Vladimir Pascu

Drujba nu se odihneşte nici pe timpul demonstraţiilor anti-defrişări. Control în Apuseni, unde se fură lemn cum s-a furat şi înainte (VIDEO)

Apusenii au mai primit o lovitură. Chiar când românii demonstrau pe străzi împotriva defrişărilor şi în timp ce parlamentarii îi retrimiteau spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis Codul Silvic, la Măguri-Răcătău (judeţul Cluj) se furau fără jenă arbori nemarcaţi. Cu zecile, poate chiar cu sutele. Ocolul Silvic (OS) Someşul Rece a retras pădurarii care păzeau cele trei cantoane ale composesoratul Măguri, din cauza unei datorii de 80.000 de lei și așa a rămas liber la drujbă în pădure. O pădure care oricum nu-şi mai merită numele, după ce s-a tăiat haotic timp de mai mulţi ani. În urma sesizării făcute de composesorat, la faţa locului a venit un echipaj format din reprezentaţi ai Poliţiei Judeţene, ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) şi ai Ocolului Silvic (OS) Someşul Rece. Aceştia au trecut la însemnarea cu vopsea roşie a arborilor nemarcaţi care au fost tăiaţi. Concluziile urmează să fie făcute publice la terminarea verificărilor.

***

Mai sus era ştirea de bază, să-i spunem. Am să vă povestesc mai departe experienţa pe care am avut-o joi la Măguri, unde am mers ca să documentez această ştire. Ghid mi-a fost Voicu Tomoş, fostul pădurar care s-a luat la trântă cu sistemul.

***

Citeşte şi: 

DEZVĂLUIRI. Un fost pădurar explică: cum se rad ilegal pădurile, cum se împart banii, dar și unde ajunge lemnul. ”Pe autostradă, la Sebeș. La austrieci”

Dezvăluirile unui pădurar care a făcut parte din “Mafia lemnului”. ”Am fost plătit de reprezentantul Schweighofer ca să dau lemn în plus. Mita o împărțeam: pentru mine, pentru director, pentru politruci”

***

Ne-am întâlnit la 10:30, după ce mi-am “rupt” maşina pe drumul neasfaltat care urcă spre Măguri. A venit să mă ia cu ATV-ul pentru ultimii vreo doi kilometri, mai abrupţi. Doream să vedem ce fac autorităţile venite în control. Până să ajungă oamenii de la ITRSV şi Poliţie, Voicu s-a oferit să îmi arate ce a mai rămas din pădure la capătul satului. Acolo s-a “ras” natura cu abnegaţie. Au rămas doar brăduţi firavi. Şi multe crengi, abandonate pe jos. Voicu a explicat cum s-a ajuns la această situaţie în filmarea de mai jos.

Ne-am întors cu ATV-ul şi ne-am intersectat cu echipajul de control. Am întors şi ne-am luat după Dacia Papuc. Când ne-am întâlnit, la intrarea în pădure, şi le-am spus că sunt jurnalist, nu le-a căzut prea bine. Mi-au spus că au purtători de cuvânt şi că se află pe un domeniu privat, cel al composesoratului, unde nu am voie să îi fotografiez.

control maguri

În cele din urmă, poliţistul s-a îmbunat. S-a recomandat “subcomisar Mureşan”.  Un domn trecut de 50 de ani, pe care l-am compătimit pentru că a trebuit, în uniformă şi pantofi de stradă, să ia în piept muntele a treia zi consecutiv. A venit să discutăm şi mi-a explicat ce s-a descoperit până în prezent şi ce urmează.

“Nouă ni s-a semnalat că s-au tăiat ilegal arbori între 16 şi 18 mai. Ocolul Silvic avea în pază, printr-un contract, şi proprietatea composesoratului Măguri. Există un litigiu, că nu s-au dat nişte bani. Aşa că Ocolul a ridicat paza. Concret, nu i s-a dat dispoziţie pădurarului să se ocupe şi de proprietatea composesoratului. S-a aflat în sat, aici merge repede vorba şi oamenii s-au apucat de tăiat. Asta e a treia zi de control. A fost o distanţă lungă de parcurs. Avem marcaţi peste 200 de arbori, cioate tăiate ilegal. Cei de la Ocol vor face cubaj, acte semnate, ştampilate, vor stabili valoarea prejudiciului. De acolo încolo vedem: îi penal, nu-i penal? Dar e posibil că-i penal”, a spus subcomisarul.

arbori marcati

L-am întrebat dacă se vor întreprinde controale şi în zona pe care o vizitasem mai devreme şi unde arborii sunt pe cale de dispariţie. “Mergem unde sunt sesizări”, mi-a răspuns.

Mi-am luat rămas bun de la subcomisarul Mureşan şi am rămas cu Voicu Tomoş (foto jos), la rândul său membru al composesoratului. El mi-a explicat că nu toţi cei 200 de arbori de care vorbea poliţistul au fost tăiaţi în ultimele două săptămâni; Tomoş bănuieşte încă că cei care fac controlul, în special reprezentantul OS Someşul Rece, vor să ascundă furtul de lemne petrecut când încă mai exista pază în cele trei cantoane ale composesoratului, Comora, Lunca Deacului şi Daicu. Sa se spele pe maini si sa dea vina exclusiv pe sateni.

tomos

“Nu trebuie să fii specialist ca să îţi dat seama de vechimea acestor cioate. Uitaţi-vă. Asta-i o cioată tăiată de aproximativ o săptămână. Cioata lucrează: iese la suprafaţă răşina. Are şi culoare albă. Uitaţi-vă la această cioată mai veche, care are cel puţin două luni. Începe să se cojească scoarţa. Şi e marcată ca şi cum ar fi fost tăiată în aceste trei zile”, a spus Tomoş.

Am vorbit şi cu Ioan Tomoş, membru în composesorat. E rudă îndepărtată cu Voicu; adevărul e că la Măguri sunt o mulţime de Tomoşi. Ioan mi-a spus că OS a ridicat paza ca să se răzbune pe cei din Măguri: “I-a dat în vileag unul de aici (n.r. Voicu) şi vor să avem cu toţii de suferit”, a spus săteanul.

Am părăsit zona aceasta pe care Dumnezeu a făcut-o atât de frumoasă şi pe care omul a sluţit-o. La întoarcere, cu ATV-ul, am avut ocazia să filmez o porţiune care mă şocase de când urcasem pe acolo. Dacă îmi spunea cineva că pădurea poate fi maltratată cu atâta nesimţire, nu aş fi crezut. Pe video se pot vedea urme ale furturilor mai vechi de lemne; crengile verzi denotă însă că s-a tăiat şi recent în această zonă.

În perioada următoare, am stabilit că vom merge cu Voicu acasă la “mafia lemnului”. Vom vedea casele oamenilor care au băgat în buzunare sute de mii de euro şi le vom suna la poartă.

***

Citeşte şi: 

DEZVĂLUIRI. Un fost pădurar explică: cum se rad ilegal pădurile, cum se împart banii, dar și unde ajunge lemnul. ”Pe autostradă, la Sebeș. La austrieci”

ȘAH-MAT! Vezi cum scapă tăietorii de păduri de control: circulând fără numere de înmatriculare! Înregistrare VIDEO de ieri!

Dezvăluirile unui pădurar care a făcut parte din “Mafia lemnului”. ”Am fost plătit de reprezentantul Schweighofer ca să dau lemn în plus. Mita o împărțeam: pentru mine, pentru director, pentru politruci”

BBC: ”UE trebuie să-și facă mai multe griji pentru lemnul tăiat ilegal în România, decât pentru cel tăiat ilegal în pădurile tropicale”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Drujba nu se odihneşte nici pe timpul demonstraţiilor anti-defrişări. Control în Apuseni, unde se fură lemn cum s-a furat şi înainte (VIDEO)

  1. Dragos Alexe

    Este o dovada a incapacitatii unui Stat Mafiot de a gestiona o situatie de criza majora. Apar mizerabilii de la Ministerul Mediului, de la Romsilva ce legi bune si ce lupta duc ei pt. natura. Repet, de urgenta singura solutie este monitorizarea digital in timp real a tuturor padurilor-soft usor de implementat, tinand cont si de aria de acoperire a sistemului satelitar si paza sa fie facuta de jandarmi si armata. La tata socru e un politist la o comuna de cca 3000 persoane. Exista padurea statului nu s-a defrisat, dar ma gandesc ca chiar padurar cinstit fiind este greu sa acoperi o suprafata mare. Cred ca se doreste acest lucru, a fost gandit: personal silvic putin-acolo unde isi face treaba cinstit, politie lipsa. Care credeti ca este solutia?? Nu doresc numai imagini cu penali; doresc preventia. Sistemul de paza sa fie regandit de urgenta; sa nu ne mai spuna politrucii “sa platim paza” pt. padure. Clar: sunt depasiti…. Ce trebuie facut urgent????????????????? Ne facem singuri dreptate??????

    Reply
  2. E

    Trebuie sa acopere intrucat padurarii sunt nevoiti sa fure pentru a cotiza la seful de ocol – Todea .care merge la servici doar sa ia spaga cu care joaca pojer de 3-4 ori pe saptamana la sediul Astra Asigurari din Huedin. Face naveta cu masina de serviciu. Cand joaca poker parcheaza masina in lateralul cladirii unde joaca si sta masina acolo cate o zi intreaga, Omul isi permite pentru ca este protejatul directorului Directiei Silvice Cluj – Oros Dorel.

    Reply
  3. Stan Ioan

    Dezastru,dezastru,dezastru !!!!!!!! Si asta din cauza cui ?Din cauza cetatenilor.?Nu domnilor nu numai din cauza cetatenilor ci si din cauza celor care aveau datoria sa pazeasca aceea padure si care in loc sa isi faca datoria umblau sa isi rezolve diferite probleme si umblau creanga numai in padure nu se aflau.Politistii unde erau si cum isi exercitau atributiile de serviciu ? Cate dosare penale au in lucru la atata lemn taiat din padure ? De cate ori au fost controlati de catre sefi pentru a vedea cu ce probleme se confrunta acestea in comuna ? De ce nu au actionat cu forte sporite in acele locuri in care sau stiut ca sunt pretabile la taieri ilegale de material lemnos ?Intrebari,intrebari,intrebari la care cam greu se pot da un raspuns din cauza incompetentei unor sefi care au preferat sa stea in birou si sa frece menta.In judetul Cluj sunt in mai multe locuri unde sau taiat padurea in mob abuziv si vandute lemnele de catre “prietenii padurilor”,dar inca anchetele penale stationeaza sau unele dintre ele sau musamalizat.In orice caz cetatenii sa stie un singur lucru ca acest aspecte cu iz penal care sunt in lucru sunt monitorizate de cineva si se asteapta ca sa se ia masuri legale in ele conform legilor in vigoare.

    Reply
  4. Ciocan Claudiu

    Bai fratilor!Cat de naivi puteti fi!?Toate hotiile la nivel national au fost facute si sunt in continuare facute sub obladuirea AUTORITATILOR ROMANE DE LA BUCURESTI .NU pricepeti ca pe imbuibatii si secaturile astea care ne conduc de 25 de ani,ii doare in fund de noi poporul si de Romania?Totul este politica(citeste perversitate,minciuna).Tot dezastrul a fost si este instrumentat POLITIC.Toate partidele sunt vinovate de nenorocirea in care suntem.Toti presedintii(Iliescu,Constantinescu,Basescu),SRI,prim ministrii,ministrii de interne si ai mediului au stiut ce se intampla cu padurile si tot lemnul din tara asta.Asta e! Bani pentru partide.Pentru toate partidele.Si nu numai!

    Reply
  5. alin neag

    In fiecare noapte coboara zeci de camioane incarcate cu lemne din Horea spre Albac, apoi trec in sus spre Arieseni si trec vartopul spre Beius. Politia din Albac e mana in mana cu padurarii si cu primaria din Horea astfel incat totul sa treaca fara probleme. Padurile se taie in continuare, gaterele urla pe dealuri.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *