Romania Curată

CCR: Legea privind majorările salariale din Educație și Sănătate este constituțională

Majorăriile salariale din Educaţie şi Sănătate sunt constituţionale, au decis judecătorii Curții Constituţionale (CCR), sesizați de Guvern și de PNL după ce Parlamentul a introdus aceste creșteri la adoptarea legii de aprobare a Ordonanței de Urgență nr. 20, anunță Mediafax. Decizia CCR vine după scandalul de marți generat de cererea președintelui PSD adresată premierului Dacian Cioloș de a amâna scăderea cotei de TVA și eliminarea altor taxe. Astfel, presiunile asupra bugetului vor fi considerabile, iar acestea ar putea să crească vineri, când Curtea Constituțională va decide cu privire la legea privind reducererea a 102 taxe.

Majorările au fost decise de comisiile reunite de buget şi muncă din Camera Deputaţilor, care au aprobat majorarea cu 15% a salariilor de bază din învăţământ începând cu 1 ianuarie 2017, precum și plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, dar şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.

Parlamentarii au introdus în lege şi alte categorii de beneficiari. În sistemul gradaţiilor de merit va fi inclus, alături de personalul didactic de predare, şi personalul de predare şi cercetare din universităţi, cel auxiliar din învăţământ şi asimilat acestuia, în care este inclus şi personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, în urma unui amendament propus de preşedintele Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, Anton Hadăr.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că are încredere că şeful statului, Klaus Iohannis, va promulga legea cât mai repede, astfel încât să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017 și susține că aceste majorări au fost luate în calcul la realizarea proiectului de buget.

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a criticat însă măsurile de creștere a salariilor, arătând că „impactul pentru 2017 este unul major. Repetăm greşelile din 2008, când felul în care s-a acţionat – un de­fi­cit bugetar de 5,5% din PIB, la o creş­tere economică de peste 8% – a fost ex­pre­sia unei iresponsabilităţi totale”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *