20 de organizații de tineret din Bacău atrag atenția Consiliilor Local și Județean asupra faptului că cele două foruri legislative locale nu au alocat bani pentru constituirea Fondului de tineret. Acesta este prevăzut în Legea tinerilor nr. 350/2006. Actul normativ impune autorităților din municipiile reședință de județ, precum și consiliilor județene, instituirea unui fond pentru activitățile de tineret.
În același document se subliniază că, deși există dispoziții legale, dar și constituționale (articolul 49 din Constituția României), în bugetele ultimilor ani ale Consiliului Local și Consiliului Județean Bacău nu au fost prevăzute fonduri destinate sprijinirii activităților de tineret, fapt care indirect îi face pe tineri să părăsească județul imediat după terminarea studiilor din cauza lipsei de oportunități de dezvoltare personală și profesională. Pe termen lung, exodul tinerilor duce la o economie locală subdezvoltată”.
Legea tinerilor are următoarele prevederi la articolul 28:
”(1) Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ constituie anual, în cadrul bugetelor proprii, Fondul destinat activităţilor de tineret.
(2) Fondul destinat activităţilor de tineret prevăzut la alin. (1) se utilizează pentru finanţarea activităţii de tineret a structurilor neguvernamentale de utilitate publică de şi pentru tineret, precum şi a unor activităţi de tineret de interes local, stabilite prin consultarea fundaţiilor judeţene pentru tineret, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi a organizaţiilor neguvernamentale de tineret şi pentru tineret de pe raza unităţii administrativ-teritoriale respective”.
În consecință, tinerii băcăuani, membri ai celor 20 de organizații și grupuri civice, cer administrațiilor publice în cauză să aplice legea și să aloce fonduri din bugetele pe 2016 pentru finanțarea activităților de tineret, prin instituirea Fondului de tineret. În caz contrar, se precizează în comunicat, ”aceștia sunt pregătiți să cheme Consiliul Local și Consiliul Județean în faţa instanței de contencios administrativ”.
Cristian Ghingheș, monitor al Consiliului Tineretului din România pentru gestionarea fondurilor de tineret la nivelul județului Bacău, spune că ”tinerii din Bacău au mare nevoie de activități în care să fie implicați, însă organizațiile de tineret se confruntă cu o lipsă acută de fonduri pentru implementarea acestora. La recenta masă rotundă la care au participat reprezentații ONG-urilor din județul Bacău, am decis să solicităm autorităților publice locale să respecte legea, punând la dispoziție acest Fond de tineret obligatoriu începând cu anul 2016 și să nu uite că aceștia au fost aleși ca să reprezinte interesele cetățenilor, deci și ale tinerilor din Bacău”.
Contactat de România Curată, Cristian Ghingheș a precizat că, până la ora redactării articolului (24 decembrie 2015, ora 13.00) nu a fost formulat din partea celor două consilii niciun răspuns oficial. El a spus că, totuși, a fost contactat de către Ilie Bîrzu (consilier local din partea majorității PNL) care a dat asigurări că ”vor face în așa fel încât sa pună bani în buget pentru fond de tineret și, totodată, să organizeze și un consiliu consultativ de tineret”.
Același monitor al Consiliului Tineretului din România pentru gestionarea fondurilor de tineret la nivelul județului Bacău a spus că de la forul legislativ județean nu există nicio reacție. Ghingheş a mai spus că, în fapt, ”atenția acordată tinerilor de Consiliul Județean, în ultimii ani, lasă de dorit. Au avut, la un moment dat, un program prin care susțineau financiar transportul tinerilor băcăuani care studiau în străinătate, însă, nimic pentru cei rămași acasă”.
Organizațiile semnatare ale documentului sunt:
– Consiliul tineretului din România;
– Liga studențească din Universitatea “Vasile Alecsandri” Bacău;
– Asociația “Onestin” Onești;
– Asociația Inițiative pentru o comunitate responsabilă Moinești;
– Asociația Există o şansă Buhuși;
– Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD);
– Asociația Un zâmbet Bacău;
– Asociația Iubim natura Bacău;
– Asociația pentru dezvoltare activă Bacău;
– Asociația “Ingenious Drama” Bacău (ID Fest);
– Centrul european pentru strategii durabile Bacău;
– Asociația Happy Life Bacău;
– Asociația Divanul AdBlog Bacău;
– Asociația elevilor din Bacău;
– Grupul de inițiativă basarăbeană Bacău;
– Consiliul județean al elevilor Bacău;
– Leo Alpha “Young&Smart” Club Bacău;
– Interact Bacău;
– trupa Nobody’s Group Bacău;
– trupa Transparency Bacău