Romania Curată

Ce acuzații le aduc procurorii Ioanei Băsescu și Elenei Udrea pentru campania electorală din 2009

Ioana Băsescu și Elena Udrea sunt cercetate într-un dosar penal în legătură cu finanțarea campaniei electorale din 2009. Procurorii o acuză pe fata președintelui că ar fi cerut achitarea unei facturi pentru campania electorală de la firma Oil Terminal, dar a folosit banii pentru a pleca într-o excursie în Cuba. Tot în acest context, procurorii spun că Elena Udrea era cea care asigura legătura dintre persoanele ce obțineau ilegal bani în campania prezidențială și prestatorii de servicii.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni și care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Legătura dintre cei care obțineau în acest mod banii și prestatorii de servicii legate de campanie era asigurată de Elena Udrea, persoană implicată direct în campania unuia dintre candidați, mai exact a lui Traian Băsescu.

„Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare. Remiterea foloaselor infracționale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăți care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță”, se arată în comunicatul DNA.

Elena Udrea este acum urmărită penal, sub control judiciar, pentru cinci infracțiuni de spălare de bani.

În același dosar a fost pusă sub acuzare Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, pentru instigare la abuz în serviciu și spălare de bani, față de aceasta fiind dispusă și măsura controlului judiciar. În decembrie 2009, Ioana Băsescu i-ar fi cerut lui Wagner Silviu Ioan, directorul general al Oil Terminal, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă o restanță din cheltuielile pentru campania electorală care se încheiase. Oil Terminal a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă în valoare de 419.000 lei.

În baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferența de 300.000 lei nemaifiind virată din dispozitia lui Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans.

Si de aceasta dată, serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentată de Wagner Silviu Ioan neavând nevoie reală de publicitate, spun procurorii.

In 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma respectivă a virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de Francesco Giovanni – Mario, care era în acea perioada concubinul Ioanei Basescu, potrivit procurorilor care cred că prin această tranzacție s-a urmărit ascunderea originii infracționale a banilor proveniți din prejudicierea societății de stat reprezentată de Wagner Silviu Ioan.

Banii ar fi fost ulterior folosiți de Ioana Băsescu și Francesco Giovanni Mario pentru o vacanță în Cuba.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ce acuzații le aduc procurorii Ioanei Băsescu și Elenei Udrea pentru campania electorală din 2009

  1. markwilliams

    DNA nu are competenta pentru cercetarea Ioanei Basescu..conform precizarilor din legea aflata pe siteul DNA ,dar si pe pagina Romaniei curate ! Partea care o priveste pe Ioana Basescu trebuia sa fie la Parchetul General ,nu la DNA !

    Reply
  2. Taxe MICI

    Las’ ca e bine si asa ! – la parchet deschide usa cu piciorul, la DNA….nu prea…. TOT respectul pt D-na Kovesi, legea nu-i numai pt catei, isi face datoria si pt CATELELE de sub aripa lu’ tata (basescu) – udtrea / basescu = impostorii parveniti ce ne-au mintit si furat mai ceva ca isarescu sau tiganii din…mall

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *