Turiștii care ajung în perioada de iarnă în situl Dealurile Clujului de Est sunt invitați în primul rând să viziteze Centrul de Informare Turistică (CITV) din localitatea Vultureni (com. Vultureni, jud. Cluj). Centrul a fost echipat recent de către custodele sitului, Societatea Lepidopterologică Română cu materiale informative (panouri și hărți tematice, cărți și pliante) bogat ilustrate și explicate pe înțelesul tuturor, inclusiv în limba engleză, prin care publicul să fie familiarizat cu obiectivele de conservare ale sitului Natura 2000 Dealurile Clujului de Est. Amintim faptul că acest sit este unicul loc din Europa unde sunt prezente toate cele 4 specii de fluturi albaștri aparținând genului periclitat Maculinea.
Custodele invită în cadrul CITV în special în perioada de iarnă grupuri/clase de elevi, pasionați de natură pentru lecții practice de ecologie privind habitatele/speciile protejate de pe raza sitului și ciclul de viață remarcabil al fluturilor Maculinea (care petrec cea mai mare parte a anului, inclusiv iarna în cuiburile unor furnici gazdă care le hrănesc larvele ca pe propriile lor progenituri).
Cei care vizitează CITV, de obicei își continuă excursia și în localitatea Chidea (cca. 9 km, pe DJ109 și DC152), o așezare deosebit de pitorească, cu cele mai multe dintre case realizate în mod tradițional din tuf vulcanic.
Accesul spre CITV se face din Cluj-Napoca pe DJ109A (cca. 31 km) sau pe DN1C iar din Răscruci, la stânga pe DJ109 (cca. 43 km). CITV poate fi vizitat oricând, dar pentru informații de specialitate (în special pentru grupuri/clase) recomandăm programare prealabilă folosind datele de contact de pe pagina de internet a custodelui: www.lepidoptera.ro
Custode: Societatea Lepidopterologică Română
Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul “Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.
E o intrebare utilla si cum se pot face toate acestea cu fonduri europene. Parerea mea este ca inclusiv programele afir pot fi folosite