Mihai Goțiu

BBC: ”UE trebuie să-și facă mai multe griji pentru lemnul tăiat ilegal în România, decât pentru cel tăiat ilegal în pădurile tropicale”

Într-o declarație pentru BBC, Comisia Europeană spune că a evaluat schimbările planificate în România, în domeniul forestier. CE a avertizat că noua legislație trebuie să respecte legislația UE. „În timp ce regulile de gestionare a pădurilor – private sau de stat – sunt stabilite la nivelul statelor membre, comerțul cu bușteni și alte produse forestiere este supus normelor UE, care asigură libera circulație a mărfurilor pe piața internă a UE, precum și a normelor UE privind comerțul cu țările terțe „, au declarat reprezentanții CE pentru BBC.

Articolul celor de la BBC tratează pe larg problema pădurilor din România, făcând referire și la compania Schweighofer și anchetele realizate de Agent Green, respectiv EIA care arată că firma austriacă procesează, pe de o parte, lemn din pădurile din parcurile naționale, pe de altă parte, că e dispusă să cumpere lemn tăiat ilegal. De asemenea, articolul vorbește despre anchetele DNA privind retrocedările ilegale de păduri, în care sunt implicați importanți lideri PSD și șeful Romsilva.

”România a aderat la UE în 2007 și se numără printre principalii producători de cherestea din Europa. Mai mulți români lucrează în silvicultură și prelucrarea lemnului decât în majoritatea celorlalte state UE”, se arată în concluziile analizei BBC News. ”Regulamentul Lemnului al UE obligă firmele care procesează lemn să se asigure că nu se aprovizionează și nu introduc pe piață produse fabricate în UE din bușteni recoltați ilegal. Dar experiența din România sugerează că aplicarea regulamentului rămâne o problemă, și că UE ar trebui să-și facă mai multe griji pentru această situație, decât pentru lemnul tăiat ilegal în pădurile tropicale”.

Regulamentul Lemnului al UE (vezi aici și aici), la care se face referire în analiza celor de la BBC, interzice tranzacționarea pe piața UE a lemnului recoltat în mod ilegal, indiferent de originea lui, stabilind obligații în acest sens operatorilor care introduc lemn și produse din lemn pe piață. Regulamentul a fost adoptat de Parlamentul European și de Consiliul Europei în octombrie 2010 și a intrat în vigoare pe 3 martie 2013. Conform datelor celor de la Inventarul Forestier Național, prezentate pe România Curată (aici), date confirmate, indirect, și de Radarul Pădurilor, aproape o treime din lemnul recoltat în România în 2014 (8,7 milioane de mc) a fost tăiat ilegal.

UE are un Plan de Acțiune împotriva introducerii pe piața europeană a lemnului și produselor din lemn recoltat ilegal încă din 2003, planul vizând, însă, în special importurile de lemn provenit din pădurile tropicale (de unde și referirea celor de la BBC).

***

Principalele trei obligații prevăzute de Regulamentul Lemnului al UE:

 1. Interzicerea introducerii pe piața UE a buștenilor și a produselor derivate din acești bușteni recoltați ilegal;
 2. Operatorii care introduc produse de lemn pe piața UE pentru prima dată sunt obligați să implementeze sisteme ”due diligence”, prin care se evaluează și se reduce la minim riscul ca lemnul tăiat ilegal să intre în lanțul lor de aprovizionare.
 3. Comercianții de lemn pe piața UE trebuie să țină evidența furnizorilor și clienților lor, pentru a facilita trasabilitatea produselor din lemn.

***

Citește și:

Dezvăluirile unui pădurar care a făcut parte din “Mafia lemnului”. ”Am fost plătit de reprezentantul Schweighofer ca să dau lemn în plus. Mita o împărțeam: pentru mine, pentru director, pentru politruci”

Drujba nu se odihneşte nici pe timpul demonstraţiilor anti-defrişări. Control în Apuseni, unde se fură lemn cum s-a furat şi înainte (VIDEO)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “BBC: ”UE trebuie să-și facă mai multe griji pentru lemnul tăiat ilegal în România, decât pentru cel tăiat ilegal în pădurile tropicale”

  • Patrick

   Corect! Problema e ca probabil la ei lemnul e de mai slaba calitate sau nu e deloc. Nici nu stiu.. Chestia e ca parca la noi toate resursele sunt mai bune. Suntem o tinta pentru multi fomisti.

   Deci, au inceput sa se miste lucrurile si in favoarea noastra. Doamne ajuta!

   Reply
 1. COSTIN

  Prea mult lemn nu o sa mai fie si o sa se termine si cu asta. Oricum exprimari de genul „parc national”, „rezervatie naturala” sunt niste abureli laringiene. Pentru cine mai face un traseu prin aceste „rezervatii” constata ca de fapt biodiversitatea si densitatea speciilor de arbori e mai mica decat cea din propria livada de la tara.

  Reply
 2. Sârbu Tanase

  Megainstituția UE este foarte greoaie! Declamații multe și organizări puține. Dacă este într-adevăr SUE (Statele Unite ale Europei), atunci trebuie să păzească bine resursele, inclusiv cele lemnoase, prin crearea unei jandarmerii care să păzească pădurile acestor state de bandiții ce s-au înmulțit îngrijorător. În 45 de ani de sovietism nu ni s-au tăiat atâtea milioane de hectare de păduri. Deși Imperiul Estic o putea face și atunci, foarte ușor. Cred că liderii actuali ai UE nu-i dezamăgesc numai pe britanici, unguri, islandezi…prin anarhismul pe care îl îngăduie în acest nou imperiu…

  Reply
 3. ANGHEL MARIANA

  Ceea ce cred este ca sunt implicati nu numai hotii nostrii care s-au indobitocit in hotie si rele ca de prostie nu mai vorbim. Lacomia celor ca A. Nastase, Hrebenciuc, Blaga, s.a.m.d. ca toti sunt implicati de la Vladica pana la opinca in aceste hotii. Cred ca trebuie sa asanam puternic aceasta tara de atatea jigodii. Cum ne recuperam banii pentru a putea impadurii si a stopa complet taierile de material lemnos pentru a face din el cherestea sau altele pe o perioada lunga cred ca cel putin 10 ani. Ce este de facut in aceasta directie? Sa iesim iar masiv in strada pentru a pune presiune pe hotii astia?

  Reply
 4. Rodica

  Mie mi-au taiat 8 ha de padure batrana,si acum vor sa-mi dea padure tanara. Unde sa fac sesizare? Nu am unde,nu mai exista dreptate in tara asta! Ei au taiat-o si s-au facut milionari si eu traiesc de pe o zi pe alta dintr-o pens de boala.

  Reply
 5. Roba Gavril

  Cei care trebuiau sa apere padurea aceea au fost partasi la hacuirea padurilor,respectiv padurari si sefi lor impreuna cu politistii de la comune si sefii lor si carora le duceau banii in Municipiul Cluj-Napoca si se intalneau cu ei in anumite locuri bine stabilite dinainte pentru a nu fi depistati de catre eventuali urmaritori.Acei politisti si padurari din zonele de munte sau realizat in viata avand cate doua sau trei case cu etaj si chiar si apartamente in Municipiul Cluj-Napoca si autoturisme aproape pentru fiecare membru din familie.Nu au plecat din functii sau sa se pensioneze pana cand sefii le-au pus in vedere sa plece ca altfel sar putea sa li se intocmeasca dosare penale pentru abuz in serviciu si numai asa la aceste amenintari au plecat din sistem.Sunt dosare penale in lucru pe numele unor fosti politisti de cativa ani dar nici pana in prezent nu sau solutionat,dar care stau la dospit in fisetele procurorilor.In ce fel de tara suntem domnule Mihai Gotiu ? In tara hotilor si a talharilor ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *