Romania Curată

Comisia de Etică a Universităţii Politehnica Bucureşti va analiza documentele cadrelor didactice de susţinere a cărţilor deţinuţilor

Universitatea Politehnica din Bucureşti a trimis miercuri un comunicat în care anunţă că a luat la cunoştinţă din presă despre documentele semnate de cadre didactice din UPB pentru susţinerea publicării unor lucrări având drept autori persoane private de libertate.

„În Carta Universităţii Politehnica din Bucureşti se prevede că membrii comunităţii academice au dreptul «de a exprima liber opinii profesionale în spaţiul universitar şi de a iniţia acţiuni în nume propriu, în afara acestui spaţiu, dacă nu afectează prestigiul învăţământului şi demnitatea profesiei». În baza legislaţiei în vigoare şi Cartei UPB, demersul cadrelor didactice care au iniţiat în nume personal documentele pentru susţinerea publicării lucrărilor scrise de către persoanele private de libertate va fi supus analizei Comisiei de Etică şi Integritate Academică. Concluziile Comisiei de Etică şi Integritate Academică vor fi publicate pe site-ul universităţii şi aplicate cu celeritate”, scrie în comunicat.

Reprezentanţii UPB au precizat că documentele semnate de cadrele didactice nu reprezintă angajamente ale instituţiei de învăţământ superior, ci puncte de vedere exprimate în nume personal.

Totodată, UPB menţionează că articolul 123, alineatul 6 din Legea educaţiei prevede că „în instituţiile de învăţământ superior este interzisă periclitarea sub orice formă a dreptului la exprimarea liberă a opiniilor ştiinţifice şi artistice”.

„Libertatea academică este garantată de lege (art.123 alin. 1) şi dă dreptul membrilor comunităţii să opteze liber pentru dezvoltarea profesională, pentru activităţile asumate, fără manipulare, cenzură sau persecuţii. Analizând şi prevederile din Legea nr. 254/2013 şi decizia ANP 619/14.10.2011, precum şi documentele semnate de cadrele didactice din Universitatea Politehnica din Bucureşti, se constată că nu reprezintă angajamente ale instituţiei de învăţământ superior, ci puncte de vedere exprimate în nume personal”, se mai arată în comunicatul citat.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a cerut, luni, Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să solicite universităţilor o analiză punctuală a cazurilor în care profesorilor din respectivele instituţii au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi.

***

În Topul Rușinii academice, realizat de România Curată pe baza datelor oferite de Ministerul Justiție, Universitatea Politehnică din București se află pe locul 5, cu 17 lucrări ”științifice” girate pentru ”savanții pușcăriilor”. Topul Rușinii academice îl puteți consulta aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *