Mihai Goțiu

”Uniți, apărăm Parcul IOR!”. Revoltă civică, în stradă

Cetățenii care nu vor să renunțe la Parcul IOR (partea retrocedată) au ieșit, sâmbătă, la protest și au organizat și un picnic simbolic în zona care a fost incendiată recent. De altfel, această ultimă incendiere este cea care a generat noul protest, revoltându-i pe oameni.

Înaintea protestului, organizatorii au transmis și un comunicat de presă, cu trei revendicări punctuale legate de această zonă:

1. Instalarea unui post de poliție: Locuitorii solicită autorităților locale și Primăriei Generale a Municipiului București să instaleze un post de poliție în zonă pentru a preveni incendiile viitoare și pentru a asigura securitatea trecătorilor, a animalelor și a vegetației din parc.

2. Anchetă de urmărire penală: Protestatarii solicită începerea unei anchete de urmărire penală pentru a identifica și pedepsi cei vinovați de incendiile anterioare care au pus în pericol mediul înconjurător și viețile locuitorilor.

3. Transformarea zonei în domeniu public: Participanții la protest solicită revenirea celor 12 hectare retrocedate în domeniul public, astfel încât acestea să devină o zonă verde destinată tuturor locuitorilor și pentru a proteja natura rămasă.

***

Reamintim că printre amendamentele transmise de Societatea Academică din România (SAR) la Noul Cod Silvic (aflat în consultare publică) se numără și reincriminarea (pedepsirea cu închisoarea) a persoanelor vinovate de distrugerea arborilor din afara fondului forestier național (cum sunt cei din parcuri și alte spații verzi, inclusiv Parcul IOR). O astfel de prevedere a existat până în 2020, când a fost eliminată, printr-un amendament la o lege de modificare a Codului Silvic cu argumentul că i-ar putea viza pe cei care își curăță livezile și/sau pășunile. De această modificare au profitat, însă, dezvoltatorii imobiliari, care atât în Parcul IOR, cât și în alte parcuri și spații verzi, în special din București, au început să distrugă copacii, optând pentru plata unor amenzi derizorii – 25 lei/arbore (jumătate din minimul amenzii).

Citește aici, amendamentele SAR la Noul Cod Silvic și motivarea lor.

***

foto de la protestul de sâmbătă (sursa: Facebook/pagini ale grupurilor de inițiativă și ale participanților la protest)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “”Uniți, apărăm Parcul IOR!”. Revoltă civică, în stradă

  1. Mircea Ordean

    În opinia mea dacă ai știut să iei prin naționalizare, la fel de bine este să dai și înapoi.
    În ce privește îndrăgostise de spații verzi, nu au decât să pună bani de bani și să cumpere ei acel teren. Să ai spațiul tău verde pe terenul altuia, aia nu e o treabă.

    Reply
    • Mihai Goțiu Post author

      sunt câteva milioane de proprietari de terenuri agricole, păduri sau pășuni în țara asta, care n-au voie să construiască ce vor și cum vor pe terenurile lor; oare cum de doar câteva zeci-sute de proprietari din București și din încă niște orașe mai mari din țară cred că au mai multe drepturi și pot face ce vor decât ceilalți câteva milioane?

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *