Romania Curată

AMP: „Klaus Iohannis a devenit din preşedintele societăţii civile – preşedintele societăţii militarizate. Nu Klaus Iohannis a ales serviciile, ci serviciile l-au ales pe el”

Interviu acordat de Alina Mungiu-Pippidi pentru Aleph News.

„Lucrurile merg prost peste tot. Dincolo de crize, este bine că România are un Guvern stabil. Să nu subestimăm marele avantaj de a avea o majoritate stabilă în Parlament. Criza aceasta nu o poate rezolva aproape niciun Guvern. Autorităţile n-au cum să rezolve cauzele problemelor. În UE nu se pot controla preţurile. Francezii au făcut coadă la benzinării cu canistrele de benzină. Îi dai bani să plătească factura şi inflaţia creşte şi mai mult. În criză, suntem într-o avalanşă a efectelor. Trebuie găsită o soluţie durabilă la război şi consecinţele lui. Ziua de după război nu este clar planificată. Incertitudinea omoară economiile, bursele şi pieţele. Economia germană depinde de Gazprom. Distrugi economia germană, distrugi principala sursă de finanţare a UE. Lumea este condusă de lideri slabi şi instabili (…) În România, forţele politice sunt atât de discreditate, încât te întrebi: cine să deconteze? Ruşii ajută partidele anti-sistem în toate ţările. Republica Moldova este într-un moment de oportunitate istorică excepţional. Când este război, credem noi că tăiem pensiile speciale? Pe generalul Ciucă nu l-a votat nimeni. Nişte forţe obscure au decis ca România să fie condusă de un general. Comisia Europeană a zis să rezolvăm cu legea lobby-ului. În România nu există separaţia intereselor”, a declarat politologul Alina Mungiu Pippidi în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

(…)

„Într-un an o mulţime de lucruri vor fi radical diferite în România şi Europa. În România, partidele sunt unite de patriotismul care trece prin serviciile secrete. Nu există părţi autonome în societate, nu există personalităţi marcante. În România cine este la putere poate pierde alegerile. Cine câştigă în România alegerile ajunge sub control. Klaus Iohannis a devenit din preşedintele societăţii civile – preşedintele societăţii militarizate. În război, se găsesc scuze să fii militarizat decât civil. (…) Am îndemnat oamenii să facă un partid verde.Verzii au tronson puternic în Europa. În 5 săptămâni s-a pierdut controlul societăţii civile asupra USR. Partidele se controlează prin finanţare. În platformele sociale este o enormă manipulare. Nu este ciudat că societatea civilă din 2015-2018 nu mai există acum? Oameni din USR făcuseră ONG-uri de societate civilă ca să le folosească. Societatea civilă din 2017-2019 din România a fost o ficţiune, o invenţie. Avem o pseudo-societate civilă şi pseudo-partide. Preşedinţii României nu renunţă să conducă partidele din care au venit. În loc să fie mai puţin, serviciile secrete au fost mai mult folosite politic. Eu am încercat să ajut PDL să se revolte împotriva lui Băsescu. Nu este vina PNL că a fost făcut praf şi pulbere. Nu conduc nici PSD, nici PNL în România. Şi Zelenski a avut un oligarh în spate. N-ar fi rău ca 2-3 oameni de afaceri mari din România să scuture puţin sistemul. Nu există influenceri pe zona politică în România. Marii influenceri pe zona politică în România sunt serviciile secrete. Poţi să pui orice mutulică Preşedinte al României. Generalul Ciucă are un contra record la comunicare. Dacă va fi o negociere – cine va fi premier şi cine preşedinte – prezenţa va fi foarte slabă”.

(…)

„Generalul Ciucă pare să fie succesorul desemnat al lui Iohannis. Generalul Ciucă are cel mai slab potenţial la votanţi, este un non – candidat. PSD are la prezidenţiale varianta Mircea Geoană. Geoană are multe şanse la prezidenţiale. Geoană este destul de meritocratic. Geoană ar fi un preşedinte bun, e mai preocupat de zona externă. Cealaltă variantă a PSD ar fi Gabriela Firea. Suntem cel mai nesimţit Guvern din Europa, cu o singură femeie. Punctele slabe ale lui Firea sunt legate de soţ şi mandatul la Primăria Capitalei. Firea este bună pe comunicare şi vulnerabilă pe Justiţie. Cine să-l nominalizeze pe Dacian Cioloş? O finală Cioloş – Geoană ar fi nişte alegeri frumoase şi curat euro-atlantice. Ciucă e prea 100% fără calităţi. Domnul Ciolacu m-a impresionat pozitiv prin echilibru şi luciditate. Ciolacu este măsurat şi îşi ştie limitele. Europa este în secolul XXI, numai România este în secolul XIX. În Europa se promovează femeile şi minorităţile. Nu sunt sigură că Iohannis îşi găseşte o poziţie europeană. Iohannis nu este printre primii doi candidaţi pentru NATO. Bucureştiul nu merge bine. Oraşul Bucureşti merge foarte, foarte prost. Dacă nu-şi apără Nicuşor Dan mandatul, o să câştige Gabriela Firea. Nicuşor Dan nu poate fi absolvit de vină”.

(…)

„În România, lucrurile nu se îmbunătăţesc. Există un val de procese agresive, de hărţuire. Sunt judecători care dau sentinţe aiurea. Sunt judecători care acţionează la ordin. Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor a dispărut demult. Cazul de plagiat al lui Ciucă n-ar fi trebuit niciodată să ajungă în instanţă. Acolo unde este o mare miză politică se intervine pe faţă în Justiţie ca pe vremea Rodicăi Stănoiu. Dacă societăţii civile i-ar fi păsat de Justiţie, ar fi toţi în stradă din nou. CCR a fost principalul bastion al rezistenţei contra statului paralel datorită lui Daniel Morar. CCR a trântit legile scandaloase ale lui Dragnea. Nu cred că CCR trebuia să trântească legea avertizorului de integritate. Să nu uităm că la guvernare este şi UDMR care a fost un aliat al lui Dragnea şi întotdeauna un adversar al legilor anticorupţie. Aud la UDMR aceleaşi note anti – europene. Nu Klaus Iohannis a ales serviciile, ci serviciile l-au ales pe el. Draft-urile legilor securităţii au vrut să legalizeze o stare de fapt. Serviciile secrete în România au un imperiu economic, nu sunt sub control parlamentar. Este o tăcere laşă în societate. Dacă nu creşte presiunea socială, nimeni nu va da înapoi puterea luată”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “AMP: „Klaus Iohannis a devenit din preşedintele societăţii civile – preşedintele societăţii militarizate. Nu Klaus Iohannis a ales serviciile, ci serviciile l-au ales pe el”

 1. Laur22

  da si ?
  pe voi astia hahaha „civilii” cine va alege ?
  nu zic da spui : voi ce esecuri va asumatzi si cum anume o facetzi ?
  Ce vreodata in ultimii 30 de ani atz-i ales voi tolontanieni nosocomiali prost si cine e platit pentru alegerile voastre proaste ?

  „Case in point” ca sa intzlegetzi ce zic Jeffery Sachcks recunoaste ca alegerile sale, ca reforma sa „gandita ” , hahaha , mai bine zis editata peste noapte au fost platite de o generatzie intrega de polonezi carora li s-a distrus viatza. Cititzi cartea lui vewdetzi cuvintele sale si cutremuratzi-va.
  Iar Polonia a fost cazul fericit , cazul cel mai fericit.

  Pentru alegerile vostre cu exceptzia lui Constantinescu cine mai trebuie sa platesca ?
  Nimeni ?

  Mmmmm si va intrebatzi de ca in jurul vostru ca casca un hau imens cand isi iau serviciile mana de pe voi ?

  Acuma voi ca plangetzi ca : „Avem o pseudo-societate civilă şi pseudo-partide. ”
  Adica va avem pe voi.
  Hmmmmmm.
  Enjoy the show.

  daca hahahaha „nesimtzirea” guvernului adica a hahahaha ocarmuirii Romanie se masoara in criteriile voastre woke are numarului de femei si de gay in gubern …… tot voi va intrebatzi de ce in jurul vostru e pustiu ?

  de falsi ce suntetzi atz-i incercat ideea asta ?

  Reply
 2. robert

  Chiar daca se incheie maine razboiul preturile la energie vor fi mari pentru ca occidentalii au decis sa scoata Rusia de pe piata energiei, asa ca va mai dura pana cota acestora va fi acoperita. A spus-o si Putin ca asta vor faca, dar ca nu vor reusi, a spus-o si Johnson la reuniunea G7.

  Reply
 3. ionas

  Eu cred ca mai toti politicienii de la un anumit nivel sunt tinuti in lesa fie de servicii fie de grupari de interese dubioase care daca politicienii nu se comporta adecvat le mai ard astia pe spinare un capat de lesa.

  Toate numele enumerate in articol ca potentiali candidati imi dau fiori ca mancarea de la restaurant , veche de ani de zile reincalzita si servita ca proaspata.
  Ideal ar fi ca functia de presedinte sa fie doar protocolara ( vezi Germania, Italia, Cehia) fara vreo putere reala. Practic sa nu stii cine este presedinte.
  Poate cu evenimentele in desfasurare din vecinatate vom fi scutiti de alegeri .

  Reply
 4. Dumitru

  „In Europa se promoveaza femeile si minoritatile”. Eu am crescut in credinta politica a non-discriminarii si a meritocratiei. Acum insa, in Europa este ca in SUA: discriminarea pozitiva face legea, iar meritocratia e la fel de absenta ca inainte. Iar in Romania, Securitatea face legea, iar daca sunt meritocratici nu se vede la personajele promovate (gen Ciuca). E diferit fata de Europa, dar oare e mai rau, sau e la fel de rau?

  Reply
 5. Munteanu

  Articolul admite corect ca problemele lumii shi ale Romaniei se pot rezolva doar daca se termina razboiul din U-Kraina care deocamdata nu da semne de loc ca s-ar termina. Nazishtii la putere in U-Krania pretind ca razboiul se poate termina doar prin victoria lor cu toate ca deocamdata nu sunt indicii ca ea s-ar putea produce vreo data dar chiar daca s-ar produce aia nu ar insemna sfarshtul razboiului. Nazishtii la putere in U-Kraina victorioshi shi stapanind dupa victorie shi Crimeea shi Donbas unde au assasinat deja totzi localnicii sigur nu se vor opri acolo ci vor trece granitza shi vor ucide inclusiv Rushii din Moscova nu doar pe Putin. Dupa exterminarea Rushilor shi Romanilor din Bucovina, Bugeac shi Basarabia nazishtii la putera la Kiev vor continua sa ucida folosind victorioshi shi armele nucleare foste Ruseshti shi teritorul fostei Rusii. Foarte probabil vor urma Chinezii, Coreeni, Indienii, Africanii, Latinii inclusiv totzi Romanii, Francezii, Spaniolii, etc. shi da shi … Germanii aia care le-au dat tankurile cu care au obtzinut victoria deci oricum razboiul nu se va incheia curand shi doar daca U-Kraina pierde shi este anexata de Rusia vor scapa shi ceilaltzi de exterminare.

  Reply
 6. DACIAN

  MASONERIA, SECURISMUL, SINECURISMUL, MAFIOTISMUL, TRADAREA, TICALOSIA, MOJICIA, HOTIA, PROSTIA, ETC …..AU DISTRUS ROMANIA IN ULTIMII 32 DE ANI

  Reply
 7. BIBICU

  Coruptia reprezinta un factor de injustete sociala care intretine si amplifica saracia, afectind, grav dezvoltarea economica singura sursa de securitate credibila si temeinica. Sumele de bani si foloasele care fac obiectul mitei, sau altor infractiuni de coruptie ori crimei organizate sunt scoase din circuitul economic normal si au o destinatie oculta, reprezentind venituri ilicite din care o parte sunt spalate iar alta contribuie la amplificarea flagelului si la cresterea riscului de securitate nationala si de pierdere a suveranitatii tarii.
  CONSOLIDAREA CONTINUA A RELAŢIILOR DINTRE CRIMINALITATEA ORGANIZATA SI CORUPTIE explica legatura puternica existenta intre infractiunile scop si infractiunile mijloc. Astfel, de cele mai multe ori, structurile criminalitatii organizate utilizeaza coruptia ca un mijloc de asigurare a protectiei si promovare a activitatilor ilicite, ascunderea sumelor de bani, provenite din aceste delicte, se face prin ingenioase inginerii financiare si prin asa zisele metode de spalare a banilor folosindu-se de “cartitile” din sistemul judiciar si serviciile secrete.
  Actele de coruptiei si de crima organizata au impact direct asupra dezvoltarii economice si sociale, distrug beneficiile potentiale ale pietei libere, distorsioneaza regulile economiei eficiente si zadarnicesc capacitatea organismelor statului in prevenirea si combaterea acestora.
  Romania de astazi ofera tabloul unei societati haotice, dezorganizate si fara perspective. Institutiile si autoritatile (de invatamint, sanatate, judiciare si administratie publica locala si centrala, etc), sunt ajunse in stadiul DISOLUTIEI TOTALE, datorita atat micii cat si marii coruptii dar si INCOMPETENTEI. CAUZA PRINCIPALA a marii coruptii in Romania este de ORDIN MORAL, ea nu este determinata de nivelul de trai scazut sau de saracie, aceasta se datoreaza LACOMIEI NELIMITATE a celor ce si-au asumat obligatia sa administreze satutul.
  CORUPTIA IN ROMANIA are forme de organizare supersofisticate, este planificata, in majoritatea cazurilor este generata de crima organizata si escaladata prin mistificarea adevarului in instantele judiciare sau uneori si in presa.
  Evaluarea dimensiunii coruptiei este extrem de dificila, deoarece coruptia este un iceberg caruia nu-i vedem decit suprafata sau virful fara a sti cu siguranta cita gheata ascunde in adincime. Cresterea gradului de coruptie peste o limita maxima admisibila, de suportabilitate sociala, poate ameninta insasi existenta unei civilizatii.

  Reply
 8. MILITARU

  DACA IN 1989 AR FI FOST REVOLUTIE nu mai exista acum PARCHET MILITAR.
  TOATE PROBELE DIN TIMPUL EVENIMENTELOR DIN DECEMBRIE 1989 SUSTIN SI CONVING CA ESTE DE FAPT CAZUL UNEI LOVITURI DE STAT ORGANIZATA IN PRINCIPAL DE CATRE CEI 264 DE AGETI s.i.e CARE ERAU IN SUBORDINEA LUI Marin CEAUSESCU (acesta fiind prima victima a evenimentelor)fratele lui NICOLAIE CEAUSESCU.
  DIN ACESTE MOTIVE ROMANIA NICI pana azi NU A MAI INCASAT NIMIC(din miliardele de dolari) DUPA 1989 DIN CONTRACTELE de comert exterior ce le avea in lumea toata.
  MILIARDELE DATORII FATA DE ROMANIA AU FOST INCASATE IN PRINCIPAL DE CEI 264 DE MAFIOTI INTERNATIONALI (care au fost selectati din randul populatiei romane care nu au avut parintii cunoscuti FARA MAMA FARA TATA) DOVEDITI ULTERIOR ADEVARATI TRADATORI DE NEAM SI DE TARA.
  DIN RANDUL ACESTORA ARE SI ROMANIA MILIONARI SI JMILIARDARI FACUTI PESTE NOAPTE.
  DACA SE STABILEA CAT MAI REPEDE ADEVARUL DESPRE LOVITURA DE STAT NU MAI AVEAM NICI PARCHET MILITAR, NICI, REVOLUTIONARI CU DREPTURI EXTRAVAGANTE pentru care POPORUL A PLATIT IN MOD NECUVENIT MILIARDE DE LEI, NICI MILIONARI SAU MILIARDARI DE CARTON.
  ROMANIA PUTEA SA AIBA DUPA DESFIINTAREA C.A.E.R cel putin un PARCURS ASEMANATOR CU POLONIA.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *