Romania Curată

Contract pentru o firmă apropiată de SRI în topul achiziţiilor publice (1-7 iulie)

Aproape 1.7 milioane de euro* a plătit Compania Națională Aeroporturi Bucureşti pentru mentenanţa sistemelor de control de securitate pe care le deţine. Suma a mers către MB Telecom Ltd, o companie fondată de Mircea Tudor, un om de afaceri premiat în 2009 cu marele premiu al Salonului de Inventică de la Geneva, pentru inventarea Roboscan, un sistem complex de scanare a aeronavelor, folosit şi în scopuri antitero. Printre clienţii MB Telecom s-au mai numărat în trecut Ministerul Transporturilor, Ministerul de Interne, Poliţia de Frontieră şi SRI. Legăturile cu cei din urmă par să fie mai mult decât profesionale, Mircea Tudor figurând în 2017 în declaraţia de avere a lui Bogdan Licu, prim-procuror adjunct al Parchetu­lui General, pe care l-a împrumutat cu 350.000 euro. Soţia lui Bogdan Licu este psiholog în cadrul Serviciului Român de Informații şi se pare că a cumpărat două apartamente de lux tocmai în valoare de 350.000 euro şi tocmai în perioada în care fusese acordat împrumutul. Mircea Tudor a fost pus sub urmărire penală în 2016, fiind acuzat că ar fi încercat să cumpere influenţă ca să obţină contracte publice, printr-un avocat din Baroul Teleorman condamnat deja de două ori (la 6 ani, respectiv 5 ani de închisoare) pentru trafic de influenţă. A fost achitat în 2018.

În topul acestei săptămâni mai apar două firme abonate de mult timp la contracte publice, STRABAG S.R.L. şi CONSTRUCȚII ERBAȘU S.A., despre care România Curată a mai scris cu diverse ocazii şi care au mai figurat şi în această rubrică (STRABAG este deja la a patra apariţie în top).

CONEXTRUST S.A. este deţinută de Viorel Rusu, un afacerist cunoscut pentru că l-a denunţat pe primarul Romeo Stavarache, dar şi pentru dosarele în care a fost implicat. În 2019, acesta a fost amendat 24.000 Ron pentru fals în declaraţii dar achitat pentru spălare de bani şi abuz în serviciu. Firma sa se va ocupa în următorii 4 ani de întreţinerea unor drumuri din judeţul Bacău.

De reabilitarea termică în Măgurele se vor ocupa firmele RECON ȘI DOJE SRL şi SC NEMAR EDIL-CONSTRUCT SRL. Prima este deţinută de Jeică Dop, un apropiat al fostului primar din Sectorul 2, Neculai Onțanu, şi abonat la contracte publice, iar cea de-a doua este deţinută de Denis Poteraş, fiul fostului primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş. Denis Poteraş a fost condamnat pentru deţinere de droguri, faptă pe care a şi recunoscut-o.

 

Denumire contract Valoare atribuită (RON) Autoritatea contractantă Firme câștigătoare
Servicii de întreținere și reparații a echipamentelor de control de securitate tip Rapiscan și Vidisco din dotarea CNAB și asigurarea pieselor de schimb necesare funcționarii permanente a acestora (24 luni) 13.145.876.360.789*

(putem vorbi de o eroare, întrucât valoarea din SEAP este 1.661.656 EUR)

Compania Națională Aeroporturi București SĂ MB Telecom Ltd
Modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti – Faza I: Racord C.F. la Terminalul T1, Aeroport Internațional Henri Coandă București 398.160.000 Compania Națională de Cai Ferate „CFR” – SĂ ARCADĂ COMPANY
Servicii de tratament balnear, cazare şi masă pentru beneficiarii biletelor eliberate de Casă Naţională de Pensii Publice pentru anul 2019 175.441.880 CASĂ NAȚIONALĂ DE PENSII PUBLICE Contract cadru cu mai multe zeci de firme
Lucrări pentru Creșterea Performanței Energetice pentru blocurile de locuințe din Sectorul 4 al Municipiului București 94.833.239 PRIMĂRIA SECTORULUI 4 BUCUREȘTI CONSTRUCȚII ERBAȘU S.A.
Reabilitare și modernizare DJ 107B, Păuca – Alămor – Mândra – Sliminic 81.227.223 JUDEȚUL SIBIU STRABAG S.R.L.
Lucrări și servicii de întreținere curentă și periodică multianuală iarnă-vara 2018 – 2022 a drumurilor județene din administrarea SPJD Bacău (48 luni) 58.260.705 SERVICIUL PUBLIC JUDEȚEAN DE DRUMURI BACĂU CONEXTRUST S.A.
Eficientizarea energetică prin reabilitarea clădirilor rezidențiale din Orașul Măgurele 28.690.005 ORAȘUL MĂGURELE RECON ȘI DOJE S.R.L. / SC NEMAR EDIL-CONSTRUCT SRL
Servicii privind contractarea unei finanțări rambursabile – linie de finanțare – în valoare de 100.000.000 lei pentru finanțarea de investiții publice în interes local (120 luni) 27.805.167 MUNICIPIUL ORADEA BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ S.A.
Realizarea unui sistem centralizat de alimentare cu apă, canalizare și epurare ape uzate în comună Vinderei 25.932.978 COMUNĂ VINDEREI NOMIS 2003 S.R.L.
Sistem de identificare rapidă și păstrare a documentelor existente la nivelul Curții de Conturi a României – SPID (12 luni) 18.802.193 Curtea de Conturi a României TELEKOM ROMÂNIA COMMUNICATIONS

Dacă semnalați nereguli în vreun contract de achiziție publică, vă rugăm să ne scrieți la contact@romaniacurata.ro.

*ERATĂ: Suma afişată în SEAP este de peste 13 miliarde de RON (aproape 3 miliarde de euro), însă această sumă pare să fie rezultatul unei erori de conversie, pe care România Curată a sesizat-o ulterior. Ne cerem scuze pentru confuzia creată. Am solicitat autorităţilor să îndrepte eroarea şi să afişeze suma corectă în SEAP.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Contract pentru o firmă apropiată de SRI în topul achiziţiilor publice (1-7 iulie)

  1. Borceasherbanicolae si "Operatiunea MONSTRUL"

    Viorel Rusu, fost sofer al unui adjunct al IPJ Bacau, ajuns milionar? Fostul şofer la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bacău, care controlează un imperiu financiar (Rustrans-Conextrust-Amici), cu cifră de afaceri de 50 de milioane de euro, în special din afaceri cu statul?
    Ca sa ai succes in viata conteaza foarte mult al cui sofer esti, de la inceput, deci!
    (ar fi interesant daca procuririi fac apel, la instantele superioare, dupa ce Curtea de Apel Bacau l-a scapat de puscarie)

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *