Lucian Davidescu

Ce aflăm din mușamalizarea lui Dan Condrea

„Poate că ăsta e un nume bun pentru Mafia românească până la găsirea unuia mai acătări: GHINIONUL”.

Așa se încheia varianta „la rece” a textului „Ce aflăm din execuția lui Dan Condrea”.

Iar ghinionul n-a întârziat prea mult să confirme. Condrea s-ar fi plimbat de fix 13 ori în sus și în jos între Buftea și Corbeanca până s-a întâlnit cu copacul venind-în-viteză-de-pe-contrasens.

Dacă presupusa moarte era suficientă pentru a stârni o mulțime de suspiciuni, mușamalizarea de după este atât de grosolană încât mai spulberă o parte din ele. Chiar și supraviețuirea lui Condrea este o posibilitate.

Însă eticheta de stat mafiot devine tot mai greu de dezlipit.

La temperatura camerei
(31 mai 2016)
Deznodământul anchetei, care indică o mușamalizare chiar mai grosolană decât prima încercare de evaluare a consecințelor diluării dezinfectanților…

– Lipsa filajului explicată în mod destul de penibil de toate instituțiile care ar fi putut s-o facă: nu era nevoie.

Dinamica bizară a accidentului, în urma căruia șoferul și capota au fost făcute praf dar radiatorul mașinii abia dacă s-a îndoit etc.

– Lipsa mașinii de pe camerele care ar fi trebuit să o surprindă și lipsa înregistrărilor care chiar ar fi surprins-o.

– Presupusul traseu pe singurele porțiuni nesupravegheate, inclusiv drumuri de pământ, finalizat cu o navetă gogonată de 13 rânduri de du-te-vino pe drumul dintre Buftea și Corbeanca.

– Declarațiile inadvertente ale martorilor, care s-au nimerit destul de aproape încât să „audă” ceva dar suficient de departe încât să nu vadă nimic (în afară de legendara ploaie cu piese).

– Prezența în scurt timp la locul accidentului a serviciului de tractare, a muncitorilor de la salubritate și a agenților de pază, care au avut grijă să înlăture rapid toate probele și să îi țină la distanță pe curioși.

…îngustează variantele la doar două. Fiecare dintre variante este destul de ambiguuă încât să lase și posibilitatea unei interpretări alternative, din prisma celeilalte.

A. Asasinat, cu largă complicitate a unora din instituțiile statului. Condrea amenințase că va vorbi a doua zi, când urma probabil să fie arestat, astfel că dispariția lui cu orice preț devenea o urgență pe termen scurt, indiferent de consecințe.

A/B Dan Condrea a fost executat dar păstrându-se elemente de incertitudine care sugerează exfiltrarea, astfel încât insiderii din cercurile mai apropiate să rămână liniștiți că la nevoie sistemul îi va ajuta să scape de răspundere.

B. „Exfiltrare” – retragerea discretă a unui om al sistemului în condiții care să absolve pe toată lumea de responsabilitate. Însă nu era acceptabil ca el să dispară pur și simplu sau să se audă că a fugit; altă dată când s-a întâmplat asta – la Omar Hayssam – au plătit cu funcția trei șefi de servicii secrete și un procuror general. „Moartea” lui Condrea le salvează scaunele.

„Accidentul” ar fi probabil unul dintre multele planuri de acțiune pentru un astfel de caz, minuțios studiate și îndelung repetate. Doar contextul este atât de spectaculos și neașteptat încât totul să fi nimerit ca nuca în perete.

B/A Dan Condrea a fost exfiltrat într-o manieră care să lase posibilă interpretarea ca asasinat, astfel încât evenimentul să aibă efectul colateral de-a semăna teroarea în rândul insiderilor din cercurile mai îndepărtate care ar fi fost tentați să vorbească.

C. De dragul exercițiului logic, poate că mai trebuie luată în calcul și o altă variantă, oricât de implauzibilă ar părea (măcar că a început cu stângul). O operațiune complexă de protecție a martorilor, o capcană judiciară de proporții întinsă întregii rețele. Ar fi singurul semn că nu trăim, totuși, într-un stat mafiot. În acest caz, încrederea se poate restabili abia în momentul în care Condrea ar apărea la un moment dat în boxa martorilor, într-un proces cu sute de acuzați.

Citiți aici toate cele trei abordări.

Pe aceeași temă:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Ce aflăm din mușamalizarea lui Dan Condrea

 1. Mihai A.

  O chestie pentru cei cu minime cunostinte de tehnica auto.

  In special la Supernova, Solenya dar si primele Logane, motorasul pas cu pas (regulatorul de ralanti) se defecta adesea. Rezultatul: supraturarea aiurea in mers. Intai usoara + 1500+2000 de ture cand se actiona servodirectia + sau turare la maximum fara c pedala de aceleratie sa fie apasata vreun pic. Noroc ca, fiind masini relativ moderne, au limitatoare electronice de turatie (taie alimentarea).
  Pe acelasi principiu, se poate shunta regulatorul de ralanti la orice masina, ceea ce duce, evident, la turarea la maxim a motorului fara a fi nevoie sa fie apasata acceleratia. Cu o parghie de vlocat volanul, cum sunt cele antifurt sau cele cu sprijinire in scaun, care se folosesc pe standurile de bracaj, se poate obtine directionarea si accelerarea unei masini pana la obstacolul dorit, fara ca cineva sa fie la volan sau fara ca acel cineva sa trebuiasca sa faca vreo miscare.
  O singura problema; cum schimba treptele de viteza? Rezolvare: se foloseste o masina cu cutie automata. Zicem apoi ca era a lui de la taica-su, i-o facuse cadou dar ii placea s-o conduca adesea…

  Reply
 2. octavian

  Este cea mai tembela musamalizare facuta de securisti in toata existenta lor din ’50 si pana acum, in rest masacrul din sanatate continua, doar se rotesc criminalii la butoane.

  Reply
 3. Cora

  Se vede ca sunt securisti noi, amatori, de tot rasul. Ca peste tot in Romanica dupa ’90, cand s-au dat dipome de facultate la toti corigentii, repetentii si chiar unii fara liceu, eventual cu vreo scoala profesionala de sudori au trecut direct la SH la drept sau alte alea ca apoi sa poata ocupa cu pile functii barosane ce nu erau de nasul lor. Asa au intrat ca plosnitele in toate structurile unde fac o treaba de rahat pe bani multi si poftim acum de-i scoate afara daca mai poti. Ba unde mai pui ca aceasta stricaciune e continuata cu succes. De-aia nici securitatea nu mai e securitate, politia nici militie, de armata ce sa mai vorbim ca nu mai avem decat niste mercenari.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *