Daniel Befu

”Băieţii deştepţi” ai Guvernului Cioloş (II). Azi, Gabriel Biriş

România Curată continuă seria prezentărilor membrilor guvernului Cioloş care nu corespund  tiparului integrităţii publice promovată de primul ministru. Pentru că, în ciuda faptului că acest guvern a fost primul care a semnat integral declaraţii de integritate, există un număr semnificativ de membri ai săi care par din alt film: au mult profit din contracte cu statul, au off-shore-uri, nu spun adevărul în declaraţia de avere şi par să se bucure de o protecţie nevăzută. Primul episod a fost despre Victor Grigorescu, care rezistă în funcţie din luna martie, când premierul a putut constata că ministrul Energiei nu spune adevărul despre cum a ajuns să închirieze unui offshore un bun mobil (un site de valoare ”zero” cu 200 000 de euro) fără a fi interogat de DNA.

Aproape la fel de rezistent ca Vlad Grigorescu a fost Gabriel Biriş, care a revoltat pe toată lumea când a declarat pentru republica.ro, că toţi oamenii fără venit sunt evazionişti: ” Cum poți să zici «am trăit fără nici un venit» timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat?”.

Politicianul Gabriel Biriș

Deși strecurat în ”Guvernul tehnocrat Cioloș”, Biriş nu era chiar apolitic, el candidând din partea ARD, alianţa de faţadă a PDL, în 2012. Acesta nu a negat, într-o declarație dată României Curată, interesul său pentru politică, dat fiind stilul său, de cetățean jucător: ”Nu sunt de acord cu cei care cred că implicarea în politică este echivalentă cu a intra în rahat… Am simțit că dacă mă implic direct pot face mai multe. Până acum am însă senzația că am reușit mai multe „de pe margine”…”.

Deși a cochetat cu PDL în 2008, în care și-ar fi dorit să intre, plonjarea sa într-un partid politic s-a consumat în 2012, iar exitul în 2014: ”L-am cunoscut pe MRU în 2012, când m-a invitat în consiliul consultativ al primului ministru, când era premier. Ulterior, când a anunțat crearea ICCD, i-am propus să îi vin alături împreună cu un grup de prieteni cu care încercasem un alt proiect politic, de la zero. A acceptat. Ulterior, cred că ideea de a creat un „vehicul” cu care să mergem în alegeri a venit de la mine. Așa am ajuns membri în Forța Civică. Am fost membru doar în Forța Civică, din august 2012 până la fuziunea cu PDL, care cred că s-a produs în 2014, după Europarlamentare. Am fost și vicepreședinte al acestui partid din septembrie 2012 până în noiembrie 2013, când am demisionat ”. Referitor la candidatura sa din 2012 pe listele ARD, Biriș a avut o experiență unică, nimerindu-l contracandidat pe fratele celui care i-a devenit asociat la 3 luni după alegeri: ”Nu mi-a propus nimeni să candidez. Fiind unul din creatorii acelui moment politic, mi-am asumat candidatura. Am reusit al treilea scor procentual din 28, în probabil cel mai greu Colegiu din Bucuresti”. Contracandidatul direct la Cameră a fost Ludovic Orban. În martie 2009 Gabriel Biriș și Leonard Orban, fostul Comisar European, se asociau în firma Orban Biriș European Consultants SRL.

Gabriel Biriș a declarat pentru România Curată că ”nu există nici o legătură” între numirea sa în Guvernul Cioloș și prietenia pe care o are cu ex-ministrul finanțelor Sebastian Vlădescu, alături de care a și activat câțiva ani, până în 2014, ca membru remunerat cu 10.000 lei/lună în CA-ul Romcab SA. Ne-a declarat că a ajuns în Guvern fiindcă se cunoștea cu proaspăta ministră a Finanțelor: ”Mi-a propus Anca Dragu. Ne știam de ani buni. M-a sunat, am discutat, am agreat ce avem de facut și am acceptat”.

Are apartament pe două nivele în Primăverii, bolizi de lux și pușculiță pentru zile negre

Ca stil de viaţă, Biriş e întruchiparea visului românesc. Provenit din Târgu Jiu, joacă în liga consultanților de succes din București, anul trecut câștigând în jur de 1000 euro/zi (atât în zilele lucrătoare, cât și nelucrătoare). Are o locuinţă cu garaj subteran de aprorixmativ 220 mp pe strada Jean Monnet, în cartierul Primăverii, la o aruncătură de piatră de Parcul Bordei, de prin 2007, luată cu credit ipotecar. Ulterior, în 2010, Biriș și-a mai cumpărat un apartament în complexul de lux Asmita Gardens, de lângă Parcul Natural Văcărești. În total deține 4 locuințe, din care una e de vacanţă, fiind amplasată în stațiunea prezidențială Neptun, dar și un teren valoros de 1200 mp în zona Băneasa. Deși în declarația de avere Biriș declară că deține doar 3 apartamente în București, totuși încasează chirie de la un apartament în plus, amplasat în zona Ghencea (detalii aici).

Soția sa conduce o mașină de teren BMW X5 din 2008 (mașina preferată de familie pentru vacanțe). Gabriel Biriș conduce vârful de gamă al Audi, un A7 model 2014 de 3000 cc, după ce în trecut a avut o bijuterie Mercedes CL 600, la care a renunțat însă ”din cauza defecțiunilor prea dese”.

Te întrebi de ce cineva cu această splendidă situaţie ar accepta să fie secretar de stat la Ministerul Finanţelor, o poziţie de junior? De ce un consultant fiscal cu firme în paradisuri fiscale şi relaţii cu firme specializate în clienţi care vor să evite taxele caută un post din care să reformeze – din nou- impozitele româneşti, ţinând şi discursuri contra evazioniştilor?

Gabriel Biriș, omul 2 în 1

În timp ce consultantul fiscal e un pitbull al ”optimizării taxelor”, secretarul de stat e un ”cerber al colectării taxelor”, motiv pentru care Gabriel Biriș a fost arătat cu degetul de presă, care a atenționat asupra riscului unui conflict de interese (aici).

El deţine participaţii în firme în Cipru şi are bani plasați în Luxemburg (aici). Presa a scris că firma de avocatură Biriş Goran, în care el este partener, ar avea clienţi în comun cu Mossack Fonseca, celebra firmă care dă sfaturi privilegiaţilor cum să îli ascundă banii în paradisuri fiscale (vezi aici).

Biriș a declarat pentru România Curată că nu e ”avocatul Diavolului” și că deși lucrează cu/pentru offshore-uri, nu a încălcat niciodată legile fiscale: ”Faptul că unii aleg să investească prin vehicule de tip holding ca să evite plata impozitului pe câștigurile din capital, acest lucru este perfect legal, nu există nici un fel de opreliște în legislația noastră, nici pentru investitori români și nici pentru străini. Și așa e și normal să fie!”.

Deși el e un legalist, asociații lui Biriș au apelat la metoda pasării firmelor nedorite către rețele specializate în preluarea de SRL-uri pe bandă rulantă. E vorba de Marian Cioceanu și de milionarul de Dorobanți Petre Marinescu (decedat în 2013 în urma unui cancer de plămâni – aici și aici), cu care Gabriel Biriș a fost asociat în intervalul mai 2007-februarie 2008 în firma Manor Corporation SRL.

Marian Cioceanu și Petre Marinescu au trecut trei dintre firmele lor pe numele membrilor unei alte rețele specializată în achiziția pe bandă rulantă de SRL-uri (de obicei firme problemă, multe cu datorii) pe care, după ce le preiau de la proprietarii reali, le trag pe linie moartă, schimbându-le numele și sediul. În aceste tranzacții de pasare a SRL-urilor către rețelele de ”eutanasiatori de SRL-uri”, foștii administratori sunt descărcați de gestiune, devenind ”liberi” de firmele de care au vrut să se scape. În 2008, același an în care încă a fost asociat cu Gabriel Biriș, amicul său Petre Marinescu și-a cedat firma Pipos Media SRL către două offshore-uri din Delaware (Way Consulting Corporation Ltd și Sylmedia Ltd) reprezentate de un necunoscut Gabriel Laurențiu Vîlcu. Despre acesta, presa a scris că a parcat într-un imobil din Piatra Neamț numerosase SRL-uri achiziționate pe bandă rulantă. În respectivul articol de presă intitulat ”Fantome vânate de Garda Financiară” (aici și aici), comisarii Gărzii Financiare ar fi declarat că în spatele acelor offshore-uri s-ar afla scriptic avocatul neo zeelandez Ian Taylor, unul din tăticii mondiali ai offshore-urilor (detalii aici), al cărui nume apare în legătură cu firmele prin care s-au derulat operațiunile financiare ale lui SOV atât în cazul devalizării PSV (aici), cât și al șpăgii despre care DNA susține că i-a fost oferită lui Bogdan Olteanu (aici).

Gabriel Biriș ne-a declarat că nu are cunoștință despre tranzacțiile dubioase ale partenerilor săi de afaceri: ”Nu știu nimic despre acest aspect. Nu am avut decât un contract de asistență punctual cu Petre, nu am lucrat nimic altceva pentru el”.

Gabriel Biriș și l-a luat ca administrator în firmă pe omul de bază al lui Ovidiu Tender

Firma Trinoro Achiziții SRL, în care Gabriel Biriș a fost asociat minoritar, cu 5% și în care a fost totodată reprezentant al asociatului majoritar, offshore-ul cipriot Dasmino Consultants Lts, l-a numit administrator în 15 august 2008 pe Florin Lazăr Vlădică. Acesta este unul din cei mai de încredere oameni ai milionarului Ovidiu Tender. În clipa în care Tender a fost condamnat pentru fapte de corupție, presa din Senegal titra că la cârma afacerilor sale miniere din țara africană a fost lăsat tocmai Florin Lazăr Vlădică, administrator al firmei în care apare ca asociat Gabriel Biriș.

Referitor la apropierea sa de Tender, Gabriel Biriș ne-a declarat: ”Înțelegerea mea la acea vreme a fost că Ovidiu Tender încerca serios să își pună ordine în afaceri și am acceptat să îl asist. Mi-a fost prezentat de un prieten ce lucra pentru o mare bancă din Germania. În acea vreme au fost angajați și manageri cu experiență din SUA sau Austria. Erau firme mari, cu mii de angajați, listate, care în criză începuseră să aibă probleme serioase. Profesional era o provocare. Nu știam de alte afaceri ale domniei sale. Înțeleg că una din aceste afaceri i-a adus și condamnarea pentru evaziune. Nu avea cum să fie pentru corupție, nu a fost funcționar public sau demnitar. Nu am fost însă consultat pe acel dosar”.

România Curată a dat un mic search pe Google ca să vadă de când datează articolele de presă în care se face referire la problemele lui Ovidiu Tender cu Justiția, afaceri penale despre care Gabriel Biriș spune că nu știa la momentul când a acceptat să lucreze pentru milionar (aiciaici și aici). Dat fiind profilul public al lui Ovidiu Tender din acei ani, pare cam improbabil, ca cetățean al României, să nu fi prins din zbor vestea cercetării și arestării sale în Dosarul RAFO.

Gabriel Biriş ne-a declarat că plecarea sa din guvernul Cioloş a fost de bună voie, fără a fi forțat: ”Nu mi-a cerut nimeni demisia. Mi-am dat singur demisia în momentul în care proiectul pentru care venisem nu a mai fost susținut, din motive pe care nu m-am străduit să le înteleg. Sunt convins însă că ele au existat”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

25 thoughts on “”Băieţii deştepţi” ai Guvernului Cioloş (II). Azi, Gabriel Biriş

  1. mihai

    Oameni de teapa lui Biris stau la baza neoliberalismului si din pacate ne-au distrus tara indiferent de cine a fost la guvernare. Romania, una din cele mai performante (pentru multinationale) colonii neoliberale.

    Reply
  2. ion

    „Soția sa conduce o mașină de teren BMW X5 din 2008 (mașina preferată de familie pentru vacanțe). Gabriel Biriș conduce vârful de gamă al Audi, un A7 model 2014 de 3000 cc”

    Asa, asa, infierati-l pe burjui care suge sangele poporului. Asa, dati si cilindreea masini si stie poporul ce conduc burjuii.

    Poate am citit eu repede si mi-a scapat ceva. E prezentata in articol vreo afacere ilegala a lui Biris? Vreo afacere cu statul in care si-a folosit pozitia din politica (care pozitie, de fapt, ca omul practic nu e in politica)? Vreun contract banos cu statul pe perioada cand a fost consilier?

    Sau ne rezumam la afirmatii de genul „Te întrebi de ce cineva cu această splendidă situaţie ar accepta să fie secretar de stat la Ministerul Finanţelor, o poziţie de junior?”

    Practic intrebarea asta se poate pune cam oricarui membru al guvernului actual. Sunt bogati, au cariere, au afaceri, au offshoruri, au lucrat la Bruxelles, etc etc etc Ce cauta ei in guvern? Evident, au venit la furat. Nu stim inca ce si cat au furat. dar alte explicatie nu exista.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ ion: ”Evident, au venit la furat. Nu stim inca ce si cat au furat. dar alte explicatie nu exista.” – asta d-voastră spuneți/scrieți, nu noi; noi doar constatăm ce oameni de succes sunt unii… mai ales experții în optimizare fiscală ;)

      Reply
    • Alex

      Vom afla probabil peste cativa (multi) ani cum aflam azi de furaciunile pedeleilor din urma cu7-8 ani. Acum nu vrea strada ! Unii au venit pentru CV,cand au plecat din tara erau simpli functionari dar dupa ce ai fost ministru poti sa pretinzi un job mai acatarii in organismele europene decat cel de expert sau traducator. Capisci ?

      Reply
  3. Liliana

    Ion, oare nu vedeti cat de ipocrit e sa dai sfaturi la clienti sa isi ascunda taxele si sa vii in guvern ca sa faci un cod fiscal pe placul clientilor tai…si de ce oameni ca asta sa compromita un guvern intreg????

    Reply
  4. Biris

    Sper ca realizati cat rau faceti cu acest gen de jurnalism. Nu mie. Ci dvs si cititorilor dvs…

    Oameni care stiu cum si pot sa faca ceva util vor sta mereu departe de politica inclusiv datorita agresivitatii de care presa da dovada.

    Nu va intereseaza decat scandalul.

    Faptul ca am reusit prin munca proprie sa ajung in varful unei profesii, fara sa fiu “baiatul lui tata”, fara sa ma ating de bani publici, fara contracte cu statul, fara sa ma folosesc de politica politica (in 2008 eram deja considerat de Chambers – o publicatie din UK care face cercetare independenta ca fiind „liderul de necontestat al profesiei”, deci am vrut sa intru in politica doar dupa ce m-am realizat profesional) este probabil irelevant pentru dvs…

    Irelevant este si ca in 2008 am vrut sa intru in politica pentru ca primisem sustinere pentru continuarea reformei incepute in 2004, irrelevant esta ca am candidat in 2012 cu propriul meu program fiscal. Tot irrelevant este ca am acceptat sa fiu secretar de stat pentru a moderniza legislatia fiscala. Proiectul de OUG linsat in prima faza tot de dvs. (probabil si pentru ca v-ati temut ca drepturile de autor vor fi impozitate la fel ca salariile celor de grija carora plangeti) a fost ulterior salutat de majoritatea analistilor si de organizatiilor oamenilor de afaceri, romani si straini din Romania. Nu ati pomenit nici de eforturile mele pentru a modifica Directiva TVA pentru a permite taxarea inversa, masura care ar scoate din buzunarele hotilor peste 4 miliarde de euro in fiecare an.

    Nu asta va intereseaza.

    Nu va intereseaza nici contributia mea la introducerea cotei unice, a rambursarii TVA cu control ulterior, a legislatiei de holdinguri sau alte zeci de modificari sau corectii ale legislatiei fiscale facute pentru a ajuta in special la dezvoltarea clasei mijlocii si nici riscurile pe care mi le-am asumat vorbind despre abuzurile la care fosta conducerea a ANAF a impins aceasta institutie. La fel cum nu va intereseaza nici ca singurii bani de la bugetul de stat pe care i-am luat au fost remuneratia de secretar de stat, de 30 de ori mai mica decat venitul realizat in anul precedent din avocatura.

    Ce este relevant pentru dvs. insa este sa semanati neincredere. Din asta castiga doar hotii!

    Folositi sintagma “baieti destepti” cu trimitere directa la fraudatorii sistemului energetic fara insa sa aratati in ce mod m-as fi conectat la banul public.

    Sunteti jurnalist de investigatii, daca ar fi fost ceva de gasit ati fi gasit. Sau poate vreti sa sugerati ca sunt idiot ca am vrut sa lucrez pentru stat, adica si pentru dvs?

    Apropo’ – cum de nu ati mentionat si faptul ca propunerea de OUG care a dus la demisia mea introducea pentru prima data in legislatia noastra prevederi care faceau inutile “offshorurile”, profiturile parcate acolo devenind automat impozabile in Romania??? Nu asta v-au comandat sponsorii articolului?

    Ca si cum scopul dvs in viata este sa fiti siguri ca profesionisti integri vor sta departe de politica si administratie. Ca sa puteti plange de mila saracului popor roman furat de „baietii destepti”, timp in care cei de mila carora plangeti sunt furati la drumul mare…

    Sincer – cred ca ar trebui sa va redenumiti site-ul, nu asa facem “Romania curata”.

    Off, off…

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Biris: am înțeles mesajul ”presa e de vină” pt. situația în care a ajuns România… deși insinuările cu ”Nu asta v-au comandat sponsorii articolului?” ar fi meritat să primească direct comanda ”trash” sau ”spam”, e bine ca cititorii noștri să vadă modul în care gândește un fost membru al Guvernului, pentru care presa ar trebui să fie un fel de agenție de publicitate sau de PR;
      mă simt nevoit să vă informez (m-aș fi așteptat să fi învățat asta pe la școlile cu care vă lăudați) că rolul presei într-o societatea democratică este de a contesta (da, repet, de a CONTESTA), de a verifica, de a pune sub semnul întrebării (până în și cel mai mic detaliu) autoritatea și ceea ce face autoritatea; pentru laude există, cum spuneam, agenții de PR, publicitate, lobby etc. cu sponsori și finanțări de zeci, sute și uneori chiar de mii de ori mai consistente decât finanțările strânse de presă;
      e simplu să aruncați vina pe presă, e o modă OK la ora actuală, dar v-ați pus, totuși, întrebările: 1) dacă ceea ce am făcut e greșit? și/sau 2) dacă ceea ce am făcut e corect, dar nu am fost în stare să comunic lucrul ăsta?

      Reply
      • Biris

        Corect ati spus – „rolul presei (…) este de a contesta, de a verifica, de a pune sub semnul intrebarii”.

        Ce nu ati spus este ca acest rol trebuie indeplinit fara a trunchia, fara a selecta doar ce slujeste scopului urmarit de dvs (indifferent care ar fi Acela).

        Raman cu credinta ca omul cat traieste invata. Eu o fac, sper sa o faceti si dvs:-)

        Reply
        • Mihai Gotiu

          @ Biris: pentru a nu vă plânge de ”trunchieri”, ”selecții” etc. ar trebui ca de fiecare dată să fie publicată cel puțin o monografie și și atunci ar putea exista nemulțumiri; vrând-nevrând, presa trunchiază și selectează, și trunchiază și selectează exact acele lucruri pe care reprezentanții autorității și asociații lor (adică cei care beneficiază de resurse mai mari și putere de decizie mai mare în raport cu restul cetățenilor) nu ar vrea sau le-ar conveni cel mai puțin să fie cunoscute, asumându-și toate riscurile interpretărilor legate de cine știe ce scopuri ori interese ascunse

          Reply
          • Biris

            Dl Gotiu, multumesc pentru explicatii. Inteleg ca dvs considerati ca rolul dvs este sa puneti totul la indoiala, sa semanati neincredere. Ca plecati de la premisa de vinovatie a oricarui om care se implica in politica/administratie.

            Cred insa ca putem fi de acord ca nu suntem de acord cu asta.

          • Mihai Gotiu

            @ Biris: da, rolul presei (unul dintre ele, nu singurul) e de a pune totul la îndoială – aici suntem de acord; a pune totul la îndoială și a verifica nu este însă echivalent cu ”a semăna neîncredere”, asta e concluzia d-voastră; la fel cum interogarea (jurnalistică) unui om care se implică în politică/administrație nu pleacă de la vreo premisă de vinovăție, ci de la o procedură pe care acel om și-o asumă când intră în politică/administrație;
            mai departe e dreptul fiecărui cetățean să decidă dacă un fapt, cum ar fi consilierea lui Tender, este un amănunt important sau nu; cu siguranță însă fiecare cetățean are dreptul să știe lucrul ăsta

          • mihai

            Poate fi facut public portofoliul de clienti al acestui individ ca sa vedem si noi de unde vine sprijinul pentru politicile fiscale neoliberale?!

    • mihai

      Lasand la o parte consultatiile dvs. fiscale probabil catre corporatii sau cei care au beneficiat de contracte cu statul, poate-mi explicati filosofia fiscala, pe care ne-o tot bagati pe gat cu forta unei puternice sustineri politice de care nu ne dam seama de unde vine, prin care „ajutati la dezvoltarea clasei de mijloc” prin cresterea impozitelor si taxelor asupra intregii populatii la impozitele pe cocioabe si a PFA-urilor pe care doriti sa le impozitati la fel cum sunt impozitati toti angajatii, in tara subdezvoltata Romania unde avem unul din cele mai ridicate niveluri de impozitare a muncii ajunsa foarte aproape la gradul de sclavagism!
      Sa ne amintim si de nenorocirea birocratizarii si fiscalizarii absolute a sediilor sociale din apartamente unde doar dosarul de evaluare inseamna un furt de 900 lei din buzunarul unor amarati care abia mai supravietuiesc in marea lor majoritate si se in economia de monopol aproape absolut la care cu multa infatuare ati contribuit?!!!!
      Incepeti sa deveniti extrem de interesant domnule Biris si mai ales grupurile care va sustin!

      Reply
  5. MIB

    Personal nu vad ipocrizia, si sunt de acord cu d-l Ion. „Parcul auto” este descris hiperbolizat – SUV-ul este destul de vechi, A7 este varful de gama al gamei de sub A8 si dotat cu motorul standard, nu cu V8-ul de pe S7/RS7, iar la CL600 omul a recunoscut ca s-a intins mai mult decat plapuma si a renuntat. Un mogul autentic nu intreaba cat costa reparatia bolizilor si intretinerea yachtului. Optimizarea fiscala se practica absolut in toata lumea, este o sursa majora de activitate pentru avocatii si consultantii foarte bine platiti si se face in limitele (si foarte aproape de ele) legilor tarilor implicate, multe dintre legi nefiind date de d-l Biris si tehnocratii sai, ci de clica pasionata de tamplarie care se inghesuie sa ii bata cuie in cosciug. Omul si-a facut treaba ca un profesionist oriunde si cu cine a lucrat, pot accepta asta, poate mai usor decat cei care ii injura pe „spagarii din administratia publica” mai mult pentru ca nu le-au lasa locuri disponibile ca sa le ajunga si lor cate-o spaga. Dupa parerea mea criteriul „a fost asociat cu unii care ulterior au fost anchetati/condamnati” e bun, pentru vechea securitate. Si pentru sloganul in diferite variante „Jos antreprenorii” cu care speram sa ajungem tara dezvoltata.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ MIB: să înțeleg că faptul că a fost condamnat ”ULTERIOR” asocierii îl absolvă de orice responsabilitate (morală cel puțin), chiar dacă faptele pt. care a fost condamnat au fost săvârșite ÎNAINTEA asocierii și, mai mult, erau de largă notorietate publică?
      pt. d-voastră Tender chiar e un ”antreprenor”? chiar credeți că un oarecare angajat al unui fost hotel PCR avea strânși ”la ciorap”, din perioada comunistă, banii ca să cumpere RAFO, institutul și hărțile resurselor minerale ale României etc.?

      Reply
      • MIB

        Va multumesc pentru raspuns, d-le Gotiu. Responsabilitatea morala exista, sunt de accord, doar ca este retroactiva daca respectivul a fost condamnat DUPA relatia de afaceri/asociere. Pentru ca pana la condamnare nu doar ca avem prezumtia de nevinovatie (exagerata, sunt de acord, in privinta noilor imbogatiti pe care ii evocati, precum si a celor care i-au folosit ca oameni de paie ramanand in perceptia publica „saraci si cinstiti”) ci si domeniul alunecos al eticii de afaceri. Zic alunecos pentru ca nu cred ca vreun avocat/consultant din tara asta isi pune problema nuantei de negru/gri a banilor cu care este platit pentru a reprezenta legal sau comercial cate un client pe care doar lentoarea si subtilitatile justitiei au facut sa nu aiba inca statutul de condamnat (nu ca unii dintre acestia ar face mare caz din asta – pentru Marele Partid condamnarea are cam aceeasi semnificatie ca-n etnia viitor majoritara, similara bacalaureatului). Cand spuneam de antreprenoriat ma refeream la Biris, nu la Tender. Si sunt pe undeva convins ca si un consultant „cinstit”, daca acest termen mai are acoperire, se bate sa puna mana pe client gen Tender.

        Reply
        • Mihai Gotiu

          @ MIB: păi asta e o problemă mare – etica; nu doar în afaceri, ci și în politică, comunicare, publicitate etc.; într-adevăr, nu e cazul de a trimite la pușcărie pe toți cei care încalcă etica, dar pot avea pretenția ca în funcții publice (și în special în cazul înaltelor funcții publice) să ajungă persoane care țin la etică; e o pretenție exagerată?

          Reply
          • MIB

            Stiu ca arata de parca incerc sa-I asigur dracului servicii juridice, dar IN CONTEXT… da! Este o pretentie exagerata. Stim cu totii cat de metastazata e politica si administratia noastra, dar unii dintre noi au pretentia ca cei care trebuie sa schimbe lucrurile trebuie sa fie exclusiv din spita lui Bayard, cavaleri puri calare pe cai albi, fara teama si repros. Iar acestia trebuie sa schimbe din temelii politica romaneasca, intrand in ea unul cate unul si jucand jocul dupa regulile celor deja prezenti acolo de 40 de ani si mai bine. Cu pragmatism imi permit parerea ca asta e o reteta pentru esec. Si ca unele din accentele din articol nu isi aveau locul, trecand de nivelul de opinie si mergand spre manipulare. Nu spun ca nu trebuia scris, dar, daca pot sa-mi permit o comparative, si G. B. Shaw isi incuraja confratii sa scrie, in ideea ca daca el nu scoate nimic pe piata se vor juca si „porcariile”. Altfel spus, s-a terminat cu restul de „baieti destepti” (cei cu contracte controversate, bani publici, legi cu dedicatie, detalii secretizate etc.) si d-l Befu a constatat ca ori il ia la forfecat pe d-l Biris, ori ramane cu articolul nepredat. Exagerez putin, dar numai putin. Si, ca o incheiere a ultimului comentariu pe acest subiect, imi exprim admiratia pentru cei care isi permit sa-I vada pe ceilalti numai in alb si negru, si o admiratie suplimentara daca asa se vad si pe ei…

          • Mihai Gotiu

            @ MIB: nu e vorba de ”cavaleri albi” în ziua de astăzi, ci de faptul că există suficienți oameni competenți, care țin la etica profesiei pe care și-o aleg; cum se face că noi, ca și societate, n-am găsit mecanismele prin care să promovăm asemenea oameni în funcțiile publice? chit că ne-am mai rărit noi ca nație, cred că tot mai avem niște finanțiști buni care să n-aibă în CV consilierea afacerilor unora ca Tender; asta nu înseamnă să pui la stâlpul infamiei pe cei care l-au consiliat pe Tender (exceptând cauzele de consiliere în fraudare, care e deja complicitate), ci doar de a nu-l promova într-o funcție publică

  6. Alexandru Jecu

    Mai baiatule, n-ai cum sa fii mare specialist intr-un sistem bazat pe prostie si hotie! Orice discutie e de prisos.

    Reply
  7. NC

    Cred că folosirea sintagmei ”băieții deștepți” și pentru tehnocrații controversați din guvernul Cioloș va avea ca efect spălarea imaginii infractorilor cunoscuți anterior sub acest nume generic care au jecmănit statul atâția ani. Poate găsiți, totuși, altă rimă? Nu cred că cititorii României Curate au nevoie de titluri incendiare ca să vă citească articolele.

    Reply
  8. Frunzetti Dan Franco

    Interesante comentariile de dupa articol, imi dau optimism, exista discutie, exista democratie.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *