Adrian Popescu

CSM, aviz negativ pentru Legile Justiției

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, propunerile legislative de modificare a Legilor Justiției primite de la Camera Deputaților.  Avizul este însă doar unul consultativ, parlamentarii PSD-ALDE îl pot ignora, ca și până acum.

„În ședința de azi, 9 noiembrie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a emis un aviz negativ asupra propunerilor legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și judecătorilor și procurorilor, precum și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 11 voturi, în timp ce pentru un aviz favorabil cu observații s-au exprimat 7 voturi”, se arată într-un comunicat al CSM.

Argumentele și motivele care fundamentează avizul negativ vor fi redactate în termen legal, comunicate Camerei Deputaților și publicate pe site-ul oficial al Consiliului Superior al Magistraturii.

Tudorel Toader: finalul era știut

După dezbaterile din Plenul CSM, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că „pe alocuri s-a folosit un limbaj dublu”, precizând că, din punctul său de vedere, finalul era știut.

„Orice dezbatere presupune argumente pro-contra, (…) dar, din punctul meu de vedere, o dezbatere cu final știut. Personal eram convins că finalul va fi același. O dezbatere în care pe alocuri s-a folosit un limbaj dublu, o dezbatere în care cineva, și nu spun numele, s-a făcut că nu înțelege sau nu știe un anumit lucru, sigur, să nu excludem ideea chiar poate că nu îl înțelege. Dezbaterea a avut loc în contextul în care o doamnă judecător membră a CSM spunea, tot în spațiul public, faptul că la avizul precedent votul s-a schimbat peste noapte, adică dintr-o unanimitate azi a devenit majoritar negativ mâine, o dezbatere în care doamna judecător Gârbovan (Dana Gârbovan, președintele UNJR — n.r.) spunea despre mesaje primite de la CSM către instanțe în sensul respingerii în bloc, o dezbatere în care iarăși altcineva ați auzit făcând afirmații despre subteranele unor decizii, unor mișcări”, a declarat Tudorel Toader la ieșirea din sediul CSM.

DNA și Parchetul au cerut respingerea în bloc a pachetului legislativ

Atât DNA, cât și Parchetul General au cerut respingerea în bloc a proiectelor pentru modificarea a trei legi din domeniul justiției.

„ În principal, procurorii anticorupție apreciază că, față de modul de realizare a proiectelor, fără consultarea prealabilă a magistraților, fără o expunere de motive corespunzătoare și fără studii de impact, se impune o poziție fermă, de respingere în bloc a proiectelor, prin acordarea unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ”, se arată într-un comunicat al DNA.

De asemenea, potrivit Parchetului general, propunerile legislative „nu sunt fundamentate pe un studiu de impact şi pe o consultare prealabilă a magistraţilor, conţin necorelări şi lacune şi nu induc predictibilitate şi stabilitate în sistemul judiciar din România”.

Expunerea de motive face trimitere la necesitatea punerii în concordanţă a legilor justiţiei cu anumite decizii ale Curţii Constituţionale, însă trebuie menţionat că aceste iniţiative, în loc de a propune modificări punctuale, adaugă la lege, cu consecinţa unor schimbări radicale a arhitecturii sistemului judiciar”, se arată în documentul transmis CSM.

Președintele Klaus Iohannis a criticat și el proiectului de modificare a legilor justiției.

Klaus Iohannis consideră că unele dintre prevederile cuprinse în așa-numitul pachet al legilor justiției „sunt bune, oportune și necesare”, dar atrage atenția că este vorba și de „o ciopârțire”.

De la a corecta legislația – ceea ce, în esență, ar fi fost un lucru bun – până la o ciopârți, ceea ce se întâmplă se pare acum, este cale lungă și nu ar trebui să o parcurgem”, a precizat președintele.

Cât despre variantele de modificare a prevederilor din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu, Klaus Iohannis a arătat: „Mă tem și aici de ciopârțire. Mă refer bunăoară la acel mult-discutat și vehiculat prag. Nu cred că trebuie să existe un prag valoric pentru a defini abuzul în serviciu. Un funcționar sau un demnitar poate să facă abuz în serviciu și contra intereselor publice și așa ceva este greu de cuantificat. Aici este nevoie de o discuție aprofundată și de bună credință, ori chiar această bună-credință este greu de găsit și greu de văzut în toată dezbaterea pe care o avem”, a precizat președintele.

Iordache se apără

Deputatul PSD Florin Iordache, șeful comisiei parlamentare speciale care are ca misiune armonizarea legislației pe justiție cu deciziile CCR, a respins toate criticile aduse de Klaus Iohannis.

Noi nu ciopârțim, noi îmbunătățim. Deci, propunerile pe care le facem, le facem în așa fel încât să îmbunătățim legislația. Cu toții am constatat că anumite articole sunt fie neconstituționale, fie nu funcționează. Prin propunerea pe care noi am făcut-o nu facem decât să îmbunătățim legislația”, a adăugat Iordache.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “CSM, aviz negativ pentru Legile Justiției

  1. Dumitru Drinceanu

    Absurda ,,consecventa” (incapatinarea) cu care se trage pachetul legilor justitiei impotriva valului reunit: al CSM si majoritatii magistratilor, procurorilor, UE, ambasadelor aliatilor si societatii civile ceva mai echidistante, al multor intelectuali neinregimentati politic si de bun simt! Chiar pana in panzele albe? Erau notorii altadata fabula celor doua capre ce se intalnesc si nu isi cedeaza loc pe punte cu apa involburata si zicala cu cel ce trebuie sa doarma daca doi spun ca esti beat… eat de alcool sau de minte?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *