Ionuț Dorobanțu

Internele șpăgii de la Interne! Lăcomia și trădarea au dat de gol o mită de milioane de euro

Lăcomia manifestată de inculpaţi a fost cea care a produs probele incontestabile administrate în acest dosar“. Acesta poate fi un excelent motto al dosarului în care personaje cu funcții înalte au tăbărât ca vulturii asupra unui teren valoros revendicat de o bătrână ani la rând fără succes.

Este concluzia procurorului de caz în rechizitoriul fostului ministru de interne din Guvernul Tăriceanu, Cristian David. Actul acuzării reconstituie realităti şocante din România ultimilor ani: corupţie la cel mai înalt nivel, şpăgi de milioane de euro, lăcomie, neîncredere şi trădare. Toate presărate cu accente de tot râsul. Dacă nu ar fi de plâns.

Personajele: un primar „descurcăreț“, un șef de cabinet, un prefect și un ministru. Și o pensionară

Adrian Mladin – este primarul din România care a câştigat din puşcărie alegerile locale din 2012 din partea USL (PNL) cu peste 60% din voturile exprimate. A fost adus cu mascaţii la sediul Primăriei din Jilava pentru a depune juramântul, după care a fost reintrodus în arest. A fost reţinut în decembrie 2011 de procurorul DNA Doru Ţuluş într-un dosar de corupţie privind retrocedări ilegale de terenuri şi eliberat abia în ianuarie 2013 după ce a formulat mai multe denunţuri. Potrivit procurorului de caz, Mladin a fost, înainte de a deveni primar la Jilava, membru al Corpului de Control al Premierului.

Violeta Ştirbulescu – septuagenară, moştenitoarea terenurilor din Buzău care au facut obiectul şpăgilor şi disputei din dosar.

Valeriu Roger Niţescu, zis Vali – directorul de cabinet al ministrului de Interne Cristian David. Iată cum îl descrie procurorul în rechizitoriu: ”absolvent al secției de vioară din cadrul Liceului ”George Enescu” a fost, pe rând, muncitor necalificat, artist liric (corist), agent vânzări, director vânzări, director comercial, director cabinet (în cadrul a două ministere). În anul 2007 a absolvit cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Bioterra București, iar în anul 2010 a fost încadrat direct subinspector în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul General pentru Imigrări. A fost avansat înainte de termen la gradul de inspector în anul 2012.”

Cristinel Bîgiu, zis Grasu – prefect al județului Buzău, actual preşedinte suspendat al CJ Buzău. A trecut de la PNL la PSD.

Cristian David fost Troacă, zis ”Cristi” sau ”Jupânul” în discuţiile celorlalte personaje interceptate de procurori – ministru de Interne în Guvernul Tăriceanu. După ce a stat câteva luni în arest la începutul acestui an, s-a pocăit şi a trecut la penticostali în cadrul unei ceremonii publice menite să arate lumii şi mai ales judecătorilor că „s-a îndreptat”.

Gheorghe Doloiu – om al prefectului Bîgiu, interfaţa pentru şpăgi

Dumitru Dobrică – om al primarului Buzăului, Constantin Boşcodeală

Philip Luke Naughton zis ”Englezul” – asociat cu primarul Mladin

Intriga

În primăvara lui 2007, primarul din Jilava, Adrian Mladin, împreună cu asociatul lui, Philip Luke Naughton, au cumpărat drepturile litigioase pentru 15 hectare de teren în intravilanul oraşului Buzău de la Violeta Ştirbulescu, o septagenară moştenitoare de drept a pământurilor. Mladin i-a dat femeii 200.000 de euro, apoi încă 400.000 de euro după ameninţări cu procese. În decembrie 2007, el a vândut doar o parte din terenuri, aproape 6 hectare, cu aproape 7 milioane de euro. Femeia nu putea pur şi simplu să îşi recupereze terenurile familiei din cauza corupţiei şi a fost nevoită să vândă drepturile litigioase:

Nu se emite titlu de proprietate dacă cel care solicită acest drept legitim nu îl vinde unei persoane agreate de factorul decident sau chiar nominalizat în mod expres de cel care conduce. În opinia prefectului, nu are nicio importanţă cine are dreptul de proprietate asupra terenului, importante cu adevărat sunt numele şi calităţile persoanelor care îşi doresc terenul altora”, explică procurorul în rechizitoriu.

Primarul Mladin era văzut drept un „descurcăreţ“ mai ales că lucrase la Corpul de control al Guvernului. Chiar şi el însă s-a lovit de lăcomia colegilor din PNL şi administraţia locală şi centrală. ”Se bat mulţi pe el”, i-ar fi spus prefectul de Buzău, Cristinel Bîgiu, când s-a dus să revendice terenul al căror drepturi litigioase le cumpărase. A reuşit până la urmă să obţină terenurile, însă a fost nevoit să dea şpăgi de peste 3 milioane de euro. Iată ce îi spunea unuia dintre intermediari într-o discuţie interceptată în iulie anul trecut:

„Mladin: Eu sunt extrem de supărat la momentul acesta pentru că dacă pun pe hârtie toată şpaga pe care am dat-o atuncea, ajung la trei milioane, da? Da’ am zis O.K., a fost un business, l-am făcut, foarte bine, ducă-se!”

Cum s-a împărţit prada

Primarul a fost nevoit să împartă cu ministrul de Interne, directorul lui de cabinet, prefectul de Buzău şi oamenii acestuia, liderii PNL George Scutaru şi Dan Motreanu. Chiar şi un om al primarului Boşcodeală de la PSD venise la masă.

Şpăgile s-au dat în bani sau în terenuri.

Iese ceva din treaba asta?” – ar fi spus ministrul de Interne Cristian David când a fost anunţat de directorul lui de cabinet de afacerea lui Mladin. Ministrul ar fi primit jumatate de milion de euro şi la final ar fi spus: „Era mai bine daca erau in lei!”

Un telefon de câteva secunde costă jumătate de milion de euro

”În mod evident, orice intervenţie făcută în sprijinul lui Mladin Adrian a fost extrem de costisitoare, un telefon dat de inculpatul David Cristian costându-l pe denunțătorul Mladin Adrian suma de 500.000 euro, deşi convorbirea telefonică a fost extrem de lapidară şi a avut ca durată sub un minut” – arată procurorul în rechizitoriu.

Directorul de cabinet Vali Niţescu ar fi luat mai mult ca ministrul: 600.000 de euro, doua maşini de lux – un Lexus şi un BMW – şi o excursie în Europa.

Prefectul Cristinel Bîgiu ar fi primit 1.000.000 de euro, prin omul lui Gheorghe Doloiu. Asta după ce solicitase 1.850.000 de euro!

Doloiu, la rândul lui, a cerut doar pentru el un teren de 14.000 metri pătraţi situat în centrul Buzăului. După începerea anchetei DNA, Bîgiu le-a declarat procurorilor că Doloiu şi-ar fi oprit şi „lichidităţi” de 300.000 de euro.

Campania electorală a PNL, finanțată din șpăgi

Din cei 700.000 rămaşi, Bîgiu i-ar fi dat 170.000 lui George Scutaru, pe atunci şeful PNL Buzău şi 250.000 de euro lui Dan Motreanu, secretarul general al partidului. Aceştia ar fi folosit banii pentru campania electorală a PNL din 2008, deşi ştiau că sunt bani negri.

Dumitru  Dobrică, prezentat de Doloiu şi Bîgiu drept reprezentant al primarului din Buzău, Constantin Boşcodeală, a cerut 2 hectare. Tranzacţia cu acesta nu a mai avut loc până la urmă.

Șpăgarii nu aveau încredere unul în celălalt

Neîncrederea dintre „partenerii afacerii” i-a determinat să îşi ia măsuri de precauţie unii faţă de alţii, care i-au vulnerabilizat însă faţă de anchetatori. Au încheiat contracte de vânzare-cumpărare fictive chiar pe numele reale şi le-au înscris la cartea funciară întrucât se temeau că nu îşi vor primi partea.

Astfel, omul prefectului, Doloiu, a încercat să se asigure că va primi mita de 1.000.000 de euro pentru Bîgiu şi a solicitat întocmirea unei promisiuni de vânzare-cumpărare pentru un hectar, pe care a înscris-o în cartea funciară. Pentru partea lui de 1,4 ha a încheiat de asemenea contract.

Nici şeful de cabinet Vali Niţescu nu a fost mai încrezător în cuvântul lui Mladin, care a promis că îl va mitui dacă va intra în posesia terenului.  Impreuna cu sotia, Niţescu ’a cumpărat’ 7 hectare. În contract a scris că i-a platit 62.500 Violetei Ştirbulescu. După ce a primit şpaga de la Mladin, a renunţat la proprietatea asupra terenurilor.

„Păi, stai, mă, du-te dracu` de aici, câţi să-ţi dau, mă?”

Mirosul banilor a băgat zâzanie între ei: fiecaruia i s-a părut că ceilalţi au primit mai mult, au început să se certe, să discute imprudent şi să se ameninţe. Iată interceptarea unei discuţii din 5 decembrie 2007 dintre primarul Mladin şi directorul de cabinet Vali Niţescu. Ei discutau de pretenţiile mari ale prefectului Bîgiu:

Vali: Păi, trăiască Grasul, cum a împărţit deştept terenul.

Mladin: Să trăiască Grasul! Dar deocamdată grasul trăieşte şi murim noi, Vali!

Şi o altă interceptare din 1 iulie 2014:

Vali: Bă, da, dacă mai eşti supărat pe cineva tre` să fii pe ăla, mă. Pe labă ăla.

Mladin: Păi, nu cred că umflatu` ăla de Bigiu a mâncat tot rahatu` şi…

Vali: Că ăla, dacă era corect, labă ăla trebuia să-ţi dea partea. Că ăla s-a ales cu cel mai mult.

Mladin: Nu e. Cu terenu` ăla de paişpe mii de metrii puteam să-l vând şi să iau atunci pe el o sută cinşpe euro ori paişpe mii înseamnă peste un milion jumate. În jur de un milion jumate, plus un milion care i l-am dat lui Doloiu sunt două milioane şi ceva.

Vali: Eu nici nu ştiu cine …[folosește un cuvânt obscen]… e ăla? Să mor eu! Şi…

Mladin: Şi labagiu` în două mii zece iar a venit, iar i-am mai dat bani şi pe urmă s-a supărat că n-am mai vrut să-i mai dau. „Păi, stai, mă, du-te dracu` de aici câţi să-ţi dau, mă?

David a aflat că a primit prea puțin pentru telefonul dat

Prefectul Bîgiu, devenit între timp secretar de stat în MAI, îi picura otravă în ureche ministrului David. Îi băga în cap că a primit prea puţin. David a început să îl vorbească de rău pe Mladin. Iată stenograma unei discuţii din 1 iulie 2014 interceptate ambiental de anchetatori:

Mladin Adrian: Păi, nu chiar o să-i zic, pentru că nu, înţelegi, am de exemplu un prieten foarte bun cu care m-am tot văzut în ultima perioadă care conduce o companie foarte mare, o multinaţională de asta aşa şi ei sunt prieteni. Şi ăsta mereu îmi zice ştii că „Vezi, mă, că ăla iar te-a… făcut oligofren, iar te-a făcut tâmpit, iar nu ştiu ce…”. A fost de exemplu o masă la Bârlad şi erau mai mulţi, înţelegi, printre care şi un prieten de-al meu, mă rog un ofiţer… El era ministru, încă era ministru. Acum câteva luni înainte să plece el.

Nitescu Valeriu Roger: Îhî!

Mladin Adrian: Şi la fel cică din oligofren nu mă scotea. „Păi, stai, mă de ce sunt oligofren că ţi-am băgat cinci sute de mii în buzunar fără să faci nimic?

Probleme cu asociatul englez

Între timp, în 2008, problemele lui Mladin au crescut întrucât asociatul lui englez, Philip Luke Naughton, s-a prins că edilul încearca să îl tragă pe sfoară. Şi-a revendicat partea, 1.000.000 de euro, amenințându-l cu procese.

Deznodământul: S-au turnat între ei

Tracasat din toate părţile, cu profitul diminuat de şpăgile colegilor de partid şi jignit – vezi interceptări din 2007-2008:

Mladin: Păi, da, dar uite că noi, şi cu peri albi, şi cu nervii puşi pe moaţe, şi cu toată alergătura, şi cu toată zbaterea, şi la final … Aş vrea şi eu să stau, să alerge alţii pentru mine, Vali.

Vali: Ai şi tu dreptate, aşa e. (….)

ValiI: Păi, numai tu, numai tu, numai tu! Păi, ce puii mei, tu eşti Mama Tereza?

Mladin: Păi, nu vezi, frate, că toate se sparg în capul meu?

Vali: Exact, tu ai făcut totul şi la tine se sparg. Las-o în morţii ei de treabă, că mă apucă nervii acum! Şi aşa sunt …

După ce a stat mai bine de un an în arestul preventiv, Mladin s-a decis să colaboreze cu procurorii şi a denunţat pe toată lumea. A mers apoi la întâlniri cu ceilalţi astfel încât procurorii să îi intercepteze ambiental. Spre exemplu, pe 30 iunie anul trecut, s-a întâlnit cu Doloiu, omul prefectului Bîgiu:

Mladin: Nu faceţi decât să mă înverşunaţi şi să… efectiv să mă deranjaţi… Cum puteţi spune că mi-aţi dat vreun ban vreodată? 

Doloiu: Păi, cum nu vi i-am dat, domnu’?

Mladin: Ce bani mi-aţi dat, domn’e? Când mi i-aţi dat? Ia să vedem, cum mi-aţi plătit ăia paişpe’ mii de metri? Haideţi să ne amintim să vedem, cum mi i-aţi plătit? În euro, în lei, cash, în dolari? Cum mi i-aţi dat?

Doloiu: În lei v-am dat!

Mladin: În lei?

Doloiu: Da!

Mladin: Unde? În care bancă mi i-aţi virat?

Doloiu: Ne uităm pe act dacă vi i-am dat numerar sau… Că ştiu că eraţi într-o mare foame de bani la momentul acela… 

Mladin: Eu eram într-o mare foame de bani?

Doloiu: Da, da! …[neinteligibil]…

Mladin: Sau dumneavoastră eraţi într-o mare foame să vă luaţi şpaga, terenurile şi… Păi, dacă vreţi să vorbim realitatea, vorbim realitatea!

Ministrul David, turnat de șeful lui de cabinet

Directorul de cabinet al ministrului David, Vali Niţescu, a făcut acelaşi lucru. L-a denunţat pe fostul lui şef. Niţescu le-a povestit procurorilor că i-a dus şpaga ministrului chiar în biroul de la MAI.

Bîgiu a făcut şi el denunţuri ca să scape de arest şi i-a turnat pe şefii lui de la PNL, George Scutaru şi Dan Motreanu. Cei doi au fost puşi sub acuzare de DNA în acest an. Scutaru, devenit între timp consilier pe probleme de Securitate al preşedintelui Klaus Iohannis, a fost nevoit să îşi dea demisia şi să se retragă din viaţa publică.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Internele șpăgii de la Interne! Lăcomia și trădarea au dat de gol o mită de milioane de euro

 1. gabriel

  O Românie condusă de incompetenți și hoți , nu știu dacă se mai poate face ceva , sîntem o societate bolnavă de la cel mai înalt nivel pînă la ultimul om . noi le am dat votul de încredere , prin neimplicare s a ajuns unde sîntem acum , cine mai poate da la o parte acești hoți care dețin puterea economică a României .

  Reply
 2. ana

  ca sa scapam de acesti spagari nesatui si nesimtiti trebuie sa avem o lege clara .fara interpretari multiple prin care sa se confiste toate averile facute prin coruptie .

  Reply
 3. Paul

  Cui sa te plangi,cand legiuitorul si juecatorul se fac frati cu infractorii?.Lovitura de stat din decembrie 1989 a scos la suprafata tot ce a avut mai degradant si mai dezgustator sistemul socialist.Jafurile care se comit scot la suprafata nemernicia legiuitorului,organelor de ordine,control si justitie,la care se adauga ignoranta majoritatii populatiei nepasatoare si fatalista.Cu lozinci ca „noi muncim,noi nu gandim”,”moarte intelectualilor”,”traiasca berea” etc,Romania nu va avea un viitor cert.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *