maria, in timpul și după primul război mondiai, cănd fără să fie etnici români, au iubit pe români și România, și au reușit să o plaseze în rândul invingătorilor.

  Reply
 19. John

  Stimata Doamna,

  Vad ca in urma evenimentelor dramatice din lume, o multime de „analisti”, inclusind dvs., se dau de ceasul mortii cu „analize” care mai de care mai abracadabrante despre ce va sa vina pentru Romania.
  With all due respect pentru insomniile cauzate de existenta dvs. precara (dar nu de la pericolul iranian) va aduc la cunostinta ca dvs si natia din care va trageti NU EXISTATI NICAIERI, nici ca tinta a Islamului, nici ca aliat al celor care impart banii si destinele pe acest pamant. „Analizele” dvs. sunt sigur ca garanteaza in continuare frustrarile istorice de a apartine unei natii fara lustru in lume, dar, vorba ciobanului lui Marin Preda din „Imposibila intoarcere”, ” De, tovarasi, aiasta-i situatia”…

  Reply
 20. CMC

  Ca europeana, va dati seama cam tarziu ca Romania a ajuns sluga celor de peste ocean. Dar asta nu fara complicitatea europenilor. Ce conteaza care ambasadori fac presiune pe noi ca sa facem orice vor ei? Cum a actionat UE cand a vazut ca suntem jefuiti prin toate modurile? A pus botul sa ne jecmaneasca si ea. Sa isi impuna propriile interese politice samd.
  Noi nu mai suntem nimic. Se tot da cu rusii, dar daca vin rusii, nu mai au ce sa ia… Ca pana la dusmani ne jefuiesc prietenii.
  Ca pana sa dezbine rusii UE o fac altii. Oricum UK era un pion otravit in UE si e mai bine ca a iesit. Si pentru ei ca nu mai trebuie sa stea dupa aberatiile politicienilor europeni si pentru UE, ca nu mai are infiltrat un agent din afara Europei.
  Cu UK smulsa din UE, urmeaza sa fie dezbinate alte tari aflate sub control. Europa de est e o tinta numai buna… Cat de proasta poate sa fie UE sa nu faca o armata comuna si sa lase fragmentarea achizitiilor militare in mai multe tari, usor de presat sa faca ce vor altii. Dar si unii dintre capii UE vor sa jefuiasca alte tari din UE si atunci traim intr-o minciuna continua…

  Reply
 21. BogdanRW

  @Dante69, autoarea este cel mai citat politolog roman, incluzand si sociologie, relatii internationale, etc si unul din cei mai citati din Europa. Vezi pe Google Scholar si compara impactul citarilor ei internationale cu al oricui din RO. Deci, fara sa pretinda ca e experta in Iran, da, e o persoana cu totul calificata sa scrie un asemenea articol.

  Reply
 22. Niste consateni in Political Strategies de departe

  De cand suntem pe fata Pamantului, incercam sa jucam la doua capete, uneori fortati, alteori ca asa ne e gena. Cand te bagi intr-o alianta, iti asumi niste riscuri ca sa poti avea niste avantaje pe care altfel nu le-ai ave. Oare chiar trebuie sa iti explicam amanuntele astea? Mai limpede: nu poti avea si porcul si slanina. America e noul „Imperiu Roman” si o sa fie stapanii lumii mult timp de acum incolo. Asta-i mesajul in asasinarea lui Suleimani, iar faptul ca Trump o face la disperare sa nu il ancheteze Senatul e un amanunt de context irelevant din perspectiva istoriei. America e cea mai puternica forta militara acum si se pot bate cu tot restul lumii in acelasi timp daca au asa au chef.

  Apoi nu vad la ce foloseste sa starnesti o asemenea frica in romani, despre care ne vorbesti asa urat, mai abitir ca un trol sovietic. Nu-i trezesti asa. Sau poate doar de dragul de a puncta vreo proorocire mai tarziu faci tot taraboiul asta, care insa nu e decat un drob de sare? Pai si ce sa facem Alina, sa ne instalam si niste rachete S-400 rusesti ca sa ii multumim si pe rusi, si pe turci, si pe iranieni, caci bag seama ca esti mai mult de partea lor in ultima vreme, insa nu prea obiectiv ori discret, dupa mine. Uite care e treaba, poate si eu sunt frustrat ca nu e toata lumea la fel de desteapta ca mine in Romania, insa asa e poporul meu, il iubesc asa cum e, ii respect alegerile si tot ce pot face este sa mai destept pe vreo unul sau altul explicandu-i obiectiv alternativele pe mai departe. Nu-i mai manipula cum crezi tu ca e bine, caci nu esti vreo dumnezeire sa le stii pe toate. Ce ‘or sa arunce in aer iranienii in Romania? Pe ce ar putea pune ochii ca sa-i faca pe americani sa planga de ciuda? Despre astfel de lucruri spune-ne mai degraba ca altfel „paperul” tau nu are substanta ci e doar simpla propaganda. Stii, mai sunt si specialisti care iti citesc articolele astea si risti sa iti pierzi credibilitatea printre noi, caci cei de rand nu inteleg mai nimic in stilul acesta.

  Reply
  • ooo,nuuu

   Deoarece noi si americanii nu prea avem relatii cu iranieni, nici macar prin intermediari azeri&turkmeni, nu vad de ce am fi alaturi de cei care au relatii consistente, ori cine stie ce interese in zona, si nu alaturi de americani!

   Reply
 23. Virgil Breaban

  Bravo, Doamnă Alina Mungiu – Pippidi! Mă bucur că mai există români care au curajul să reacţioneze cu luciditate în marea de aplaudaci mediocri ai jalnicilor epigoni care dirijează astăzi destinele României. Cel mai trist este că nici în Parlamentul României nu mai există voci credibile şi suficient de dotate intelectual pentru a trage semnale. Suntem într-un moment de criză de personalităţi publice competente care să intervină cu inteligenţă şi patriotism cu gândul la securitatea şi integritatea ţării noastre. Veţi fi atacată şi veţi fi “admonestată” la modul cel mai primitiv, prea puţini vor fi cei care se vor ralia public atitudinii dumneavoastră, deşi, sunt sigur, mulţi vă dau dreptate. Să fiţi sănătoasă, Doamnă, să aveţi puterea de a vă apăra ideile în slujba naţiunii noastre. Mă bucur că în Moldova României se mai nasc Femei adevărate (că de bărbaţi…, vai de capul nostru!).

  Reply
 24. Jay

  As fi dorit sa nu fiu de acord cu Dvs. Avem o traditie multiseculara a „slujului” facut in cele mai dizgratioase forme si, ca si coruptia si ortodoxia, este greu de eliminat din mentalitarul valah. Pe de alta parte, insa, apartenenta in conditie marginala la NATO si UE, ne „obliga” la modestie si retinere in afirmarea unor critici fata de Poarta. Adica gen ciocu’ mic…

  Reply
 25. Maria Rusu

  Întrebarea nr.1:ce soluție propuneți dvs.,doamna profesor,pentru ca România și românii să iasă din acest stadiu de slugi mancurtizate ale unor mari puteri?
  Ați fost,dimpreună cu mulți alți intelelectuali,în situația în care puteați influența,educa-ați făcut-o oare?
  Întrebarea nr.2:sunteți mulțumită de politicienii cei tineri pe care i-ați promovat,în frunte cu Victor Viorel Ponta?
  Sau ați uitat cât de des ne spuneați că e promițător,el și cercul lui de tineri politicieni?
  Întrebarea nr.3:puteți jura că nu ați susținut niciodată să trecem 100% de partea Occidentului,să uităm de „pusul ouălor în mai multe coșuri”?
  Sigur,acum s-ar putea să ajungem să o pățim.Așa cum am mai pățit-o.
  Cui îi pasă?!?

  Reply
  • Dumitru

   Interesante intrebari:
   1. Pai articolele astea nu sunt „educatie” ? Cum altfel sa „educi” o populatie ?
   2. Eu nu tin minte daca Ponta a fost „promovat” de Ponta, insa clar Ponta era mai bun decat Iohannis. Macar pentru ca a aratat cat de stupide erau politicile de austeritate ale lui Basescu/Boc, si pe care Iohannis/Orban le reiau azi. Si daca imi veti enumera motivele pentru care Ponta este prost, tot ramane **mai** bun decat actualii guvernanti (remarcati comparativul, care e important in lumea reala).
   3. Care Occident ? SUA sau Germania/Franta ? Ca Iohannis pupa fundul cum prinde – cand se certa cu Dragnea era nasol daca era mutata ambasada la Ierusalim (pozitia DE/FR), dar acum e OK sa bombardezi iranienii, chiar daca DE/FR se tin deoparte…

   Reply
 26. Fluieratorul

  Let’s wait for the morning after the morning after, ca sa vedem cum stau, de fapt, lucrurile. https://www.nytimes.com/2020/01/03/opinion/iran-general-soleimani.html

  Altfel, ca sa vedem cit de eficienta e spalarea pe creier in cealalta parte a oceanului, sa dam un citat deja celebru din marea voce publica Rose McGowan: „We are being held hostage by a terrorist regime. We do not know how to escape. Please do not kill us.”

  Si nu, nu sint „trumpist”.

  Reply
 27. nicolas trifon

  bine, bine, înteleg foarte bine demonstratia dumneavoastra si sunt de acord cu argumentele avansate, ceea ce nu reiese clar este în ce a constat concret luarea de pozitie a presedintelui Iohannis fata de asasinarea generalului iranian. Cititorul poate merge pâna a se întreba daca presedintele României a chiar luat pozitie în favoarea omologului nord-american… Nu cumva va referiti doar la faptul ca în campania pentru alegerile de anul trecut au fost folosite fotografii reprezentându-i pe cei doi?

  Reply
 28. stefi

  degeababa cautati patrioti la SIE. Nu e nici unul. Pentru ca iau 1000 de dolari pe luna de la RO si 5000 de dolari de la statele care ii tin cu part-time.

  Reply
  • Dr. J.

   1.000 de dolari ia probabil femeia de serviciu. Portarul, pentru că VEDE, cred că ia 5.000 Eur și că are clauză de concediere cu picioarele înainte în caz de încălcare a contractului de muncă.
   La 1000 de dolari pe lună, nici bucătăreasa nu vine în misiune cu tine, nici măcar la Chișinău.
   Ai fost criogenizat ultimii 20 de ani?

   Reply
 29. george

  Doamna Pippidi,

  Articolul dumnevoastra este o manipulare atat de grosolana incat imi vine extrem de greu sa cred ca reprezinta opinia dumneavoastra si nu un articol comandat de Sputnik. De unde si pana unde „suntem ca și în război cu Iranul”, care sunt argumentele pe care va bazati si dovezile pe care le puteti prezenta? Spuneti ca noi ne-am repezit sa ne solidarizăm fără rezerve. Pentru informarea corecta a cititorilor prezentati va rog pozitiile oficiale care indica acest lucru. Singurul mesaj pe care l-am vazut este cel de la MAE, care este unul generic, asa cum te-ai astepta de la o tara care nu are un cuvant de spus in acest moment si nici nu cred ca avem vreun interes anume.

  „România este profund îngrijorată cu privire la evoluţiile din Orientul Mijlociu după atacurile asupra Ambasadei Statelor Unite în Irak – pe care România le-a condamnat ferm – măsurile de protecţie luate de SUA. Detensionarea este esenţială pentru a se preîntâmpina pe viitor o deteriorare a situaţiei de securitate”, a fost mesajul de Twitter, preluat de Agerpres.

  Poate sunt eu prost informat, va rog sa ma ajutati.

  Continuati apoi cu evaluari legate de amplasarea scutului de la Deveselu si sugerati ca rusii de fapt nu ar avea niciun interes strategic legat de tara noastra si ca ceea ce s-a intamplat in Crimea are legatura si cu acest scut. Pe bune?! Adica mai bine intram noi linistiti in Uniunea Euroasiatica, nu? Ar fi fost pace si liniste. Cum puteti emite asemenea idei, pe care probabil nici bunica de la tara nu le-ar lua in serios?

  Spuneti apoi : „Numiți-mi dvs. o altă țară în lume în care, la alegerile prezidențiale, candidatul cîștigător umple lumea cu afișele lui cu președintele american Donald Trump, aflat deja în proces de suspendare.”. Iarasi mintiti si manipulati. Va rog sa veniti cu dovezi in care sa demonstrati ca afisele de campanie ale lui Iohanis au avut imaginea lui Donalt Trump. Nu cunosc absolut toate afisele de campanie ale lui Iohanis, insa in Bucuresti cel putin nu am vazut nici macar un afis cu astfel de imagini. Uitati-va pe rezultatele de pe google https://www.google.com/search?q=campanie+electorala+2019+iohanis&tbm=isch&ved=2ahUKEwi9vPTvie_mAhXPDFAKHY0IDv8Q2-cCegQIABAA&oq=campanie+electorala+2019+iohanis&gs_l=img.3…8651.18664..18978…1.0..5.818.5848.11j1j1j3j3j1j2……0….1..gws-wiz-img…….35i39j0i8i30.L4j94ljCLQM&ei=sDUTXr2kIc-ZwAKNkbj4Dw&bih=766&biw=1600 si va rog sa imi indicati cate afise din acestea vedeti?

  Sugerati apoi ca Trump nu l-a sunat pe Iohanis si ca astfel noi am fi o tara de slugarnici. Sunt absolut sigur ca sunteti la curent cu faptul ca Trump nu a notificat nici macar Congresul American cu privire la actiunile sale. Nu spun ca noi ca tara nu avem o problema de prestigiu si capacitate de a promova propriile interese, dar nu manipulati faptele.

  Mintiti de asemenea cand spuneti ca suntem ” singurii din NATO care finanțează apărarea la maxim cînd nu au elicoptere de stins incendii sau spitale aseptice”. In primul rand nu suntem singurii, printre cei care aloca 2% pentru aparare se numara si Marea Britanie, Bulgaria, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia. In al doilea rand manipulati cand folositi cuvantul maxim, in loc sa specificati clar ca obligatia este de 2% din buget, si sugerati in mod voit eronat ca avem de ales intre finantarea apararii si elicoptere de stins incendii ( nu stiu de unde a iesit nevoia asta urgenta, dar e un alt mod de manipulare asociind cumva subiectul cu situatia din Australia ) si spitale curate. Apararea este la fel de importanta ca si restul domeniilor, intr-o lume in care riscurile de securitate au crescut si intr-un spatiu geopolitic nefericit in care ne situam ca tara.

  De ridicarea in slavi unor oameni precum Dragnea, Meleșcanu și Lazăr Comânescu nu am ce sa mai comentez. Va cunosc pozitia din celelalte articole la fel de documentate si argumentate precum acesta.

  Reply
 30. Drinceanu Dumitru

  Din pacate, asa stau lucrurile, d.na AMP, aveti dreptate si am sustinut-o in multe interventii ale mele scrise, cu peste 4 ani in urma. Atrageam atentia asupra riscurilor gratuite la care se expune Romania in triunghiul mortii, intrand in „azimutul” balistic rusesc si nu numai fara a avea cel putin garantii economice (investitii serioase, nu a la Bechtel, asocieri chiar strategice de care se tot vorbea aiurea in PDSR-ul anilor 1990-2000) si militare solide, de durata, din partea SUA. Asa suntem facuti, se pare: lasi, obedienti, ne inclinam pana la pamant si fara ani se cere, cum am facut si cu demolarea economiei mai abitir decat au cerut-o ca si conditii si garantii – fiindca antrenau arierate a la long- organismele financiare europene. Ce este de facut? Intr-adevar, sa ne delimitam de provocari si interese strategice straine noua, ba chiar nocive, in primul rand. Scriam in cartea Declin si derapaje, una „de capatai”pentru lideri, politicieni si diplomati, mediul academic, necitita ori nerecunoscuta fatis, extrem de incomoda, ca aliantele de conjunctura precum cea despre care vorbim, dispar peste noapte si ramanem „in veci” descoperiti/expusi pe harta ogivelor nucleare(!), in loc sa alegem aliante viabile, sa le respectam si sa cerem garantii pe masura (din partea europenilor sau, cel putin, ale celor de la Visegrad). O alianta fara garantii solide este una „care va sa zica nu exista”, cum zicea Caragiale. Cat despre romani ca populatie, destinul nu le este prima raspundere a politicienilor, doar este demonstrat de 30 de ani incoace… Daca oricum sunt alesi aceiasi, de ce ar face-o?!

  Reply
 31. Adrian

  Unul dintre articolele obiective ale doamnei AMP. Vad ca supara pe multi, ceea ce inseamna ca atinge o coarda sensibila.

  Dar, o mica lectie de istorie: 12 decembrie 1941, Romania declara razboi SUA. SUA nu ne baga in seama din prima, insa foloseste aceasta declaratie ulterior ca scuza morala pentru bombdardarea nu doar a Vaii Prahovei si eliminarea rafinariilor de petrol cat si a populatie civile din marile centre urbane (eg. Bucuresti). Nimeni nu ne-a cerut acest gest insa, din slugarnicie fata de puterile Axei, ne-am repezit sa il facem. Dupa care ne-am suparat ca americanii ne-au lasat prada rusilor…

  Acum – ne repezim sa afisam aceeasi slugarnicie fata de americani, desi natiuni mai solide se arata cel putin rezervate. Niciodata razboiul nu a prins bine, iar tara noastra nu este in masura sa se bage in lucruri care o depasesc.

  Iar pana la conflict armat la care (cred) ca nu se va ajunge, va rog sa va ganditi la riscul de atentate sau presiuni economice. Abia facem fata sa tinem in frau cursul euro si orice zvac in pretul carburantilor ne impinge mai aproape de saracie. Nu avem spitale nici pentru vreme de pace, darmite sa facem fata unui aflux de oameni raniti in conflicte. Cladirile stau sa cada si singure (vezi centrul vechi al Bucurestiului) si un numar mare de cladiri functioneaza pe „propria raspundere” neavand autorizare ISU sau posibilitatea sa intruneasca vreodata normele de autorizare.

  Ce s-ar fi intamplat daca in locul unui tragedii cauzate de prostie si coruptie (Colectiv) am fi avut un atentat? Scapa cineva? Sau si mai grav – pasajul Unirii la ora de varf. Scapa cineva?

  Hai mai bine, pana strigam ca vedem si noi paiul pe care il vad americanii in ochii Orientului Mijlociu, sa vedem barna din ochiul nostru si sa ne ocupam de ceea ce ne preocupa (eg. coruptia domestica).

  Reply
 32. Dino

  Pai, cum sa ne atace pe noi iranul si cu ce?
  Arma nucleara n-o au, scutul e operational!
  Fie si in urma unui atac masiv cu rachete asupra Bucurestilor – din ce motiv, avand atatia frati arabi, afgani pe aici? – se poate sa ne pice doar cateva rachete in cap, cu consecinta stergerii iranului de pe aceasta planeta!

  Reply
 33. MZM

  Doamna Mungiu, Romania este astazi in cea mai onoranta si prestigioasa situatie din toata istoria ei. Este membra in cea mai mare alianta economica din lume, Uniunea Europeana si membra in cel mai puternic pact militar care a existat vreodata, NATO! Considerati ca am nimerit gresit in aceste structuri, fara voia noastra? Ca ar fi mai bine sa iesim din ele? In conflictul dintre SUA si Iran sugerati ca Romania (membra NATO) trebuie sa fie de partea Iranului si impotriva SUA? V-ati gandit bine?! Si da, doamna Mungiu, „daca americanii sunt considerati in razboi cu Iranul, la fel si noi”, trebuie sa ne insusim si practic, nu numai teoretic, preceptul pe care l-am acceptat la Intrarea in NATO: toti pentu unu, unu pentru toti! Desigur ca unele tari din vestul Europei isi pot permite, fata de SUA, anumite rezerve sau chiar critici (diplomatice) in legatura cu asasinarea unui general iranian, dar intr-un conflict armat dintre cele 2 tari toti membrii NATO vor fi, cu certitudine, alaturi de America lui Trump! Spuneti ca generalul iranian se afla temporar in Irak, dar desigur nu stiti si nici nu vreti sa stiti, cam cu ce se ocupa el pe acolo, ce ganduri avea si ce planuri impotriva Americii punea la cale! Sa fim seriosi, Romania este in NATO si UE si trebuie sa faca, sa accepte si sa urmeze neconditionat politica acestor structuri.

  Reply
 34. Dumitru

  Din punct de vedere istoric, situatia actuala a Romaniei nu e iesita din comun. Cand boierii cereau interventia turcilor, polonezilor, ungurilor sau rusilor, tot asta era. Ce e interesant este ca mentalitatea „elitelor” ramane cam tot la nivelul ciobanilor din „Miorita” – obiectivul lor este sa-i fure pe ceilalti ciobani. Nu se gandesc la faptul ca mai multi ciobani isi pot apara mai eficace (de straini) turme mai mari, sau chiar pot lua oile altora, asa cum fac (de exemplu) ungurii, rusii sau americanii.

  Ar fi interesant daca cineva din generatia mea ar scrie o carte descriind procesul post-1989 de revenire a romanilor la normalitatea istorica. In timpul lui Ceausescu, romanii fusesera invatati sa fie mai nationalisti. Nu ceva extrem (prin comparatie, ungurii sunt super-extremisti, si nu le spune nimeni nimic) insa clar simteau ca statul este un atu. Propaganda care a urmat a fost foarte eficace, iar romanii aveau prea putin nationalism in ei ca sa reziste. La Evenimentul Zilei, la ProTV (de fapt cam peste tot) lumea a aflat ca tot ce e romanesc e de cacao (inca exista media care denigreaza sistematic tot ce e romanesc). Daca incercai sa aplici reguli ce tin de normalitatea statelor dezvoltate (e.g. Franta, Germania…) erai taxat de nationalist extremist sau sovin. Cele cateva repere culturale autentice (si nu erau multe) au fost rapid demolate (exemplul clasic fiind Adrian Paunescu, total marginalizat nu numai politic, ci si cultural), fiind inlocuite cu o auto-proclamata elita complet nula (e.g. Plesu, Paller s.a.m.d.).

  Inversiunea valorilor a avut loc si in politica, insa un pic mai lent. La inceput, ea a putut avansa pretinzand ca este o transformare democratica a sistemului. Etapa asta s-a terminat cu venirea la putere a lui Basescu. Securitatea se reorganizase deja, si a renuntat progresiv la pretentiile de democratizare. Aici a contribuit si contextul securitar international, unde drepturile individuale scad chiar in tari precum SUA si Franta. Insa in Romania toate cuvintele-cheie la moda in lumea occidentala (societate civila, anti-coruptie) au fost deturnate pentru a sustine preluarea puterii de catre Securitate. Cred ca e corect astazi sa spunem ca Romania are din nou o democratie originala, unde puterea este detinuta de Securitate, formele democratice neavand fond functional.

  Strainii accepta asta, pentru ca Securitatea plateste un tribut scump pentru puterea ce-i e data :
  – resurse naturale pe dai boje
  – distrugerea capitalului romanesc
  – export de carne vie
  * aranjat de guvern : militarii care participa la diverse operatii care n-au nici o treaba cu Romania
  * indirect, prin toti emigrantii care pleaca
  Mai nou, si asta e mai ingrijorator, Securitatea exporta modelul ei de guvernare in Europa, in colaborare cu politicieni gen Timmermans si Juncker, care deja sunt legati de serviciile secrete. Asa s-a ajuns ca UE sa aiba un procuror-sef corupt.

  Reply
 35. Gabriel Radeanu

  Imi pare rau dar …exagerati,pe fond emotional,consecintele unei licariri de testosteron trumpist….de parca Iran-ul si SUA ar fi fost in vreun fel de tovarasie!?!Dealtfel,China si Rusia au fost retinute in privinta executiei.
  Eu cred ca actorul militar din zona cel mai important este Turcia,fost partener de mare valoare din NATO.Este posibil ca aceasta manevra sa fie o tentativa de a initia o polaritate Turcia-Iran dupa modelul Iran-Irak,sau Arabia Saudita-Iran,pentru ca de fapt un conflict armat direct intre Iran si State este imposibil,pot fi afectate doar …interesele americane din zona…
  Ramane doar,reactivarea cu scop a terorismului Islamic…de care ne fereste cu mare pricepere SRI-ul nostru bine platit si echipat!…

  Reply
 36. Florin

  România nu este la un pas de război!!!
  România tocmai s-a distanțat mai mult de un război.
  Orice acțiune care descurajează state potențial iresponsabile sunt necesare.
  Totuși singurii care ne garantează securitatea sunt americanii. Prea des europenii sunt lipsiți de curaj și caracter, poate chiar duplicitari, uneori ar face rapid compromisuri în favoarea rușilor, în detrimentul inteteselor noastre.
  Da, vreau România curată, dar de promotori falși, sub aparența unor justificări filozofice, care par mai ușor niște filfizoni. Vreau România curată de manipulatori care lovesc în puținii noștri prieteni declarați și care în acest fel se fac în mod subtil instrumentele neprietenilor noștri de la est!

  Reply
 37. marius

  LOL :))))))
  deci e tambalau mare, Trump a halit unul din pretenii partidului democrat iar bidonul lor principal din orient recte iranul e bagat in corzi…. balamuc in toata regula

  si acum sa ne aducem aminte:
  1) pai obamel si partidul democrat adica marile corporatii bancare nu sint cele responsabile pt genocidul sirian si protejarea regimului assad, trimiterea bidonului Iran si a slugarnicului putin?!!!!!
  2) exista o colaborare a unor servicii secrete americane cu regimul iranian?!!!!!
  3) informatia ca generalul iranian a fost avertizat de catre trompeta partidului democrat recte new york times cu citeva ore inainte de interventie e deja verificata si a aparut in media inclusiv la noi!!!!!!!!!!

  p.s. printre ofiterii iranieni care au atacat ambasada americana din bagdad se afla si pretini de nadejde ai cia spre exemplu?????!!!!!

  incepe sa-mi placa Trump din ce in ce mai mult, supara pe multi mafioti bancari nord americani

  Reply
 38. Israel

  Doamna draga, romanii I-au dat putere deplina lui Iohannis sa distruga, destrame Romania. Ce nu au reusit maghiarii a reusit Iohannis.

  Reply
 39. Laur22

  Prin ce difere situatzia descrisa de dvs acuma de situatzioa din pdv romanesc de pe vremea „coalition of the willing” .

  O gasca de politruci din USA a decis sa faca razboi (fabricand hahahahahaha „dovezi”) , Romania s-a aliniat fara sa puna nici-o intrebare (spre deosebire de uni ori altzii din presa americana din epoca) .
  Actualmente situatzia s-a simplificat „dovezile” nici macar nu mai sunt necesare deorece nu asa „what we say stands”.
  Preshul romanesc a ramas acelasi cu sau faca prezenta dvs la conducrea stirilor TVR.
  Va mai aducetzi aminte nu asha de respectiva perioada si de nu-i asa corecta reflectare a punctui de verere sarbesc in bombardarea NATO a Serbiei.

  Atzi fost de fatza si autor la la acea operatziune media in care nu asha s-a „discutat” da mai mult s-a apludat in cor shi cam atat .

  Ce se intampla acuma ?
  Exact acelashi lucru da fara prezentza dvs ori a celor din gasca dvs a celor alinitazi cu democratzii din USA.

  Altminteri mie Trump in cade greu la stomac shi nu de azi de ieri ca celor ca dvs ci inca de pe vremea lui : „The aprentice” daaaaaaa pe fapte asasinatul comis cu aprobarea lui Trump nu difere cu nimic de tentativa esuatat de asasinat asupra lui Bib Laden incercata de Bill Clinton daca va mai amintizti de ea aia cu rachete de croaziere incercata inainte de 2001.

  Altfel acum cand perdeaua de fum a gargarei unora ca dvs utilizata in a drapa asemenea asasinate nu mai e necesara deorece lume a devenit mai cinica shi nu mai are nevoie de asemnea fumigene pentru a inghitzi politica exterena americana sitauatzia a devenit naspa nu-i asha ?

  E naspa pentru ca strugurii au devenit acri.
  E naspa pentru ca parte din lautarii pupincurelii au fost disponibilzatia ca drept plini de ridicol.

  E naspa pentru ca respectivi lautari nu intzleleg ca impiechementul ii garanteaza lui Trump excrocul imobiliar un al doilea mandat.
  Iar ei nu intzleg cum shi de ce.
  Repet, nu ca Trump ar fi un baiat bun ci pentru ca oponentzii lui sunt atat de ruptzi de realitate traind in bula lor de apludaci isterici incat aidoma celor din gasca remain din filmul „Brexit the uncivil war” nu intzeleg de unde li se trage.

  „Trebuie să mizezi pe faptul că ai în față votanți complet stupizi și imorali, pentru care dreptul forței e unicul argument care contează, ca să pui în vitrină o astfel de poză ca să te faci ales, în loc să o ascunzi în debara.”

  O daaa cam ca shi votantzii celor care :
  desfiintzeaza supraaciza ca sa creasca acciza
  dau pomeni la corporarzii ca sa cresca dobanda pe care o incaseaza prietenii lor din sistemul bancar cand imprumuta Romania
  promit alegeri in 2 tururi si mai apoi se fac ca ploua
  promit ca nu vor mai accepta traseistii shoi mai apoi il fac vicepresedinte pe Daniel Constantin
  etc etc etc
  shi cu toate acestea ajung la 40% in sondaje

  Da, da, da „vontantzi complect stupizi shi imorali.”

  „Radeti, radeti, radeti, radeti, cu pamant cu tot
  Pana cand va mai suporta ultimul Charlot.
  Nu de el cand radeti, radeti,
  radeti voi de voi,
  Ca sunteti grabiti si cinici si inculti si goi.
  Charlie Chaplin calca-n dodii cu pantofi strambati,
  Hohotiti dar n-aveti stire voi ce stramb calcati.
  Face el cum face rata si e caraghios
  Dar ce carduri mari de rate trec in
  sus si-n jos.

  Refren: O, Charlie Chaplin,, inger vagabond
  Hai, batrane, vino de sub orizont.
  O, Charlie Chaplin, hohot
  interzis
  Redeschide teatrul ce ni l-au inchis!

  Nu mai sunt deloc parale, casierii, tristi,
  Astazi dau autografe, nu
  bani la artisti.
  S-au nascut prea multi pragmatici, muzica nu pot,
  Hai, Pamant, reaminteste-ti ca ai fost Charlot!
  Un
  sofer cu leafa mica si cu mult umor
  Mi te-a readus in minte ca pe-un luptator.
  Ca ai fost al celor simpli si al lor ramai,
  Peste toata lumea veche hohotul dintai.

  Refren…

  Lautarii imprumuta bani pentru sacaz,
  Cifra noastra de afaceri
  hohotul de ras.
  Facem banca mondiala si bagam in ea
  Rasul saracimii triste, ca dobanzi sa dea.
  Nu exista omenie unde nu
  esti tu,
  Ca tu esti curajul nostru de a spune NU!
  Invarteste-te prin Cosmos, spune ce-ai de spus,
  Intre-atatea stele
  moarte tu Planeta Ras!”

  Versuri Adrian Paunescu:

  Facem banca mondiala si bagam in ea
  Rasul saracimii triste, ca dobanzi sa dea.
  Nu exista omenie unde nu
  esti tu,
  Ca tu esti curajul nostru de a spune NU!

  PS oare de ce Romanai nu trimite armata in Libia pentru a pregati terenul pentru firmele sala ca sa ii exploateze ofshopre resurese de gaze de la Marea Mediterana dupa ce nu asha o „pacifica” aidoma Turciei ?

  Hahahahha.
  Pentru ca armata Romanie nu e de conceput de mult ca ar putea sa lupte shi sa moara pentru interesele comerciala ale firmelor Romanesti.

  Daca e sa dezbatem hai sa dezbtem resuresele de gaze din Mediterana caaaa pe cel de la Marea Negra am vazut cat am mai „dezbatut”

  Turcia cu sau fara NATO e inca o tzara cu interese comerciale shi o politica interna shi externa care isi propune sa le apere. Romania , ……. hahahahahaha, e tot ceea ce isi doreste sa fie .
  Un presh.

  Reply
 40. Robert

  Vest-Europeenii nu prea au mare influienta in Orientul Mijlociu, bine puteam sa avem si noi un discurs ca Germania, demn de Miss Univers cu pace, iubire si salvati copii, dar nah. Multi zic ca relatiile SUA cu altii, Iran, China, UE, ar fi Trump de vina, dar sunteti chiar asa de siguri?
  1.Umbrela de securitate a Romaniei sunt SUA si atat, nu exista alta tara care sa vrea sa ne protejeze si basta, nu Franta si in niciun caz Germania, si chiar daca ar vrea-o nu sunt capabile.
  2.”Prieteni buni” ca Iranul, Libia si compania sa-i dati la altii.
  3. Romania nu cheltuie cel mai mult pe Aparare asa cum spuneti. De acord ca avem nevoie sa cheltuim mai mult la Sanatate, Educatie, de fapt trebuie sa cheltuim mai mult peste tot, dar nu sunt bani pentru ca D-voastra si prietenii v-ati dorit un stat mic, dar sa traim ca in Europa. Si acum nu avem bani nici de una, nici de alta, nici macar de-o escadrila de avioane la mana a doua, ca Migurile alea din 1960 sunt cosciuge zburatoare, iar raposatul guvern vroia sa faca 2 spitale „NATO”, adica lua bani de la Aparare sa-i dea la Sanatate.
  4. Unde au fost postere electorale Iohannis Trump? Ce e rau ca Presedintele Romaniei sa fie invitat la Washington. Ca la flatat cu sapca, asta va deranjeaza? Asta-i omul.
  5. Si ultimul punct. NICIODATA IN ISTORIA MODERNA SI CONTEMPOARANA A TARII, ROMANIA NU A FOST MAI DEZVOLTATA ECONOMIC SI MAI IN SIGUANTA CA ACUM. Asa ca politicienii nostri astia cum sunt (de toate culorile), diplomatii nostri asa cum sunt, securistii si militarii nostri si-au facut treaba de la Revolutie incoace.

  Reply
 41. Cri

  D-na Mungiu face o confuzie grava intre slugarnicia penibila manifestata de liderii politici romani fatza de SUA si obligatiile pe care le avem ca parteneri strategici ai americanilor.
  Prestatia ridicola a presedintilor Basescu si Johannis fatza de SUA a plasat Romania in zona statelor fara personalitate si fara voce in problemele internationale. Johannis s-a aflat in opozitie cu re-locarea Ambasadei Romaniei din Israel nu din vreo tresarire de orgoliu fatza de americani, ci pentru ca PSD i-a furat startul cu aceasta propunere si poate si din cauza unor idei anti-semite bine ascunse, dar care i-au intunecat judecata.
  Pe de alta parte, un sondaj de opinie international a aratat in clarca dintre toate statele membre NATO, doar cetatenii SUA si ai UK au fost, intr-o proportie semnificativa, de acord ca armata tarilor lor sa lupte pentru Romania in caz ca tara noastra ar fi atacata. Insa doamna Mungiu pretinde ca coalizarea nostra cu SUA intr-un posibil conflict cu Iranul ar fi o greseala uriasa !!!
  Cu alte cuvinte, chiar daca vrem ca SUA sa ne apare in caz de agresiune externa, noi, atunci cand americanii se afla pe picior de razboi cu un regim criminal si profund anti-democratic, ar trebui sa ne tinem deoparte !

  Reply
 42. Radu Humor

  „Este bine in opinia mea ca Romania sa-si reafirme pozitia pro americana mai ales atunci cand multi dau bir cu fugitii. Este o dovada de consecventa care fiti sigura va fi observata.”
  Exact aşa fândeşte şi mamelucul din deal şi poate pentru el o fi adevărat n-o să-l uite Trump, dar pe noi ca stat, dacă nu ne uită Iranul ?!

  Reply
 43. emil

  Basescu vorbeste din sauna sarbatorilor. Scutul de la Deveselu e pentru arme nucleare nu pentru bombe artizanale.

  Reply
 44. Neo

  Exista o solutie simpla la toate framantarile , care va rezolva problemele Romaniei de-a pururea si in veacul vecilor si pe care postacii de mai sus o gandesc dar nu au curajul sa o exprime: organizarea unui referendum pentru modificarea constitutiei respectiv intrarea Romaniei in componenta Statelor Unite ale Americii. America primeste ceea ce are deja iar Europa pierde ceea ce nu a avut niciodata. Dixit.
  Luati-o pe-asta !!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *