Daniel Befu

EXCLUSIV. Cum a ajuns firma fostului SRI-ist Dragomir să aibă capitalul social mai mare decât Vodafone și misterul plicului trimis prin poștă în valoare de 17,4 milioane de euro

România Curată continuă dezvăluirile despre Daniel Dragomir, fostul director din SRI acuzat că ar fi plătit israelienilor de la Black Cube 900.000 euro pentru spionarea și hărțuirea Laurei Codruța Kovesi. După cum scriam și în urmă cu zece zile, Dragomir a reușit să-și umfle capitalul social al uneia din firmele sale cu 17 milioane de euro, constând în obligațiuni emise de ”Regatul României” în 1931. Am mers mai departe pe firul acestei povești și am aflat lucruri incredibile, care ridică multe semne de întrebare în legătură cu sursa bogăției lui Daniel Dragomir. Dar și cu oamenii care l-au ajutat pe fostul SRI-ist în această operațiune.

Cel mai scump plic expediat, probabil, prin poștă

În februarie 2016, Daniel Dragomir a expediat un plic cu un conținut evaluat la 17,4 milioane euro. Acesta e probabil cel mai scump plic expediat vreodată în România. Destinația, un oraș din provincie, iar destinatar un expert care a autentificat conținutul ca fiind ”original” și care, cuminte, a expediat înapoi la București plicul.

În interiorul plicului se aflau „obligațiuni de stat la purtător, emise în 1931 de Regalitatea României”. Pe baza expertizei de autenticitate, un evaluator le-a calculat în aprilie 2016 valoarea la 77.206.020 lei (aproximativ 17,4 milioane de euro).

Expertul, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat pentru România Curată referitor la riscul expedierii pe cale poștală a unor valori de asemenea ordin: ”Ce vă miră? Nu e singurul. Eu zic tuturor că Poșta Română e una din cele mai sigure căi de transmitere a documentelor”.

Cine e omul care a pregătit plicul pentru poștă?

Expertul a fost găsit, conform propriilor declarații, de Daniel Dragomir prin intermediul unui apropiat al SRI-istului, Alexandru Avram. Acesta apare la Registrul Comerțului asociat în 2008 în firma Internet Business Services SRL cu Flavius Alexandru Țone.

La rândul lui Țone e asociat în firmele Doje Ro Con SRL și Agrement Sport Club SRL cu Jenică Dop, prezentat de mai multe ziare ca un apropiat al lui Neculai Onțanu ce derulează contracte pe bani publici (detalii aici, aici, aici, aici și aici). În Agrement Sport Club SRL mai apar și Marius Duminică și Adrian Duminică. Firma are sediul în Snagov și a primit în administrare un sector de plajă Năvodari.

Alexandru Avram, cel care a făcut diligențele în numele ofițerului SRI pentru expertizarea obligațiunilor acestuia, a fost asociat în firma Internet Business Services SRL și cu Radu Mihai Ciontescu. La rândul lui Ciontescu s-a asociat în Prosperity Estate cu Dumitru Ciuclea Georgescu, ginerele patronului Supercom SA (aici), Ilie Ciuclea, fost senator PSD (aici), ulterior ajuns vicepreședinte al UNPR București.

Ofițerul SRI a trimis mai multe ”plicuri de milioane de euro”

Acesta nu este unicul plic valoros expediat prin curier pentru Daniel Dragomir, fostul șef al sectoarelor informativ – operative din Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI. România Curată deține informații despre existența altor cel puțin două expertize de autentificare a unor ”obligațiuni interbelice” deținute de Daniel Dragomir și soția sa Marinela Zoica Dragomir.  Nu știm care este valoarea celor două noi ”loturi de obligațiuni”, nici metodele prin care SRI-istul a ajuns atât de ”bogat”. Termenul corect ar fi însă  ”bogat scriptic”, fiindcă există o controversă majoră legată de aceste obligațiuni aflate în posesia lui Dragomir.

România Curată a obținut dovezi că, în aprilie 2016, evaluatorul tocmit de ex-ofițerul SRI s-a folosit pentru stabilirea oficială a valorii obligațiunilor lui Dragomir de un document cheie emis în 2010 de BNR.

E vorba de un referat care face niște estimări ale evoluției prețului obligațiunilor interbelice în funcție de inflație și dobândă, dar care emite și un ”OK” pentru decontarea lor de către statul român.

Acest document al BNR folosit ca bază pentru evaluarea ”obligațiunilor la purtător” deținute de ofițerul SRI a fost declarat de către Banca Națională a României ca fiind un fals.

Misteriosul document controversat atribuit BNR, dar contestat ca fiind un fals

În 2010, un cetățean dintr-o  comună izolată a cerut BNR-ului lămuriri referitoare la o serie de obligațiuni pe care el le deținea. BNR-ul a emis un răspuns (referatul nr. XIV/4/6955/26.07.2010) în care afirma că obligațiunile cetățeanului sunt valide, decontabile și sunt enorm de valoroase. Acest document apare în 2012 și în spațiul public, fiind lansat la acel moment de deputatul clujean Petru Călian (PDL), care a făcut o interpelare către ministrul de Finanțe de atunci, Florin Georgescu (aici).

Răspunsul la acea interpelare al Ministerului Finanțelor, asumat de secretarul de stat Enache Jiru (aici), a fost că, în urma consultărilor cu Banca Națională, s-a constatat că acel document primit de cetățeanul cu pricina, e un fals. În paralel, Ministerul de Finanțe a cerut Băncii Naționale să facă pașii legali referitor la respectivul document, iar BNR a depus în august 2012 plângere la Poliția Română.

S-a deschis un dosar penal, preluat la finalul lui 2014 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Dosarul nr. 342/P/2014 ), care în 24.02.2016 a dispus ”clasarea cauzei privind faptele de uz de fals și tentativă la înșelăciune, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală” și ”renunţarea la urmărire penală în cauza având ca obiect infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale şi clasarea cauzei privind faptele de uz de fals si tentativă la înşelăciune, întrucât nu există interes public în urmărirea acestuia”. BNR a contestat decizia Parchetului General.

Ce e ciudat în justificarea clasării dosarului de către Parchetul General e că omite să țină cont tocmai de ”impactul public”. Asta deoarece dacă documentul BNR ”este fals”, dar nu e invalidat, atunci toți samsarii de ”obligațiuni de stat de dinainte de Al Doilea Război Mondial” cumpărate pe nimic de la proprietarii anteriori, îl pot invoca pentru a cere în instanță despăgubiri enorme, de ordinul sutelor de milioane de euro din partea Ministerului de Finanțe.

Controversat nu e doar documentul invocat în estimarea obligațiunilor SRI-istului la o valoare astronomică. Însuși evaluatorul tocmit de SRI-ist, e unul penal. Numele lui este Gheorghe Vișoiu și el e unul dintre cei care au ”umflat” valoarea drepturilor litigioase ale unor samsari imobiliari, care pe baza acestor supraevaluări au fost despăgubiți ilegal de ANRP.

Firma lui Dragomir ajunge să valoreze de la 1.400 lei la 77,2 milioane lei

La două luni după ce Parchetul General a închis dosarul penal, fără să tragă concluzii dacă documentul BNR e fals sau nu, evaluatorul SRI-istrului Daniel Dragomir, concluziona că ”obligațiunile interbelice la purtător” ale acestuia sunt enorm de valoroase. Imediat ce obligațiunile i-au fost evaluate la suma de 17,4 milioane euro, Daniel Dragomir și soția sa le-au folosit pentru majorarea capitalului social al firmuliței lor, Peer House Consulting SRL. Dacă până atunci capitalul social al acesteia fusese de doar 1400 lei, în 2016 acesta a fost săltat brusc, prin aport în natură al respectivelor obligațiuni, până la suma de 77.206.020 lei. Ca să înțelegem ordinul de mărime al unui asemenea capital social subscris, am comparat firma fostului șef din SRI cu alte companii active pe piața românească. Firma lui Daniel Dragomir, din punct de vedere al capitalului social, e mai bine plasată decât societăți precum Vodafone România (70,341,714 lei capital social), Servicii Energetice Oltenia SRL (70,241,800 lei capital social), BCR Banca Pentru Locuințe (70.000.000 lei capital social) sau Rompetrol Logistics (69,362,520 lei capital social ).

Nu se știe care este motivul pentru care fostul șef din SRI a ales să le treacă de pe persoană fizică pe persoană juridică. Cert este că Peer House Consulting SRL nu e singura firmă deținătoare de astfel de titluri. Conform datelor deținute de România Curată, există în lucru la autoritățile judiciare cel puțin un caz de firmă anchetată, care are în portofoliu astfel de obligațiuni de dinainte de al doilea război mondial.

Vezi mai jos facsimile din raportul de expertiză/evaluare a obligațiunilor deținute de Daniel Dragomir și de soția acestuia.

raport-evaluare-obligatiuni-1

 

raport-evaluare-obligatiuni-2

 

raport-evaluare-obligatiuni-3


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *